Macam-Macam Adaa..

Jumaat

dan..perkara2 begini slalu terjadi kepade saye..

hello all..hihi

Semalam aku mcm dah lepaskan peluang pekerjaan..ape2lah..malas nak pikir,bende dah lepas..

hmm...aku baru je tgk contoh2 soklan MTEST [baru nak tgk padehal esok adelah hari test .. =/ ]..Masyaallah..poning aku..seriesly,pening..tawakal jelah..sbb aku xsempat nak stady buku contoh soklan MTEST..xsempat de dlm mase 3 ari nak beli [sbb aku tau 3ari yg lepas].. pagi td ade plak org soh dtg intbiu kul 9pg sok..camane??esok ade MTEST..aku mintak tangguh hari lain,die mcm xbg je [padehal die bleh tnye bos die dulu..ini terus cakap xboleh..ape la pnye kerani..] sedih jugak sbb mcm terlepas peluang yg bagus..kompeni ni ade relate dgn gomen..[walopun post diploma,peluang yg baik kot..]..pikir..pikir..pikir..[pikir mase masak paprik tadi..hehe poyo je nak eksyen rajin masak la tu..]maka,aku pun terpakse la decide utk go for KPLI..

Lagi berite baik berkenaan test2 ni..will go for PTD punye test lagi 2weeks..aku kene ade skrol and transkrip degree..hmm..aku xde lagi sbb lom konvo..ishk.. dah ushar soklan PTD..pon poning..so,next week aku kene pakse mak aku teman g Biro Penerangan utk amik buku2 yg patut yg berkenaan politik,dasar2 ekonomi..bla bla bla...



contoh soklan KPLI

Contoh Soalan Perbandingan Kuantitatif

Soalan perbandingan kuantitatif merangkumi dua soalan matematik, satu di Ruang I dan satu lagi di Ruang II. Calon dikehendaki menetukan kuantiti atau nilai kedua-dua ruang dan menandakan jawapan A, B, C dan D seperti berikut:

A Jika kuantiti di RUANG I lebih besar daripada kuantiti di RUANG II
B Jika kuantiti di RUANG II lebih besar daripada kuantiti di RUANG I
C Jika kedua-dua kuantiti adalah sama
D Jika perbandingan tidak dapat ditentukan berdasarkan maklumat yang tidak cukup


Contoh 1:

Ruang I Ruang II
3 x 40 = 120

Penyelesaian:

120 sentiasa lebih besar daripada 28

Jawapan : A
14 x 2 = 28


Contoh 2:
Ruang I Ruang II
25%
Penyelesaian:

25% = 1 : 4 manakala 12 : 36 = 1 : 3

Jadi, 25% sentiasa lebih kecil daripada 12 : 36

Jawapan : B
12 : 36


Contoh 3:

Ruang I Ruang II
75 x 80
100

Penyelesaian:

60 sentiasa sama dengan 60

Jawapan : C

240 = 60
  
Contoh 4:

Ruang I Ruang II
(A + B)

Penyelesaian:

A dan B tidak ditentukan kuantitinya,
maka perbandingan tidak dapat dilakukan
Jawapan : D
(A - B)




contoh soklan PTD

Contoh Soalan
 
1. Deklarasi Kuala Lumpur 1971 ialah satu persetujuan mengenai :
 
  A. Penubuhan ASEAN.
  B. Penubuhan kawasan aman, bebas dan berkecuali di Asia Tenggara.
  C. Penubuhan pasaran bersama untuk ASEAN.
  D. Keputusan Filipina berkenaan dengan pengguguran tuntutan Kerajaan mereka ke atas Sabah.
  E. Penubuhan pakatan Ketenteraan di antara negara-negara ASEAN.
  Jawapan - B
   
2. Apabila Yang di-Pertuan Agong melantik Perdana Menteri, baginda hendaklah memilih seorang Ahli Dewan Rakyat yang boleh mendapat sokongan majoriti dan ia mestilah seorang yang
   
  A. Beragama Islam.
  B. Pernah menjadi Menteri Kabinet.
  C. Keturunan Melayu.
  D. Menjadi warganegara mengikut operasi undang-undang.
  E. Menjadi warganegara secara masukan.
  Jawapan - D


