Macam-Macam Adaa..

Jumaat

Annyeong haseyo Korea: Part 3

Assalammualaikum dan Annyeong haseyo.. (buat entry sal Korea Trip kene la greetings pun cakap Korea kan..haha)

Okey.. I know.. I know..entry ni dah basi siap berulat2 dah..dah nak masuk setahun dah lagi beberape bulan tapi tibe2 bersemangat plak bile belek2 balik gambar trip aritu.


Entry pertama (tuk 1st day) aku banyak celoteh, entry kedua (tuk 2nd day) pulak tak sempat nak menaip sebab busy. Dah tu sampai sekarang pun aku busy, dah tu bilenye aku nak abiskan cerite ye tak?


Entry kali ni tuk hari kedua lagi sebab haritu aku sempat taruk gamba sampai kat Samsung Everland je. Sambung terus kesokan harinye juge.


Di situ kami frust sebab waktu di berikan sangat terhad. Ikut tour ni tulah masalah die. Kite kene ikut waktu die. Samsung Everland ni sangat besar ye. Banyak permainan tapi bayangkan kami tak sempat naik satu pun =( Sempat tgk Safari yang ade burung Vulture besar, beruang menari, Harimau putih dan kacukan harimau dan singa. (Pls refer here)


Okey, dari Samsung Everland, kami ke kawasan kampung (tak ingat pulak name tempat) untuk aktiviti petik buah apple dan membuat Kimchi. Ok, kalau nak tau kat Korea ni lah aku pertama kali makan kimchi dan walau agak masam, I love it! Agaknye kene kot dgn hidangan Korea ni. Sebabkan banyak gambar nak attach dan aku pun curik2 masa bekerja ni aku malas mak nenek nak letak watermark. Takpelah sape je pun yg nak amik gmba ni pun boleh la kalau untuk tujuan yang baik.



Apple Plucking









Aku malas nak letak gamba aku memetik, gedik nau nampaknye. Malu mak!

Kimchi D.I.Y

Haa .. Ini diaa..Sampai pule ke tempat kami belajar membuat kimchi. Sangat bersih dan hygiene. Dah di sediakan barang2 depan mate siap die dah adun dah. Tinggal kami nak sapu je ke kobis tersebut. Ingat sapu biar padat di pangkal ye, jangan sambil lewa. Cewah.. Semua hasil tangan kami ni akan di jual dan kutipannye di dermakan kepada rumah2 anak yatim di sekitar Korea.




 Ini laa Kak Lina. Teman aku sepanjang mase a.k.a room-mate juge..

 potpetpotpetpotpetpotpet

 blablablablablabla

 Tak tau si Mr. Bab ni melucah time ni. Sabau jelah





 Sesambil tu di berinye kite minam air beras campur ape tah (tak ingat ngko, yelah brape lame dah aku balik kann)

 Siapp.. Kene simpul sebegini ye..Kene.. tidak boleh tidak tau..





 Haa.. Ini lah barang2 asas nak buat sambal (suke2 aku je panggil sambal) yang kite nak salutkan ke kobis tu tadi..
 This is the best kobis . Cemana nak tau? Ko tgk antara layer die rerapat.Haa..maksud die memang kualiti tinggi le kobis ni. Memang seswai laa tuk buat Kimchi gune kobis ni.



Korean Traditional Dress (Wearing Session)


Pls ignore senyuman lear aku tu. Serupe kekanak riang dapat eskrem. Padehal kan aku la orang paling last pakai kostume ni sebab aku memang x hingin nak pakai. Tah pape je aku ni kan? Last2 lepas sume makse aku pun surrender. Pakai juge lahh..




 Aku suke atap rumah tu. Ade pulak bebudak riang ni, aku snap la sekali.. Both is QS. Yang belah kiri Naimah, share date birthday same dgn aku.


 Naik bas semula. Heading to.....tett..aku tak ingat nama tempat.. Kami ke High One Resort. Punye la jauh ngkau, siap benti tepi jalan nak muntah. Elok la aku pegi muntah kat ladang pokok pisang kaki dorang. (x sempat amik gmba sebab mabuk teruk) Kalau readers nak tau aku mendapat penyakit pening2 muntah semase di sini. Dalam bas lah aku dgr lagu k-pop yg aku xpenah minat nak dengar. Last terdengar satu lagu best. Terus suke. Tapi bukan dgn group laki, tapi pompuan. Balik Mesia terus tnye housemate, tapi lawak sbb aku bg klu kumpulan pempuan lagu slow. Tak ke ramai? Aritu pegi Daiso, terdengar lagu tu, terus amik HP merekod. Ooo..rupe2nye 2NE1. best..xmacam gedik2 yang lain..







 Bersih dan segar!

