Macam-Macam Adaa..

Selasa

thE toP

You’ll never enjoy your life
Living inside the box
If you’re so afraid of taking chances,
How you gonna reach the top?


Khamis

Pernah Tak?--Tolong Jawwab -Perlu ke 2 urup w? -_-

1.Pernah tak anda diperlekehkan dan menjadi bahan ketawa dan lawak?

2.Pernah tak anda di'scapegoat'kan [kambing hitam] di mana anda xberdaya berbuat apa2 dan hanya menerima segala kesalahan yang bukan berpunca dari anda?Termasuk tomahan, cacian dan makian?

3.Pernah tak anda telah melalukan yang terbaik dan terdaya yang ada untuk outcome yang terbaik tetapi masih tiada perubahan yang berlaku?

4.Pernahkah anda berdepan dgn situasi dimana anda berada dlm bahaya tapi anda tak boleh berbuat apa2?

*Perkara2 diatas boleh berlaku dalam 3 situasi:- di kehidupan sosial kita, di alam kita bergelar pelajar dan di alam pekerjaan kita*

So dear readers, who ever deal with such condition please tell me what is your action?



[knape aku macam silap medium yer??ohh..sbb aku xramai readers rupenye..hmmm...]



Takpelah..pasni aku tanye la pakcik kat Pantai yang 3 suku yang jalan kaki sampai Ampangan sambil bawak briefcase atau xpun die melepak kat kedai mamak kat pekan Pantai tu sambil cakap sorang2 sambil bukak file ape tah.

Atau aku boleh tanye anak2 buah aku yang berumur 6,4, dan 3 tahun tu punye pendapat.
 
Tak pun kongsikong yang amik gambar aku sorok2 kat site tu [babi betul!]
Atau aku boleh tanye pendapat stalker2 yang kununnye benci aku tapi dok sibuk bace blog ni [sebab nak tau perkembangan aku yang best ni--ehh..camane aku nak tanye?dorang kan hanya reti menyalak??]
 So dear readers..?? Any opinion? [ehh..laa..tanye lagi..ngko kan xramai readers Asma oii..--ok2..esok aku tanye pakcik 3suku tu laaa  -_- ]





Selasa

To renew your green card

Salam and hi..!!


This week is the most hectic week for me..and also am enjoying work with colleague while they're still here.. (T_T) Currently there were 3 of us on site.2 Both of them will having their last day end of this month.. Then i will left out alone..so, bos u carik orang cepat2 haa.. If not i lari..heheh..


At sudden my other bos called and asked me bout my Green Card. ''Erk..dah expired lahhh.."..Pendekkan cerite, he said "tomorrow u pegi Melaka la. kasi renew u and that supervisor green card.."


Dok kalut2 download borang juge tercari2 lokasi CIDB kat Melaka tu dan sambil2 berkire2 duit cukup tak nak bayar renewal fee, toll dan minyak jugak utk isik perut kat sane nanti  ade mentol lampu terang muncul atas pale aku  tingg!!!


Ape yang bos aku sebok benar nak aku renew Green Card aku nih ye?Hmm..
Kate mamat hensem tapi boncit tu "maybe sbb ade audit Khamis ni kot.." -- tapi audit tu by DOE that is for environmental audit..Rase2nye sebab untuk "kepentingan " mereke kot.. hehe..Taklah, sebab memang sume yang kat site kene ade GC ni.. For your own good okeyy!1

Last2.."Ahh...xpayah lah pegi esok..Dengan xtau jalannye, xcukup duit nye, keje banyak kat site lagi..kalau bos kol tanye sal GC tu, aku jawab lah, -Duti xde, tunggu gaji!-  " Sebenarnye, kalau bos bagi duit, saye dah pegi dah!!



To those who wants to renew your green card--

"The renewal of the card can be done by come personally to the CIDB's offices or through postal service. Applicant must fill-up the UPP1 form and attach photo, copy of I/C@passport, permit [for non malaysian] and payments made. 

If applicant wishes to renew via post, payment must made under the name of Construction Industry Development Board (C.I.D.B) and in the form of bank draft/ postal order/ banker's cheque. CIDB will send a new card via post."


Jelas?


Till then..



Ahad

Panduan Memilih Warna Tema Majlis [2011]



Bestnye tajuk..haha..

Sekarang ni aku tgk majlis2 [perkahwinan, pertunangan, birthday, bachelor party] mesti nak ade tema.. Pastu biasanya tiap 3,4 bulan mesti ade pembaharuan dlm hiasan dalaman pelamin, bilik tidur, khemah dan lain2.

Tahun depan pulak, kawan2 bakal melangsungkan majlis perkahwinan , pertunangan dsb.. Ade yang dah siap sume planning..Ade yang clueless.. Sebagai panduan pembaca, kawan2 dan diri sendiri hikhik aku dengan rase tanggungjawab membuat buat entry ni.