Contoh Soalan
   
1. Sila pilih kenyataan-kenyataan yang boleh dipercayai yang telah diberikan oleh individu berikut :
Peguambela : ”Yang dituduh tidak bersalah kerana ia tidak berada di tempat kejadian jenayah berlaku”.
Jururawat : ”Jika anda makan ubat ini tiga (3) kali sehari, awak akan sembuh dengan segera”.
Profesor : ”Keadaan Inflasi Di Malaysia akan Ekonomi berkurangan dalam masa dua (2) tahun lagi memandangkan perkembangan ekonomi dunia sekarang”.
Penganggur : ”Saya sudah memohon kerja di lima buah tempat, tetapi semua memberi jawapan tidak ada kerja kosong”.
A. Peguambela.
B. Jururawat.
  C. Profesor Ekonomi.
  D. Penganggur.
  E. Peguambela dan Jururawat.
  Jawapan - D
 
Penjelasan
 
Kenyataan peguambela tidak boleh diterima kerana ia adalah satu kenyataannya sahaja, yang mungkin tidak berbukti, yang memutuskan secara muktamat ialah Hakim. Lagi pun peguambela sudah tentu menyebelahi pihak anak guamnya.
 
Kenyataan Jururawat tidak boleh diterima kerana Jururawat tidak dapat menjamin penyakit boleh sembuh.
 
Kenyataan Profesor Ekonomi tidak boleh diterima kerana ia merupakan satu ramalan sahaja.
 
Hanya kenyataan penganggur sahaja yang boleh diterima kerana ia adalah kenyataan benar berlaku kepadanya.
 
2. Mengikut undang-undang perbuatan mencuri adalah mengambil harta orang lain dengan tujuan melarikan harta itu daripada yang mempunyainya.
 
Pada suatu hari Y telah pergi ke kedai dan mengambil sebungkus coklat dengan tidak membayar dan telah memakan coklat tersebut. Sehari kemudian Y berperasaan kesal dan telah balik ke kedai tersebut dan membuat pengakuan bahawa ia telah mengambil coklat itu. Dia juga meminta maaf dan sanggup membayar balik harga coklat itu. Tuan punya kedai itu tidak mahu menerima bayaran da sebaliknya telah membuat laporan kepada Polis. Dalam keadaan ini mengikut petikan Undang-undang seperti di atas, Y adalah
 
  A. Tidak bersalah kerana ia sanggup membayar coklat tersebut.
  B. Bersalah kerana tuan punya kedai tidak memaafkannya.
  C. Bersalah kerana mengambil coklat itu tanpa bayaran.
  D. Tidak bersalah kerana ia telah membuat pengakuan ia mengambil coklat itu dengan sengaja.
  E. Tidak bersalah kerana ia telah meminta maaf.
  Jawapan - C
 
Penjelasan
 
Persoalan pokok di sini ialah sama ada perbuatan Y itu dianggap senagai mencuri atau tidak disisi Undang-undang. Nyata sekali Y telah mengambil coklat itu dan memakannya dan dengan itu, ”melarikan harta itu daripada yang mempunyainya”. Dengan itu Y adalah bersalah. Oleh yang demikian jawapan yang boleh diterima ialah di antara B dan C. Y bersalah bukan kerana tidan dimaafkan oleh tuan punya kedai tetapi Y bersalah kerana telah mengambil coklat itu tanpa bayaran. Soal sama ada tuan kedai memaafkannya atau tidak, tidak timbul. Oleh yang demikian jawapan yang paling tepat ialah C.




See..???pening kan? hehe..ok..lupe lak..nak congrats tuk Kema+Awang [kawan mase wat diploma dulu] kerane dapat baby girl 3 ari yg lepas..nak congrats awal2 tuk fedi and hana who will get married [fedi mei ni.hana june..]...and to Una..[xtau bile..hikhik..]


gtg all.......

 

Rabu

apa puLa LepaS ni..sigh..

Sabtu ni ,27 mac aku kene pegi IPRM [a.k.a MPRM b4 ni]..utk pegi MTEST KPLI..sangat la xyakin sbb aku xtau pape pon pasal MTEST ni..apepon,aku kene and mesti do my best..[ecehh..hehe..]
another interview tomorrow..kali ni kat Cheras plak..confirm die xdapat teman sbb he got a lot of work to do plus he got class..adoiii...camane ye??ade ke rezeki aku kali ni??aku naik bengong da kot dok rumah..nasib baik "psycho" dah xde..kalau x,tekanan juge..psycho?siape?hehe..sape tau tu,taulah..

