Macam-Macam Adaa..

Jumaat

dH :: Card :: Work :: Nonton



Pening.. 


dazzling HAWA kene restock..tapi mane sempat dahh..[saje je bagi link..add lah yer..hihihi---sempat promote nyahh!!]..Bisnes kencang,tp bile nak kaye ni?? (-_-)

Nanti minggu depan, jadual harian aku akan berubah..aku bersyukur (^_^) Alhamdulillah..Walaupun akan ade full commitment  dgn Site stuff, dH dan making cards owez in my heart. I'll try to give me myself the best in everything I do [cume quilling a, lambat sket..huahuahua]

Ouh..card making.. aku dah wat dah tapi only half of it..tibe2 ilang idea nak abiskan camane..urghh..seryesly..hideous..[tmbah2 dgn gmbar blur yg aku amik tergesa2 td..taihen desu ne!]

Tolong yer..tolong...tolong jgn kutuk..kutuk dlm ati aje sorang2..jgn lak suruh kwn2 bkk blog ni sbb nak tgk kad aku yg huduh ni..

Tulahh..kunun nak wat Wedding Gown.. (-_-)"  

Tolongggg...bagi idea camane nak abiskan kad ni ..[selain dari buang aje..--tu je solution aku jumpe]
[Gambar aku saje kecikkan supaye xnmpak retard hideous sgt..hmm..]



Haa..yg ini..saje2 je bagi pengenalan utk kad pertame orang order kat aku..[sian die, xdpt kad cantik2 yg macam As' , Solehah, Kak Lin and Kak Miyyah buat--tulah, sape soh tempah kat aii..!]...


Nak bagi tau ni, si A nak bagi kad B utk Hari Jadi..ade ke patut kad tema ''tut'' nie die pilih..kelakar btl..aku buat jelah ape die nak, die bayar kot tuk kad ni..Tp aku akan postkan entry once this card is ready..b4 wednesday yer..pasti korang sume [mcm ramai je yg bace blog ni]  pun terkejut akan tema kad ni nanti..haha [see, aku dah gelak ni..]


Dalam terkejar2 wat itu ini aku sempat gak menonton..Menonton di rumah aje..Mane sempat g cinema ..sebenarnye--mane ade duit nak g cinema--baru betul.. Sume cite2 lame la..
-The Imaginarium of Dr. Parnassus -Heath Ledger, Johnny Deep- [citer boring tapi ade lak Johnny Deep..walau kojap..aku suke..]
-Cirque.du.Freak.The.Vampires.Assistant [Best!--tapi bakal bersambung--ade Part Two kot nanti]
-Angels.and.Demons -Tom Hanks- [Best la jugak-terpening sket dgn kisah2 agama mereka..tgk aje..jgn percaye lakye]
-Adnan.Sempit-Saheizy Sam, Intan Ladyana, Along Champ, Yana Sulaiman [Best!--klakar gile--okey aku tau aku org paling last tgk kat sini..hihi]
-17.Again.-Zack Effron--betol ke eja nama die cmtu? [Best cite nih..]
-Confessions.Of.A.Shopaholic..[Biase je..boleh bagi pengajaran tapi boleh jugak bagi nafsu berbelanja mahal2 membuak2]
 -Made.Of.Honor-Patrick Dempsey [Biase..part paling aku suke hanya scenery sgt cantik kat Scotland..tu je]
-Sorority.Row [Suspen cite ni ..ok lah]
-The Bounty Hunter -Jennifer Aniston dgn sape tah mamat tu [Best citer ni..klaka..]
-Pisau Cukur/Semerah Stiletto ke ape tah tajuk die- [Erkkk...tgk muke deme yg cntik tu jelahh..bodo gile cite ni--xtgk abis ,terus delete]

 Japanese Drama plak
-Attention Please Australia
-Mei-Chan No Shitsuji [Mei punye Butler-pembantu]
-Tatta Hitotsu No Koi [mintak tlg Zety Osaka tlg translate..mls nak Google..hihi ]--yang ni baru tgk episod 3..tertunggu2 kabar berite dari Ais-chan yg xpenah lupe bagi aku cite yg pelakon die Takuya Kimura-Kun..ouwhhh..hansamu.. hahahaha..thanks Ais-chan yg comel..aii miss yu much2 la..

 Mr Brain--dlm citer ni Takuya jadik org cerdik pandai



Setakat ni..nanti mintak Nana pinjam External Hdisk kwn die yg ade lebih 600 movies [English], beberapa puluh movie melayu, pastu puluh2 plak dgn yang bersiri punye drama Omputih , Melayu, Jepun...blablabla..oiyy yaii.aku mase tgk banyak tu, aku ternganga dan sesak napas..kelam kabut copy..tapi apekan daya, aku xde external hdisk..copy mane muat jela..huhu..