Buat tahun 2011 ni, aku seboleh2nye nak menampilkan kelainan [ wedding planner bercakap] di dalam pemilihan warna2 tema. So aku yang memang ade follow satu blog ni terjumpa entry tentang Colour Palette yang di amik dari sini . Takpe..xperlu click kat link yang aku bagi tu pun xpe..aku paste gambar2 tersebut dibawah (^_^)

































Iye, aku tau bahawa gambar2 diatas di ambil dari majlis omputih..So..?? Why don't we give it a try? Sesuaikan dgn majlis orang kite. Boleh je kan?? Sekarang trend 2 warna. Biasanya purple+pink, Pink+grey, Hitam+putih, dsb..

Tampilkan kelainan dlm majlis korang by taking this colour palette as ur guidance..boleh?

Boleh di apply utk perkara2 dibawah:

  • Busana pengantin 
  • Hiasan lokasi [kanopi/khemah, bilik tidur, ruang tamu, pelamin]
  • Makanan & minuman
  • Hantaran 
  • Cenderahati perkahwinan 
  • Bunga 
  • Kad jemputan 



Dan paling penting, biar berkenan di hati bukan sbb nak ikut ckp2 orang dan biar sesuai dgn kulit pasangan pengantin [talking to myself..memandangkan masing2 kulit 'tanned'  ..isskk..] juga ikut kemampuan ye dear readers! (^_^)



*dazzling HAWA kini ambil tempahan membuat dulang hantaran pertunangan dan perkahwinan.


Jumaat

Rezeki

Puas aku cari idea dan dok google nak cari info yang sesuai utk aku buat entry, but can't find any.. Kontang idea..

Aku amik cuti arini..dan ke Dataran Sunway..ke sana utk mencuba nasib, mane tau kot ade rezeki..

Petang td, baru dapat perkhabaran gembira dari abang aku ' Kak Farah kau pregnant '... Tu dia..Tahun depan mak aku bakal dapat 2 cucu lah.. Akak aku pun dah 'sebulan seminggu' ni and kak farah plak 'seminggu'..Ini pun kite panggil rezeki..

Pastu, rezeki aku kot bila Dila mintak aku berpartner utk siapkan dulang hantaran pertunangan kawan die.. Bile dpt payment, divide by two lah..hihi..Rezeki, Alhamdulillah..

Dan tentang Bisnes dazzling HAWA..even we are quite slow berbisnes dlm sebulan kebelakangan ni, duit tetap masuk..sikit2, lama2 jadi bukit..Rezeki tuu..

Start rajin join blog giveaway sebab nak cube nasib..yelah mane tau rezeki aku ke kann..

Ahh..banyak lah topic yang boleh aku relate kalau nak cakap pasal rezeki ni.. Cume, lately aku tgk kat dlm FB, ramai kawan2/kenalan2 mengeluh pasal ... malas nak keje, boring dok opis, malas itu ini.. Ohh..itu kerje yang kau buat yang mendatangkan duit kau tiap bulan lahh.. Xpernah ke kau bersyukur dengan rezeki yang kau dapat tu? Okey, duit xcukup.. then findlah other alternative to double your money.. boleh? 

Be grateful of what u are. Luasnye bumi Allah S.W.T. ni, Rezeki ada dimana2.

Teruskan




" Teruskan membaca

Terima Kasih "

Khamis

t.i.p.u

Sama ada kita kaki menipu atau selalu ditipu, kedua-duanya tidak baik untuk manusia yang mempunyai harga diri. Dua perkataan yang bunyi lebih kurang sama. Tetapi yang jelas, kedua-duanya mempunyai makna yang tersendiri. Menipu bermaksud, mengenakan tipu daya. Manakala ditipu pula ialah, diperdaya oleh orang lain. Kenapa harus menipu? Atau kenapa harus diberi peluang kepada orang lain untuk membenarkan mereka menipu diri kita?Dan menipu orang lain untuk menggelakkan kita rasa bersalah selepas ditipu, adakah perlu?

“Orang yang bijak itu nampak lebih besar walaupun umurnya masih muda, Manakala orang yang jahil itu nampak kecil walaupun umurnya sudah tua.”

Isnin

blog

yang indah2..aku suke tgk
http://cupcakecraftandcard.blogspot.com/

(^_^)

selamat TAHUN BARU

SELAMAT TAHUN BARU

Semoga tahun ini hanya perkara2 yang baik berlaku kepada aku..dan kepada semua   (^_^)

Esok.. Aku nak pergi KL

Nak pergi dating dengan Mohd. Firdaus

Nak ikot?

Nak g beli bende yang aku xdapat beli tahun lepas

Yeahh..tahun ni..most of my bestie bakal bertunang..2 orang dah tau tarikh..yang sorang tu masih berkire2..bakal bernikah pulak, 2 orang..benda2 yang baik berlaku ni..bagus..Aku? bakal pengapit buat kali ke-2..hihi..

Aku frust ni..shredder yang aku beli tak sampai2 lagi..hurmmm..rabu kot..?Lagi frust sbb tgh chat dgn Zila, internet pulak wat hal..planning the dais for "tut" engagedment.. (^_*)



Okeylah..have to stop..b4 that..


Semoga tahun ni anda berani berhijrah ke arah yang lebih baik, lebih bertanggungjawab, lebih hardwork, lebih kuat semangat, lebih kurus [talking to myself..hikhikhik]...lebih segala2 yang positive kay...


entry xjadi



...
...
...


