Macam-Macam Adaa..

Sabtu

Selamat Hari Raya Aidilfitri


27 Ramadhan..and still working..


Will be my last day working before 1 long week Raya holiday..yeehaaaaa!!!!

Taking this opportunity to wish all readers......





Selamat Hari Raya Aidilfitri..





Maafkan segala salah silap aku dalam penulisan mahupun di luar sana..

Selamat menjamu selera, jangan terlebih makan okeyyyyy..!!!

Ramadhan, I'm gonna miss you..


Isnin

Buka Puasa @ Wong Solo

On 19 Ramadhan


Semalam aku berbuka di Wong Solo..[Setelah di sajes oleh bestie aku]
Sebenarnya restoran ini terkenal dengan hidangan ayam penyet..Sebelum ni, Daus pernah bawak pergi Ayam Penyet AP [which u can find almost everywhere kat S.Alam ni..bersepah2 outlet dia], aku yang tak pernah makan mase tu tak tau nak komen ape..telan jelah..Lepas dah makan set Ayam Penyet kat Wong Solo ni, aku dah reti kot nak komen sikit2..haha

 Ayam Penyet AP





Ayam Penyet Wong Solo


Komen aku ialah..Ayam Penyet di Wong Solo adalah terbaikkkkk..

Habis cerita!



Jumaat

Buka Puasa @ Cruise Tasik Putrajaya

17 Ramadhan

My friend got the invitation from supplier to buka puasa at Cruise Tasik Putrajaya..and she ask me to come along cos one of her collegues cannot make it..So, looks like it's my lucky day lah that day!

Buffet Ramadhan @ CTP for that day serves us with the malay traditional delicacy. There are not so many type of food as we are on a boat kan, but it tastes good. We taste almost all kind of food ya! Buka Puasa entry supposed to have photos of foods, foods and foods..but I am more eager for the cruise.. (^_^)"

Thanks Farrah for the opportunity!


 Just arrived..Parking Full!!


 Mesti ko ingat ko lawa..huh! haha






 @ CTP Lobby, waiting for azan










After Maghrib, while waiting for others to finished their prayer





Yeah..."Kelah" is the name..boat [boat ke?] name are given fish name..others are "Sebarau"





 While we're eating, we passed by this bridge..




 Capture the moment from our eating table only lo!


 Finished eating, and we went up to enjoy the scenery =)








 They turn on the colourful light at the bridge [don't ask me the name of the bridge, I can't remember cos there are several bridges here at Putrajaya]















 Cantik tak jambatan tu? Cantik kan? Abaikan orang2 yang posing amik gamba tu yeh..haha






 Last scenery before the end of our cruise..


Before leaving the jetty we take a look the rate for the cruise..and we like "gulp..!! " Haha ..Click here and here for the rate information



Khamis

Anak Pertama 403 (^_^)

Anak pertama 403??


Haha..Rasanya yang berkenaan je paham..


She has deliver baby girl..Little cute sweet [and sexy] baby girl on 15 Ramadhan..
[15 August]..Ok..Syai dah ade anakk...!!! [separuh menjerit keterujaan..]


Aku dan Farrah pun teruja nak melawat..Belum keluar wad lagi , jadi petang esoknye [syai bersalin malam]kami terus pegi lawat kat DEMC..Macam hotellah hospital tuh..fuhh..!!











Cute kan?? Geramm..

Aku: "Mata Syai besar, Mata Alan besar..mata anak korang sepat..ikut sape ni ??Ko suke tgk cerite Korea @ Jepun ke time pregnant Syai?"

Syai: "Taklah..Alan cakap ikut muka dia"

Alan: "Aku time kecik2 putih..dah besar ni je hitam"

Aku dan Farrah: berpandangan.."kah kah kah kah kah,..,....."

Dari awal sampai nak balik, kitorang manjang gelak2 je..Bestlah..macam mase kat 403 dulu =')



And not forgotten to my new born nephew, Nur Qarin Naufal [born on 4th August]..Welcome to the world! Maksu balik minggu ni, kite jumpe k! (^_^)


Bile Kena Pegi Site Pada Hari Sabtu


Berlaku pada 2 bulan lepas..


Leaking kat rumah menteri [Kementerian Dalam Negeri]..Dah tunggu dari pagi, dah inspection, tengahari tu tengok2 kerja2 repair tak boleh buat sebab barang tak cukup.. Hoh!!Barang tak cukup? Sabar je la aku..
.."Ahh..menyusahkan aku..Baik aku tak payah datang..Sebaik tak sesat mase datang tadi..Balik ahh.."


