Macam-Macam Adaa..

Khamis

The Sorcerer's Apprentice - "Secrets" by OneRepublic





seems like i cant get enough of this song..keep playing it all over again..hehe..
like a goosebumps - in the movie, when the electric is following the music.. - (*_^)
watch the movie then u will know what i mean..Enjoy..


********
I need another story
Something to get off my chest
My life gets kinda boring
Need something that I can confess
Til' all my sleeves are stained red
From all the truth that I've said
Come by it honestly I swear
Thought you saw wink, no
I've been on the brink, so

Tell me what you want to hear
Something that were like those years
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away
This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

My god, amazing how we got this far
It's like we're chasing all those stars
Who's driving shiny big black cars
And everyday I see the news
All the problems that we could solve
And when a situation rises
Just write it into an album
Singing straight, too cold
I don't really like my flow, no, so

Tell me what you want to hear
Something that were like those years
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away
This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

Oh, got no reason, got not shame
Got no family I can blame
Just don't let me disappear
I'mma tell you everything

So tell me what you want to hear
Something that were like those years
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away
This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away

So tell me what you want to hear
Something that were like those years
Sick of all the insincere
So I'm gonna give all my secrets away
This time, don't need another perfect line
Don't care if critics never jump in line
I'm gonna give all my secrets away
All my secrets away, All my secrets away

Isnin

Alanis Morissette - That I Would Be Good with lyrics

TO THE nORtH

SALAM..and greetings.. (^_^)




Baru pulang dari 4days of long journey from north..aku sebenarnye meneman bapak  balik kampung die iaitu di Kuala Kangsar, Perak.Journey kali ni agak berbeza dgn yg terdahulu [mase kecik aku selalu mengekor bapak aku ni ke hulu ke hilir--anak bongsu kannn....hee] sebab kali ni aku tukar2 drive dgn bapak..selalu aku jadi penumpang je..elok lah tu kan sbb die dah percaye nak naik kete yg aku bawak..hahahaha




Tujuan bapak aku nak balik ke kmpung ni sbb nak setelkan hal2 family sket la..disebabkan kaki bapak aku bengkak dek gout, abang aku xsenang hati la nak lepaskan bapak pergi sensorang, make aku di suruh turut serte memandangkan aku aje yg free..hehe..mak pulak xnak ikut sbb agak kurang sehat..biase nye kalau balik kampung, mak mmg xsuke ikut..takut nak tinggalkan rumah lame2 katenye..




Tuesday~ 20th July

From Seremban about 8 o'clock..entah kenape aku agak excited..hehe..ikut hiway elit,senang xpayah tempuh jam kat k.l. and straight je..sampai di satu tempat ni,aku tgk kat signboard lebih kurang 140km lagi nak sampai ke Ipoh, bapak berenti tepi jln [tepi hiway ye..punye la gerun dgn lori yg berderet2 lalu time tu pastu laju lak tu..hii] disuruhnye aku take over bawak kete..aku tau dah,sbb kaki bapak merah dan bengkak..tgh sakit la tu..time drive, aku cecah 100km/j dikatenye aku laju..



HADOIII...maintain la aku 90km/j camtu..hmmm..bapak..bapak..last2 bapak pun terlelap..amik kesempatan utk memecut..hahaha..




Kitorang keluar kat exit..ermm..xingat..yg aku ingat name tmpat tu sungai raya ke kepayang tah..tu dah dekat2 Ipoh dah..benti makan jap..bapak aku lak pi tego org jage tiket paking..bla bla bla..org tu kenal la pulak anak2 sedare die kat ipoh nu haa..kebetulan..punye la peramah org tua ni..hehe




Teruskan perjalanan ke K.kangsar..aku ni kot dah masuk je area perak ni, make otometik la kepale hotak ni tingat kat 2 makhluk Tuhan yg asal dari perak ni..iaitu Syed dayah and si yate peja [skng dah jadi yate aje..hehe]...si syed dayah ni xsilap Kmpg Gajah kot and Yate lak Sg. Siput..aku xlalu teluk intan tapi lalu sg. siput otw ke K.Kangsar tu..nampak aje signboard Gerik, otometik tingat Tiqah pulak..ingat nak singgah aritu, tp xsempat pulak..hmm..



Lalu la kilang Kicap Tamin [tau x kicap tamin ni korang??]..bapak aku dulu siap pegi kilang beli kicap tu..yelah,mase tu kicap tu xglamer lagik..haha...kat kedai2 seremban ni xdapat de..pastu, kilang kacang menglembu tu..bapak aku borong dari kilang je ..hehee..


Sampai je Kuale [Kuale Kangsar], bapak aku dah start la pung pang itu ini..kiri kanan jln tu sume umah org yg die kenal..aku naik pening dah..tone bapak aku bercerite memang la loud ye..adoi..hehe..bukan itu saje tapi diulang2nye berkali..aku-dengar aje dan terus mendengar~~ hikhik




xterus ke lokasi tujuan tetapi, aku g singgah kat tempat2 yg aku xpernah miss singgah everytime aku jejak kaki kat kuale tu,iaitu Masjid Ubudiah, Malay College (MCKK) and pekan Kuale itself..buat ape singgah sane??amik gambar la kann..hehe..sayangnye aku xbawak camera kuase kude abg aku tu..hehe..just pakai camera HP aje la..bagi aku la, pekan Kuale ni antik..ade beberape rumah lame zaman2  Tok [Hj. Yun @ Datuk Paduka Indera] aku yg masih kukuh dan tmpat bapak aku main2 time kecik still maintain..apepon, dah agak develop lah pekan die kann..and memorable la..bkn pade aku tapi pade bapak aku la..before rumah yg ade sekarang ni [Kg. Bendang Panjang--skang dah tuka name ke Kg. Suak Dungun], bapak aku and family duduk kat Bukit Merchu @ Istana Merchu--just 2km dari rumah sekarang..xtau la pulak bile mase berpindah..



