Macam-Macam Adaa..

Khamis

oh tidakk..!!

short post for this time..i won't be able to update my blog sekerap yg mungkin lagi pasni..sebab laptop yg dipinjamkan sudah di amibil oleh tuannye kembali..xpelah..dapat pakai aritu pun kire ok..and my laptop will be in that condition as long as i didn't get job yet..lame betol laptop aku koma..sabar ye sayang..i ade duit nanti, i repair u..doakan i ok..hehehe..peace all..


psst..fyi,saye sudah tidak berminat utk berfacebook lagi..so this blog will be the medium to contact me..my account still exist..nantilah,bile terase nak aktif balik,will be an announcement..hehe..last i bukak fb i aritu dah ade 26 org friend request..sian kawan2 i..sape yg i xapprove tu sampai skang,now u know why lah ye.. 

ja ne..!!!

Ahad

back no normal

salam and hello..hehe..back to normal yg aku maksudkan dlm title is..back to routine harian aku--bergelar unemployed and carik keje utk sara diri..hehe

Last friday--19 feb aku last wat part time kat delifrance bistro..lega sangat aku decide nak keje situ sampai jumaat je sbb demam aku makin berat pastu..sume org tanye knape aku xkeje je kat situ sampai dapat keje tetap..whoaaaa...big no..schedule keje yg panjang dan xmenentu kat situ buat aku xde mase langsung utk cari keje lain kot..
Imagine la..hari2 shift aku kul 11a.m-8p.m @ 1-10p.m @ 2-10p.m..rehat lak sejam..time tu la terkejar2 nak smyg and makan sume..aku bgn da la lewat,pastu nak g keje,balik malam da penat..yelah,5hour straight xduduk2..longgar skru lutut aku haa..customer plak banyak yg hamjadah punye pangai..pastu time xde customer,xboleh cakap2..cam cibai kan??even keje seminggu je pon and dalam2 penat dan sakit hati juge sakit kaki ni pon ade jugak seronok sbb ade jugak pekerja melayu kat situ..kire xlah aku terpinge2 bile mereke yg lain berbahase cine..berbulu jgk an,dgr dorang cakap cine dpn aku pastu gelak2..ade lah tu!!huh..pastu paling hampeh,time customer melayu dorang layan xmcm dorang layan customer bangse dorang..waduhh..bikin panas dong..aku decide keje sini time CNY je sbb May (myanmar) mintak tlg..kenal die 3thn lps time aku wat part time kat situ jugak..die ni baik,so aku tlg jela..die pon da nak nak balik kampung die ujung bulan ni..elok le tu dari kene kerah tenage keje kat situ..

Well,for last 1 week,aku knl 2 budak pempuan yg comel2 and sweet..Siti and Ina..Siti from Mambau,Ina pulak dari Tmn Tuanku Jaafar..dan rupe2nye Ina ni jiran sebelah rumah si Mastura al buaya..hehe..my buddy time sekolah teknik dulu (now married and dah ade baby boy)..one day,time break,aku mcm bese dok kat luar delifrance..dtg a bdk2 Pizza Hut abiskan time rehat dorang jgk..knl dgn one girl named Ayien (org Sabah bha..).. die la yg bgtau aku bahawe Siti tu adelah adik Nabil..Lu pikirlah Sendiri..hehe..bile aku pikir2,,patutlah Siti ade lesung pipit mirip2 si Nabil..hehe..bile aku tanye Siti,die senyum je..la la la la..Siti kate die nak sambung blaja..aku pun mmg sokong sangat sbb die mude lagi..baru 19..Ina plak tgu result SPM die..sangat mude kan mereke??hehe..dan comel juge..hehe ...(weh Ina and Siti..kembang idong korang kan aku puji2 nih??hehehe)


Semalam time break pas makan and semayang aku g Popular..alahai..berbulu je mate aku..nak beli,duit xde..hmm..duit angpau aku dapat dari Mem Elaine aku pi beli craft scissors..cukup2 je..so utk craft punch and kertas aku tgu duit gaji..on a second thought,duit aku ni bukan utk aku beli barang sebenarnye,tp utk aku buat blanje sementare dapt keje..hehe..wahai diri,sabarlah ye..hurmmm..

Gaji..hmm..Ms. Kuan plak soh dtg mgu dpn utk amik cek..sangat malasss...!!!!tgk la nanti aku soh die bank in ajelah..jgn tipu sudaaa!!!!!!!!

Esok patut ade walk in interview kat KLAS Sepang..xtau pun kat mane..aku dah mintak tlg die anta,tapi die xangkat2 pun tepon die..mcm bese la,mybe burn aje..padehal dah lame plan ni..kete plak xde..waa...mcm2 la plak..last 2 days Apek kol aku.die soh emelkan resume sbb ade org nak benti dari company die..so die soh la aku try luck..pastu bile aku kol die balik,xdapat..mcm die dah xpakai no maxis die tu and yg no celcom plak die xangkat2..manelah ko ilang ni Apek oii..?? Dompot plak sengal gile datang Delifrance aritu kacau si Ina..hehe..pastu konon nak ajak aku g Singapore..????...ajak last2 menet..tau sgt ajak2 ayam..blueekkk...that day die dtg dgn kazen die yg same name dgn kekaseh ati aku..haha..bertuah la dompot dapat such opportunity..mude2 dah keje kat  Dubai..hmm..bertuah jugak Maz..kann?? (Maz adelah kekaseh dompot ye..)