Dah dekat Ampang ni, dekat dah dgn Gombak..Berdesup ke rumah Farrah..Lepas2 makan, ingat nak tido2..Tapi penyudahnye ,minah rempit ni telah berjaya mempengaruhi fikiran aku..Die nak pegi Ikea aku nak pegi OU..Aku menang, pergi OU sbb aku yang drive ..hahahaha


Haha..hepilah..datang cuci mata je..cuci mata kan FOC..sambil tgn erat memegang wallet koyak



 There goes my moneyy setelah dirasuk minah rempit ini..Demm



 Hepy sambil menunggu makanan tiba yang mana makan petang tu minah remp belanja..Save baki duit seringgit-seringgit aku..fuhhh!!



Mai dahh..Sedap woo..waffel tu ada banana dan vanilla ice cream yang di tuang sos karamel..air plak jus carrot+orange utk aku dan hot chocolate for minah remp itu..



 Tersenyum lebar dapat menikmati hidangan free yang hebat



 Dia ni tukang perabih suma lepas aku dah full..kuat makan minah nih..



Berlengah2 pulak beliau ni..Aku nak cepat ni..Balik rumah..Keluar balik..Dah janji nak bawak housemate pegi makan kat strawberry field yang di perkenalkan Syai dulu..Bawak je ok..Bayar sendiri2 lahh..Pergi ke cawangan Petaling Jaya. [nak tau tempat makan sedap2 (dan mahal) tanye Syai..dia tau semua]..haha




 Muka2 gembira housemate dapat makan best..Aku masih kenyang dari makan petang terpakse jugak pergi



Tak sempat snap makanan sebab tak teringat, yang pasti buat air liur meleleh..Tapi sempat snap makanan yang di order minah rempit di mana aku ketawa tak henti2 sampai balik!


Inilah Spagetti Sos with Bread..Nama mantap, tetengok, roti gardenia daaa....

 






Rabu

Aku Masih Tak Lupa


Mintak maaflah selalu tolak invitation Dinner

Aku tak suka pergi majlis yang ada minuman haram tu

Aku Perempuan Islam

Tak hormat aku takpe. Tolong Hormat Agama aku

Aku tak rugi kalau aku saja manusia dalam bidang aku ni yang tak pergi event2 di hotel2 besar

Aku bersyukur, makin aku dekat dengan dunia penuh pura-pura, aku tak pernah lagi alpa

Aku harap kau tak ungkit lagi atau kau dapat surat perletakan jawatan aku




Lepas Ni Mesti Stress Melampau!


Semalam macam tak percaya..Tapi pagi ni, baru dapat terima hakikat..





Nasib baik aku ade penyelamat kecil...




Maka ber'YM' lah kami satu opis,tingkat atas bawah bersatu di dalam YM menyuarakan rasa tidak puas hati [sesama sendiri] kerana tak perlu di kecoh benda yang sebegini..Yang menjadi topik perbualan utama 'Pasai pa boss la ni kemut sangat aihh??'

-Dulu hari2 [isnin-sabtu] ada 3 naskah suratkhabar [The Star, Berita Harian, Utusan Malaysia]..Sekarang tinggal 2 aje .Alasan seketari dia "boss want to cut cost"

-Dulu air minuman [mineral water] di order 2 kali sebulan [cepat abis sbb ramai keje site haus, org dalam opis pun haus,dah la pantry takdak!..bla bla bla]..Sekarang sebulan sekali, itu pun kalau boleh nak 2 bulan sekali, pun bercatu..dah abis seminggu, baru boleh order. Alasan seketari dia "boss want to cut cost"

-Dulu nak print takde limit..Sekarang dah ade..pastu limit tu bukan untuk tiap bulan pun [di mana aku ingat tiap bulan limited 150 kali print], tapi sekali je limit [like seumur hidup??]..Abis kau bagi aku limit 150print, pas abis limit tu, aku goyang kaki?Camtu?Bile pakai unlimited punye password, kau bising kenape banyak sangat print..Abis aku nak print proposal, drawing yang client ko 8 kali nak ubah design tu camane? Nak tulis sendiri?Nak lukis sendiri?

-Janji nak bagi bonus, tapi dah 2 bulan tangguh..padahal dah kumpul staff satu opis kata suma dapat bonus..Tibe2 kate macam kami yang tak cukup setahun tak layak dapat [berbeza dengan apa yang di brief semasa awal2 masuk kerja-'u'll get the pro-rate']

-Masa minggu kedua puasa, depan2 aku kau ajak sume staff g lunch [sebangsa dengan kau lah] sambil cakap kat aku 'later i'll belanja u all Muslim buka puasa ok. u don't terasa ok'..Bile orang dah booking, dah ready suma, kau kata kensel, sbb mahal sgt makanan tu.. Kau bawak depa lunch Japanese food tu xmahal? Kami ni kat kedai Tomyam pun takkan tak mampu ??