Ehh..dah lari topic la..kalau nak cerite sal keluarge bapak aku kang, esok pon xabis..ehehehe..that one later la kot..[berkobar2 ni setelah menyalin salasilah keluarge besar bapak..]  (^_<)






Masjid Ubudiah di Bukit Chandan

Bapak--bapak saye ni dah berumur 80 tahun..did he look like a 80 years old man??masih sehat kann? (^_^)



Ape xkene dgn gambar aku ni ye?erkk..background?..ermm..bapak yg amik gamba ni..hee..first try..ok la kot..


Pokok getah pertame di asia.biji benih  di bawa dari brazil.time aku amik gmba ni,sume org tgk je sbb aku kat tgh2 jln raye dah gaye org nak bunuh diri,rela dilanggar kerete..haha..ape aku peduli..


Ouw.the very MCKK..
 
Bapak berenti kete tgh jln sbb aku soh amik gmba aku..abis..sape lagi aku nak suruh kann..hahaha



Taking my own picture..structure di belakang tu tmpat bapak main2 mase kecik..sejarah tuu..hah..tangkapp la gamba kann..




Dlm kul 2 lebih tu baru la kitorang smpai ke rumah..ade Chik dgn Cu[adik bapak2] aje..bla bla bla..sempat salin salasilah family bapak sket..yg dulu dah terhilang..hehe..sambil2 makan laksa kuale [beli kat tepi sungai] lak tu..terangkat beb..hahaha..





Haa..rumahnye..dulu sume kayu..yg batu tu baru renovate..atas rumah tu,xramai yg berani jejak kottt...hiii


Cut the story---time to bed...zzZZZZzzzZZ [the other auntie,Wann smpai kul 12.30 mlm..aku xsedar..]






Wednesday~ 21th July



Pagi2 dah bersiap..tunggu sepupu bapak dtg..pastu gerak ke Pejabat to setel few things..tunggu lak org Penang dtg and wakil2 lain..include dari Teluk Intan la, abg Fauzi..i knew noting..just wait there..



Arghhh....aku dah sense something wrong dgn ade nye anak bongsu sepupu bapak..maka aku dah tau dah,its time to act~~naseb otak aku sgt pantas~~ melarikan diri tiap kali didekati..haha..sambil bercakap tepon ayat jiwang..[b4 tu sempat la aku silentkan tepon kot2 tgh berlakon tu tepon lak ade org kol kann..hahahaha] dann...buat muke angkuh..har har har..dlm kul 2 lebih lepas setel, terus balik..


Petang tu, ke pekan Kuale dgn Chik..bapak xlarat nak ikut sbb sakit kaki..Chik ke Sakan..teman auntie aku tu borong sakan kat Sakan..hehehehe..otw balik, lalu la sekolah lame die [Raja Perempuan Kalsom]..

Malam tu, makan kat tepi sungai..dgn bapak and his 3 sister..time tu Arena Square [ala2 downtown] baru bukak..pastu singgah la kejap..kejap ke??bapak dah berubah muke die nunggu adik2 die memilih baju..die soh aku pilih jugak..err..xberkenan la pulak..xpelah..bukan jeki aku la nak dpt baju free..


Ingatkan pastu terus balik..dibawaknye kami pusing2 pule..tujunye ke mane?again..bukit chandan..masjid ubudiah, istana, istana kuning dan sekitar..ok..aku dah pusing situ dah petang tu dan hari sebelum..layann...hmm..xsabar nak balik sbb mate aku sudah mengantuk..lalu pulak depan umah tokey minyak afiat..mmg rumah semue org la nak kene lalu kot..

Balik2...ZZZZzzzzz




Thursday~ 22nd July


Ingatkan arini leh la gerak pagi2 ke utara [perlis]..ke sane sbb nak hantar Chik balik sambil2 leh la jalan2..tapii...the 3 siblings mahu ke pekan dulu nak tuka baju yg beli semalam sbb kecik..lagipun Wann nak beli tiket bus balik ke KL..ingatkan kejap la..aku dah siap la pakai tudung mase tu..kul 9pg..tup tap..mereke pulang 12.30!..hehe..rancangan tergendale..xpe..gerak ke perlis dlm kul 2.30pm..xpulak terus ke sane..singgah pulak ke kuale kedah..g umah arwah anak Chik..singgah jenguk cucu2..ok..dari sane kul 6.30pm dah..sampai perlis dlm kul 8 cmtu..pas smyang,kua balik utk mkn mlm..penatnye..

owh..xpulak aku cerite yg aku yg drive kann..huh..kental tol bapak selame ni drive sorang2 je..phew..penat rupe2nye..otw tu..aku hampir accident..dok ngelak org nek moto..elok je die layan borak die dgn penumpang belakang die..tgn tunjuk sini sane..kebal sgt ke sampai bawak motor kat tgh2 jln hiway??hampir2 dilanggar..alhamdulillah selamat..ok..no heart feeling kepade org utara..selame aku disane dapat la aku peratikan most of motor rider ni bawak motor tgh2 jln dgn selambenye..apesal a?dorang kebal kot.kalo kene langgar kete xmati kot??hmm


Friday~~23rd July


pagi2 bute bapak kejutkan aku..nak gerak awal2 psgi sbb kami nak singgah kedah and penang..bla bla bla..Chik disappear..ouh..ke surau utk Subuh rupenye..bapak dah siap2 kul 7 tu..aku baru sudah mandi..A'a [kazen] dah risau takut bapak cabut before emaknye pulang..terus die panggil Chik balik dari surau..hahaha..lepas minum [tu pun setelah puas bapak bagi alasan nakterus balik..] kami gerak ke Kedah..nampak la signboard name tempat Megat Dewa..haha..pelik tol..paling best..lalu simpang ke Gunung Kerian..kat area situ ade bundle seringgit..SERINGGIT OK!!aku tau thru cite Hoppers dan Ahli Muzik [dulu kua kat 8tv--saat pertame aku kenal Gambit b4 he turned to a full time actor--hensem!!]..