Bla bla bla...hati aku sangat xtenang..dgn keadaan aku yg demam selesema dan ditambah die yg sunyi sepi ari ni..hwuaaaaaaaaa...!!!


 
With May and Ina..tapi dlm gambar ni knape May nampak mcm lelaki ye??.. 

Siti and Ina..sweet kan dorang??..hehe..


 
Sinilah tmpat aku berpart time..hehe..



 Sigh..mane la si die ni..hmmmmmmmmm
--------not in the mood..masuk mode merajuk+sakit ati+sedih+geram-------------



Isnin

kaki saye

ape punye title da...hikhik

huff..penatnye..uuu..knape dgn kaki saye?oh..mcm ni..sempene CNY ni,aku dipanggil keje kat deli [da story on previous2 post kot..]..sbb aku xkeje lagi,aku terime la..dapek gak duit an??so,today is my second day..kaki aku ni punye la sakit..ye a,keje xduduk2..org lak dtg bertalu2..dgn berat aku yg masyaAllah ni..bayangkan keadaan kaki aku..sian die kan??pat lime jam xduduk2 oii..patut aku  keje sampai 22nd or 23rd or if possible ms.kwan nak aku parttime situ sampai aku dapat keje..mule2 aku kate ok je..tp semalam pas kaki aku kejang,aku terus dapek idea nipu..aku kate aku jadi cikgu tusyen..sabtu stat klas..hihihi..penyudahnye,aku keje 7hari straight tanpe cuti..jadual pun BOLEH TAHAN jugak..2-9 la,1-9 la,2-10 la..11-9 la..amek kao!!redha..naseb rate gaji per hour dah naik..hehe ..plus double pay on CNY (14&15 feb)..so,dgn keadaan kelajuan internet yg idup segan mati xmau ni,jugak dgn aku yg penat part time,this blog will be sunyi for next 5 to 6 days..ok la tu..leh kumpul cerite [macam nak buat prog hiboran pulak ye..]

Apepon,arini even penat,aku sangat hepi berjumpe dgn kekaseh hati.."ya Allah gemoknye" [aku ckp dlm hati dan depan die sebaik jumpe die tadi..hahaha]..tula ngate aku,ko pon same la yang..macam bolster [bantal peluk panjang tu] dah aku tgk..bulat je..hahaha..

ehh..lupe..selain jusco arini penoh dgn org sbb CNY [kedai byk ttp pon jusco amai gak org..ape daaa..],jusco arini penoh dgn org dating [sangat obvious la sbb valentine]..
ape la,org islam/melayu pon same..xtau2 lagi ke tu prayaan org &%$#@&*!?ke buat2 xtau??
kok camtu g la sambut xmas,thanksgiving,easter,halloween sume..bongok amek..

dah la aii..lotih la..nak tido..dada..[and happy holiday to all..hehe]

Rabu

ASAL USUL ADAT PERPATIH

 

ok..to be fair..aku selitkan asal usul adat pepatih yg aku amik dari sini.. 

sbb dari aku coretkan ape yg aku paham dan terpendam sendiri baik aku bagi info yg jelas kedudukan nye..hehe [due to concern of my native negeri's fren, misah a/p setopa yg aku rase akan keluarkan debat2 beliau soon..haha]

ASAL USUL ADAT PERPATIH 

ape ini?? rumah bentuk minangkabau btl2 dpn umah den..
[saje nak glamerkan rumah ni..xde kene mengene pun dgn tajuk perbincangan ok..]
agak2 rumah aku bntk same ke x ye??..hehe

 

Menurut sejarahnya, Adat Perpatih berasal dari Pagar Ruyung Minangkabau, Sumatera Barat, Indonesia. Di namakan Adat Perpatih sempena nama orang yang menyusun dan membuat peraturan adat tersebut. Adat Perpatih di bawa ke Negeri Sembilan oleh orang-orang Minangkabau yang merantau ke Tanah Melayu.

Menurut ceritanya, beratus tahun dahulu di Negeri Padang Luas, Pagar Ruyung Minangkabau ada dua orang adik beradik yang seibu tetapi berlainan bapa. Yang tua bernama Temenggong atau Datok Temenggong dan adiknya bernama Perpatih atau Datok Perpatih. Apabila keduanya sudah dewasa maka mereka pun merwarisi pemerintahan negeri Padang Luas.

Walaupun mereka adik beradik tetapi berbeza pendapat terutama dalam cara pemerintahan. Kerana perbezaan pendapat itu menyebabkan selalu terjadi perbalahan antara Datok Temenggong dengan adiknya Datok Perpatih. Untuk mengelak terjadinya pergaduhan maka negeri Padang Luas terpaksa di bahagi kepada dua pemerintahan. Datok Temengong memerintah di bahagian pesisir pantai manakala Datok Perpatih berkuasa di bahagian daratan. Dengan itu kawasan pemerintahan Datok Temenggong memakai adat yang disusun oleh Datok Temenggong (Adat Temenggong) manakala kawasan Datok Perpatih memakai adat yang di susun oleh Datok Perpatih ( Adat Perpatih.)
Antara Adat Temenggong dengan Adat Perpatih terdapat perbezaan terutama dalam soal pembahagian harta pusaka. Bagi Adat Temenggong, lelaki lebih banyak mendapat bahagia harta pusaka daripada perempuan manakala Adat Perpatih pula menyerahkan segala harta pusaka kepada anak perempuan.