-Tiap kali lunch hour kena tutup aircond [patut aku pelik pasai pa tiap kali lunch hour hang pa, aku dok ketip2 keyboard buat keja hangpa, aku rasa panaih gila..]

-Paling pig, janji2 hang kat aku time intebiu satu pun hang tak follow..Memang aku nak petir hang bagi hanguih!Ketua aku bagi increment kat aku lepas aku confirm, hang pi cut..Hang ingat aku tak hangin??Siap kata, keja aku senang..'that's why  your pay are as easy as your job'..ohh easy ye?baik..'i will work as what i am paid off'

-Ada buat makan2 [al-ala dinner], pastu paksa kami pergi..pastu hangpa mabuk2, tak ingat apa, nak peluk2 perempuan Muslim..Jahanam!

-Pastu tibe2 nak buat block social network yang jadi pengubat hati kami sana sini..Macam kami tak siap keja hang bagi..Siap pitam kat site lagi aku tiap kali

Hang jaga-jagalah..sebab aku dah start enjin amarah aku ni..Jaga na! Aku takdak masa nak hormat hang ..


Sekian sesi luahan hati aku kali ini...


Petirrr!!!

Dear Diary..


Kisahnye


Sejak kembali ke sini dari Seremban 3 hari lepas, sepertinya hati tiada di sini lagi, sepertinya hati aku tertinggal di sana.. Hati tak senang..Badan pun rase tak bermaya je..Paling ketara, sakit kepala [mesti berpunca dari angin ni]..Kerja pun tak ikhlas..pegi balik keje sbb terpaksa..tak bersyukur betul aku nih..


Seperti sekarang, workload aku banyak, tapi sempat aku berblog..why..?? Aku baru dapat jawapan..Baru abang sulung aku call, "Kak farah kau dah masuk operation room.." aku, "ohh..labour room ke?nak bersalin dah eh?" abang, "aah, dah nak bersalin, tapi operation, baby tak nak keluar plak" aku.."oohh.." bla bla bla


Aku terlalu memikirkan kot..Biase, sebelum ni, ape2 kelahiran pun aku mesti ade...Kebetulan tgh cuti semester ke [biasanya mesti tgh cuti semester], dan seperti tahun lepas, masih belum bekerja. Sedikit sebanyak dapat tolong mak..Thun lepas, waktu kakak ipar yang lagi seorang pun, walau aku tak berape reti [tak tau langsung sebenarnye] , at least aku membantu mengurangkan sket keje2 rumah..kebetulan mak dgn bapak sakit waktu tu..dugaannn...Tahun ni, aku macam tak dapat tolong ape2..kakak aku bersalin pun aku balik  weekend time [tambah amik cuti sehari]..kali ni kakak ipar aku pulak dan aku tak tau aku boleh balik ke tak..yang pasti waktu weekend lah aku boleh balik..Kesian kat mak..tidur malam die tak pernah cukup sejak 44hari lepas..sekarang bertambah lagi..kalaulah aku ada di sana...


Aku nak balik tiap minggu pun, erkkk..kekangan masa ..dan uang..Kadang2 sabtu keje sampai petang [kene pegi site..hampehhhhh]..Hari pertama puasa tahun ni pun aku dah kene pergi site..Lutut dah ketar2 , kepala dah pening2..sebaik dapat sampai umah sebelum pengsann..Takpe2..Sikit je kot dibandingkan dengan beliau yg mmg keje kat site pagi-petang [kadang2 sampai malam] tambahan di bulan puase ni..Kehitaman makin terserlah disitu, apakan daya, beliau lebih sukakan title "site" di depan berbanding "design"...huhuhu..


Memujuk hati, ada hikmahnya aku di sini..alah..sejam perjalanan..tak dapat membantu dari segi A, dapat membantu dari segi B.. [terfikir untuk berulang...ya, idea kurang siuman..berulang mingguan pun susah..inikan pula harian  -_-"   ]



**Tak pedulikan orang, lebih senang dgn hal sendiri, kerana kaum sendiri pun dah mula menjatuhkan sesama sendiri..aku pergi, bila sampai masanya nanti =) **


Rindu gile kat anak2..   (T_T)
Pasni tgk Car 2 lah pulak.. Kene set date dgn parent mereka dulu (^_^)












Eh..Mane gambar si Qaid dgn Firas tah..kikiki





Terdapat ralat dalam alat ini