Siap snap tu..haha..


aku cakap kat bapak sal bundle tu,die kate jom la cari..tapi aku tau,akan mengambil mase jadi..aku simpan la utk aku cari di lain journey..insyaAllah..hehe..DI PEKAN RABU aku mencari kuah rojak Mak Bee ..hehehe..dari Perlis 7.30am..sampai ke pekan rabu 8.30 am..satu kedai je baru bukak..breakfast jap then beli ape yg patut kat kedai yang satu tu..terus cabut..gerak pule ke Penang pade jam 9.40am..hmm..nak cari hiway ke sane tu pun berpusing2..ish ish ish..kalut je..


Add caption
 Kalau la boleh berenti kat jambatan nii...




Sampai Penang dlm kul 11 lebih..Pergi ke Hotel seri malaysia..bukan nak tido sane ok..bapak aku nak jumpe anak sedare die..owner hotel tu..haha..arghh...orgnye xde..bile disuruh tunggu, bapak xnak..takut kene tido sehari pulak kat Penang tu ha..ok..journey diteruskan ke Perak pule..sepanjang nak cari Hotel tu, mmg aku jela kene turun tanye orang..tu xpe lagi..mase nak cari hotel,g tanye sorang encik polis ni lokasi hotel..balik2 dari hotel, nak cari jln ke jambatan  tu pulak..bapak aku pegi berenti kat tmpat yg same juge..dah polis tu terkebil2..agaknye die pikir aku nak ngorat die kot..yelah..td tnye kat mane hotel, 5menet pastu tnye lak jln nak kua dari pulau..ish ish ish...xpelah..aku mmg muke tebal (T_T)..


 dan dah terbiase tahan malu..erk..teringat kisah zaman sekolah dulu..bile aku di form 5,aku selalu kene gastrik yg teruk smpai bleeding..di suatu hari yg hingar bingar di kelas aku..bapak datang dgn selambenye ke kelas aku dan dgn kuat die ckp: "cikgu, ni saye bapak nur asma..saye dtg nak bawak die pegi jumpe doktor sbb die berak darah!"

aku: erkk...!!! [xsempat nak kate pape..senyap dan terus keluar jumpe bapak]--mane ade berak darah pak, nur bleeding biase je..hmm..xpe lah..nur xpape..xpyh g spital de..

time tu kelas aku yg bising terus senyap..tibe2 dorang gelakkan aku..ramai2..huff...aku?xde perasaan..malu?sket je..tah..dah biase..har har har...maluuuuuuuuuuu la weii..mane leh xmalu..bapak yg perasan budak2 ni gelak terus sound dorang : eh,pasai apa hang gelak2?betui la dia berak darah..serius hang tau..!!

aku:hee..dorang saje je tu,..ok lah pak..balik la dulu..nanti kul 2 la jmput nur balik yeh..bye pak!![cepat2 soh bapak balik dan masuk kelas dgn muke selambe]

sampai sekarang la..ade sorang dak klas aku,kalau kol and rajin nak burak,mesti die tanye sal kes berak darah tu..hehehe



Eh..ape pulak la aku lari topic lagi ni..ish ish ish...



sambung tajuk asal ye..Pas berjaye keluar dari pulau, kami heading ke perak utk borong durian pule..masuk hiway dulu..nanti keluar la kat exit mane2 utk beli durian kann..tapi bapak tersalah la pulak..die pi kua exit err..xingat la name tapi masih dlm kerajaan Penang la..jumpe la nibong tebal tu sume..hmm..take time btl la time tu..lsampai la ke perak..berenti semayang kat bukit gantang dan beli durian kat situ..pastu, dari bukit gantang,aku lak drive.benti kat kuale kangsar utk lunch [lunch kami pukul 3.30 ok!!]..kedai tepi sungai..pastu terus gerak pulang..nak benti kat bidor nak beli jambu batu..tapi kami keluar hiway dulu..sbb time tu dah agak petang,takut lambat sampai seremban..aku ngantuk dan sakit leher sebenarnye time tu..tapi kesian kat bapak dgn kaki bengkak,xpelah..aku jelah drive..itu ini..sampai ke exit bidor..pastu ade adegan pergadohan aku dan makcik jual jambu..mcm celake..bapak dah ngalah..aku??no way..haha..puas ati aku..bapak biar je aku laser2 kan orang jual buah yg #@%^*&*&^#^%& tu..grrr..panas je ati..menurun perangai bapak jugak la aku ni..hehe..


dari situ kami ikut jalan lame..sbb bapak nak masuk hiway start dari rawang [nak masuk elit sbb xnak terjebak dlm jam kat kl tu..] pnye la jauh ikut jln lame tu..hmm..lalu pulak kat kawasan yg bapak dgn mak pernah kene "kacau" dan "ditumpangi"..lalu kat situ je dah maghrib..leh lak bapak ajak semayang kat surau yg die "jumpe bende tu"...hiii...naseb aku yg drive,jadiknye aku xberenti pun..bapak dah resah sbb waktu jamak takdim nak abis..aku soh wat jamak takkhir je..senang..haahhahaha...jadi bos lak ari tu..kat rawang lak , xjumpe tmpat masuk ke highway..dgn jln yg gelap lagi..mate aku ni dah la kureng sket mlm2 ni..last2 jumpe jugak..lega....hmmm...




