Macam-Macam Adaa..

Rabu

Kenape Tak Buleh Komen?

Sebelum ni, aku xleh nak komen kat blog2 tertentu..sbb ..tak tau punca....

Pas bace kat blog mama mirza, aku pun paham..Aku pun buat mende yg same, iaitu membuang shoutbox [sebelum jadi pape].. Sebelum ni yg aku xleh komen kat blog mama mirza tu, dah boleh komen dah..

Tapi..kenape ehh?? Walaupun dah buang shoutbox , masih lagi ade beberape blog yg aku xleh nak komen...??? Salah blog aku ke, atau blog mereka ke? Hah?? Hah?? Hah??
Buat mase ni, inilah blog yg aku mmg tokleh nak komen..adoiyaii...

Syai Sweet and Sexy..hehe..sori syai..sempat sakat ko..


**updated--tak buleh komen kat blog Ummi Zfe jugak..

Ade je org komen aku tgk..bulehh jee..???

So dear friends.. camano ni??Blog aku kot bermasalah..


Selasa

COWard



Here, u can smell the 'racist' air around u.. Yes, it is quite obvious..

Nahh..!! It's the knowledge I need anyway, not appreciation from people. But, to live in a real world, u need people to make u move forward.. The knowledge u gain from reading and stuff seems not much helping. The practical exposure is what u need in line with the position u carry on your shoulder. When u've been underestimated for things u didn't have the opportunity to stand up to..they easily can make u 'arghhhhh...'.. And are just too afraid u will 'win the trophy'..they were just tooooo COWard!






Ahh..Keje kat mane2 pun ade je masalahnye..dari zaman lepas SPM sampai abis degree.. shakey's pizza, kedai buku terminal, delifrance bistro, primary school Teacher, cikgu PLKN, site engineer...waahh...look at u Asma..so many job u did before uhh??


So?All that experience teaches u a lot.. U keje, u learn from ur job, u get paid, u keje, u learn from ur job, u get paid..setahun..2 tahun..carik keje lain, demand gaji sket.dapat je...u blah..


Ok?




OK!


Chillex




Isnin

Cabaran Entry # 4


Skip to Entry 4..

A habit that you wish you didn’t have

I wish I am not talkative as I am now and can reduce my temper  =(

Jumaat

Oh Shah Alamm..


Aku dok kat Shah Alam Seksyen 7 [pintu blkg uitm] dlm 3 tahun..Tak pernah aku dengar langsung sal cite ni..ni aku share dgn korang..Something got to do with busut..Mcm merepek kan?It happened ya..

Aku amik dari blog Putri-Roh yang kakak ipar aku bagi link ni

"9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].
Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.
Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]
Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya... Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.
Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...
Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat.
Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor.
Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!
Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.
Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.
Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.
Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.
Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.
Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..
Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah
Ops..Umah bunglow kt seksyen 2 tu smp skang ad lg [agaknye]. Tiap kali ak lalu kt area situ mst ak rs sedih sgt. Lg satu,ms hari last kitorg kt umah tu, si Wak da trtinggal hp dia kt bilik atas. So pada sesape yg berani, boleh la amik hp tu tp itupun kalo korang berani la...nokia 3310"


Kat Shah Alam jugak ni .Kat i-City..aku malas nak copy..so, aku share kat sini je..klik sini.. tak tau la kesahihan ye..

Lepas je aku tau cite ni dari kakak ipar aku. Aku terus terkedu..Sebab rumah en. boipren aku kat seksyen 7 [teres 2 tingkat corner lot] pun agak "sesuatu"..Ade busut jugak tapi kat depan rumah..Xreti nak story camane tapi die ckp mlm2 mase tidur, ade dgr mcm ade orang mandi dlm bilik air, bile tgk sape, mmg xde org pun..Then baju yang die gantung pas dah dibasuh [aku la pegi dobi dgn die kdg2], bile nak angkat kang, ade plak kesan darah..Dah bace Yassin sume dah, sume yang patut di buat sume dah buat dah, tapi it still happened..Jalan terakhir ialah PINDAH..tapi yela kan, nak pindah rumah ni, mcm2 hal. Deposit lagi, pindah2 barang lagi, dll..So nak tak nak die dan housemate kekal lagi kat rumah tu, cume masing2 xberani tinggal sorang2 la..