Tadi macam banyak je nak cerite..hmm..tibe2 hilang dah nak type ape dlm kepale nih..


-- Petua guna kentang tu [rujuk previous entry]..aku xsempat cube..Semalam cari2 kentang dah takde plak kat dapo sbb malam before tu aku dah guna banyak utk buat bergedil rekaan sendiri..hihi [will post entry bout the recipe later la k]

-- Kek yang aku mention nak wat dlm previous entry tu..ade colleague aku order kat aku.. hahahaha..klaka..pastu aku terjual murah plak tu..xpulang modal betul..xpe..dah ade strategy utk buat kek tu berbaloi dgn arge murah yang aku kasi tu

-- Panas hati tibe2..xjadi teruskan entry kali ni [sebab tgh lapa ni  o_0 ]

Ahad

Petua Merawat Kulit Wajah Sunburn




Perempuan2 di luar sana.. Ada ke yg suka berjemur? Suma pun mahu jaga kulit. Mahu putih, bebas jerawat, licin, peruntukkan duit utk membeli pencuci muka, day cream lah, night cream lah, toner, scrub..dan ada yang suka manjakan muka di spa buat rawatan [facial]


Aku..walau tidak cerah, putih gebu.. bersyukurlah jarang bermasalah jerawat.. Tapi, kini..urghhh..hari2 pun perlu duduk bawah panas..balik2 rumah je, bile bukak tudung,nampaknye macam pakai topeng pulakk dahh..urghh.. 
Dorang .." Amoi..u kasi kija opis maa..sejuk..lagi bagus.."    aku.."hmm (^_^).."    abis ape aku nak cakap lagi?? Aku bleh handle keje kecuali nak bagi arahan dan utk  mereka mengikut arahan2..bukan apelah, aku rasa aku xubah seperti kambing hitam je ..tapi..hurmm..it's ok lah.. aku rase aku bagi peluang kat dorang 2,3 bulan lagi la..kalau kelihatan aku seperti dah nak mati.. maka adelah entry kat blog ni nanti.. hihi


Ape yang aku mahu kongsikan hari ini.. Petua Merawat Kulit Wajah Sunburn..belum cube lagi..tapi..malam ni aku nak cube lah.. =) 

  • Amik sebiji kentang..Basuh.. Then kukus..[mlm ni aku nak cuba rebus lah.leceh plak nak kukus sebijik kentang tu aje] sampai lah kentang tu lembut..pastu lenyek kentang tu..kemudian paste pada kulit wajah anda yang sunburn tu seperti saya sekarang [sungguh kasihan..hmm]

** Cakap sal kentang ni..kentang jugak bleh digunakan sebagai bahan utk hilangkan sembap di bawah mata..[seperti aku jugak..malu nak bukak spek di umum..kasihan kan??] Caranya senang aje..hiris nipis kentang..then letakkan di mata..[biasa orang letak timun kan?kali ni cuba kentang pulak ehh..]




Kini aku sangat merindui kulit asal saya..uhukk..ya,aku tahu aku adalah seorang berkulit hitam manis [tambah perkataan manis supaya kedengaran manis..nge hehe] Ohh..banyak sebenarnye benda nak update kat sini tapi...aku nak wat kek cokelat lah utk bawak esok, pastu nak wat nasi goreng cili api nak wat mkn malam..nyamm...[no wonder my weight keep adding number..woo hooo..]

 **kek cokelat tu aku dah beli tepung tu 2 weeks earlier konon2 nak bawak mase besday saye yang ke-- ehemm...heee 25th on 18 November [belated besday to me..tahun ni dapat Nana adiahkan banyak baju bundle..=)  dan potong kek  yang abang dan kak farah beli bersama2 anak2 buah--jugak makan satay..makan ape lagi tah..] dah beli lame tepung--tepung segera tapi baru nak buat arini.. =)
 





c y'all at next entry

 


Selasa

tiGA MinGgu

three weeks

what did u expect ?


 a baby could drive a car?

10 storey building completed?

one's can get PhD ?

1 dollar could turned to 1 million dollar?

a civilization were created?

Sabtu

merenung diri




Setiap orang punyai kebaikan dan keburukan dalam diri masing2 kann??

 
Hmm.. 


Apa kata luangkan masa cuba merenung diri sendiri

Tak semestinya kau assume benda kau buat tu betul hanya dengan mendapat sokongan pihak2 yang tak berakal

Tak semestinya benda kau buat tu salah sebab kau xselesa nak melakukannya

Jangan rasa diri hebat hanya dengan merasa kau dah cukup sempurna , mendapat segalanya dan kau terus menghukum orang2 di luar sana hanya kerana mereka xmelakukan apa yang kau dah lakukan