Pada suatu hari anjing Datok Perpatih telah menggigit kaki Datok Temenggong. Akibatnya anjing itu telah dipukul oleh Datuk Temenggong sehingga mati. Ini menimbulkan kemarahan Datok Perpatih. Dia segera berjumpa Datok Temenggong.

"Bukankah peraturan dalam adat temenggong mengatakan , siapa menggigit dia kena gigit?" tanya Datok Perpatih kepada Datok Temenggong. Dia sebenarnya merujuk kepada adat Temenggong yang mengatakan sesiapa yang menggigit mesti dibalas dengan gigit juga.

"Memang benar!" jawab Datok Temenggong.

" Kenapa bila anjing menggigit kaki awak pukul sampai mati?. Sepatutnya bila anjing itu menggigit kaki awak maka awak gigit pula kaki anjing itu," balas Datok Perpatih.

Mendengar kata-kata itu, Datok Temenggong merasa marah lalu berlakulah cabar mencabar antara kedua-duanya. Untuk mengelakkan sengketa itu berpanjangan maka keduanya bersetuju meninggalkan negeri Padang Luas untuk membuka negeri baru.
Maka Datok Perpatih dan Datok Temenggong pun menyediakan bahtera masing-masing untuk belayar meninggalkan negeri Padang Luas. Konon ceritanya, bahtera Datok Temenggong selamat dilancarkan ke laut dan terus belayar. Manakala bahtera Datok Perpatih tidak mahu dilancarkan ke laut. Walupun rakyat jelata di suruh beramai-ramai menolak bahtera itu namun tidak juga dapat bergerak.

Pada malamnya Datok Perpatih bermimpi bahtera yang bernama "Geliong Panjang " itu tidak dapat dilancarkan kerana telah diduduki oleh "Jin Sakti Muno". Untuk melancarkannya maka terpaksalah digalangkan di bawah bahtera itu seorang perempuan yang mengandung sulung (bunting sulung).

Maka pada keesokan harinya Datuk Perpatih menyuruh orang-orangnya mencari perempuan yang bunting sulung. Setelah puas mencari diserata negeri Padang Luas itu maka akhirnya didapati hanya ada dua orang sahaja yang sedang bunting sulung iaitu anak Datok Perpatih sendiri dan anak saudaranya yaang bernama Puteri Seri Banun. Adapun Puteri Seri Banun seorang yang baik hati dan sanggup berkorban dengan menawarkan dirinya menjadi penggalang kepada bahtera bapa saudaranya.
Mengikut cerita selanjutnya, Puteri Seri Banun yang sedang bunting sulung itu pun di baringkan di bawah bahtera itu sebagai penggalangnya. Kemudian orang ramai menolak bahtera itu ke air. Tetapi dengan takdir Tuhan, ketika bahtera itu ditolak oleh orang ramai maka satu keajaipan berlaku dimana bahtera itu terangkat sendiri lalu masuk ke dalam laut. Ada yang percaya Jin Sakti Muno yang mengangkat dan menolak bahtera itu ke laut kerana syarat telah dipenuhi.. Dengan ini terselamatlah Puteri Seri Banun dari menjadi korban bahtera tersebut. Dan sebaik sahaja bahtera itu berjaya dilancarkan maka Seri banun pun melahirkan seorang anak lelaki lalu di beri nama Batin menggalang.

Setelah lama belayar akhirnya Datok Perpatih sampai ke Negeri Sembilan lalu mereka pun mencari kawasan yang sesuai untuk membuka negeri. Setelah perkampungan baru berjaya diwujudkan maka Datok Perpatih telah menyusun semula adat perpatih untuk disesuaikan dengan keadaan setempat. Antara peraturan baru yang diguna pakai oleh Adat Perpatih ialah segala harta pesaka hendaklah diserahkan kepada anak perempuan. Ini sebagai mengenang jasa Seri Banun yang sanggup menjadi penggalang bahtera Datok Perpatih.
berkorban untuk bapa saudaranya Datok Perpatih.

Di Negeri Sembilan terdapat 12 suku-suku atau keluarga.

Suku-suku tersebut seperti berikut:

Suku Biduanda (dondo)
Batu Hampar (Tompar)
Paya Kumbuh (Payo Kumboh)
Mungkal---- mak aku yg nih!!!
Tiga Nenek
Seri Melenggang (Somolenggang)
Seri Lemak (Solomak)
Batu Belang
Tanah Datar
Anak Acheh
Anak Melaka
Tiga Batu

Ini dinyatakan dalam sebuah gurindam yang berbunyi:

Raja beralam
Penghulu berluak
Lembaga berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapa sukunya?
Dua Belas!

[tapi yg aku pegi muzium adat itu ari ade lg lain2..selain dari 12 ni..dah ape kess ye??]