Dah tu teringat plak kisah aku time kat umah sewa seksyen 7 [flat pkns blok 25 tingkat 4]..Rumah aku tu kadang2 boleh jadi sangat busuk..satu hari aku dan house mate punye xtahan, sanggup la jln level bawah dan atas sbb nak tgk ade tak binatang mati ke, kucing berak ke, sebab dlm rumah tu kitorang xjumpe punca. Pastu ade sorang ni, kate mcm rase xsedap je.. [x ingat hal ape yg jadi] so kitorang pakat bace Yassin ramai2 kat ruang tamu, then air Yassin tu kitoang renjis2 kat seluruh rumah..[aku sangat ingat sbb time tu aku la yang tukang renjis-and they called me Aunty instead of Uncle Seekers]..Pastu. tibe2 bau busuk ilang..Bau tu xtimbul utk satu tempoh yang sgt lame..cume mase ujung2 sem tu die timbul balik laa..[nampak sgt yang kitorang jarang bace Yassin kann..hmmm]

Another one, time tu aku dok bilik sorang2 sebab roomate xde lagi. [Dayah keluar sbb dah abis degree, Farah pindah dari bilik aku ke bilik dayah sbb ruang besar xsket] . Satu mlm tu, aku baru lepas off laptop sbb dah abis wat keje.. Aku time tu nak tido tapi aku terdengar pintu aku kene ketuk banyak kali laju2 [aku ingat Farah sbb kitorang selalu main2 gurau2 mcmtu..ketuk2 then lari..] Bile aku tgk keluar, rumah dah gelap, aku bukak pintu bilik Farah ,aku tgk die dah tido lena dgn syai kat katil masing2..

aku pun..     ".Gulp! Okey..Just my imagination je kott" [ckp dlm ati].. 

Then bile aku dah baring2 kat katil, aku dengar a very soft voice but sgt jelas kedengaran kat luar pintu bilik sound like this "ehemm...ehemmm...hmmmm" .Aku antare dengar dan tidak le..betull ke ni? Then aku cube buat2 biase dan nak lelap mate. ade plak bunyi pintu aku ade orang nak bukak..kuat..sgt kuat dan jelas..but it stop there..aku??berderau darah aku! Terus aku msg Daus [nak panggil farah aku xberani nak keluar bilik], then he called me back and terus soh aku panggil farah and tido bilik farah..aku ckp la takut nak kua bilik..then die pakse aku ikut ckp die..aku selame ni yg jarang la nak ikut ckp die [hehehehe] terus kol farah [kredit ade 50sen je..celcom  to maxis mahal kott]..farah angkat dgn suare mamai2 "Farah..tlg aku..dtg bilik aku skang farah..sekarang tau..tolong tau..sekarang..!"
Farah dtg ketuk bilik aku, siap aku tanye lak "sape tu?Farah ke?"  "aah..laa..aku" ok aku cam suare tu.. Terus aku angkat bantal and tilam lebih kat depan..[nak pegi depan yang jarak 2 meter dari pintu bilik aku pun , aku  takut, so aku tarik farah ikut..] 
Pastu Farah pun mcm faham ade something happened and xtanye banyak [padehal minah tu ape2hal banyak gile tanye bende pelik2]

Walaupun susah aku nak lelap mate sbb kipas bilik die memekak [krekkkk keeeek kreeeeekkkk] aku tahan jelah..huhuh

Then esoknye la baru aku bgtau Farah..Pastu ade la dlm 3 hari aku xtido kat bilik tu..hmm..what an experience i got there..



Apepun kan, area tempat kejadian [seksyen 7 dan seksyen 2 dan area2 sekitar]  adelah estet suatu mase dulu..[bapak aku ckp sbb die keje kat situ dari tahun 70-an]. ade lah something happend kat tapak sebelum pembangunan yang menyebabkan  kes2 mcm ni jadi..

Bukan nak mengada2kan cerite ye, but it happened ye..it happened..Wallahualam..




*xpasal2 aku dah ngelat keje kat opis..staff2 pun tgk je aku dok menaip entry [langsung xsorok2 mcm bese sbb excited menaip!]

Cabaran Entry # 1


Okey..Baru ade mase terselit nak menyahut cabaran blogging..hehe

Cabaran pertama ni "A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself"

A recent picture of you me
aku dlm "costume" pengapit [taken 12 feb 2011]


15 interesting facts about yourself myself [err..not that interesting kott...]

