Macam-Macam Adaa..

Sabtu

Annyeong haseyo Korea: Part 1




Assalammualaikum dan Annyeong haseyo..


Departure: 19 September 2012
Time : 9.00 a.m
Venue : LCCT, Sepang





Heee.. Still can't stop smiling every time remembering about my Korea Trip. Sangat seronok.. (^_^)


Untuk entry Korea trip ni aku akan buat beberapa part. Banyak sangat nak aku kongsikan yang aku harap boleh jadi panduan untuk sape-sape yang berhajat nak pergi sana.Aku harap aku boleh konsisten untuk habiskan entry Korea ini. Aminn..


Aku pergi ikut GTT (Golden Tour Travel) [6 Hari 5 Malam]. This tour travel is good in handling Muslim Group.Sangat peka dari segi makanan dan waktu solat. Aku ada google pasal GTT ni, ade feedback tak bagus, tapi Alhamdulillah utk group tour aku sangat bagus. Kebetulan pulak wakil tourgroup Malaysia, Brandon yang mengiring kitorang sepanjang di Korea adalah comel. Hee..Tour leader dari Korea, Mr. Bab sangat kelakar dan cekap. Cayalah.. Kebetulan [sekali lagi] pembantu tour leader / photographer dari Korea, Peter pun agak comel. Ngehehe..


Kami jadualkan berlepas waktu Malaysia around 9.00 a.m. dari LCCT, tapi disebabkan hujan lebat tanpa henti hampir 2 jam, penerbangan terpaksa ditunda. Cut short the story, our airplane berlepas lebih kurang 10.50 a.m. waktu Malaysia. Aku dapat seat paling belakang. Keburukan? Panasss ok. Orang lain sejuk, aku sorang je menggelupur panas (ok tipu, tak la sampai menggelupur, itu hanyalah metafora shaja). Kebaikan? Dekat dengan toilet, senang ngko nak pegi muntah.. Hahaha.. 


Keadaan panas yg tak berapa panas tulah yang buat aku dizzy jam pertama penerbangan dan jam terakhir penerbangan. Jam pertengahan aku tido, terjaga, tido , terjaga, tido balik, terjaga balik..Yaa, salah satu sebab aku pening jugak tu.. Sebaik aku bawak panadol sesiap. Lepas telan senang ko nak lelap. Ok. Akhirnya sudah mahu mendarat. Paling mencabar sebab aku pening kaw-kaw time passenger lain nak turun kapal. Aku terus masuk tandas dan muntah..Euww..Tapi sangat lega..Fuhh.. Keluar je tandas, kapal dah kosong. Foine! Sume tinggalkan aku..Ehh..Tetengok Kak Lina ade tunggu. Tengkiu ahkak!! Oh ye, lupe pulak. Aku pergi dengan office colleagues dan ikut Muslim group.



Musim aku pergi Korea adalah permulaan musim Luruh [Autumn].They said Autumn is the best season to go to Korea. Ingat dapat tgk daun-daun bertukar warna, tapi bukan rezeki group kami time tu, sebab daun-daun baru warm up nak tukar warna. Cuace sangat nyaman.Tak sejuk sangat, tak panas. I like! Pada sape-sape nak pergi Korea musim luruh nanti, just bawak selai dua jaket or sweater yang tak terlalu tebal k.. 

Waktu pagi dan petang bawak ke malam agak sejuk.Tengahari pulak matahari memancar terik, tapi tak lah panas sgt. But, still can make u sunburn. Silalah pakai sunblock mengelakkan kulit korang menjadi gelap [macam aku]. And please, pakai moisturizer/lip balm all the time untuk mengelakkan kulit/bibir korang mengelupas [macam aku jugak].. Sigh..



Ok. Aku sampai airport Incheon,Korea pukul 4 lebih [waktu Malaysia] atau 5 lebih [waktu Korea]. Sorry tak ingat nak tgk jam time tu sebab kepale pening-pening lalat lagi. FYI, waktu Korea hanyalah satu jam awal dari Malaysia. Waktu pagi die cepat cerah dan petang cepat gelap. Pukul 6-6.30 pagi matahari dah mula keluar dah. Dan pukul 5.30 petang, langit dah nak gelap dah.


Lepas ambil luggage, kami berjumpa Mr. Bab. Dialah yang lead our tour sepanjang kami di Korea. Gerak ke Bandar Seoul dan terus ke Itaewon. Itaewon adalah kawasan makanan Halal di Seoul. Banyak pilihan kat sini. Malam tu kami makan di Foreign Restaurant, makanan India. Dan straight check in ke hotel. Aku bermalam di Dong Seoul Hotel. 