Berhenti, renung diri

Rasa hebat kerana disokong ramai terutama yang langsung kau xkenali hati budi

  1. Kata kau, rasa beruntung mendapat jodoh di usia muda dan menghukum pasangan yang masih xmendirikan rumah tangga walau hubungan mencecah usia 5-6 tahun [contohnya]. " Kahwin awal mengelakkan maksiat. Bagus lah kawen awal ni, bla bla bla.." kau tahu tak, x semua orang beruntung bergaji besar seperti kau, x semua orang mempunyai keluarga menyokong anak mereka berkahwin di kala setahun jagung bekerja, x semua orang mempunyai keluarga yang mampu menampung perbelanjaan perkahwinan anak mereka, x semua orang bersedia mahu mendirikan rumah tangga kerana mereka takut xmampu menyara keluarga/isteri selepas mendirikan rumah tangga..Ketahui lah..xsemua orang beruntung seperti kau. Jadi janganlah lagak bagus 
  2. Kau kata kau penat. ---"Penat lah kerje kat sini..arghh..kene tido opis lah nampaknye..pasni nak berenti lah..nak keje kat 'tut' lah..senang sket..xpyh lah terkejar2"..bla bla bla.."Bos kedekutlah..bla bla bla...xde bonus..bla bla bla" [contohnya] --okey..pernah kah kau merasa akan keadaan dimana kau duduk kat rumah berbulan2 tanpa kerja?pernah? pernah tak kau rase pengalaman pergi interview 20X tapi satu pun xdapat..pernah?? Bile Tuhan dah beri rezeki, xkire lah akan keadaan nya, be grateful lah der..Bersyukur..tahu ke?? okey..kau bijak, kau boleh buat pilihan kerja tmpat lain..tapi perlu ke kau kecoh2 di khalayak? perlu? rezeki yang kau dapat tanpa ikhlas, kau rasa berkat tak?
  3. Kau pergi kenduri kawen.. "eh, nasi die mentah lah.. air basuh tangan xde lak tu..weihh..ape ni, mane bunga telur??ish2..buruknye pelamin..aku tgk mekap kau xcantik lah.." kau perasan kelompongan itu.xsempurna sgt..tapi kau diamkan utk pengetahuan kau sendiri sudah..xpyh open table dan ulas kepincangan majlis orang..Kenduri besar biasalah ..ada kurang sikit di sana sini..
  4. Kau sibuk jaga hal peribadi orang.."eH..SIPOLAN bin sipolan dah clash..balak die main kayu tige dengan jiran sebelah rumah [contohnya]  "uih..korang tau, si minah dah tinggalkan amat sbb bla bla bla.."   Kau dah tau, kau simpan..kau nak kecoh dgn satu generasi ke sal hal orang? 
  5. Kau belajar tinggi..degree..master..Doctor to be..perlu ke kau menghina orang2 yang xberpeluang belajar setinggi kau? Kau kerja bagus, accountant, engineer, lecturer, businessmen/women, pilot, saintis, keje kat goverment jadi pen.pengarah bagai..ape hak kau memperlekeh taxi driver, waiter/waitress, receptionist? Kau kerje di syarikat besar Petronas, TV3, Sime Darby, UEM, SYABAS , bla bla bla..best ke meninggi diri dgn org keje dgn supermarket, keje dgn kontraktor cabuk, ajar tusyen kecil2an atau jual kuih petang2..best ke?
  6. Kau dapat suami keje best..ouhh.. "husband aii keje dgn Pejabat Menteri Besar." "laki aku keje Lawyer.." "ish..suami aii keje tetap dah..walaupun suami yu lagi tua dari suami aii dan belajar pandai, nampaknye suami aii lagi berpendapatan stabil sbb suami yu keje swasta" [contoh2..] So..what? perlu ke kau moral down kan orang? nasib kau baik, rezeki kau awal..rilek2 sudah..esok hari kau xtau kot2 suami kau jadi kuli..ko leh ramal ke?
Ahh..kau lupe, Allah S.W.T Maha Kaya. ape kau ade hari ni esok mungkin hilang.


 

Rabu

Kisah Lampau II



Tadi, tibe2 teringat mase kecik2 dulu


Mase aku kecik2, aku lebih rapat dgn bapak.. Sebab mase tu bapak dah bersara, mak keje.. Mase aku di rumah mmg banyak dengan bapak je.. Mase sebelum masuk skolah rendah [aku dulu xpegi tadika..all of my siblings mmg mak bapak aku xanta pegi tadika--bijak bona gek eh..hihi] aku punye keje hari2 tunggu abang dgn kakak aku balik sekolah..pastu kene buli atau dibodoh2kan dgn dorang..adoi...hahaha...Pernah abg aku [nana] suruh aku minum kopi..aku minum lah...rupe2nye lam kopi tu die letak benang..abih aku telan..pastu main2 naik lif [lif kami mase tu ialah ruang blkg pintu]...konon2 naik tingkat 4, padehal tmpat same je..aku diberitahu itu adelah tmpat lain.. aku percaye.. !! (-_-)''  Ade permainan yg direka oleh nana jugak. die masuk bilik akr..bile kluar je, die adalah nana yg lain..mase tu ade 'nana jahat, nana baik, nana Os, nana...ape tah..'  dan yg itu pun aku percaye !!! (-_-)"  



Sabtu bapak slalu bwk kitorang g library. pastu bile abg dgn akak aku nak g bandar seremban dgn kawan2 bapak aku bagi dgn syarat aku xikut..kalau aku berkeras nak ikut,penyudahnye dorang pun xboleh pegi.. itu yang jadinye mereka amat geram dgn aku yg agak mengada2 time tu [anak bongsu kann.... tee hehehehe]