Adat Perpatih mempunyai lima prinsip utama.
  1. Keturunan dikira melalui nasab ibu: Adat Perpatih memberi keistimewaan kepada perempuan yang dianggap bonda kandung iaitu ibu yang melahirkan anggota-anggota masyarakat. Seseorang individu itu adalah anggota suku ibunya dan bukan anggota suku bapanya.
  2. Tempat Kediaman adalah di kawasan ibu isteri: Apabila berlangsungnya sesuatu perkahwinan, si lelaki akan meninggalkan kampung halamannya dan menetap di kawasan ibu isterinya sebagai orang semenda. Pada zaman dahulu si lelaki akan mengusahakan tanah keluarga isterinya.
  3. Perempuan mewarisi pusaka, lelaki menyandang saka: Hanya lelaki sahaja yang berhak menyandang saka (jawatan-jawatan dalam adat) manakala perempuan adalah mewarisi harta pusaka keluarga ibunya.
  4. Perkahwinan seperut atau sesuku adalah dilarang: Dalam sesuatu perut dan suku, hubungan adalah rapat dan si lelaki menganggap perempuan dalam perut atau sukunya adalah saudara perempuannya. Begitu juga sebaliknya. Oleh itulah perkawinan sesama suku ini adalah terlarang. Perempuan yang berkahwin sesama suku akan hilang haknya untuk mewarisi harta pusaka ibunya manakala lelaki pula akan hilang hak untuk menyandang sebarang jawatan dalam adat.
  5. Orang luar boleh menjadi ahli sesuatu suku: Untuk tujuan perkahwinan atau waris mewarisi, dibenarkan orang luar untuk menjadi ahli sesuatu suku dengan cara melalui upacara berkedim. Dalam upacara ini seseorang itu akan bersumpah taat setia dan bersaudara dengan ahli-ahli suku yang akan disertainya.


Selalu menjadi topik perdebatan hangat mengenai Adat Perpatih adalah mengenai pemberian harta pusaka yang memberikan kelebihan kepada perempuan. Inilah satu-satunya isu dalam Adat Perpatih yang selalu disalah fahamkan. Sebenarnya, pemberian pesaka yang dimaksudkan dalam adat ini ialah pemberian tanah adat. Tanah adat ini adalah tanah yang turun temurun daripada nenek moyang sesuatu keluarga. Sebabnya tanah adat ini diberikan kepada perempuan ialah semata-mata untuk menjaga kehormatan dan maruah kaum wanita Adat Perpatih. Maksudnya, seorang wanita Adat Perpatih walau betapa miskin dan papa pun, dia tidak akan merempat atau menjual maruahnya untuk hidup. Jika dia pulang ke kampungnya dia sudah ada tanah kampung dan sawah untuk dikerjakan sebagai penyambung rezeki. Manakala anak lelaki pula dianggap lebih teguh dan tahu untuk terus berusaha untuk hidup (survival). Akan harta atau tanah yang diperolehi sebagai harta sepencarian maka pembahagiannya adalah menurut hukum faraid (tidak ada kena mengena dengan tanah adat yang hanya untuk perempuan sahaja).  [taken from here]

Yang aku bold ni..selame aku idup ni,yg dengar org Rembau [sdare yg x brape nak sdare aku tu] xpulak ikut..hishh..pening2..die ikot palotak die ade la..nampaknye..xde lagi yg ikut adat sebenar..sbb tu disalah ertikan..hehe..apepon, aku ttp xkan ikut aturan adat perpatih ni..[bapak aku nasihat jgn terjebak langsung dgn hal2 harta tu..takut yg bkn hak kite amik..yg berhak di ketepi..paling takut mkn harte anak yatim ape sume..skali dah jd darah daging..uishhh..elakkan..] wallahualam..

[additional:--]

arap korang jage la ape korang makan..tiap rezeki yg masuk mulut di kire ye..tu yg zaman skrg ni ade penyakit pelik2-apesal dulu xde??--sbb zaman ni yg moden terlampau,kite xbataskan ape2..dok celebrate birthday party kat restaurant or club [mmg anda xtelan arak or mkn pork, tapi terang2 tertera carlsberg/tiger/heineken{btl ke eja?} di gelas air coke anda tu,kompem2 la org terdahulu dah mabuk2 dgn gelas yg same..makan spageti,xingat plate tu penah hidang pork.. ] berhati2 la k?? akan datang kite nak lahirkan zuriat, nak idop kite and family berkat..so??time mude la ingat2..ingatan utk semue,utk saye juge..kadang2 dok sebok org pakai seksi la, sosial la..pot pet pot pet..mmg anda xtinggal sembahyang..tp..keluar dgn  pakwe pegang2 tgn, bagi pakwe tgk anda xpakai tudung, pastu peluk cium..ape itu?? xlah aku kondem pasangan kekasih yg lakukan yg same kerane aku dan daus pun pgg tgn juge..plg penting aku xcare kan hal org..dan sentiase beringat[insyaAllah]..
pakai ketat??..bkn aku saje suke..aku yg dah bertambah zat few kg..nak beli yg baru extra size,aku ni xbekerje lagi..hihi..

aku ni xkacau idup org,kawan2 suke carekan hal aku dgn pasangan..diam mcm mane lagi yg aku patut bertahan??

[entry yg asalnye perbincangan lain,aku terus emo ke arah lain..haha..my fren, u noe me better..]





 
tadaa...ni lah rumahku,restorenku..haha..xde btk2 minangkabau pun..
[nak glamerkan moto tu je..paling banyak berjase..c70..i lap yu..aku sure,ramai kwn2 aku pun sayang moto ni..haha]

 






rilex kojap

Ahad

ADAT PEPATIH


salam and hi..