pendekkan cerite..sepanjang perjalanan ke seremban aku bertekak dgn bapak..bukan bergadoh..tapi mempertahankan pendapat aku..degilnye bapak xnak percaye ckp aku..bertekak sbb ape tau?sbb die kate dulu die masuk lorong lain..aku cakap tu je jln satu yg ade utk balik seremban kalau dah masuk hiway..degillll...xnak percaye..aku ikut direction ke KLIA..die marah lak aku..aik??betul laa..sekali dgn ke JB tu..ke selatan la kan..die resah je sbb takut sesat..hii..bapak..bapak..hehehe...sampai seremban aku keluar kat exit Simpang PD,die marah sbb aku x keluar exit seremban tol labu tu..ala..aku nak wat short cut pun kene marah..sabar aje la..




Singgah benteng..tapau utk org2 dirumah...--then here we are--home!!




Perjalanan yg penat tetapi seronok la..ehehe..puas la ati bapak,dapat soh aku bwk kete kat utare..hehe

Sabtu

acu, umairah, akif dan harraz











hah...gaye letak jari kat pipi...almost semua gambar die gaye mcmtu..hahaha





Okey,..ini sepupu umairah..iaitu anak buah sulung aku..akif..dan si adik, harraz..paling terbaru, firas berumur sebulan lebih.. =)  [ouh..gamba mereke banyak dlm laptop aku yg sakit laa..hmmm..]



gambar ni di ambil semase menunggu mama dorang [kak effi melahirkan adik firas..agak lame waktu ini..dan sgt2 memorable la this time..apepon..alhamdulillah semue selamat]---tgk muke harraz..sian die nak jumoe mama xdapat2.




ingat lagi saat ni..akif xnak amik gamba, tapi bile papa die jeling je,die terpakse redha..hahaha..sian die






tgk si harraz..die eksyen..xnak dipegang..kunun berani la..sekali masu lepas..die dtg lek kat masu..(^_^)


haa..yg ini akif redha di capture..hehe..tgk org blkg tu..hahaha



RINDU KAT DORANG..HMM...ESOK NAK G SEMBAN 2 LA..JUMPE DORANG JAP..  (*_^)






Jumaat

kisah lampau I


GREETINGS dear readers..[hehe..mcm la ramai reader..]




Baru pulang dari Hartamas..penat..naseb tau jln [cit..pi hartamas pun pakai gps..hahaha..gayat..]
Pulang awal..Hari ini lupekan seketike hal bisnes..rilek2 jap..





Tadi..aku tibe2 teringat kisah lampau..terlalu byk..jadinye..biarlah aku bagi tajuk Kisah Lampau I..hehehe
Smlm terchat dgn mamat senget, Jaa..hahaha..kalo melepak dgn die,mmg sampai balik la x sudah2 gelak..itu yg jadinye dok teringat kisah2 mase melepak dgn die di Arau.



Terkenang kisah semase short course kat UiTM Arau Mei-June 2006..

Bapak aku anta sampai ke sane sbb kebetulan ade kazen yg accident dan nak le melawat [sudah meninggal dunie 2weeks after]..Dah letak barang kat koridor,aku terus la pegi register bilik..nampak ade sorang minah ni sorang2, aku pegi la tegur dgn selambe sbb nak ajak jadik roomate [slagi xde roomate xbleh register] dan minah itu adelah Mastura Johar..haha...sangat sempoi Mas ni..elok sgt dgn perangai aku..Dah tunang dah makcik ni..hehe



Lepas register.aku angkut barang2 [mase tu pakai 'The Classic Nissan Langley BCL 8697'---rindu kat kete yg byk berjase kepade kami 1 family]..Aku pun suruh la parent aku balik memandangkan journey dorang balik seremban jauh..[aku xnangis ok..mak je mode drama time tu..]



Naik ke bilik [tingkat 3 nu haa] dah kemas2 barang, aku trus roger Daus...seb baik la Daus ade [mase tu maseh kawan okeyy].aku ajak makan,perut lapar..  [ayat ni byk kali aku ulang--sape kenal aku tau la pangai aku yg kasar,sempoi dan sengal juge..hihi] 

Mase short course, dah tentu la aku xde kawan sbb bdk2 batch aku sume dah amik Physics II awal2..aku je yg lambat sbb kantoi physics I ..hehehe..dah ade kenal sorang...memang dgn die je la aku bantai melepak..dannnnnnnn...ade la beberape senior [xbrape nak senior la] yg sekali wat short course.. dah melepak dgn Daus, ade la dorang..tiap2 malam ye mkn ramai2..sini lah start rapat dgn jaa,kimi,duqi,few names aku xingat...emmm..haa..heng dan .....xingat......ade jugak dak klas aku mie, dan junior midi..kenal Syai pun time kat short course ni lah..padehal kat Jengka selisih bahu pon xpandang..betape aku sukenye mase short course sbb di situ la aku dpt kwn2 yg benar KAWAN..