Ok. Will continue on later on the next part on my next entry [tak tau la bile] , meanwhile enjoy the photo for Part 1 entry..[and more to come] 


 Ngantuk sebenarnye. Pukul 6.30 pg kot time ni.


Brandon




The rain was about to stop



Cantik kan? My first experience ni. Never before naik airplane



Journey taking about 6 hrs 30min. Harus makan uols, nanti gastrik









Tandas di Incheon Airport. Sangat Bersihhh!! Toilet seater ni, plastik die boleh bertukar otometik tau. Batak aku kejap. Haruslah snap!



Pintu otometik tuk tandas OKU.. ngaga lagi sekali..





Mr. Bab











 Dinner di Foreign Restaurant [Indian Food], Itaewon. Ala kadar je aku, mabuk tak ilang lagi




Suis lampu die punye la canggih.Pastu lampu depan pakai sensor.. Ngaa..!! Kagum..
 Siap ade room temperature. Patut la malam tu aku agak panas, rope2nye warmer terpasang..cit..!!



View from my room. Ade 7-eleven..hehe



Kad phone. RM15 @ 5000 won. Tiap-tiap hari boleh kol mak apak abang adik kakak boipren..hehe.. 98min kalau panggilan ke no. panggilan tetap atau 60min kalau panggilan ke no. hp dibuat.







Hehehe.. Makanan ruji aku lam bilik hotel.


Public phone untuk Hallo hallo orang di Malaysia




Cukup la tu kot ek? Baru arrival, gambar tak le banyak mane.



Tips sebelum bertolak ke Korea [Autumn]. Mesti bawak:

- International charger. Soket di sana tak sama dengan Malaysia. Soket sana 2 pin.
- Sunblock/moisturizer/lip balm. Cuaca sana sejuk dan kering. 
- Makanan tambahan dgn secukupnya. Kompem korang akan lapa di waktu malam. [megi, roti, 
  biskut ,jem, tuna, lauk segera dlm paket atau tin, serbuk minuman 3 in 1 -milo/nescafe/cereal 
  drink, etc]
- Kamera dan 2 bateri [Jadikan 1 bateri sbg back-up] Don't miss to snap the beautiful scenery 
  or you'll be sorry.
- Ubatan seperti Panadol, ubat tahan muntah, ubat selesema, minyak cap kapak, minyak yu 
  yee, minyak panas, koyok etc. Anything can be happened there. Trust me, all I mentioned 
  above sangat di perlukan di sana.
- Botol mineral Kosong. Tiap kali masuk tandas, sila isi botol dengan air di sinki, lepas tu 
  gunakan air tersebut untuk mencuci selepas anda 'ehem'..Dalam tandas dorang mmg takde 
  paip air okeyy..[tapi amazing walaupun dorang tak bersuci, tandas sgt sersih dan langsung 
  tak berbau]
- Drinking water. Minumlah air dengan banyak disana mengelakkan anda dehydrate ya.
- Untuk berjalan-jalan, sila la pakai kasut ye. Lebih selesa dari heels whatsoever, sbb anda 
  akan berjalan dgn banyak. Lagipun autumn agak sejuk, pakai kasut will make u comfortable.
- Tukar duit siap-siap dari Malaysia. 1000 won = RM2.85 [nilai berubah2 dari masa ke masa].
  Kalau korang tukar duit kat sana, die punya rate 1000 won = RM3.00/RM3.20. Rugi tau. 
  Bawak la spare Ringgit Malaysia jugak dan kad kredit. boleh guna waktu terdesak.
- Pen dan small note book. Pastikan tulis tiap kali ke mana-mana. Kalau korang nak berblog 
  nanti or nak buat jurnal, tak le payah sebab nama2 tempat kat sane panjang2 dan susah nak 
  ingat [susah nak sebut pun iye jugak..haha]. 
- Bawak kompas kiblat. Nanti dlm bilik hotel senang nak solat. Kalau tak jadi macam ade 
  orang tu, main yakin-yakin sendiri je..ahaiii...
- Bawak telekung je. Sejadah kalau ade yg kain punye leh la bawak. Tapi kalau jenis yg karpet 
  tebal tu, buat penuh beg je..Lagi2 kalau naik Air Asia yang limit to 15kg je luggage..aiseh.. 
  Aku dan roomate guna cadar.. Hehehe




Ok sambung nanti dlm Part 2... Gamsahamnida ...Assalammualaikum

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini