Macam-Macam Adaa..

Rabu

daerah k.a.m.i

senyum**





**senyum


senyum**






kenapa?





kerana aku ...





suka





tadi petang






ketemu sama





bantal saya





diary saya





punchbag saya





pil tidur saya





penambah berat saya

buku bacaan saya






ubat saya






dia ...






kekasih saya






ketentuan di tangan Tuhan







entah bila







tapi biarlah dia yang satu






di kalbu
biarlah aku







seorang







disayang





esok..bakal suka lagi







bisa bersua kembali






\(^_^) /














Isnin

their language [once upon a time]

[turutan kepelatan bahasa adalah dari kecil ke umur mereka sekarang]

muhammad akif mirza
jusco--kedai ko / jako
bas--tash
colgate--kogie
dettol--dotel
spongebob squarepants--kebob kaypent
kapal terbang--pakai terbang
takut--taku




muhammad harraz mirza 
lori--rowi
lari--rari

chipsmore--pismor
spongebob squarepants--kebob kaypent
kapal terbang--pakai terbang
lighting mcqueen [cars]--makkeen



nur qistina umairah
mickey mouse--ki mosh

nasi--acik
spongebob squarepants--bosh
ultraman cosmos--memosh
kartun--tatun
pak lang [nana]--palan
abang--amban
gula2--le le le





**aku ada terlupa ..later update..   =)

update....update...



Sebok2 nak update blog...ceh!! [mcm la i ade pembace setia..]

minggu raye sudah berlalu..walopun org kate raye sebulan..tapi aku mmg xterase raye pun thn ni..

jiwe kosong....- perlu ke??




okeyy..start from.. pertunangan zila [12 sept 2010] seterusnya perkahwinan atiqah [18 sept 2010] dimana aku adelah cik pengapit yg kene kutuk xsudah2..grrrr...heh..dan xlame lagi perkahwinan kakak aku pule..xtau la jiwe seni btl ,ingatkan aku je suke, rupe2nya abang aku pun join sekali mendirikan pelamin kakak aku..hahahaha [kami xamik kat mak andam..ridiculously price utk bende yg nak pakai sehari due..]..kak effi adelah master dimane aku adelah partner dan seterusnye buruh kasar, abang aku, Hijrah [nana]...hehehe...jgn mare bro..nti lokeh gugur ambut ikut apak....(^_^)



PERTUNANGAN ZILA AZMI

date        12 sept 2010
venue     sendayan
theme     [aku kurang pasti]..hehehe 
sumber gambar  siti atiqah 




  





saje nyebok amik gmba same jurumekap zila, Nurin

bestfriend ever!! [oopssss...damia-anak buah zila pun nak jugakk..heee]

zila dan encik tunangnye, zamri

















































 


MY BESTIE from left- puan siti atiqah, nor azzila, nur asma, farrah syakira 








MAJLIS PERKAHWINAN SITI ATIQAH


date     18 sept 2010
venue  seremban
theme  pink+cream
sumber gambar  najib



"kene tutup muke pengantin tau" - kate cousin tiqah





okeyy..jap lagi boleh jln dah ni kott... [aku kipas muke tiqah laju2 supaye die xpanas..x gune la pengapit nak eksyen pgg kipas buat syarat je kann..sian pengantin la cmtu]




[err...pihak laki dah ready..tutup muke tiqah balik laa..]



aku sgt nervous time ni..takut terspoilkan majlis..dgn kene jln slow2 dan kene pgg payung smbil pgg kipas dan kene lap muke tiqah..sian tiqah dpt un-experienze bridesmate cam aku ni



lovely couple..pelamin pun awesome..tiqah+lan



  
farrah gaye gadis bimbo..muahahahahaha [udang seludup dr meje mkn pengantin]

  
epit dan anak..comel je..tp tanak kat orang..manje..hee
tiqah da selamat..zila thn depan..farah xlame lagi...aku insyaAllah 

ex-class of awam 2 sttj 2001-2002
nak tau sape amikkan gmba ni sume?? second from left..najib..a very talented najib







ok..enuff dgn picture..tamat sudah entry kali ni..



jiwe kosong... (-_-) xabis2 lagi aku ni...




p/s: disaat entry ini ditype, puan siti atiqah dan suami sedang berhoneymonn di Bukit Tinggi..tahniah tiqah!!

upload gmba kat sane nti tau!!