Kalau x g library, g playground.. siap bwk bekal air oren dan mkn2 skali..hmmm..pastu tgh hari sabtu tu terus g pejabat mak..jemput mak..selalu, aku g jemput sampai masuk lam opis..hehehe..Ade sekali tu, bapak paking jauh, aku beranikan diri g naik pejabat.. aku tgk dari cermin pintu depan mak xde kat tempat duduk, aku turun balik nak pegi paking, tgk2 bapak dah xde..aku pun melalak meraung2..xlame pastu, bapak muncul.. rupe2nye bapak aku ade je kat tempat same. Aku yg salah tempat..yelah, budak2 time tu..mane reti lagi..hehehe..


Pastu ape2 hal berkaitan sekolah ape sume, bapak la yg uruskan..pegi balik sekolah die yg anta dan jemput..Kalau hari amik report card, bapak jugak pegi..dalam sepanjang 11 tahun aku sekolah [rendah dan menengah] ade sekali je bapak xpegi..mase tu form 5. bapak pagi balik kampung Perak, ade hal..abang aku yg sulung la dtg..blm smpai turn, die ade hal lak,  mak pulak kene dtg..  itulah pertame kali mak dtg amik report card aku..hihihihi..



Mase aku kecik, aku xsuke mak. mak suke marah aku..bapak pulak,walaupun agak manjekan aku, selalu je kene pukul sbb aku wat nakal..[ hape ko ingat anak bongsu xkene bantai ke??] Tapi mase diploma, aku kene g UiTM Jengka..agak jauh dan ceruk..time tu lah aku start rindu2 kat mak...hehehehe....rindu2 sume org yg aku slalu wat salah..mcm kat akak aku dan sume orang..termasuk kwn2.. Dan aku selalu la contact2 mak sejak time tu.. Dulu2, kuat tol perasaan nak keje di luar seremban. Tapi, sejak grad degree, Tuhan dah tetapkan rezeki aku kat seremban.. Mungkin hikmahnye aku dpt tlg2 mak dan bapak aku kat rumah....smpai dpt keje pun kat seremban jugak..Pernah aku buat keputusan tolak keje sebab mase tu parents aku sakit... Tuhan je tau perasaan aku time tu..ape pun Allah SWT maha kaya..sentiase percaye bahawa tiap2 perkara yg berlaku ada hikmahnya..



Time beli baju atau kasut, baju raye atau kasut raye, bapak selalu pilihkan aku baju lelaki.. T-shirt ade collar, seluar ade belt, kasut lak kasut bdk laki..nasib baik aku merase jgk pakai gaun, dan baju kurung sbb mak yg pilihkan..hihihi..pernah tu, bapak nak belikan aku sependa budak lelaki (-_-)" sabar jelah aku..mase tu aku dah reti kate xnak..hahahaha...pernah aku nak beli kasut ade reben2 [ala kasut budak pompuan tu]  tapi sekali je aku sempat merase..pastu xde dah sbb dek melecet..haihhhh


** adakah kerana itu aku pun berperangai ala2 lelaki sehingga sekarang?? keras, kasar, lagak lelaki.kuat gaduh...seb baik ade org percaye akan ciri2 kewanitaan aku dan dapatlah aku boipren..kalau x?? muahahahaha**


**bapak sgt straight akan anak2 pompuan die kawan dgn lelaki, tapi mase aku kecik2 dulu die layan aku mcm aku ni lelaki..haiihh..bapak..bapak..kan dah anak bapak ni berperangai lelaki dan kawan2 pun byk lelaki.. camane ni pakk?? nanti ade lelaki nak amik anak bapak ni..boleh takk??--gaye cakap mcm lah bapak aku bace blog ni--  (-_-)"

Dulu mase darjah satu, aku liat g sekolah..aku takut kene marah dgn cikgu..mase tu bodoh lagi..mane tau yg xkan dimarah cikgu kalau xwat salah..aku xsuke gile matematik time tu..pastu sbb tu, aku pernah lari balik rumah pas bapak drop kan aku kat sekolah..[pelik wooo...mase darjah satu aku leh balik rumah jln kaki..ade la dlm 2-3 km..jln belok2 lak tu..] sampai2 rumah, aku tipu bapak ade budak samseng kacau..hahahahaha...---okey..rahsie selame 18 tahun dah terbongkar!!!!! hahahaha--- pastu bapak tetap antar aku pegi sekolah balik..siap bgtau cikgu aku kene kacau dgn samseng..punye lah aku dojage pastu...Cikgu Maimunah,..sampai skng kalau jumpe die, die still ingat aku .."asma maso kocik2 dulu nangis2 yo..sian ayah eh kono tunggu.."--cikgu masih ingat aku okeyyyy!!!!!!!! hahahaha



Aku dulu pernah [pernah??byk kali kott...] gaduh same dak laki..sekolah rendah--baling pen kat budak tu sampai darah2 dahi--tolak2 campak2 barang kat dak laki tu sbb cabar aku--bla bla bla--  konon2 time tu aku pantang kene cabar lahh..xsenonoh tol kau asma!