 Okey lahh
nak tidolah.. Tata..

Selasa

2012









boleh tak ...




bangun2 je esok pagi..




aku dah ade kat tahun 2012..??




boleh tak...?









Isnin

Sekarang

Walaupun baru ade 1 entry about my handmade card yang cacat tu, nampaknye mendapat sokongan dari experts, Simple Rhyme dan My Quilling Soul ..Thank You!!! Sehingga kini, kertas2 yang dah terbentuk masih lagi tak di decorate. Macam mane nak pandai quilling kalau malas practice noq?? huh..As appreciation to experts, will made new one before end of week. InsyaAllah



Dah pun carik buku2 lame utk di study sbg persediaan minggu depan. So that I can get used to things that I will be surround with.



Gaining weight [a bit ] sebab dah tinggalkan plan pemakanan sehat sbb nafsu makan membuak2. 



Will be much easier if I owned a car, and not anybody's car as I will need to traveling here and there. I will not be able to survive with NAX476 long enough..hisshhh..



Dazzling Hawa business is on the right track even tho we're late on the online update due to direct selling that is much better.



Sedang kumpul barang2 yg mahu dibeli online [sebab kat online je jual] dan akan meng'order'/membayar sejurus gaji masuk.



Tak sabar tunggu gambar kawen akak aku yang bakal siap..sebenarnye eager nak tgk gambar diri sendiri bersame family/kawan2 dan hasil edit abang aku yang xmenampakkan peluh2 di muke aku..[adoii..lupe nak mintak gambar dlm dvd tu lahh..]

Khamis

passion I




Following few blog of Handmade Card [which is my passion since I was in my secondary]

Starting from cut and paste of abstract look alike/floral /heart shape motif card that I made only for certain occasion [for my friends and family members..and Him]

And till I am patient enough to cut the tiny little piece of paper to form a shape of Cow[ouh..one of my hideous card-lack of colour paper at that moment and I still nak  buat kad lembu tu!!!--that's why..]

The revolusion of card making is now about Quilling [lame dah kot aku baru nak semaikan interest kat situ.hah!]

And actually the card making have so many kind of ways to make them look simple yet presentable [okey ayat kucar kacir] and of course sangat hebat dan...[can't find any word to describe cause I found out that the result is da bomb...--okeyy..okey..again.. u bagi perkataan tah ape2 lagi..hiks]

Made few quilling card too cos looking at their work piece is inspiring


 [saje je tunjuk xpenuh sbb..maluuu banyak cacat cela,lagipun xcantik pun....hinsshhh..]








Thank you for the inspiring and support from my-same-interest-friend

[buatlah apepun selagi ko free ni..nanti siaplah..berhabuk lah kertas2 and stuff..heh..]


Okay..That's all--my passion part I

::
::

::
::



(*_^)




 *macam karangan pendek tentang Hobi Saya..hahaha..[okeyy2.. xkelakar..pastu xde ayat pembukaan, tibe2 mcm point form..ayat penutup tah ape2.. --macam cikgu komen karangan anak murid pulak  (-_-)"   --aku pun dah lama xmengarang--]



Rabu

music Just As It Is



Fans of oldies rock band? i Like their song actually..



This is what i just discover not long time ago. Not important though.


Song "Dreams" by The Corrs is a cover song from the original song "Dreams" by Fleetwood Mac



Ever heard of film title 10Things I Hate About You?? [Played by late  Heath Ledger and Julia Stiles] Then u must knew/remember the song for this film by Letters of Cleo called " I Want You To Want Me". The original singer of the song was by Cheap Trick



Baby Hit Me One More Time song by Britney Spears who is still nerd young girl at that moment is more pleasant hearing with the cover song by The Barracudas



I am sure that there is a song from hindi movie [old hindi movie played by Shammi Kapoor was inspired by The Beatles  song  I Want To Hold Your Hand [the video is quite blur.sorry for that] Okayyyy..Don't ask me how can i know the old hindi actor okayy..hahaha  [am trying my best to find the hindi song that similar]



Know a song that is quite similar with song  Kamu by Nitrus [similar??haha..okay,kantoi kat situ Nitrus mencedok lagu asal by ....... [am working on the original band and the song..]
Another one , O.A.G song Generasiku also have similarity with this english song [also am working on the original band and the song..] Actually i have it in my laptop [both the original song ] but my laptop is dead..*sob sob* 



Told my big bro bout the similarity [i called that copycat--!!]..then he said that every band has their influence and idol. From there they will create their own song that the melody, rhyme, bla bla will be much or less similar with their idol band.. [berterabur ko explen ni senahhh!!] So, think my big bro the reason is much more acceptable.. Still ..will do the research [while i still can as for next month will be less "freetime" like i used to have..]..Gambarimasu asuma!!