Last nite got message that come all the way from DUBAI..thanks dompot for ur concern.if only u feel what im going through..haha..thanks to farrah too that always give me address and what soever..die pon dah xtahan tgk aku meng"epal" kat rumah kot..hehe..and last week got valuable chance to meet my old pal, tiqah and zilla..but we missed farrah as she struggling finishing her last touch on her final year project..hehe..[ghugi ko sah,xpek join..haha..heaven aku,tgk wayang pree!!!!!!]...

Di bawah adelah antare gamba2 dihari tersebut..di aplod specially tuk farrah..haha..sangat malas nak letak caption.. [tidakkah anda perasan aku kelihatan jauh lebih gemok dari tiqah??arghhh..tidakkkkkkkk]
OK2..B4 aku  end up entry kali ni, ade teka teki perlu korang jwab

"WHY DOES RAVEN LOOKS LIKE A WRITING DESK??"



babai sume..c y'all in my next entry..

QuiCkie

helloOooOoooooo....

phew..lame sgt aku xupdate blog ni..hihi..
minggu ni aku agak pening..pening berfikir..actually got 1 offer yg job guaranteed..tapi,aku still ragu2 nak terime..hmm..knape ye?mybe sbb lain sgt dari bidang aku, pastu jauh, pastu mslh kewangan and lastly aku xminat... aku rase aku dah masuk kategori "org yg memilih pekerjaan" la..hmm..mlm tadi plak aku terpikir nak terime je, memandangkan aku jobless, miskin and he asked me to accept the offer..hihi..

pagi ni terserempak dgn jiran b4 keluar..di tnye dah dapat kerje blm ..aku ckp le blom..makcik tu cakap "ala..kerje je dulu ape2..dapat jgk duit..sambil2 tu mtk kerja lain.."...yg itu menguatkan lagi pemikiran aku mlm td,iaitu nak terime je offer tu..aku ade smpai friday je b4 wat final decision..hmm..and half and hour ago,aku kate ak xnak pegi plak...whats wrong with me??aku pon xtau......sape2 yg bace,jgn bace bodo je yer..please give me advice..yg aku liat nak terime tu sbb once aku dah terime tawaran tu,payah nak benti [full time basis] in case aku dapat other offer...aku sesungguhnye pening...

p/s: aku dah buat sembahyang istikarah...still xdapat petunjuk...apekah petandenye???????????

Khamis

bLOg giveAway ...yeayyy.!!!!

i'm in..hehe.. jom klik  http://azlina-lin.blogspot.com/2010/03/march-2010-blog-giveaway.html
kak lin wat giveaway lagi..arap2 rezeki aku la kali ni..kalo nak menang,sile la klik kat sini cube nasib..camane?cam bese la..kene jadi follower pastu comment kat iklan giveaway kat link yg aku kasi td,pastu...dah!!jom lah..ala..org nak kasi adiah free..

Selasa

masih lagi begini

salam semue..hehe..

aku still lagi mcm ni..xde ape yg hebat berlaku pade aku except gain some weight..haha..harini marah pade 2 org..satu je care nak ilangkan marah aku tu,bunuh org itu!!!!!!!
adekah duduk di rumah tanpe pendapatan tetap telah menjadikan aku kejam??tidakkkkkkk....

cut the crap..28 feb aritu besday akif mirza..tapi mcm besday harraz mirza jugak..hehe..due2 pon dapat adiah..hehe..adiah akif lbh satu je,iaitu buku cerite..[akulah yg belikan satu je..xmampu kot nak beli due..hehe]


**pics taken dari fb kak effi..mama si mirza's..
 


 


  
  
 


 perati lah muke si adik di meje..die keck ati sbb mase nyanyi lagu sebut name abg,xsebut name die..dah,name pon besday si abg..nanti bulan 6 turn die pulak..akif pon dapat adiah jugak walopun bkn besday die nanti..hehe..tgulah baby klua nanti..hahaha..pengsan..
Terdapat ralat dalam alat ini