Gaduh dgn dak pompuan bannnnnyakkk kali...tapi takat lawan mulut jer...and of course, aku menang..samapi nangis2 budak tu..hahaha...cari pasal lagi dgn aku..kawan2 rapat tentu tahu akan mulut aku ni camane..aku mengaku smpai skang mulut aku masih tajam..[bahaye ni, kene kawal ni..] --bkn sesuatu utk dibanggakan yer..it's just me..aku sedang berusaha mengawal..haruss tuh!--


Sampai skng, aku pun dikelilingi lelaki. Moge2 kehadiran aku xdiperlekeh hanya kerana aku perempuan (^_*)


Bapak skang dah pun berumur 80 tahun..Mak pulak 69 tahun..sayang mereka walau jarang diucap =')



Long Live Haji Abdul Wahab & Siti Rahmah



 --okey..gmbar ni xde kene mengene langsung dgn entry kali ni..saje je letak--
 (^_^)







**to be continued

Isnin

comeout


Aku lambat ..aku tau aku lambat update gmbar kad yg kawan aku tempah tu..huhu..Utk Hari Jadi Tunang die..die bagi org tu kad tema wedding dress ni (-_-)" Memang out of theme, tapi dah die yg nak, aku buatkan  jelah..[gara2 die nmpak kad aku yg xsiap dlm previous entry]..Kad dah pun siap dan selamat diberi kpd si tunang, still I haven't got my payment yet..hehe..xpe2..nanti die bayar la tu..hasil sgt selekeh tapi die kate sweet  =)









Kakak aku yg baru kawen pas raye tu dah pun pregnant..5 weeks already..Alhamdulillah..semoga sepanjang tempoh mengandung dan bersalin nanti, semuanya ok2 saje..aminnnn...


Aku pun lupe nak letak gmbar kawen die aritu..huhu...nah..ini adalah antara banyak2 gambar...no outdoor sbb ujan ptg tu..
Suke gmbar ni sbb ehemm nampak x aku dgn sape tu?hihi-okey dila kat sebelah tu wat hiasan gambar =)
 psst--pelamin tu buat sendiri tau  (^_^)

clockwise- mak, kak effi[sis in law-geng buat pelamin],me =) kak farah [sis in law] and her daughter umairah






Okey lah..tu aje wat mase ni..bubye!!!!!
 




Jumaat

dH :: Card :: Work :: Nonton



Pening.. 


dazzling HAWA kene restock..tapi mane sempat dahh..[saje je bagi link..add lah yer..hihihi---sempat promote nyahh!!]..Bisnes kencang,tp bile nak kaye ni?? (-_-)

Nanti minggu depan, jadual harian aku akan berubah..aku bersyukur (^_^) Alhamdulillah..Walaupun akan ade full commitment  dgn Site stuff, dH dan making cards owez in my heart. I'll try to give me myself the best in everything I do [cume quilling a, lambat sket..huahuahua]

Ouh..card making.. aku dah wat dah tapi only half of it..tibe2 ilang idea nak abiskan camane..urghh..seryesly..hideous..[tmbah2 dgn gmbar blur yg aku amik tergesa2 td..taihen desu ne!]

Tolong yer..tolong...tolong jgn kutuk..kutuk dlm ati aje sorang2..jgn lak suruh kwn2 bkk blog ni sbb nak tgk kad aku yg huduh ni..

Tulahh..kunun nak wat Wedding Gown.. (-_-)"  

Tolongggg...bagi idea camane nak abiskan kad ni ..[selain dari buang aje..--tu je solution aku jumpe]
[Gambar aku saje kecikkan supaye xnmpak retard hideous sgt..hmm..]



Haa..yg ini..saje2 je bagi pengenalan utk kad pertame orang order kat aku..[sian die, xdpt kad cantik2 yg macam As' , Solehah, Kak Lin and Kak Miyyah buat--tulah, sape soh tempah kat aii..!]...


Nak bagi tau ni, si A nak bagi kad B utk Hari Jadi..ade ke patut kad tema ''tut'' nie die pilih..kelakar btl..aku buat jelah ape die nak, die bayar kot tuk kad ni..Tp aku akan postkan entry once this card is ready..b4 wednesday yer..pasti korang sume [mcm ramai je yg bace blog ni]  pun terkejut akan tema kad ni nanti..haha [see, aku dah gelak ni..]


