Macam-Macam Adaa..

Ahad

Weekends Activities


Sabtu yang lepas suami aku balik awal dari site. Balik-balik bertanya pulak, "You tak nak pergi mana-mana ke? Awal lagi ni. Jom lah." 

Yes, actually I have planning to go to to few places. So that day I've decided to go to Ikea Damansara. I bought a few things only for my house and rumah Jiboi. Niat nak mencari pendakap (bracket) untuk buat para sebab SIL aku cakap situ murah. Entahlah, aku jarang nak belek barang kat sana. Pergi pun setahun sekali. Ada yang mahal ada yang murah. I bought 2 pairs made from iron. Planning nak pasang di stor belakang. Nak susun apa yang boleh dan kemas-kemas. 

Rasanya selalu sangat dah aku kemas, end up bersepah jugak T__T 




I bought 2 pairs of this. Each pair cost RM19.80.

Ada banyak choices dan berbeza dari segi material dan harga jugak.
Ihsan Google

Aku nak carik Tempat leh gantung baju dan letak barang. Tak dapat bayang? Camni.


Carik punya carik tak jumpa pulaks. Duhh.. Last-last jumpa this piece of thing pulak.



Contoh kalau dah pasang kat dinding. Comey jugak kan. 

Sebaik murah, RM20 sahaja. I bought 4 untuk semua orang, kiriman adik beradik pompuan dan SIL. hehehe.. Apa yang aku carik kat IKEA ni sebenarnya? Apa-apa yang aku rasa murah dan berbaloi. Terasa tercabar keDIYan aku bila datang ke IKEA. Barang-barangnya simple, cantik, style, berguna dan ada yang murah dan ada yang mahal. Entahlah. Aku rasa medium range macam aku ni bukan IKEA tempat aku. Aku suka barang dia. Smart and simple tapi aku ukur baju di badan sendirilah. Aku lah. Living in a city where you need to pay for every road you pass thru and the price of this and that, the parking fee...urghh.. 

Mula-mula aku jejak ke sini masa zaman belajar where my housemate always went there semacam IKEA itu pasaraya Tesco. Eh, ko beli plug, la bakul sampah la ape ke benda semua kat situ? Aku pergi dan aku pulang. Bila aku pegang itu pegang ini, eh, aku boleh je DIY sendiri. Tapi....kemalasan tu lah yang buatkan hasrat terkubur. Hahaha.. Kesimpulannya? Aku kena jimat. Mana boleh beli kat kedai RM2, belilah di kedai RM2. Aku kena kreatif dan rajin. Pegang pada kata-kata "Reduce, Reuse, Recycle" . YES I WILL...!! 

Lepas tu ramai sesaje aku tengok orang membeli sana-sini. Eh kata ekonomi merudum. Asal berbelanja macam there is no tomorrow? Pentingnya sedar diri wahai pembaca. 
Akhirnya, apa yang aku beli? Bracket (without the wood-mahai kot sekeping. Carik kat hardware jek ok), penggantung baju, diner plate 6pcs each cost RM2.90 (cos I don't have any proper diner plate..tssk), fresh zip bag dan utensils tin (tahan karat). Tak sampai 100 pun. Good huh? Sebelum sampai cashier aku letak semula lampu hiasan, frame gambar, dan batalkan niat membeli lemari rak besar 6 tier yang hanya RM190. Rugi je kan tak amik? Yeke? Aku betulkan niat, "Letaklah balik, tak baik membazir.."

Maka sesungguhnya lepas gerak keluar je hati merajuk sendiri. Kenapa kau tak beli je tadii.....

Ahad pula kami ke Mydin USJ. Beli barang untuk FREE MARKET 2.0 dan sedikit barang dapur. 

Dalam hesitant nak pergi tak nak, nak pergi tak nak, akhirnya kami pergi juga ke Kompleks Kraf Jalan Conlay. Sempena Art Market. Saja nak support orang seni DIY dan berjumpa Asma' Ahmad Bahari dan Sazalina  di booth mereka. 

Some of photo's aku sempat snap.


























Beli 2,3 barang sebagai tanda support kat orang seni. Lepas tu kat sebelah parking pergi ke pondok mengukir. If only I can be like pakcik, doing things I do and less concern on the pay I got. Kagum...!!

Oh ya..Ini cerita Sabtu 2 minggu yang lepas..

Xoxo.



Selasa

Free Market Seremban 2.0 - Back To School (Masjid Dato' Klana Petra Lela Mohd Yusof, Sikamat)



Free Market Seremban 2.0 kelolaan Puan Effi is back. Kali ini Kak Effi fokus pada kelengkapan sekolah tetapi barang lain masih di terima. Sila masuk bilik, bukak almari dan lihat mana baju yang anda tidak sentuh untuk tempoh setahun atau lebih, tetapi masih dalam keadaan baik mungkin itu adalah barang yang sesuai untuk di dermakan. Yang ditekankan Kak Effi , barang yang kita masih SAYANG..!!

Sila ke Facebook Puan Effi atau Seremban Free Market 2.0 

Free Market ini susulan dari Free Market yang terdahulu di tempat yang sama. Boleh tengok mengenai event terdahulu di Facebook Kak Effi ya. She really update all along the journey. Sekarang sedang bertungkus lumus untuk kumpul barang pada hari Free Market. I came across few blog yang bercerita pasal FM yang lepas. Please read it here  and here . Terima kasih pada blog berkenaan yang bagi review. Nak harapkan petugas memang semua tak pegang tepon hari tersebut kecuali lah Kak Effi, Dia harussss pegang tepon, dia orang penting gituu..





Aku rasa ada 3 golongan yang membaca entry ini. 
1) Yang ada jiran, kawan , saudara yang kurang mampu dan mereka perlu di beritahu tentang event ini.
2) Yang tiada kenalan yang susah tetapi mahu memanjangkan advertisement ini.
3) Yang punyai barang untuk di dermakan pada mereka yang kurang mampu untuk membeli.

Masih mencari dana terutama untuk pakaian sekolah dan barang keperluan runcit. Jika mahu menderma boleh hubungi no di atas atau direct pada saya ya di talian 013-650 3485.


Oh ya, ini nukilan Kak Effi. Feel free to read ya.

Siapa saya? Hanya ahli keluarga yang membantu kerana Allah S.W.T. 







Terdapat ralat dalam alat ini