Macam-Macam Adaa..

Selasa

thE toP

You’ll never enjoy your life
Living inside the box
If you’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?


Khamis

Pernah Tak?--Tolong Jawwab -Perlu ke 2 urup w? -_-

1.Pernah tak anda diperlekehkan dan menjadi bahan ketawa dan lawak?

2.Pernah tak anda di'scapegoat'kan [kambing hitam] di mana anda xberdaya berbuat apa2 dan hanya menerima segala kesalahan yang bukan berpunca dari anda?Termasuk tomahan, cacian dan makian?

3.Pernah tak anda telah melalukan yang terbaik dan terdaya yang ada untuk outcome yang terbaik tetapi masih tiada perubahan yang berlaku?

4.Pernahkah anda berdepan dgn situasi dimana anda berada dlm bahaya tapi anda tak boleh berbuat apa2?

*Perkara2 diatas boleh berlaku dalam 3 situasi:- di kehidupan sosial kita, di alam kita bergelar pelajar dan di alam pekerjaan kita*

So dear readers, who ever deal with such condition please tell me what is your action?



[knape aku macam silap medium yer??ohh..sbb aku xramai readers rupenye..hmmm...]



Takpelah..pasni aku tanye la pakcik kat Pantai yang 3 suku yang jalan kaki sampai Ampangan sambil bawak briefcase atau xpun die melepak kat kedai mamak kat pekan Pantai tu sambil cakap sorang2 sambil bukak file ape tah.

Atau aku boleh tanye anak2 buah aku yang berumur 6,4, dan 3 tahun tu punye pendapat.
 
Tak pun kongsikong yang amik gambar aku sorok2 kat site tu [babi betul!]
Atau aku boleh tanye pendapat stalker2 yang kununnye benci aku tapi dok sibuk bace blog ni [sebab nak tau perkembangan aku yang best ni--ehh..camane aku nak tanye?dorang kan hanya reti menyalak??]
 So dear readers..?? Any opinion? [ehh..laa..tanye lagi..ngko kan xramai readers Asma oii..--ok2..esok aku tanye pakcik 3suku tu laaa  -_- ]





Selasa

To renew your green card

Salam and hi..!!


This week is the most hectic week for me..and also am enjoying work with colleague while they're still here.. (T_T) Currently there were 3 of us on site.2 Both of them will having their last day end of this month.. Then i will left out alone..so, bos u carik orang cepat2 haa.. If not i lari..heheh..


At sudden my other bos called and asked me bout my Green Card. ''Erk..dah expired lahhh.."..Pendekkan cerite, he said "tomorrow u pegi Melaka la. kasi renew u and that supervisor green card.."


Dok kalut2 download borang juge tercari2 lokasi CIDB kat Melaka tu dan sambil2 berkire2 duit cukup tak nak bayar renewal fee, toll dan minyak jugak utk isik perut kat sane nanti  ade mentol lampu terang muncul atas pale aku  tingg!!!


Ape yang bos aku sebok benar nak aku renew Green Card aku nih ye?Hmm..
Kate mamat hensem tapi boncit tu "maybe sbb ade audit Khamis ni kot.." -- tapi audit tu by DOE that is for environmental audit..Rase2nye sebab untuk "kepentingan " mereke kot.. hehe..Taklah, sebab memang sume yang kat site kene ade GC ni.. For your own good okeyy!1

Last2.."Ahh...xpayah lah pegi esok..Dengan xtau jalannye, xcukup duit nye, keje banyak kat site lagi..kalau bos kol tanye sal GC tu, aku jawab lah, -Duti xde, tunggu gaji!-  " Sebenarnye, kalau bos bagi duit, saye dah pegi dah!!



To those who wants to renew your green card--

"The renewal of the card can be done by come personally to the CIDB's offices or through postal service. Applicant must fill-up the UPP1 form and attach photo, copy of I/C@passport, permit [for non malaysian] and payments made. 

If applicant wishes to renew via post, payment must made under the name of Construction Industry Development Board (C.I.D.B) and in the form of bank draft/ postal order/ banker's cheque. CIDB will send a new card via post."


Jelas?


Till then..



Ahad

Panduan Memilih Warna Tema Majlis [2011]



Bestnye tajuk..haha..

Sekarang ni aku tgk majlis2 [perkahwinan, pertunangan, birthday, bachelor party] mesti nak ade tema.. Pastu biasanya tiap 3,4 bulan mesti ade pembaharuan dlm hiasan dalaman pelamin, bilik tidur, khemah dan lain2.

Tahun depan pulak, kawan2 bakal melangsungkan majlis perkahwinan , pertunangan dsb.. Ade yang dah siap sume planning..Ade yang clueless.. Sebagai panduan pembaca, kawan2 dan diri sendiri hikhik aku dengan rase tanggungjawab membuat buat entry ni.