Dalam terkejar2 wat itu ini aku sempat gak menonton..Menonton di rumah aje..Mane sempat g cinema ..sebenarnye--mane ade duit nak g cinema--baru betul.. Sume cite2 lame la..
-The Imaginarium of Dr. Parnassus -Heath Ledger, Johnny Deep- [citer boring tapi ade lak Johnny Deep..walau kojap..aku suke..]
-Cirque.du.Freak.The.Vampires.Assistant [Best!--tapi bakal bersambung--ade Part Two kot nanti]
-Angels.and.Demons -Tom Hanks- [Best la jugak-terpening sket dgn kisah2 agama mereka..tgk aje..jgn percaye lakye]
-Adnan.Sempit-Saheizy Sam, Intan Ladyana, Along Champ, Yana Sulaiman [Best!--klakar gile--okey aku tau aku org paling last tgk kat sini..hihi]
-17.Again.-Zack Effron--betol ke eja nama die cmtu? [Best cite nih..]
-Confessions.Of.A.Shopaholic..[Biase je..boleh bagi pengajaran tapi boleh jugak bagi nafsu berbelanja mahal2 membuak2]
 -Made.Of.Honor-Patrick Dempsey [Biase..part paling aku suke hanya scenery sgt cantik kat Scotland..tu je]
-Sorority.Row [Suspen cite ni ..ok lah]
-The Bounty Hunter -Jennifer Aniston dgn sape tah mamat tu [Best citer ni..klaka..]
-Pisau Cukur/Semerah Stiletto ke ape tah tajuk die- [Erkkk...tgk muke deme yg cntik tu jelahh..bodo gile cite ni--xtgk abis ,terus delete]

 Japanese Drama plak
-Attention Please Australia
-Mei-Chan No Shitsuji [Mei punye Butler-pembantu]
-Tatta Hitotsu No Koi [mintak tlg Zety Osaka tlg translate..mls nak Google..hihi ]--yang ni baru tgk episod 3..tertunggu2 kabar berite dari Ais-chan yg xpenah lupe bagi aku cite yg pelakon die Takuya Kimura-Kun..ouwhhh..hansamu.. hahahaha..thanks Ais-chan yg comel..aii miss yu much2 la..

 Mr Brain--dlm citer ni Takuya jadik org cerdik pandai



Setakat ni..nanti mintak Nana pinjam External Hdisk kwn die yg ade lebih 600 movies [English], beberapa puluh movie melayu, pastu puluh2 plak dgn yang bersiri punye drama Omputih , Melayu, Jepun...blablabla..oiyy yaii.aku mase tgk banyak tu, aku ternganga dan sesak napas..kelam kabut copy..tapi apekan daya, aku xde external hdisk..copy mane muat jela..huhu..

 Okey lahh
nak tidolah.. Tata..

Selasa

2012









boleh tak ...




bangun2 je esok pagi..




aku dah ade kat tahun 2012..??




boleh tak...?









Isnin

Sekarang

Walaupun baru ade 1 entry about my handmade card yang cacat tu, nampaknye mendapat sokongan dari experts, Simple Rhyme dan My Quilling Soul ..Thank You!!! Sehingga kini, kertas2 yang dah terbentuk masih lagi tak di decorate. Macam mane nak pandai quilling kalau malas practice noq?? huh..As appreciation to experts, will made new one before end of week. InsyaAllah



Dah pun carik buku2 lame utk di study sbg persediaan minggu depan. So that I can get used to things that I will be surround with.



Gaining weight [a bit ] sebab dah tinggalkan plan pemakanan sehat sbb nafsu makan membuak2. 



Will be much easier if I owned a car, and not anybody's car as I will need to traveling here and there. I will not be able to survive with NAX476 long enough..hisshhh..



Dazzling Hawa business is on the right track even tho we're late on the online update due to direct selling that is much better.



Sedang kumpul barang2 yg mahu dibeli online [sebab kat online je jual] dan akan meng'order'/membayar sejurus gaji masuk.



Tak sabar tunggu gambar kawen akak aku yang bakal siap..sebenarnye eager nak tgk gambar diri sendiri bersame family/kawan2 dan hasil edit abang aku yang xmenampakkan peluh2 di muke aku..[adoii..lupe nak mintak gambar dlm dvd tu lahh..]

Khamis

passion I




Following few blog of Handmade Card [which is my passion since I was in my secondary]

Starting from cut and paste of abstract look alike/floral /heart shape motif card that I made only for certain occasion [for my friends and family members..and Him]

And till I am patient enough to cut the tiny little piece of paper to form a shape of Cow[ouh..one of my hideous card-lack of colour paper at that moment and I still nak  buat kad lembu tu!!!--that's why..]

The revolusion of card making is now about Quilling [lame dah kot aku baru nak semaikan interest kat situ.hah!]

And actually the card making have so many kind of ways to make them look simple yet presentable [okey ayat kucar kacir] and of course sangat hebat dan...[can't find any word to describe cause I found out that the result is da bomb...--okeyy..okey..again.. u bagi perkataan tah ape2 lagi..hiks]

Made few quilling card too cos looking at their work piece is inspiring


 [saje je tunjuk xpenuh sbb..maluuu banyak cacat cela,lagipun xcantik pun....hinsshhh..]








Thank you for the inspiring and support from my-same-interest-friend

[buatlah apepun selagi ko free ni..nanti siaplah..berhabuk lah kertas2 and stuff..heh..]


Okay..That's all--my passion part I

::
::

::
::



(*_^)




 *macam karangan pendek tentang Hobi Saya..hahaha..[okeyy2.. xkelakar..pastu xde ayat pembukaan, tibe2 mcm point form..ayat penutup tah ape2.. --macam cikgu komen karangan anak murid pulak  (-_-)"   --aku pun dah lama xmengarang--]



Rabu

music Just As It Is



Fans of oldies rock band? i Like their song actually..