My all time fave Alanis Morissette, The Cranberries, The Beatles [to name a few..]


The 3 earlier album from Alanis Morissette is much more closed to me..the rest,urghh..Introduced to me by my bro [cos he bought AM 1st album 'Jagged Little Pill'--not really introduced pun cos everything he did at the moment will also be followed by me..hahaha]


I knew The Cranberries from their song Zombie.. At that time i was just only  9 years old ! Watched their concert, clips from television [time tu die slalu kluar tibi kann..] Few years after, I heard their others song after my bro [ko lagi nana..uishh uishh..] have their full album in MP3 format in my early secondary.


The Beatles..hahaha..It was nobody's influence..[from the television i guess]..First time i knew them from their movie "A Hard Days Night" which is also their song title. Watched it with my father..He explains this and that about TB to me [even i was still child time tu ye..]..Nat King Cole one of my  dad's fave singer. [ouh..and about my header yg gambar Audrey Hepburn ni..xkene mengene dgn bapak ye..haha..tunggu aku ltk gmbar Grace Kelly lak..hihi..both sgt awesomely superb gorgeous mase muda2..]..Maybe my likes and knowledge on OLDIES movies,band, song , singer, hindi actor and actress, bla bla bla comes from him [my dad] This will probably answer how i knew Shammi Kapoor [datuk sedare si Karisma Kapoor--u see..i can even relate their family now!..uihh...hahaha--kalau knowledge sal benda yg I study/ work still acceptable aite?It's ok..insyaAllah i will share the experience/knowledge that i will gain about my work later..later okayy..later..]


Then slowly,sometimes i tuning to old classic radio station [can't remember the name lah..light and easy i think] and listen to the oldies..semata2 nak dgr lagu the beatles..[time tu xde Hitz fm, xde fly fm, xde era, xde semua yg ade yg hot2 skng ni yer..as i can remember, hitz fm started their operation in my early secondary, fly fm pulak when i'm in semester 4 time diploma-- 2005] Sangat bergantung kat Radio muzik,  THR mase tu..Then bought their tape for the first time in my 5th grade in primary[cehh..mcm skolah omputih lak..5th grade!!darjah 5 ye readers..] .. haha..time tu jugak beli kaset BSB dgn 911 [mase tu tgh hot..urghhhh....hahaha..okeyy..they aren't my all time fave k..]..Get down...get down ...and moving all around..get down get down..hahaha


And for this song..tiap kali dgr..meremang je ase..love it very much..city of angels soundtrack from AM UNINVITED [tgk x movie tu?played by Nicholas Cage and Meg Ryan..they really know how to make u cry!sedih cite ni]


To dear readers who knows what i've been going through now..wanted to tell ya that I'm ok..at last!! and now .. I Feel Fine  (^_^)
Thank u for ur support ya!




**sorry didn't mean to tunjuk handal or terer dlm entry kali ni..just sharing!that is what blog for..soke2ati menolis **






Sabtu

Time

Then
Because none of it was ever worth the risk

Now
It's time
Oh, the Golden Glow!
My Golden Glow

Khamis

Golden Glow


On The Horizon


Over the hill
On the horizon
I cannot see
That golden glow

Time has gone by
A week or two
Over the hill
On the horizon
I see what
Seems to be
The golden glow

Several weeks have passed
Over the hill
On the horizon
Yes, it is…
the Golden Glow
That I’ve been searching for

But where it have been now..i wait too long 
Yes..I've waited too long ..



-alifetimeofwords-






Sabtu

Less talk = So Not Me

  ******************************************************************************

Semua kwn2 aku kenal aku sebagai seorang yang bannnyyyaaakkkkkkkkkkkk cakap..seriously..bannyakkkk ye tuan2 dan puan2..



 

Aku rase sbb aku banyak cakap ni la, adenye ramai kwn2 yg mesra dgn aku..perempuan dan juge lelaki..


Aku juge xbermasalah kalau disuruh wat presentation / public speaking [walopun ade jgk gelabah,lagi2 membabitkan markah ahli2 kumpulan atau yg peratusnya tinggi semase belajar dulu]



And, ...yess..i inherit my mom's high tone of voice.. Ouch..!! Quite high tune ya..