---**beberape gmba yg extra large mmg disengajekan ..ini adelah kerane itu tebiat saye ..terime kasih..


xoxo..daa..


Jumaat

ehemm..xtau tajuk lahh...

Today is RAYA!! (^_^)....but biase2 aje as both of my bro balik kampung mertua...sunyi jugelah..


Tetamu ade juge td..dah pulang..aku lagaknye seperti mau menulis, tp xtau ape yg ingin aku tuliskan..jiwe kacau adenye..ape puncanya? ...



Baru melayari beberapa blog fesyen..aku ade info nih..xtau la korang dah tau atau belum tapi aku baru je tau td..tau x 'anak tudung nara' ?



advertisement jap [ ok seperti mane yg sesetengah dari anda tau, saye  menjalankan side bisnes bersama partner yg cekap juge adenye di beri nama dazzling HAWA..baru bermula kira2 2 bulan lalu menerusi perniagaan online..dan seterusnya jualan yg kami eklankan mulut ke mulut la..sambutan?amat menggalakkan  (^_^)  sangat2 menggalakkan..selepas sebulan, kami jarang dah online sbb agak bz dgn jadual harian..end up that our blog and facebook jarang di update....malas jugak nak promote thru online sbb both of them x update dah so kelihatan sgt boringgg..uhukkk..dah le kawan2 ex-colleague dah tanye blog dan fb dH, teragak2 aku nak bg address..our item cepat abis, so xsempat utk kami iklankan..maap kepade peminat barang2 murah dan cantik..hhehehehe...3weeks from now baru kami akan tambah stock baru..dan insyaAllah akan dipelbagaikan lagi item jualan..aminnn ]  



Back to my earlier question yg bertanye kan anak tudung nara..rupenye adelah seperti ini ye


  


Yang aku baru tahu bahawe name Nara itu adelah datangnye dari name orang [org yg design style anak tudung nilah kann ]..huhu...cube bayangkan name korang jadi jename barang ..contoh..'kaftan asma'..'kain dalam atiqah'..'sependa farrah syakira'..ataupun 'singlet zila azmi'...haa...glamer kau nyahh.....name2 yg diambil contoh,please tlg jgn saman saye..hahahaha...



Ok..musim raye ni adelah musim fesyen kaftan..aku mmg terpikat sgt..mase window shopping aritu, dah jumpe yg berkenan, tapi aku pikir balik..2 tahun lagi mungkin fesyen kaftan ni dah basi..langsung aku xjadi beli..boleh je beli kot,ala sekali sekale kann.....abis,ko ingat murahh???

[kedekut sket,bajet terhad..amat2 terhad memandangkan gaji aku  xmasuk lagi..juge sbb xjadi keje dgn property management tu..hmmm ..tambahan dgn kenduri kawen tu lagi..bajet mmg fully ke sane..]..kalau bajet lebih,mmg aku beli kott..huuu...cantikkk...




Taking from  Puteh by Rizalman [bile la aku dapat sarung baju ko bang man??]













 Haa..yg ni..cantik kan?bang man punye design..for ijab kabul punye design..aku rase yg simple camni sesuai utk aku nanti .. [nanti??bile?2-3minggu lagi ??-takk..3tahun lagii..]   (-_-)




Tgk aje contoh fesyen dulu2..kebarung, baju kain kasa rubiah, baju kain dubai..kalo skang sape2 pakai,mmg orang akan tgk 2 kali kat korang..hehe..aku still ade lagi baju kurung kain kasa rubiah yg aku masih pakai..masih elok lagi..so aku lantakkan orang tgk2 tu sambil dlm ati nekad xnak beli baju yg fesyen 'season' ni..hehe...kununnn ko noq!!



Aishh...dari xtau nak jotting ape,terus mencurah idea merepek sume...saye kan Nur Asma Abd Wahab (>_<)



Day after tomorrow adelah hari pertunangan kawan saye zila azmi...minah ni pendiam..dlm diam, die gempakk!!!hehe...sgt down to earth n humble person...i likee!! tp sgt berharap, ko lagi banyak cakap zila..banyak sket je..hehehe...beliau akan amik Nurin utk mekap nanti..so, saye memangggg xsabar nak tgu result.....




Ok...saye nak stop berblog sbb nak tgk tv..hehe...will continue berangan dan merepek lagi kendian....





xoxo



Salam aidilfitri








  

Khamis

ohhh!!


hi semue...




ohhh...dah jam 3.18 pagi rupenye...patutnye aku kene tidur ni..tidur yg cukup  utk hari "itu"...hehehe...waaa..mate aku ni dah ade balik dark circle dah..time2 penting utk aku kelihatan menarik [erkk??menarik??perlu ke walaupun bukan majlis aku pun??]   (*_*)..takut plak rase hati ni..takut aku ni melebihkan pengantin..mahap la tiqah..aku xjamin aku x kelam kabut time majlis ko tu...aku cube ye mengawal gementar dan jadi bridesmade terbaik utk ko..aku dah bayangkan aku digelakkan oleh kwn2 kite..huuu...

what a vision...biaselah first time ni..tambah2 pulak tema die mmg xkene dgn kulit aku [ape kene mengene tema dgn pengapit yg mmg xpenting ni???]...

adus..aku yg berkulit agak gelap dikelilingi bende2 pink...mmg akan sgt obvious la aku nanti..huuu...ape sal la aku ni..mslh tudung aku nanti kene ke dgn baju aku tu..eiii...ape ni asma?talking nonsense...patut aku jgn tmbah serabut bakal pengantin..dah la beliau tgh stress..mahu pule ditmbah2 dgn masalah kau yg secubit tu..hmm...the date for tiqah is on 18 september 2010..






seminggu selepas itu kenduri kawen kakak aku pulak , 25 september 2010..for the akad nikah will be on the day before kenduri and this ceremony [so-called-closed-ceremony] only for family and relatives only..aku masih tercari2 baju utk aku pakai di hari itu [atau mungkinkah aku akan recylce baju 'putih' itu??]..

bajet dah abis utk kenduri ni make, tidaklah sgt aku [atau mungkin lebih tepat--family aku] terase nak raye sgt..pelamin akan didirikan lepas kak effi balik dr kampung..even more i need nana too utk beliau memotong kayu2 yg bakal menjadi pelamin..ini lg satu aku cuak ni..amanah orang..mintak2 menjadi my first try ni..aminnn...






tinggalkan kisah kenduri tu sume...please...[talking to myself..as if my otak will stop thinking bout it..duhh!!!]..pheww...it's coming again..tomorow [or should i call it today] is MANTAI..sape xtau ape itu mantai please raise up your hand..ermm..


ok base on experience la..mase aku blaja dulu, bile aku ckp sal mantai dgn kwn2 yg bukan asal dr N9 ni, masing2 pelik..asing betul perkataan mantai ni pade mereke..huu..to those who did not know mantai actually is a day before HARI RAYE and before PUASA too...


pade hari mantai ni lah yg kite [ke mak kite??] dok sibuk prepare memasak itu ini utk hari raye..rendang, ketupat, kuah kacang,lomang,dodol, bla bla bla bla..memang meriah la kalau kat kmpung or utk big family...[teringat plak kenangan masukkan beras dan merebus ketupat mase kecik2 dulu..time tu mane ade ketupat segere dlm plastik ni sume..seronoknye dulu2..kann???]..

so, pade hari nilah 1 family tu bertungkuih lumuih [bertungkus lumus] memastikan persediaan utk hari esoknye berjln lancar....xsliap aku, 2-3 tahun kebelakangan ni ade program 'MANTAI PERDANA' kat tempat aku ni..kat expo ni la dorang jual murah2 bhn mentah mcm daging segar, ayam, bahan2 nak wat rendang dan lauk pauk..sampai masuk tibi la..itu yg aku ase ramai org [i mean dr negeri selain N9 yg dah tau nak gunekan perkataan mantai tu..ermm..eh..yeke??hehe]    



HARI RAYE sgt sinonim dgn balik kampung kan??fyi, aku ni xpernah merase pengalaman balik kampung sbb i dont have any..seriously!!sejak kecik mmg kat rumah aku nilah aku beraye..istilah balik kampung pernah berlaku kat aku mase blaja kat Pahang je..kat shah alam xkire sbb xmencabar..ala sejam perjalanan je pun..mase kat pahang dulu kene turun kl dulu..time tu..perghhh!!!! sakit otak tgk ramai org..hmm ..kenangan btl... (^_^)


ckp sal blk kampung, saye punye buah ati pun dah balik kampung td...[apesal bile ckp sal pakwe ko terus tuka ayat 'saye'???] hehehe...[senyum gatal sorang2]..bile saye dapat balik kampung die pun saye xtau..sbb ape2 hal kene la kawen dulu..tp sbb saye yg asik dpt keje kontrak ni xbersedie mental dan fikikal [lebih kepade kewangan dan fizikal la---wah2 ko asma,mental dah mantap ke noq???]