This is what i just discover not long time ago. Not important though.


Song "Dreams" by The Corrs is a cover song from the original song "Dreams" by Fleetwood Mac



Ever heard of film title 10Things I Hate About You?? [Played by late  Heath Ledger and Julia Stiles] Then u must knew/remember the song for this film by Letters of Cleo called " I Want You To Want Me". The original singer of the song was by Cheap Trick



Baby Hit Me One More Time song by Britney Spears who is still nerd young girl at that moment is more pleasant hearing with the cover song by The Barracudas



I am sure that there is a song from hindi movie [old hindi movie played by Shammi Kapoor was inspired by The Beatles  song  I Want To Hold Your Hand [the video is quite blur.sorry for that] Okayyyy..Don't ask me how can i know the old hindi actor okayy..hahaha  [am trying my best to find the hindi song that similar]



Know a song that is quite similar with song  Kamu by Nitrus [similar??haha..okay,kantoi kat situ Nitrus mencedok lagu asal by ....... [am working on the original band and the song..]
Another one , O.A.G song Generasiku also have similarity with this english song [also am working on the original band and the song..] Actually i have it in my laptop [both the original song ] but my laptop is dead..*sob sob* 



Told my big bro bout the similarity [i called that copycat--!!]..then he said that every band has their influence and idol. From there they will create their own song that the melody, rhyme, bla bla will be much or less similar with their idol band.. [berterabur ko explen ni senahhh!!] So, think my big bro the reason is much more acceptable.. Still ..will do the research [while i still can as for next month will be less "freetime" like i used to have..]..Gambarimasu asuma!!



My all time fave Alanis Morissette, The Cranberries, The Beatles [to name a few..]


The 3 earlier album from Alanis Morissette is much more closed to me..the rest,urghh..Introduced to me by my bro [cos he bought AM 1st album 'Jagged Little Pill'--not really introduced pun cos everything he did at the moment will also be followed by me..hahaha]


I knew The Cranberries from their song Zombie.. At that time i was just only  9 years old ! Watched their concert, clips from television [time tu die slalu kluar tibi kann..] Few years after, I heard their others song after my bro [ko lagi nana..uishh uishh..] have their full album in MP3 format in my early secondary.


The Beatles..hahaha..It was nobody's influence..[from the television i guess]..First time i knew them from their movie "A Hard Days Night" which is also their song title. Watched it with my father..He explains this and that about TB to me [even i was still child time tu ye..]..Nat King Cole one of my  dad's fave singer. [ouh..and about my header yg gambar Audrey Hepburn ni..xkene mengene dgn bapak ye..haha..tunggu aku ltk gmbar Grace Kelly lak..hihi..both sgt awesomely superb gorgeous mase muda2..]..Maybe my likes and knowledge on OLDIES movies,band, song , singer, hindi actor and actress, bla bla bla comes from him [my dad] This will probably answer how i knew Shammi Kapoor [datuk sedare si Karisma Kapoor--u see..i can even relate their family now!..uihh...hahaha--kalau knowledge sal benda yg I study/ work still acceptable aite?It's ok..insyaAllah i will share the experience/knowledge that i will gain about my work later..later okayy..later..]


Then slowly,sometimes i tuning to old classic radio station [can't remember the name lah..light and easy i think] and listen to the oldies..semata2 nak dgr lagu the beatles..[time tu xde Hitz fm, xde fly fm, xde era, xde semua yg ade yg hot2 skng ni yer..as i can remember, hitz fm started their operation in my early secondary, fly fm pulak when i'm in semester 4 time diploma-- 2005] Sangat bergantung kat Radio muzik,  THR mase tu..Then bought their tape for the first time in my 5th grade in primary[cehh..mcm skolah omputih lak..5th grade!!darjah 5 ye readers..] .. haha..time tu jugak beli kaset BSB dgn 911 [mase tu tgh hot..urghhhh....hahaha..okeyy..they aren't my all time fave k..]..Get down...get down ...and moving all around..get down get down..hahaha


And for this song..tiap kali dgr..meremang je ase..love it very much..city of angels soundtrack from AM UNINVITED [tgk x movie tu?played by Nicholas Cage and Meg Ryan..they really know how to make u cry!sedih cite ni]


To dear readers who knows what i've been going through now..wanted to tell ya that I'm ok..at last!! and now .. I Feel Fine  (^_^)
Thank u for ur support ya!




**sorry didn't mean to tunjuk handal or terer dlm entry kali ni..just sharing!that is what blog for..soke2ati menolis **






Sabtu

Time

Then
Because none of it was ever worth the risk

Now
It's time
Oh, the Golden Glow!
My Golden Glow

Khamis

Golden Glow


On The Horizon


Over the hill
On the horizon
I cannot see
That golden glow

Time has gone by
A week or two
Over the hill
On the horizon
I see what
Seems to be
The golden glow

Several weeks have passed
Over the hill
On the horizon
Yes, it is…
the Golden Glow
That I’ve been searching for

But where it have been now..i wait too long 
Yes..I've waited too long ..



-alifetimeofwords-






Terdapat ralat dalam alat ini