Bayangkan, dok lepak ramai2 gabung 2,3 meje ,pastu aku sorang je pompuan..kental tol hati aku ni..gurau2 lucah pon selambe je depan aku...bongoknye..xperasan ke kewujudan bunge ini among u people??     Tapi Alhamdulillah la semue sgt baik dan aku selese la melepak dgn dorang..oopssss....bukan melepak..makan mlm...siang aku xmkn..ikat perut,jimat duit sbb nak meronde time weekend..hehe...time aku dmm , xturun seminggu,masing2 belikan aku makan and kirim kat jiran sebelah bilik...oh ye..jiran bilik ni pon, kwn2 aku ni peramah tego time kat kedai mkn..sbb ari2 nampak mereke 2 org je..[bagus kan kwn2 aku tu..hehe]..tgk2,laa...jiran aku rupenye..mereke adelah Wana dan ...xingat name..dari uitm Dungun..  Punye la bagus,2 sem lepas tu time kitorang visit site kat Terengganu utk subjek Management dan Design kot..
 Kimi ni contact wana dan lagi seorang tu utk jumpe..so, kitorang jumpe la kat..kat mane tah..tepi pantai yg ade jual makanan tu..indahnye kawan2 ku kenalan Arau..kann?? (^_^)

Pernah Daus tnye aku "Nut, ko xkesah ke lepak dgn dorang ni?"...

"x,ok je"

"ko tau aku tnye dak2 ni, xkesah ke ko join mkn2 ari2 ni, ko tau dorang jawab ape?? dorang xkesah pun sbb ko ni pun cam lelaki dah dorang ase..".....    (*_*)  bengong...



oh ye..frankly..dek sbb perangai aku yg ganas2 ni [againn sape rapat dgn aku sgt2 tau yg itu, with family also,aku mmg berperangai jantan juge] aku lebih senang dpt kwn dgn guys..at that time la  [kenape lak..skng aku dah sopan santun ke???urghh..]

Roomate pulak order kat aku je mkn mlm ari2..aku nak ajak, tapi segan la dgn perangai kwn2 aku yg unexpected tu..hehe..Ari2 la aku turun ke Orange kot ..ape tah dorang gelarkan kafe tu..kalau tutup, pegi la jalan  keluar pintu blkg and kene lalu pak gad..ade mcm2 gelaran la ..kulat la mushroom la..xingat la..

penah xlepas keluar dari pintu blkg sbb kimi pakai sluar jeans koyak2  kat lutut...punye la hangin die..

lagi..Rules kat situ, pempuan leh kua smpai kul 8 je dari pintu bakang, lelaki leh sampai  kul 11..ade skali tu dah kul 8.30mlm..nak kua mkn..dorang ramai2 sorokkan aku yg debuk [ayat daus] ni dari pandangan pak gad..haha..punye la aku tertunduk2 nak lepas keluar..nak makan punye pasal..yelah..dah kafe dlm uitm tutup..kebetulan time tu ade world cup ke fifa tah...lagi la berkobar2 dorang nak keluar mlm2..   



Pling xtahan..geng2 dari jengka ni jadi glamer dek perangai dorang yg gemar  mengusik orang..hii...last2 aduan samapi ke aku jugak..sbb aku pon dari uitm jengka..ade yg minat salah sorang dari budak2 ni, pon pompuan2 dtg kat aku tnye itu ini..itu baru kene senyum je tu..hii..pening aku..



Ade jiran bilik depan, name nye Deq sha [wonder what she's doing rite now]..peramahnye bukan main..hehe..die menjadi mangse usikan kwn2 aku ni..boleh x,kwn2 aku ni naik kete sewe..dok round2 mane tah..time tu baru nak masuk kwsn kolej lelaki..deq sha ni tgh jln tepi jln..dorang ni pegi berenti, pastu buat2 tanye mane kolej lelaki [xingat name kolej]...si deq sha ni punye la beriye bagi direction siap tunjuk2 arah kiri kanan lagi, pastu budak2 dlm kete ketawe ramai2 and terus blah! terpinge2 la pompuan ni..balik2 je, terus diserbunye bilik aku[aku ni baru la nak lelap]

"nut..ape la kwn2 ko tu nut..dorang tadi tnye jln g kolej lelaki..aku dah btau, digelakknye aku..lepas tu baru aku perasan dorang tu dak jengka la nut..kwn2 ko rupe2nye..bla bla bla bla bla bla bla..................."

aku..."hah...???...ooo...yeh?.." [terpinge2 la xphm..]   deq sha cite 2 kali baru aku paham..



pastu..kadang2 petang2...aku terase nak berjalan2..aku pakse daus teman aku..haha..habis satu uitm arau tu kami pusing..jumpe mempelam tepi jlan,aku pegi kutip..hehe..kenangan tul..pastu jumpe syai jln2 gak dgn geng2 die..[pastu syai yg rapat dgn jaa time tu btau jaa yg die jumpe aku jln2 petang dgn daus...dah kitorang ni jadi bahan,...haha..klaka btl..] xtahu ke aku dgn daus tu gurau2 sepak terajang..xterdetik pule nak ade ape2 relation..



Pastu..xcukup aku pakse daus, aku ajak la roomate jln2 [ala..tmpat same jugak]...xpun, aku ajak kwn roomate aku yg dok kat bilik aku tu, Iqa jln2 dgn deq sha..amik2 gmba..[sangat sedih sbb gamba2 tu sume ade dlm laptop yg sakit tu,...huukkkk]


weekend pulak ade yg aku ke padang besar, pastu gatal2 travel ke kedah, penang [drive tanpe tido okeyyy...--oh ye kerete kami sewe..rm80 sehari] 


ade jugak weekend yg terakhir tu, makcik aku yg dok kat kangar ajak g umah die...di bawaknye aku ke rumah arwah anaknye di kuale kedah...xtau lak aku die nak bawak terus ke kubur..aku ni plak pakai jeans dan long tee..aduhai... 



pastu singgah pasar mlm jejawi..dibelinye macam2 utk aku..punye la banyak, aku siap leh bekal ke kwn2 lelaki, ke roomate dan jiran bilik dan juge bawak balik ke seremban ye..




Routine kami tiap jumaat petang,akan ke pasar kat blkg istana arau..ade bas pihak uitm sediekan RM1 tiap trip..RM10 ringgit tu xkan abis dan kau boleh kenyang sampai nak muntah ye kalau membeli kat pasar tu..punye la murah!!!kalau org perlis dtg kl ke , seremban ke, mesti terkejut dgn harge mknan 2kali gande dari tmpt asal dorang ye..sekali tu, mkn dgn mie dgn daus..order nasi goreng ayam la, paprik la, nasi gorang usa la bagai..pastu air order yg jus buah lak..utk 3 orang tu kami di charge R10.10--"seploh hinggit sekupang..seploh dah la dik" kate abg tu..hehehe



Hah...klas lak seminggu ade 3 kali..2jam-2jam-sejam..alahaii..waktu terluang yg lain??tido,tido,burak2,..... (*_*) boringggggg...  time dlm klas lak aku dan mas dan iqa dok paling depan..lecturer lak memang sempoi dan agak boleh jadi bahan aku gelak bersame mas la..hehe..sonok..sonok..[aku dapat B+ utk subjek tu..mcm mane nak dpt A,blaja pun main2 je..punye byk free time,yg kau kua petang2 kutip mempelam nape??]



Mempelam..ade bende best nak ckp..dek riuh nye meje aku tiap kali berkumpul utk mkn malam, pakcik kafe tu dah kenal muke aku okey..siap kene sound, "muka lawa dah,cantik pakai baju kurung..tapi pi lepak dgn orang laki pasai apa?" [dlm loghat perlis,loghat utara yg baku..hehe]...abis??dose ape aku buat mkan dgn dorang?? ..uisshhh..xle aku jwb gitu..yg itu dlm ati je..aku senyum jela kene sound cmtu..pastu..gatai jugak oghang tua tu,aku adela dpt mkn pree beberape kali..heee...haa..itu cite kat kafe dlm uitm..yg kat kedai luar plak..[kitorang selang2 mkn kat luar and dlm uitm]




Time tu aku nak bayar mkn, pakcik tu tnye aku "nak suka pelam x?pkcik ada banyak..nanti pkcik boh lam plastik..nanti bagi kat kwn2 sekali naa..pakcik perati kumpulan ni slalu mai dtg mkn sini.tima kasih naa dtg mkn ramai2 sini..ni pakcik adiah pelam"--aku pun "ehh..msti la suke pakcik..time kasih la pakcik..kami petang2 siap pi kutip tepi jln tau pakcik..rezeki la ni"



make berplastik2 la kami jln mlm tu ,bawak balik mempelam..ehehehe..[padehal petang tu aku dgn deq sha baru je kutip ]


Pernah terdengar rumours, ade pasar best kat pekan..kunun xjauh..kua je pintu blkg,jln jap je, dah bleh jumpe..punye la jauh berjalan..tgk2..alaaaa haaiiii...pasar rabu kat dlm uitm jengke nu lagi best..kalo kat seremban ni, ampangan nu lagi banyak kedai..hii




Sekali tu..ehhh..bkn sekali..tapi berkali2..air xde..aku tgh bersabun tu kelam kabut..pakai towel,pegi la shower sebelah..air plak titik2 je..tgu la sampai bersih bdn ni..pastu..kene turun level paling bawah..beratur pnjng2 queue,smpai turn aku je,air abih..pergi la blok sebelah pulak..adehh..seksenye nak mandi..pastu..farrah plak kate ade kawan die wat short course jugak..aku pon pergi la biliknye [sebelum tu asik msg2 je--boring la, itu la, ini la..--]..so,di situlah aku start kenal fatma..hehe..die pon peramah..so boleh la burak2..hihi...




Hmm..ape lagi ye kenangan2 semase di sane...hmm..haa..bilik yg aku duduk tu mcm haunted sket..hiii...meremang bulu roma..huu


Mase kat arau tu, acap pon penah dtg menyinggah..burak2..hehe..thanks dik..



sekarang ni, duqi dah kawen dah..jaa plak blom kawen,tapi nakkk sgt kawen,kimi pun dah patut kawen dah..hehehe..syai pun dah tunang..aku lak dah dgn daus dah..[bile dah kenal sebagai kwn dan biase bersepak terajang--ganas kan kami gurau..haha--pastu,ckp pun kau-aku aje, dan lepas ade relation ni,agak2 kami mcm mane ye??--mcm gitu juge okey] pastu,nakal masih ade..aku contact org lain,die pon same..hahaha...still..ok lah.skang dah berubah dah masing2..hehe..

Paling xleh terime few human ingat kami dah putus..lagi, keluar statement "dorang xsesuai la"...aku redha ajelah..tgk la sape yg xmenjadi,sape yg kekal..hehe...ni aku nak tnye,..perlu ke bile dah couple,si lelaki harus hantar si perempuan ke mane2?pastu kat fac, kene ke dok dlm klas yg same?perlu ke berkepit kemane2?perlu ke nak pergi blok seberang jln berhantar juge?perlu ke pergi balik kelas berhantar dan berjemput?perlu ke letak gamba kat frendster dan facebook dan blog?PERLU KE?
Setelah beberape thn,aku pun letak la sekeping due..buat syarat jelah..sbgai alert kpd yg dah salah sangke.. 



oopsss...out of topic...ouh..saye suke kenangan semase short course saye..  (^_<)



~xoxo~
                   



Ahad

useless, helpless, endless


Lately busy with dazzling HAWA, untuk future continuous side income..sangat baru dan sgt malas nak update blog.. most of them are sold la, tapi keadaan line internet yg agak slow la yg buat aku jadi malas tu.. The item were introduced thru fb aku jer mule2 ni..insyaAllah, lebih kot rezeki untuk bulan puase akan dtg.. =)



Tibe2..hari ini.. 



Terase juge, sampai bile la mahu menolak peluang, dan bile pule mahu menerime? Menyesal ke asma? Memilih sgt ke aku ni?


Tgk tajuk sket.. useless, helpless, endless..Feel a bit useless, sort of helpless and wish that it won't be end..soon..hopefully..sigh..




I seem stranded in some place that i created on my own rite now..did't have the chance to do what i want, what i like and...what i've planned..but i know that i have the done what i need to do when people need me =) [the only right thing i do this time around]



Di mase ini terase mahu bersama kawan2.. [perasaan yg sgt kuat]

Terasa mahu bersama tersayang..

Terasa mau pergi jauh..
Mengenagkan persiapan perkahwinan kakak aku yg ..urghh...kesian teramat sgt kat die sebenarnye..betul ke die dah ready berumah tangge?inner and out.. Kesal xdapat membantu, aku pun helpless..cume, kan bagus kalau die dapat berfikir matang dan pandai membuat keputusan..





Esok..akan kembali bekerja keras..teruskan hidup..fokus..tetapkan di hati..bersabar dgn kerenah..berdepan dgn masalah..putuskan keputusan terbaik..


Bersyukur..

sumtime i need sumtime on my own
sumtime i need sumtime all alone
everybody need sumtime on their own











Isnin

* happy * blissful *

Salam and greetings..

.....





Huff..! it takes quite a while for me to start the right word for this entry..


Ok..today is monday..there goes another weekend.. it's obvious that i am sooo very happy because, and of course we went for a date.. it's not that we rarely meet [i admit that lately we often meet] but this time we really had fun.. 



No intention nak story panjang2..


So ceritenye..sampai2 ke destinasi.. go straight to cinema..we decided to watch  Knight and Day..oh..Tom Cruise and Cameron Diaz!! beli midnite ticket..tgk jam..uih lame lagi..so jalan2 membeli and makan dulu..Tgk jam lagi..laa..stgh jam lagi..lalu pergi la ke tempat permainan bertoken.. abis ingat aku nak tgk je org main?? =)  [terkeluar la perangai ish ish ish aku ni..25 thn tolak 15 tahun punye perangai ..]



??


 one of the scene

Bagi aku--bagi kami la..movie ni mmg best..u sit there and watch a movie which serves u  action, romance and comedy..serious, kalo korang tgk memang gelak slalu..lagi2 scene cameron diaz dgn si hero tom cruise..mule2 tgk memang akan xpaham..jadinye..kene la tgk sampai abis dan xbleh la g toilet jap sbb nanti termiss the scene.. [apehal aku beriye2 promote?]




Selepas itu..ke mane lagi..ke 'bawah bandar' le..hee..Downtown..bersyukur la bkn aku drive..sbb aku xkan ingat jln kl ni lagi2 kalu pegi waktu mlm..[walopun pegi berpuluh kali--yeke puluh kali??same la uptown shah alam nu..berkali2 pegi dan xjuge ingat jalan.. =)   ]


berbekalkan gaji yg tinggal ciput..--i must find something and buy it!!--

agak ini ape ye??patung lembu bese je ke ape??hehe














































tadaa...lighter ok!bile bukak je kepale die tu siap ade bunyi..moo moo moo... =)



hehe..gile kan aku ni..mane pergi..lembu jugak aku carik..oh..btw.lighter itu kepunyaan Daus..die soh aku pegang dulu--main puas2 kate die..huh??ape aku nak bakar ni?? lain2 barang tu xpayah nak nak di tampal gambanye di sini..beg,sluar tido, kasut beliau...xcomel pun...ala..lupe nak snap gamba kipas kecik yg aku beli utk Firas..hehe..comel je kipas kecik tu..found the very poster yg aku dok cari2 tu, the beatles on the abbey road..duhh...beliau kate--xpayah!!!



Andddd...for your kind info..i am fond of cow collectibles ni..mule2 patung aje..lame2, ape je barang yg bertemakan lembu aku sebat..keychain, couple keychain ,cadar, mug, lighter, tabung, sikat+cermin, hp holder, tooth brush holder, paper clip, wrappers ,makeup bag, fridge magnet, note book, craft puncher... bla bla bla..aku juge giat membuat handmade card [sekarang sangat mals even banyak free time =) ] card2 aku juge bertemakan lembu..hihihi  hahaha  huhuhuhu...seronok pulak rasenye..cerite sal hobby merepek aku ni [terang2 seperti kanak2  (-_-)   ]  dan..aku bukanlah maniac..yg aku mampu beli jela..siblings dan in laws pun dah tahu sangat perangai ish ish ish aku ni..jadi aku dapat la jugak adiah2 yg bertemakan lembu juge..hehe..untung betul rasenye.. lagi2 Daus pun melayan dan bagi kad pun gamba lembu..beli t-shirt tuk aku pun lembu juge..hehe..what a supporter.. (^-^)

tee that he gave me


OK2 ..kite di downtown td..punye panjangnye cerite menyimpang aku!

siap je membeli. aku jadi penat yg amat..tgk la pule jam pukul berape kannn..



...itu ini itu ini......heading back to hometown..ala..xbest nye..dah nak balik laa.. [perasaan yg same tiap kali time balik..]

sampai2 rumah..tido..krohh.. krohhhh....


die pun krohh krohhh jugak..tah bape jam la die pengsan..dasat mamat ni..pagi ni dah kene kerje..bangun kah dia?? [aku ni bile nak kerje? manjang reject offer aje..??]




xoxo

Jumaat

~ PMS ~


huih..tajukk kau..!!!

gasaklah kan..blog aku kann...

hahaha



setelah belayar untuk cubaan mendapatkan 'duit' tiap ujung bulan maka inilah perkare paling sesuai..kene utamekan yg mane dulu [sesuai dgn hasrat yg utame kenape aku pinjam laptop Hak Kerajaan Malaysia Think Pad ni dari Pegawai Teknologi Maklumat yg cuti bersalin di sane tu..hee]...dah puas dgn contact2 utk di call, emel atau post barulah boleh main2.. setuju?? merepek no satu!!



