Macam-Macam Adaa..

Rabu

Entry Kali Ni Banyak Link


Hai..


Nak bagitau..saye ade side blog..meh kelik sini..tengkiu..hehe..Pasni, projek2 quilling aku akan otometik ke blog berkenaan..Tengkiu kepade Daus sebab membekalkan saye kamera yang takde betri [betri kene beli sendiri, kenelah beli rechargeable battery pehni]
For Ayu who asked me bout quillings that day, in case ko tak return ke comments column aku, sile klik sini..I still cannot comment on ur blogy la dear =(





Weekend lepas, aku accidentally timbang berat semase berade di rumah Syai, dan resultnye aku agak kemurungan sebab tak sangka begitu mendadak sekali berat aku naik (T_T) Setelah di konsult oleh Bono  [abang akulahh..] aku nekad kene tukar pola permakanan.. Dan berbekalkan juge tips2 dari sini seperti yang disarankan si dia ni..


Aku copy je dari pesbuk aku yang dinasihatkan oleh pakcik bono selepas aku bgtau aku xkelahap makan tapi berat still adding dan lebih2 lagi aku dah tak jog dan erobik seperti dahulukala . Manetau, this tiny thing can motivate my dear readers also..har har har

"Jogging/eksesais/weight training tu contribute about 30% yo dlm effort utk slimming down...the rest 70% is about kalori intake anda...ehehe...
kau buek atkins diet, see how it goes...try utk 1 mggu yo dulu...if you can withstand, proceed...tak kalu, ejas ikot kemampuan...

"we are what we eat"..."abs are made in the kitchen"...

buang gulo, minyak mo garam...gradually...jgn drastically, nnt bodan takajuit, jongkeh kau sok...teh tarik ka, goreng² ka, kasi cut...try boto2 buek, 1 minggu...strict, 100% compliance, no cheating is the key...dh lopeh 1 mggu nnt tgk camano..."


Bermula semalam, aku pun cube kawal ape aku makan.. [kelakar tak?baru start semalam ropenye..har har har] So, lagi 3 bulan, aku akan beritahu ape yang berlaku kat aku..Sebelum cukup 3 bulan sile jangan bukak berite mengenai berat badan okehh?? Terima kasih



**Ohh..lepas aku google ape kejadah atkins diet tu, baru tahu it's a low-carbs diet yang 8juta kali disarankan abang aku..Aku dah cube, dan tidak berjaya malahan ditimpa sakit kepala dan muntah adenye disebabkan salah teknik dan kurang info sal diet program tuh..Jadi, pemuda pemudi di luar sane, silalah buat kajian sebelum mencube sesuatu yang anda tak tahu langsung mengenainye..boleh?



Jumaat

Ohh..PTPTN



Dah type 3 entry since last 2 days..Tapi end up ke draft..Aku rase entry yang ini paling penting..


Aku serabut. 


Aku rase sampai umur aku 60 tahun pun belum tentu dapat bayar abis PTPTN..Baki terkini pinjaman aku RM 34,092.50..[untuk diploma dan ijazah] Tiap bulan ade kos pentadbiran RM37.50..Kos pentadbiran ni hanye untuk akaun pinjaman diploma..Kos pentadbiran untuk ijazah belum lagi start [berdasarkan penyata yang aku semak online ni lahh]..Kalau tiap bulan aku bayar RM100 tolak pulak dgn kos pentadbiran RM37.50 [tiap bulan aku kirenye bayar RM62.50 je] ~~menangisss~~


Tu belum masuk lagi kos pentadbiran untuk akaun pinjaman degree..kalau RM37.50 jugak?? total RM75..!! Kalau aku stay bayar RM100 je? Tiap bulan aku bayar RM25 jelahh ~~ menangisss melalak~~


Aku baru bekerja tetap tak sampai setahun pun..Gaji pun biase2 aje..nak menyimpan tiap bulan pun tak tersimpan [maka lambat lagilah aku kawen..uhukkk..]..Ditambah lagi dgn loan PTPTN ni..[selain umah, kete, dll] .. Belum lagi berumah tangga dan beranak pinak..ishh..malas nak pikir ke depan yang sedang berhadapan ni pun tak tertanggung..Haaa..ini lagi satu..insuran  pun aku xamik lagi ni.. huwaaaa...omaigod


Kalau aku dapat bayar secara konsisten RM 150-RM200 pun take about 15years..[tu aku kire berdasarkan baki bulan 7 2011 ni je..belum masuk kos pentadbiran  akan datang lagi tuu..] Dan kalau aku tak dapat bayar sebanyak itu?dan secara tak konsisten?? Sampai aku mati ke??Ya Allah..!! Hutang tak setel, kene bicara lah kat akhirat..nauzubillahh..kenape PTPTN buat peminjam macam ni?mengenakan caj tak pasal2..dulu kate just 3% ..~~menangis semahu-mahunye~~

Dan sekarang ade ujrah..aku tak pasti samada ujrah ni adelah jalan yg ikhlas oleh pihak PTPTN untuk menolong peminjam macam aku ni atau ade bende2 tersembunyi..setakat ni yang aku tau lepas je dah tukar kepada UJRAH, automatik gaji peminjam akan dipotong tiap2 bulan bagi menjelaskan hutang..