Malam ni line ok sket..boleh berceloteh..
Aku agak kurang "centre" minggu ni due to mcm2 yg jadi [xdiceritekan dlm blog]..jadinye aku pun rase nak bercerite sal adat pepatih..[hahahaha--tetibe je..] bukan ape,aku kan asal dari negeri sembilan..aku rase ramai org pandang serong kat gadis dari negeri sembilan sbb adat pepatih ni la..bukan aku rase,tapi mmg aku dah jumpe ramai org yg secare terang xsuke gadis negeri sembilan..senang ckp perempuan negeri sembilan..dorang kate perempuan negeri sembilan ni bile dah kawen nanti, kami akan "ikat" suami, rampas harte suami, queen control, kawen sbb nak harte bla bla bla..damn!! sakit hati aku sbb yg bercakap tu based on kisah jiran or sedare mereke yg perkahwinan xkekal dgn org negeri aku ni..[kes sebab nila setitik,rosak susu sebelanga la ni]..padehal kebetulan la org pempuan tu org negeri sembilan,terus di copnye kami mcm tu..kolot nye fikiran org zaman sekarang ye??patut ke??

Korang nak tau?dlm negeri sembilan ni out of 100% aku rase la ade la 5% kot yg ikut adat pepatih yg sebenar..lain2 dah campo2 and xhirau dah pun..aku pun xsetuju sangat dgn kandungan adat tu lagi2 aspek perkahwinan and pembahagian harta..sbb tu melibatkan kehidupan sehari2..yg bab lantik undang luak and adat2 time mengandung tu sume aku rase logik lagi la..ish..aku jadi serabut..xpe la,aku terang satu2 ye..

Sebenarnye adat pepatih ni [bagi sape2 yg still ikut adat aku mintak maaf] mmg agak riumit..susah nak terang kalau aku ikut susur galur/info yg aku dapat mase pegi MUZIUM ADAT JELEBU aritu..sebab ayat2 die sangat la aku xfaham..[dlm bahase minang]..so aku nak terangkan dalam bahase senang..

Before ni aku xpenah amik port pun hal2 adat pepatih ni..bagi aku adat pepatih ni mcm xpatut and agak xsesuai utk zaman sekarang..antare yg aku tau sal adat pepatih ni adelah 
  • kawen sesama SUKU xdibenarkan [dlm masy. negeri sembilan kami ade keturunan masing2 yg di gelar suku..suku ni menurun kat anak2 kalu mak+ayah nye org negeri sembilan..anak akan ikut suku si emak..mcm aku mak aku org rembau-suku mungkal- tapi bapak org perak..so aku and all siblings dah bukan keturunan suku mungkal]..kalau perempuan  suku mungkal contohnye bercinte dgn lelaki suku mungkal juge, make perkahwinan xboleh diteruskan..padehal dlm hukum agame,agame membenarkan..haa..x ke mcm melanggar/mempersoalkan hukum agame tu??
  • harta2 si mak+ayah yg meninggal dunia [xkesah la kalu mereke sempat atau tidak menulis wasiat] akan jatuh ketgn anak perempuan..rumah,tanah,duit dll..sbb tu kalau pegi kampung2 rembau,k.pilah korang dpt tgk byk rumah yg terbiar xberpenghuni..sbb dapat kat anak perempuan.pas perempuan tu kawen,ikut si suami..haa,tinggal la rumah tu jd sarang antu,penagih..tp ikut hukum Faraid,memang berbeza lah dgn adat pepatih  yg melebihkan anak lelaki, dan sekiranya terdapat wasiat ditinggalkan,make wasiat diikuti..langgar hukum agame lagi..u see??
Haa..itulah antare hukum adat pepatih yg terang2 xselari dgn Hukum Agama Islam..aku ni nasib baik la bapak aku org perak..so aku xla kene ikut adat2 ni sume..dlm kes keluarge aku pun,ade je masalah bab2 tanah pusaka..[maksud aku sebelah mak aku la].. tapi mak aku xterlibat..kami just dengar2 gitu je..belah sedare2 di rembau la..sebab tanah hutan tu bergadoh bagai..alahai..

Memang setakat ape aku terang ni xbanyak baik kan??tp kalau ikut logik,zaman2 dulu,time dimane adat ni tercipta,ade sebabnye mengape jadi begitu..kawen sesame suku tu [atau zaman tu saudara dekat sprti sepupu mcm tu] mmg patut xdibenarkan..utk menggelakkan zuriat cacat dan keluarge xberkembang [ala,org kampung kan suke kawenkan sesame sedar camtu..]
Pastu yg sal harta tu kenape diberi kpd perempuan kerane zaman tu perempuan xbekerj dan sekirenye ditinggalkan lelaki ,mereke still mempunyai harta..[zaman dulu2 kan pas kawen lelaki selalu merantau..balik pas beberape tahun camtu kann]

So,logiknye dizaman itu la,zaman sekarang??mostly,xleh pakai kot??kan??heh..ape2lah..

Berbalik kunjungan aku ke MUZIUM ADAT JELEBU..baru aku tau suku2 kat rembau xsame seluruh negeri..rupe2nye jelebu ade suku2 die sendiri..[ade jugak suku2 yg same]..suku2 yg ade ialah:

  • Rembau--Mungkal,Tanah Datar,Acheh,....aku xingat la..ade beberape lagi..
  • Jelebu-Biduanda Waris Menteri,Mungkal,Tanah Datar,Batu Belang, Biduanda Ulu Jelebu...beberape lg..
Adat Pepatih pulak terbahagi kepade:
  1. Undang2 Nan Tiga
  2. Adat Tarik Baleh
  3. Adat Tuah diSakato
[Believe me kalau aku terangkan apekah ketiga2 tersebut akan jadi lagi xpaham dan akan bertambah2 soalan yg korang nak sangat tanye..ape tu? ape ni? dtg mane? mule2 camane jadi? sape bawak mule2?? ..so aku terang umum jela ye?hehe]