Sampai2 je, tak terus ke hotel tapi singgah ke tempat makan. Our 1st korean style meal. (selain dari nasi goreng kat Samsung Everland tadi tu laa..). Ade kimchi, dried seaweed, fresh seaweed, taugeh dan ape tah lagi tu (mcm tauhu goreng)


 Sup stimbot harus ada. Yang ini campuran tauhu, sotong dan ikan.










 Ko tgk le nasik die.semangkuk tu nampak sikit kan.. Cube makan tengok.. Satu mangkuk aku dah full


Pakai batang besi ni makan nasik. Memang seksa la aku nak ngabiskan . Kate makan nasik pakai tangan kat Mesia kan, tgk sume orang rilek pakai batang ni, aku pun buat2 tahu, padehal mmg terjatuh2 lapanplohkali gitu.



 Entah ape di gelakkan dek kakak2 ni kan..Snap skali.

 Kenyang dan penat. Seryes penat.

Sampai lah kami ke hotel penginapan High One Resort. Hotel ni mmg tip top. Dalam bilik ade wifi i tell you. Terus malam tu viber pakwe dan abang di Mesia. Memang dah pesan awal2 soh standby tepi tepon 24jam. Haha.. Untunglah ade teknologi Whatsapp dan Viber bagi orang melancong ni. Memang menyenangkan. Call home anytime (yg ade wifi)..haha..


Aku memang gemar amik gamba kenangan. Pinjam pulak kamera canggih abang aku (tapi aku tau guna auto saje). Kenelah aku gunakan sebaik mungkin. Gamba katil pun jadi.



 Aku tau, aku memang jakun.




 Dalam lemari ade mende alah ni haa.. Berat save ni haa.. Aku tak letak ape pun.


 Closet dorang


Agak2 tali ni tuk kua ikut tingkap kot time kebakaran ek? Haa..yelah..tingkap pun xde tau..ade tingkap besar ketas A4 tu haa..Muat ke? Tapi sejuk ya Rabbi..tutup tingkap. Tetibe tak tau bukak televisyen. terus aku interkom member bilik sebelah. Lawak..lawak..Gayat sesangat. Dah tu lampu die pakai sensor haba badan manusia kot. Aku lalu je die on..Aku undur die off..Nak bukak air panas aku xreti, sebaik kak lina ni agak McGyver. Leh mandi air suam sebab sangat sejuk itu jam.






Hari ke 3

 From Left: Raihan, Kak Lina, Naimah dan Azie



 Bekpes western pagi tu. Sebelum ni makan roti bakar sapu jem/butter. pastu tala plak ni..Kenyang..Kenyang..






 Haa ..budak ni baru le tau enjinia dari cawangan Melaka. Ape name tah..Tepek sekali gamba.





Haa.. Tahu tak ape ade dalam bekas sekeliling tu? Kimchi OK.. Lagi lame die perap lagi sedap. Ye kot.. Mase aku kat Korea aku xde masalah nak makan kimchi depa. Ade la aku beli sepeket kimchi bawak balik, tak sesedap mcm mase kat sane. Maybe nasi lekit tu kot yg serasi..Ceh..tah pape..


  
  
 Daun baru nak tuka warna sesikit haa..






Athena Ski Resort

Kami pun kompius kenape di permulaan musim luruh itu kami di bawa ke pusat ski. Memang xde buat ape la. Tgk pemandangan sesaje la..





Dalam tandas. Tandas dorang seryes bersih. Even dorang tak pakai air untuk bersuci (kecik dan besar) aku pelik cemana tandas dorang bersih dan tak berbau langsung.












 Muslim Group je ni. Pasni ade 2 lagi group menyusul..ramai juge setaff kompeni ni kan..








OTW to the peak. Pening..Pening semanjang kalau aku naik apa2 kenderaan di sini.






At the peak. Macam oanas kan? Tak langsung. Sejuk tau.









Gegirl berposing.. Kiut la kunun memasing. 

Boboy mahu juge.Tepek juge lahh.












Bunge celah batu pun cantik..Jakun ..jakun..rase nak petik bawak balik je..




Daun baru nak bertukar warna. Udara sangat segar dan menyihatkan ..hehe..Kalu musim salji kan, penuh la gunung ganang ni org main ski. Nampak tak route tu?Nampak tak?
















Jom beratur ..Nak main ski.. (kunun lah )




Jom turun.. OK ..aku pening lagi..berdoa je supaye cepat sampai..lembab..(-___-)






    





Muke memang senyum, tapi baru lepas muntah ok..aku je selambe badak dok santai tengah alam. Harap maklum ye perangai aku yang xpedulikan alam sekeliling ni.


Sekian dulu buat mase ini ye. Kang korang pulak yang muntah tgk banyak nau gamba. Hehe..to be continue......




Annyeong haseyo Korea: Part 1
Annyeong haseyo Korea: Part 2
Annyeong haseyo Korea: Part 4
Annyeong haseyo Korea: Part 5 (final)
Terdapat ralat dalam alat ini