Siang tadi kensel plan utk membeli barang..seluar anta alter kat abang 'the strokes ' pun xamik2 lagi...perotku saket! mcm biase la kann..pms - aiyohh.. sakit..memang sakit..bisa bikin aku nangis..PMS ataupun premenstrual syndrome ataupun senggugut kate org kampungnye akan menyerang aku TIAP2 BULANNN!! biasenye tiap kali aku pms ni, mmg aku akan baring/tidur sbb xde care nak kurangkan sakit [walopun xkurang pun sakit care tu tapi bile tido xlah aku rase sakit]..



ade la petua2 yg aku dok godek dlm internet, majalah2 and dari makcik dan uwan kampung pasal care nak ilangkan rase sakit tu..kebanyakannye yang melibatkan aku kene makan iaitu telan amendetah..yg pasti aku mmg payah nak mkn yg pelik2 tu..malas nak buat satu hal..tumbuk hancur, rendam itu ini, minum tiap pagi..eyrkk..no...no for me..itulah yg no tu yg aku sampai sekarang merane..

 kadang2 seminggu b4 period pun dah terase sakit..ape la kesnye ni kan..



ade la satu jamu aku beli dari sorang nenek tukang urut..die soh makan berterusan eberiday..abis je satu kotak, sambung lagi sampai la senggugut tu hilang dgn sendirinye nanti..may take 1-2 years kot..and maybe 5 month aje..depends la kat bdn org tu kann..

abiss..aku ni makan pon banyak skip..nak elok camane senggugut extra sakit aku ni??



eklan jap--mcm bese--sile klik di sini..taken from blog kawan aku..rase sesuatu lepas mendengar..muhasabah itu penting utk menyedarkan kite yg slalu terlupa....sekadar mengingatkan diri..xsalah kann?? [najib..ko xkesah kann??---kalau ko kesah pun aku dah publish dah..hehe]






Ok sambung balik..dalam banyak2 petua yg aku bace lah kan..ini aje yg aku ikut..xlah terus ilang sakit tu, tapi kuranglah sikit..korang cube lah ye..
  1. minum banyak air suam [air suam ye..bukan air sejuk..]
  2. amik bawang putih-tumbuk lumat-sapu kat perut..pas tu,kompem tido.. =)
  3. air panas masuk dl botol 500ml tu [botol mineral kecik tu haa] then tuam kat perut..
  4. ~~takde dah..3 tu aje..hehe~~

Tapi yg pasti time pms ni mood akan jadi sgt kacau, sensitif, then pergerakan sangat la lambatnye, xboleh sejuk2 , cembeng [slalu nak nangis je] pun boleh jadi sbb xtahan menanggung sakitnye dan..sesetengah orang leh pitam tau..mcm kawan aku ni..siap masuk spital kene inject lagi..fuhh!!sian kann?? ade jugak yg muntah2, cirit birit pun iye dan SELALU LAPAR.. [ yg aku italickan tulisan tu aku la..sian kann??]


Pompuan ni nampak je lemah tapi sebenarnye lagi kuat dari lelaki..kuat dari segi mental, spiritual [huh??] dan secare dalaman memang kami ni lagi kuat...setuju?? heh..


jadi kepade male reader, time makwe/tunang/bini ko sensitif xpasal2, ko jgn lak marah die balik..ade la sebabnye tu..xpun lecturer tibe2 nak marah2 xpasal2 mcm cik ainon lect math aku dulu..hahaha....it's PMS attack!!!!






ingat tadi nak abis dah..tibe2 terase nak bercerite tntang abang 'the strokes'..hiks..ade bunyik org gatal x?? pastu excited giler kedai abg ni penuh dgn koleksi piring itam dan poster2 lame dan paling penting...the beatles punye --poster, piring itam, majalah, baju..bla bla bla..ish..geramnye aku tgk kan..ohh..abg the strokes hanyelah pekerje di situ..yg empunye  kedai  adelah abg lain..[knape the strokes??rambut dan pakaian mcm la band the strokes..tu pasal aku pgl je die abg the strokes..haha]

sebenarye nak cerite , penah aku lihat abg the strokes ni..dimane??tv ke?majalah ke?time kat kuantan dulu2 ke?same sekolah ke?jiran umah sewe ke ??tah..later lah..sambil2 tu..really do wonder..apelah sahabat lame 'jot' buat skang and where is he now.. 


















saje aku uploadkan..pehh...kalo aku dapat poster gambar yg 1st dan 2nd tu mmg aku jerit satu kampung..haha..abg kedai potostet [abg lagii..] depan pasar ampangan tu ade kedue2 poster idaman aku tu..aku slambe mintak die jual, die soh aku g Campbell beli sendiri..haha..siap frame tu weh..nak aje aku rompak.. [rompakan apekah yg xusik duit tapi kebas poster the beatles aje??tentu abg tu cam muke cikgu ni yg dok pototstet buku sains sekolah rendah aritu sambil bertanyekan poster dgn nada merayu supaye ia dijual!]








haa..kalau nak tau..aku lah sorang dikalangan kawan2/orang yg aku kenal minat kat the beatles ni haa..oldies gile kann??haha..jot je kot layankan pale otak mereng aku ni..[aku bukak lagu franz ferdinand time dgn daus pun die tuka lagu lain..!!kalau bukak the beatles??]







yawn~~~



Terdapat ralat dalam alat ini