Buat tahun 2011 ni, aku seboleh2nye nak menampilkan kelainan [ wedding planner bercakap] di dalam pemilihan warna2 tema. So aku yang memang ade follow satu blog ni terjumpa entry tentang Colour Palette yang di amik dari sini . Takpe..xperlu click kat link yang aku bagi tu pun xpe..aku paste gambar2 tersebut dibawah (^_^)

































Iye, aku tau bahawa gambar2 diatas di ambil dari majlis omputih..So..?? Why don't we give it a try? Sesuaikan dgn majlis orang kite. Boleh je kan?? Sekarang trend 2 warna. Biasanya purple+pink, Pink+grey, Hitam+putih, dsb..

Tampilkan kelainan dlm majlis korang by taking this colour palette as ur guidance..boleh?

Boleh di apply utk perkara2 dibawah:

  • Busana pengantin 
  • Hiasan lokasi [kanopi/khemah, bilik tidur, ruang tamu, pelamin]
  • Makanan & minuman
  • Hantaran 
  • Cenderahati perkahwinan 
  • Bunga 
  • Kad jemputan 



Dan paling penting, biar berkenan di hati bukan sbb nak ikut ckp2 orang dan biar sesuai dgn kulit pasangan pengantin [talking to myself..memandangkan masing2 kulit 'tanned'  ..isskk..] juga ikut kemampuan ye dear readers! (^_^)



*dazzling HAWA kini ambil tempahan membuat dulang hantaran pertunangan dan perkahwinan.


Jumaat

Rezeki

Puas aku cari idea dan dok google nak cari info yang sesuai utk aku buat entry, but can't find any.. Kontang idea..

Aku amik cuti arini..dan ke Dataran Sunway..ke sana utk mencuba nasib, mane tau kot ade rezeki..

Petang td, baru dapat perkhabaran gembira dari abang aku ' Kak Farah kau pregnant '... Tu dia..Tahun depan mak aku bakal dapat 2 cucu lah.. Akak aku pun dah 'sebulan seminggu' ni and kak farah plak 'seminggu'..Ini pun kite panggil rezeki..

Pastu, rezeki aku kot bila Dila mintak aku berpartner utk siapkan dulang hantaran pertunangan kawan die.. Bile dpt payment, divide by two lah..hihi..Rezeki, Alhamdulillah..

Dan tentang Bisnes dazzling HAWA..even we are quite slow berbisnes dlm sebulan kebelakangan ni, duit tetap masuk..sikit2, lama2 jadi bukit..Rezeki tuu..

Start rajin join blog giveaway sebab nak cube nasib..yelah mane tau rezeki aku ke kann..

Ahh..banyak lah topic yang boleh aku relate kalau nak cakap pasal rezeki ni.. Cume, lately aku tgk kat dlm FB, ramai kawan2/kenalan2 mengeluh pasal ... malas nak keje, boring dok opis, malas itu ini.. Ohh..itu kerje yang kau buat yang mendatangkan duit kau tiap bulan lahh.. Xpernah ke kau bersyukur dengan rezeki yang kau dapat tu? Okey, duit xcukup.. then findlah other alternative to double your money.. boleh? 

Be grateful of what u are. Luasnye bumi Allah S.W.T. ni, Rezeki ada dimana2.

Teruskan




" Teruskan membaca

Terima Kasih "

Khamis

t.i.p.u

Sama ada kita kaki menipu atau selalu ditipu, kedua-duanya tidak baik untuk manusia yang mempunyai harga diri. Dua perkataan yang bunyi lebih kurang sama. Tetapi yang jelas, kedua-duanya mempunyai makna yang tersendiri. Menipu bermaksud, mengenakan tipu daya. Manakala ditipu pula ialah, diperdaya oleh orang lain. Kenapa harus menipu? Atau kenapa harus diberi peluang kepada orang lain untuk membenarkan mereka menipu diri kita?Dan menipu orang lain untuk menggelakkan kita rasa bersalah selepas ditipu, adakah perlu?

“Orang yang bijak itu nampak lebih besar walaupun umurnya masih muda, Manakala orang yang jahil itu nampak kecil walaupun umurnya sudah tua.”

Isnin

blog

yang indah2..aku suke tgk
http://cupcakecraftandcard.blogspot.com/

(^_^)

selamat TAHUN BARU

SELAMAT TAHUN BARU

Semoga tahun ini hanya perkara2 yang baik berlaku kepada aku..dan kepada semua   (^_^)

Esok.. Aku nak pergi KL

Nak pergi dating dengan Mohd. Firdaus

Nak ikot?

Nak g beli bende yang aku xdapat beli tahun lepas

Yeahh..tahun ni..most of my bestie bakal bertunang..2 orang dah tau tarikh..yang sorang tu masih berkire2..bakal bernikah pulak, 2 orang..benda2 yang baik berlaku ni..bagus..Aku? bakal pengapit buat kali ke-2..hihi..

Aku frust ni..shredder yang aku beli tak sampai2 lagi..hurmmm..rabu kot..?Lagi frust sbb tgh chat dgn Zila, internet pulak wat hal..planning the dais for "tut" engagedment.. (^_*)



Okeylah..have to stop..b4 that..


Semoga tahun ni anda berani berhijrah ke arah yang lebih baik, lebih bertanggungjawab, lebih hardwork, lebih kuat semangat, lebih kurus [talking to myself..hikhikhik]...lebih segala2 yang positive kay...


Terdapat ralat dalam alat ini