Banyak idea /isu utk aku cakapkan..lagi2 bile jumpe kwn2 dan encik boipren...[he's not talkative as me..]..so, i will continue talking sampaikan mereka xde peluang nak cakap.ish ish ish..



Pastu, selain bannyaakkkk cakap, aku adelah seorang yg agak laser..gurau pun laser2 jugak [maaf--laser yg di maksudkan bukan lah sejenis senjata ye..paham2 sudahh..].[sbb tu,musuh juge ade dek laser nye mulut..heee].hanya kwn2 tertentu je yg paham dan tahan dgn mulut aii ni..[aku suke bile aku xpyh nak selindung2 ckp dan pikir sblm cakap]


Jugak seorang yg 'keras'.dan kaki gaduh, xkire mase...dan kasar dlm tutur kata..jelas dan nyata..xkira sesama family,kwn2,relatives dan..ehemm....boipren jugak..[sampaikan bile aku start berpacar, kwn2 aku ckp..."haaa??kamu ada pacar??biar bener lu asma??asma??..." ---apehal nak slang indon ??] jelas x tuan2 dan puan2 akan perangai aku ni??
Ohh..okey yg gaduh2 tu aku dah berenti dah..itu waktu high school aku je..hehe..[bangga lak kau asma,...hiii]

OkEY..tu lah dia mukadimah utk entry aku..[panjang jugakkk!!!]

Sebenarnye gini..anda lihat kembali..point2 atas tu sume yg con's..aite??aite??

Telah ditegur oleh...aishh...senang kate, oleh semua lah kot...bile sampai jadi isu besar..jadinye..dah nak sangat..aku ikot lah..bagi puas ati..aku cubelah kurangkan tutur patah perkataan yg aku keluarkan sehari2...dan aku nak maintain tone aku beberape dB je..aku cuba..i will..i will...i will try..

Oopss..ini bkn entry lepas geram ye...U..ckplah sorang2 pasni..semoga aku yg dulu dirindui..jgn suruh aku bla bla bla dah..huh..



xoxo





Selasa

entry dalam entry


**updated 6th october..



 click..

Here [dari Fynn Jamal] 
 
Here [dari Anoneemus]..





**updated on 5th october--baru terjumpa blog ini..silakann...

.....................................................



Another post that attract me..anda..silalah baca INI


eH..mcm xlengkap je..baiklah..aku copy dan pastekan skali..sumber adalah dari sini ya..blog Tall Tales Told..[asik ulang link..orang pun naik bosan...senget..]



Social Conduct 101 [Tini Rahim]

Ok. Daripada bendalah2 ni jadi bahan rungutan dan bahan cakap belakang, aku rasa lebih baik aku tulis kat sini, untuk dijadikan panduan untuk kita semua supaya kita lebih berhati2 semasa bersosial. Ini bukan rekaan dan mengikut sentimen sendiri ye. Ini adalah hasil observasi.
.
.
.
.

1. Untuk orang2 yang dah kahwin, boleh tak jangan:

Sibuk bertanya kawan-kawan yang single bila diorang nak kahwin? Ye fine, anda dah kahwin. Oh yes, people are all enthusiastic reading your Facebook blabs about how over the rainbow you are because you've found your Mr/Mrs Right. Tapi tolonglah fikir, ramai lagi yang masih mencari. Ramai lagi yang masih tertunggu. Ramai yang kira dengan jari usia yang makin meningkat tapi belum jumpa jodoh. It's not so much fun compared to your much awaited 2nd honeymoon to Bali because your husband loves you too much, so stop rubbing it at people's face. Tak semua orang bertuah macam kau. It is just so plain rude to ask "kau punya turn bila?" "sampai bila lagi nak single nokk?" "kau tak teringin nak naik pelamin ke bai?" sampai meleser2 kat ketiak laki/bini. Bodohnya lah soalan. Siapa tak mau kawin??


2) Untuk pasangan2 suami isteri yang dah ada anak/umum, boleh tak jangan:

Tanya pasangan2 yang lain bila lagi diorang nak ada baby, because I don't know if you're too stupid to realize that even they don't know. Mungkin ada yang belum bersedia, mungkin ada yang merancang, mungkin ada yang belum ada rezeki, mungkin juga ada yang tak boleh. Those are not the things they want to share. Aku pun tak suka nak bagitau orang kalau aku merancang sebab mesti ada yang bagi khutbah free "kenapa merancang? kalau Tuhan nak bagi, elok lah. Takut nanti tak ada langsung" Wah wah, macam dah kamceng sangat je dengan Tuhan sampai dah tau benda2 tu semua, ada ke tak ada. Apatah lagi yang memang tak boleh. Sakitnya hati Tuhan je yang tau kalau disuapkan soalan "bila-lagi-nak-bertiga" ni.