abang aku [nana] dan family pun gerak ke kampung kak effi tgh mlm td..raye pertame lak nanti abang aku yg sulung tu ke kampung kak farah pulak..maknenye tinggal la kami 4 beranak [mak.bapak.akak aku.aku] kat rumah nanti tunggu org dtg abihkan kuih dan rendang..haha..xlah..tahun ni mak aku buat rendang dan beli lemang aje..no kuah kacang, no ketupat , no lodeh..[biskut aye tu adelah sket2..]..tp tulah..agak xsyok la nak melantak pagi aye nanti..hehe..esok nak beli ketupat la..hmmm...




haaa...kannnnn... aku masih terbayang2 keadaan aku mengapit tiqah nanti...uishhhh...nape ko pilih aku tiqah??mmg ko nak aku wat kecoh time kenduri ko ye??hehe...oh ye..sape tiqah??[kepade yg xkenal la]...tiqah ni aku kenal sejak form 1...form 2 xsame klas..form 3 same klas balik..form 4 masuk teknik,dapat lak klas same die..so,memori sekolah menengah aku byk bersame die...aku dahulu seorang yg suke diam dan masam muke..sejak kenal tiqah, ketawe adelah tebiat aku..[maksud aku..ketawekan orang..buat orang ketawe-kdg2 dorang mmg suke ketawekan aku utk bnde yg aku xpasti..hehe...dann ...oit.noq.ape ko merepek??]....tiqah ni pandai, comel, gebu, baik dan memahami..hehe..die pilih aku,means die caye aku..ai terharu lah yu..



saye kenalkan kawan baik saye.. tiqah..

buat2 xnampak jelah parut jerawat kat muke saye tu..--time ni raye thn lepas, tiqah tunang


kami ber4 ni mmg payah nk pisah..[mahap ye gamba kabur..lense kene peluh tukang amik gamba kot--apela kat idong aku tuu..]


kami lagiii....aku suke gmba ni...korang suke tak?? heeee





ok aku berjaye mengatasi kekalutan otak aku...ianya bertukar kepade kenangan manis bersame sahabat... (^_^)


sesungguhnye,dlm menanti hari bahagie kawan aku ni aku agak emosi..mcm xpercaye yg shes's getting married..congrats atiqah..gonna mish our single time together..thank u for the  12 wonderful years yg havoc!!..[tears]...aku nak jugakkk!!!!





Isnin

manusia di dunia

Just elonging the story..taken from someone's blog which he/she also take it from other blog..it's good to share this as for reminder for us..xselamanya kite hidup di dunia ini dan balasan Allah S.W.T itu pasti.




Ideology of Atatürk KAMAL IN TURKEY [president of Turkey--long time ago]






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt/ROK
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tie dan topi (sesuai dengan
kehendak barat)
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang
wanita di sebuah parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa "negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada
pakaian moden"
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur
Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek-arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah
mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan
bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara Islam
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Menganggap dirinya Tuhan sama seperti Firaun.

Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya "siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal?". Oleh kerana takut, askar tersebut menjawab 'Kamal Atartuk adalah tuhan". Beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.


KEMATIAN KAMAL ATATURK YANG MENYEKSAKAN

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah:

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki di mana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung
3. Penyakit darah tinggi
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba
untuk menyiram rumahnya 24jam.

Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau. Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu. Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggung jawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak juga hilang! Pada 26 September 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau. Mayat ini diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya .

Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (saya tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya). Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke alam muzium yang diberi nama Etna Grafi (kalau tak silap dengar) Ankara selama 15 tahun (sehingga tahun 1953).

Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan mar-mar beratnya 44 ton. Mayatnya ditanam di celah-celah batu mar-mar.

Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa "jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk!"
Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.
 
 
 
 
 
 Abang aku , Fairuz turut mambace artikel ini tadi..kate die, ape yg die dengar, mayat Kamal Atartuk terapung semase pengkebumian..dimana mayatnya tidak diterime bumi juga langit..semoga tiada manusia seperti beliau dizaman ini..mudah2an..Wallahualam..





Selamat berpuasa..tinggal 5 hari sebelum berakhirnye Ramadhan.. =(







Terdapat ralat dalam alat ini