Pastu ade lagi..adat2 ni ade 5..iaitu:
  • Adat nan sebenar adat--meliputi fenomena alam semulajadi [adat air membasahkan, adat api membakar] dan upacara keagamaan..kategori ini meliputi adat2 perempuan yg melahirkan dsb
  • Adat nan di adatkan--adat2 meliputi kehidupan sosial [kekampungan,perancangan utk melaksanakan adat..]
  • Adat nan teradat-- xdapat aku terang memandangkan bahase die yg aku xpaham..sorry ya
  • Adat istiadat--meliputi hal2 peraturan yg mesti diikuti dlm upacara seperti perkahwinan [merisik,meminang,bertunang,akad nikah..], kematian,dsb
  • Adat resam--perlakuan/amalan dalam  sesuatu kaum ,bangsa atau keturunan dalam melaksanakan upacara seharian

Haha..pening x???bayangkan aku time tu??berkobar2 nak tau sal adat2 ni..sampai2 je aku terus poning..aku pergi muzium tu time teman dilla and nuyun anta barang nuyun g umah sewe die kat kg.kenaboi [aku pun first time sampai..nuyun ni blajo kat kolej komuniti jelebu..itu la pasal die menyewe di sana ye ] ..so otw balik la kami singgah kerane rase mcm xsah je kalo xamik gamba kat tengkolok depan muzium tu..haha..kes nak bergambar le ni..

Seronok sbb dapat tau la sesikit sal adat,pastu siap bergambar,and paling best aku dapat la tau beberape petikan bidalan sal adat ni yg kebanyakan berbahase minang dan negeri sembilan..[bahase negeri sembilan mmg dtg dari bahase minang..tp dah diubah2.tu yg aku paham..kalo bahase minang ori..mintak mahap la..dgn2 aku,dgn korang skali pening..haha..]
Disini aku selitkan sikit la ye..klaka..hahaha..tapi jgn la tanye aku..aku pun xpaham jugak..haha..

*Baik diterimo dek muafakat
Buruk di tolak dek rundingan
Tak ado yg koruh yg tak jornih
Tak ado yg kusut yg tak solosai
 Usang2 diperbaharui  
 Lapuk-lapik dikajangi
Sokali air bah
Sokali tobing berghubah
Sokalo ghajo mangkat
Sokali adat beralih
Sokali tahun beredar
Sokali musim bertukar
 Haa...ni lagi..haha
*Menghilang an yg buruk
Menimbo an yg baik
Air melurut mo banda eh
Bonar melurut mo muafakat eh
Noghoghi bertumbuh mo adat eh
ok lah ..ape yg aku nak concludekan di sini bahawe, adat pepatih ni mmg ade yg ikut hukum hakamnye lg,terutame di kampung2 tapi sangat jarang la org nak ikut dah..tak praktikal dgn zaman skrang..[my experience--akak aku penah becinte dgn seorg lelaki ni..tup tup mak aku kenal mak apak eh..tgk2 sesuku,mak aku reject..xpatut..sebenanye mak aku wat alasan je sal suku tu,die xberkenan dgn lelaki tu..terbaru..bakal suami akak aku--nikah september ni-- pun org negeri,pun same suku..mule2 mak aku xsetuju..tapi skng alhamdulillah.da ok..lagi sekali mak aku saje je gune alasn suku tu..hehe..bapak aku lak memang kutuk abis sal suku2 xleh kawen..absurd!!! haha...lagi..yg buat aku nak tulis entry ni sal pemikiran org 2 luar negeri semilan yg kate kami ni mcm2--kaki kontrol la,kaki kikis arte la,ikat laki la--adelah mengarut..ade je kes2 ,i mean banyak je bkn org negeri camtu kann???saje je..citt!!..lagi..sal pembahagian harta sume..ikutlah hukum Faraid..BAGI AKU HIDUP BERLANDASKAN AL-QURAN..BUKAN ADAT..bg those pandang serong adat pepatih pun xelok..kenali la dulu k??bagi aku adat pepatih ni just seperti adat2 melayu lame..yg mane normal la bagi semue..huff stop talking la..aku upload kan gambar2 semase lawatan..[aku sangat la dan teramat la gemuk sekarang..can see by the picture ya..]..and pastu sempat singgah Jeram Toi..heheh..pun sbb nak bergambar..sbb kami lengah2 sgt..dilla+nuyun semayang kat umah aku je trus mase balik time tu..




 
aku dan nuyun..yg gemok tu aku ler..hehe







kat Jeram Toi..


Dilla yg gile gambar



Jumaat

tEngOk ajE lahh..

pas waktu zuhur td nurul ajak teman die pegi shopping [dah lame aku xbuat aktiviti yg satu ni..] aku yg mmg free pon ok aje..dilla follow skali,dgn baju kurung die tu,dgn slipa endon die tu [haha] malas nak tuka baju kate die,baru blk dr ngaja..g bank kejap,sbb nurul nak withdraw duit elaun die [baru masuk elaun,tu yg mengintan2 nak shopping tu..kan yunn??] 
{*nurul=nyun *dilla=ila}
aku pon singgah kdai gamba deret bank rakyat nu..dah 2ari delay,b4 cine tu lupuskan gamba aku tu,baik la aku amik cepat..then we heading straight to JJ S2..sepanjang jln pegi,aku+ila sakit dado sbb t'kejut sebabbb..nyun menggelabah bwk kete..hahaha...klaka2..dilla lak nak mkn congkelat snickers tetibe..beli je trus ngap!!hehe..
pastu bermule la episod menggeledah di kedai2 yg terlibat..ahernye berikut adelah brg2 yg di beli mereke
dilla--sua itam yg sgt cantik cutting juge sgt smart dgn arge yg murah RM25+kasut tutup yg comel yg die teragak2 nak beli sbb argenye RM89 [die beli pon lps kene saiko dgn aku--beli lame thn lame,selese..ko beli murah,cpt la rusaknye..rupe2nye die da bli kat vincci RM80++ aritu..tp skt kaki pas pakai lame..tau xpe,awak ngajo xleh duduk lak tu.."even bdk2 buat keje pon kene bediri" kate cikgu yg menegor..skola ape la tu ekk??hehe..]
nuyun--sua itam RM49[kott..] nak buat masuk bengkel nanti +baju labuh utk g klas die RM xingat [RM25 kott] +wedges sembonia RM71.20+ beg vincci RM103 --before less RM129 tauu..[yg ni aku paling suuukeeeeeeeee sbb aku yg pilih..kalau aku ade wet sok,aku nak beli jugak lah..pinjam member card si nuyun nti]
aku??? --tgk ajelahh mereke membeli..pastu bayar duit parking kete singgit...hahah...

lalu dpn delifrance,jumpe May..die kate "waa..u gemok banyak laa..u also dah itam aa??" 
ala,minah myanmar ni da byk tau ckp melayu la..pandai lak tu ckp gemok..hahaha..die nak blk myanmar ujung bulan ni,so bertuka2 emel la kejap..macam la aku rajin nak emel dgn org kan..emel mintak keje lain lahhh..

nuyun lapa lak..jadi aku pun kene la lapa sbb die nak blnje..aku yg da lame xmkn sizzling ape lg..mkn dgn selerenye..hihi..sizzling yee mee..bestttt!!!!! nuyun mkn chic.chop..dilla??diet beb..mkn hotdog bun satu je..[yelah,kalo x sesie aje pegi treatment slimming kan bdn..bayo memahal nak kurus,mkn msti la nak kawal kann..hehehe..kan ci dilla??lg pon awak nak kawen next february..kene la pasang bdn] 

"ooppss" terkejut aku..si may follow kitorang g arena..die offer aku wat part time kat delifrance sbb die tau aku tgh xbuat pape skng ni..aku pk,time dkt2  CNY lak tu..triple pay dude.."nanti la i mkn dulu,nti i dtg k?" "ok.."..  mkn2,bla bla bla bla...nasihat minah tu...mkn2..bla bla bla..senyap dgr minah tu bebel2..mkn2..bla bla bla..
dok bincang2, aku ckp aku mcm mls nak part time kat deli,tp dilla kate seminggu je..hah??laa,... seminggu je?boleh la tu..xmengganggu sgt kot..g pon aku memikirkan upah yg bakal aku dapat,ok je laa..hehe..


after eating aku g deli blk,and jumpe manager..sbb aku pnh part time kat situ dulu time cuti sem,dgn senang nye aku dpt..die nak aku keje lame kot memandangkan aku dah bis study..nak aku uruskan management bistro tu..[laa..aku bkn dak bisnes ni..lg pon cine la..aku tau deli ni byk kerenah dalaman..xmau aku..even title manager pon,mase dpn golap!!] aku ckp la i'm willing to work only for CNY..kwan [manager] ckp maybe u start on 12th@13th until 21st@22nd..ok..aku tnye a sal waktu keje and baju sume..mcm bese,sbb aku part time je,kene pakai baju putih sendiri,black pants,black@white tudung,black shoes.. "ok"...aku ok je..walopun aku agak runsing sal jadual yg mmg akan ade waktu closing kul 11..mcm mane la aku nak balik mlm2 sgt dgn moto tu..huh..xpe2..seminggu je..kwan ckp she will call me one day earlier..sbb die xbuat jadual lg [biasenye delifrance,pizza,kfc,mcD dan kedai2 seumpamenye mmg akan buat jadual weekly..] pas bg no hp aku,aku pun blah a..g lak teman dilla ushar arge emas putih kat one jewelry store ni..80% tuu...beselah time cny ni..sale mmg kaw2..tetibe aku teringat,aku lupe lak nak tnye sal gaji aku..how much per hour,CNY nanti dpt triple x and stuff..aku teringat time aku dulu ade bdk wat part time utk 2 ari je time CNY,sehari dpt rm80..2days RM160..+ angpau from mr.chin..{waa..mish mr.chin..die sgt baik} [aku kire2 tu pas di triple kan..tp kalo nak ikutkan, boleh dpt RM90 per day..]

hmm..xpelah..time die call aku nanti aku tnye la sal gaji..CNY mesti triple..kalo x triple means die tipu and aku xnak tolong..hehe.. 



dlm mase yg same..aku masih lagi menghantar emel [everyday!!]..mencari kerje..huu..bile la nak dpt jumpe "kerje" ye..xtertahan rasenye bergelar penanam anggur ni..
nak sedapkan hati---"xpelah,belum rezeki aku lagi"  sambil terpikir Allah nak tunjuk la ni sbb aku selalu tertinggal semayang [subuh especially..haha...]--jap..tinggal or tertinggal??heeeeee


apepon..aku dgn dilla serius dgn plan kami..dazzling HAWA is on it's way becoming reality..eventho my parent menentang habis [the fact is,they know nothing bout it--beselah..parent aku x amik tau hal2 mcm ni memandangkan dorang xberape phm sgt ape yg kami bakal usehekan ni..]
bgtau aci--die pon mcm clueless..bgtau abg--die xde reaksi..bgtau nana+kak effi--100% sokong..bagitau daus--100% sokong...so dari situ lah dtg nye kekuatan untuk meneruskan ape yg kami da mulekan 10%..hehe.. niat aku mmg nak jadikan side income,kerane aku dahagekan pekerjaan tetap..apepon..dazzling HAWA won't be burden..pas nuyun grad,she will join us and menambahkan lg produk2 di bawah bidang die..kan yunn???