Aku serabut... lagi.. 

Nanti ..bile dah tua, dah pencen...duit KWSP dah abis gune, macam mane aku nak idup??? [aku keje swasta, xdapat duit pencen.. nangis..nangiss..nangisss lagii....semoga dapat kerja kerajaan ameeeenn...]


Nak kene ade bisnes ke??



**Nak type byk lagi, tapi ade banyak keje pending sejak aku serabut pikirkan sal PTPTN hampeh ni**



Sabtu

Stressing Halfday Saturday




Hai and hello..


Perghh..banyaknye sawang..lame benor tak update..


Huhu..Today..Saturday..and I'm working.. -_-" 


Saturday memang selalu aku kene pegi site and stuff..Sebaik arini tak payah pergi mane2 ..Elok lah sebab aku nak balik Seremban..Aku mmg selalu rindukan rumah aku di Jiboi itu..Rindukan anak-anak aku yang seramai 5 orang tu [bulan depan tambah lagi sorang , jadinye 6 orang]..Memang arap2 dapat la balik terus pas punch out 12.30 this afternoon..Tapi dengar khabarnye ade meeting pulakk...&*%$!#*^..!!!!!!  


Hati aku tak tenang ni..Sungguh!! Setiap kali baru nak menarik nafas lega, ade aje kejadian2 menimpa hamba Allah yang satu ni [actually berdua]..Apepun, aku percaya kami di uji kerana kami mampu menghadapinye dengan tabah.. Takpe..Takpe..Tak semua berlaku mengikut apa yang dirancang...Nampaknye rancangan kami tertunda lagi atas masalah-masalah yang tak dapat dielakkan [atau mungkin boleh di elak kalau berhati2..mungkinn..]


Nampak sangat entry ini tak berterus-terang, but I bet dear readers pun tahu ape kisahnye..hik hik hik.. Bukan ape, I pemalu you..muahahahaha...tambahan lagi dengan perangai lebih kepada jantina kromosom Y, memang kelakarlah nak cerita terang2an..haha [gelak jugak walaupun tak kelakar]


Berkawan sudahlah lama, tapi kenapa ya seperti agak lambat lagi mahu ke next stage? Bersama Surah Al-Fatihah diikuti doa dibawah.. 


Sesungguhnya Allah S.W.T Maha Pemurah lagi Maha Mengetahui


 
**Tengah serabut otak pikirkan camane nak buat hiasan quilling for wedding welcoming board.. Bagi yang amik kad quilling aku tu tapi lupe nak bagi upah, takpelah..aku halalkan jelah...pasni aku amik order berbayar..duit tu nanti nak beli Estée Lauder Idealist Cooling Eye Illuminator .. bawah mata aku lebam teruk dah kot dok main kertas sampai ke pagi.. [okey aku tau under eye aku memang lebam sejak dahulukalu tapi kali ni ganda 23...] 




 

Jumaat

Jalan-Jalan Yang Ditutup Pada 9 Julai 2011

 
Ape nak jadi tah..Dulu Malaysia terkenal dek keamanannye..sekarang?? 
Nak share jalan2 yang ditutup pade esok hari..Banyak kot..Lengang la KL esok kan??sebaik aku dok kat area S.Alam..So, takde masalah nak pegi kerja la..Tapi macam mane pulak dgn yang dok ulang alik jln2 yang ditutup utk ke tempat kerja dsb??kesian kan?Agak2 kalau mereka tak datang kerja bagi alasan jalan tutup, bos nak terime tak ??Yang aku bold tu memang jalan utama..hmm
Lebuh Ampang
KLCC
Bank Negara...Dataran Merdeka
Sogo
Chow Kit
Menara Sultan Ismail
Masjid Negara
Jalan Raja Chulan
Jalan Ipoh
Sentul
Jalan Tuanku Abdul Rahman
Jalan P.Ramlee
Jalan Bandar

Subang Jaya ( Near Segi )
Sunway Pyramid and Subang Parade
The Federal Highway
LDP ( Lebuhraya Damansara Puchong )
The KL - Seremban Highway in Seri Kembangan

*Sumber dari internet

Rabu

Passion II- Quillings!



Semangat tuk upload quilling berkurangan disebabkan kamera takde .. Takpe2..mane yang ade ni aku uploadkan aje =)



 Kad ni dibuat tuk new born Qaid.. Mcm la baby reti membace kad -_-"



 Yang ini buat suke2 sebab nak tunjuk process quilling kat housemate .hihi [quilling mule mengumpul peminat..baguss..baguss..]




Ini pulak buat tema butterfly..Hampir putus asa sebab dah tak reti nak buat bentuk rame-rame..Agak sedikit cacat..biarkannnnn..seni tuu..seniii...hihihi


Iya dong.aku tahu gambarnya tidak jelas...Sudah ku bilang, kameranya ngakk adda...




Walaupun hasil guestbook dulu agak kurang kemas [gamba di upload kemudian k], ade jugak hamba Allah nak order welcoming board persis quillers handal di alam maya ni..ohh..mampukah aku??



 
Terdapat ralat dalam alat ini