Trust me, when it happens, they'll definitely let you know and you'll never hear the end of it.

Lagi best kalau soalan ni ditanya oleh mereka2 yang single. Itu memang tanpa segan silu aku akan melanggar peraturan nombor satu seperti di atas secara kejam. Hehe.


3) Kita-kita semua, boleh tak elakkan daripada:

Tegur secara direct yang kawan kita tu dah makin berisi? Atau pun tanpa rasa bersalah gurau2 dengan member plus-size kita"kau ni bila nak turun berat niiii???" sambil picit2 lengan member tu. Kau suka ke kalau orang terang2 tegur pasal jerawat batu kau kat dahi, atau pun kulit kau yang menggerutu, atau pun hidung kau yang serupa cawan? Tak suka kan?

The same thing applies to member2 kau yang terlebih kerempeng. Kau fikir best kalau shape kau serupa tiang? Kau fikir best bila orang peluk and komplen diorang rasa tulang? It hurts just as much as being called fat.


4) Kita-kita semua yang konon rasa diri dah best dengan career masing2, boleh tak jangan:

Mempersoalkan kawan2 awak yang pilih untuk jadi surirumah tangga sepenuh masa untuk jaga anak di rumah? And do you know there's no such thing as being a full time-mom? Once kau dah jadi mak, tanggungjawab wajib kau sepenuh masa ialah duduk rumah jaga anak. Anything else jatuh part-time, termasuk jawatan tinggi kau dalam kompeni. Kalau tau perlu bantu suami cari pendapatan, itu pilihan kau. Kalau kau rasa kau boleh jadi gila duduk rumah kalau tak bekerja (macam aku), itu juga pilihan kau. So, belajar untuk respek pilihan orang, boleh? Selagi dia tak mengadu hidup dia susah sebab tak kerja, biarlah dia. Kau ingat senang nak jumpa perempuan yang hidup zaman moden dan sanggup korbankan peluang cari duit semata-mata untuk besarkan anak?

.
.
.
.



Setakat ni aku rasa bendalah empat ni lah yang selalu jadi bahan rungutan. Tapi walau pun dah ditulis terang2an kat sini, tak mustahil masih ada orang tak faham bahasa and rasa benda ni poyo je. Aku suka je orang2 macam ni, sebab seronok tengok diorang pulak yang merungut bila giliran diorang dah sampai and benda ni kena balik kat diorang. Oh karma itu tersangat real tuan-tuan. Best best :)
                                             .......................................................................


Anda...dah baca? bagus..terima kasih..



















signing off


entry ini diedit 2kali..
last2 tinggal banyak ni sbb beberape komen tuan/puan anonymous..[yg xberani nak kenalkan diri..]
maaf..komen anda xlayak dodok lam inbox aii..





Sabtu

Bersyukur






Ini adalah untuk memotivasikan diri saye...Dah beberape kali menaip, tapi saye delete..then taip semule dan delete..Entah..kenape ye? Apekah perlu untuk saye re-type semue bende yg saye pikir dan ade dalam kepale saye ni dan keluarkan yg terbuku dihati ni?Dan let all readers know yg saye adelah loser atau pun champion..but after that saye akan kembali menjadi tah sape2 yg asik dok berpikir dan tentunye terjerumus kepade pengakhiran pemikiran yang menjadikan  saye  xbersyukur..






Sebenarnye saye memang berperasaan agak .....okay, can't find the suitable word for it..










"..Sesungguhnya Allah mempunyai kurnia terhadap manusia tetapi kebanyakan manusia tidak bersyukur" ( Al Baqarah:243) 




" Sesungguhnya Kami telah menempatkan kamu sekalian di muka bumi dan Kami adakan bagimu di muka bumi itu (sumber) penghidupan. Amat sedikitlah kamu bersyukur.( Al A'raaf:10) 




 “Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (Ibrahim: 7)





Ape yang saye perlu buat sekarang?Berusaha dan bersabar..jugak belajar BERSYUKUR













** terime kasih manusia bantal  (^_*)  ** 












 p/s: macam nak pergi jalan2 lah..let's call that "bercuti"...saye akan buat rancangan mcm 'Destinasi Bajet' tu..dlm cerite tu, Qi gunakan RM300 je utk bercuti..let's see if i can do better..sound like kedekut eh? (-_-)"   i call that 'berjimat' okeyy... korang ape tahu?




 
Terdapat ralat dalam alat ini