God!!
today is 5th already..lupe nak buat entry sempene umur bapak menginjak ke angka 80 2nd february aritu..sehat dan tegap lagi [tp xlari la dr sakit2 lutut and gout sometimes..hanye ade darah tinggi..clean dari sakit2 yg merbahaye yg lain..cool huh??]  tahun 2010 ni pulak,umur mak turn to 69 tau this july..hehe..  [gamba parent aku xdpt diupload kerane modem usb ni wane hijau cerah..citt!!..sakit atiiiiiiiiiiiiii...]




sekian je utk entry kali ni..till then..

 

Selasa

agAinnn..??

adoii laa..today is my..[counting..]..aha..7th interview..dari 7 tempat tu,ade 1 je tempat yg expect aku mmg fresh grad,which is my first [kat hartamas]..yg lain semue..i repeatt..semue nak yg dah ade experience..aku dah put it clear kot kat cv tu i am a fresh grad,kalo dah nak experienced worker,why on earth la kerani company tu call me and ask me come to their company for interview??why?why??why?hishh..memang menguji kesabaran btl..i'm getting awwaayyyy from what i am taking in uni la..seriously,frankly,seriously,seriously and seriously that's what i feel..daus ckp there must be something wrong with my cv tu pasal liat na nak dapek kojo..die soh aku ubah ape2 patut..ape??aku pun xtau ape nak diubah..on my 2nd thought plak kan ade la something got to be with my parent [bukan blame mereka,nak betau je what's in my mind]..tiap kali nak g interview bapak tanye "goverment ke swasta.."..huff..lotih nak menjawab eh,lagi2 la nak explain..parent aku ni plak, nak jugak dgn government die tu..ingat sonang gek eh nak dapek..tiap kali mesti dorang cakap "wish u the best"..mmg nampak kat situ doa mereka tp today [just trying to be positive je ni]terfikir yg mmg parent aku kate wish me the best tp bagi dorang the best tu is government..so nampak gayo esok is a success for me la..hahaaha..sbb sok interview or so called ujian kecergasan dgn MPS..sio2 la aku poie interview slamo ni??x..cos got really wholesome experience..really..gasak la apo pun aii..maybe aku xdapat keje ni sbb Allah s.w.t nak bagi kerje yg lg better or i can say,sesuai la dgn jiwo den..ahakssss..baru la jiwe kann..dalam sejarah life aku,kebanyakan menduge..see..pas s.p.m aku xterus sambung.it takes me from mei till november tau waiting,barula dapat sambung diploma kat uitm..that is when i work at shakey's pizza..seronot jugak sbb dgn zilla dgn farrah..haha..klaka2..kay situla zilla blaja kapel2 ni [hehe kantoikan zilla plak..sowiee] ..farrah plak dapat abg angkat..tau plak dek abg angkat eh tu yg farrah ade boipren,aku lak jadi mangse buruan [memang ba**..meluat toksah cerite la..yuckss]..

pas je diploma,aku xterus sambung degree..sbb aku kunun2 xnak sambung civil engineering ni la sbb mase final year diploma aku rase dah xjiwe dah course ni dgn aku..sampai nangis2  aku menyesal..hahaha..after 3 years,baru nak nyesal..bongok amek!!..aku dapek pengurusan perhotelan[mintak bisnes dapek hotel??]period:4 years..[pap pap pap...aku ketuk pale..hahaha] malas nak layan..sbb nak jimat mase aku apply lagi tp sambung civil eng..sementare nunggu tu aku kerje part time..mase tu jiwe tgh *bunge2*** hihi..sekejap kat bistro delifrance,and after that kat safety company s2 sampai dkt2 konvo diploma then aku benti]..beberape minggu pastu dapat offer sambung degree in civil eng..heppy sbb dapat [walopun xjiwe..-.xjiwe lagiii-]..dapat lak dgn die.haa..lagi laa..[walopun xjiwe...hahaha...lagii]..until last november..aku pun berjaye abiskan degree yg aku xjiwe tu dgn cukup2 mkn..hehe..ok la sbb result yg aku xsangke memandangkan study pun ala2 je,dan perangai aku yg teruk gile kat s.alam tu..[buat hal sendiri+xcampur org..teruk kan??]


dan..selepas panjang lebar aku dok terangkan bout my past..conclusion die kat sini,mungkin utk mendapat kerje ideal [nampak sgt ayat nak nyedap an ati] aku terpakse menunggu..sepertimane aku menunggu untuk menyambung diploma,menyambung degree..kali ni tunggu lagi..mudah2an i will got kerje yg aku jiwe selepas 6 tahun dengan bende yg aku xjiwe..haha..naseb dgn die ni sehati sejiwe..hehe..readers..walaupun terpakse menunggu wish me luck with my coming "jiwe" job kay??


=)
Terdapat ralat dalam alat ini