1) Malam tadi baru pas tgk cite  'My Name Is Khan' kat laptop budak umah..Best cite die  
     walaupun ade agak terpesong..
2) Dah 2 kali jadi pengapit kepada pengantin
3) Anak bongsu dari 5 beradik [tinggal 4 sbb abg no 2 meninggal mase kecik]
4) Ade bisnes bername Dazzling HAWA 

5) Pernah berhempas pulas mendapatkan kerja dan kerja di 4 tempat sebelum tempat  
     sekarang ni
6) Ade pakwe name Mohd Firdaus [same2 gomok, same mulat, same muncit, same2 kuat 
     makan, same2 main kayu 18..hehe]

7) Name tempat umah kat Seremban = Kg. Jiboi Baru

8) Skang dok kat Putra Height , minggu depan pindah menyewa kat Alam Indah [sek.33]

9) Peramah dan banyak bercakap tapi skng dah kurang sbb xde orang nak layan bercakap 
     [pernah bercakap xhenti2 dlm bas sepanjang perjalanan ke JB dari Seremban mase teman 
     kawan interview dulu]

10) Bapak orang Perak, Mak orang N.Sembilan and I am N.Sembilan's

11) Agak kuat menjawab kalau rase aku betul [family, boss dan kwn2] dan cepat panas hati 

12) Berperangai 'kejantanan' sikit...Bahse mudahnye, ganas sket [saje tambah perkataan sket 
       kat ujung tu..kikiki]

13) Masih blur dlm hala tuju career [nak bukak bisnes sendiri 1 hari nanti..[yang serious 
       punye]..nanti okeyy..nanti..10 tahun akan dtg pun kire nanti jugak kann..]

14) Rapat dgn anak2 buah or some called them anak2 sedare. Tunggu mase je nak bwk 
       dorang jln2 dan shopping2 [tunggu mase bermakne tunggu ade duit lebih]

15) Mase sekolah dulu adelah *terbatuk-batuk..*batukk..*batukk lagii.. Ketua Kelab  
      *batukk Anti Lelaki.. duhhhh...!!!!! 
16) Suke mkn megi Sedap Soto campur cili api potong..perghhhh!!!!!!!!
17) Ehh..terlebih lakk..sori2..tadi mcm rase xtau nak tulis ape, tibe2 xtau nak stop plak..



And...soooo...korang xmau ke menyahut cabaran2 berblogging ni?Jom le...



Selasa

Cabaran Mengupdate Blog



Assalammualaikum and Hi..! Selamat Menyambut Maulidaur Rasul dan selamat bekerja kepada diri sendiri. Semoga sihat cepat dari demam berantai ni..It's been 2 weeks dah mcm ni..kejap demam kejap elok..huff!


Pagi2 ni nak meniru cabaran berblog. Cabaran ni aku tiru dari sini here. 

Kisahnye mcm ni..Pade sape2 yg ade blog dan jarang update sbb xde idea , cabaran ni tersangatlah sesuai.. Sebenarnye cabaran ni utk 30 hari continuously..maksudnye tiap hari la..tapi sebab mcm impossible je utk aku update blog ari2, so aku jadikan cabaran ni cabaran berblog 30 entry! [suke2 ati je ubah..hehe]


Day Entry 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day Entry 02- The meaning behind your Blog name
Day Entry 03- A picture of you and your friends
Day Entry 04- A habit that you wish you didn’t have
Day Entry 05- A picture of somewhere you’ve been to
Day Entry 06- Favorite super hero and why
Day Entry 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you
Day Entry 08- Short term goals for this month and why
Day Entry 09- Something you’re proud of in the past few days
Day Entry 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad
Day Entry 11- Another picture of you and your friends
Day Entry 12- How you found out about Blogger and why you made one
Day Entry 13- A letter to someone who has hurt you recently
Day Entry 14- A picture of you and your family
Day Entry 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play
Day Entry 16- Another picture of yourself
Day Entry 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why
Day Entry 18- Plans/dreams/goals you have
Day Entry 19- Nicknames you have; why do you have them
Day Entry 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future
Day Entry 21- A picture of something that makes you happy
Day Entry 22- What makes you different from everyone else
Day Entry 23- Something you crave for a lot
Day Entry 24- A letter to your parents
Day Entry 25- What I would find in your bag
Day Entry 26- What you think about your friends
Day Entry 27- Why are you doing this 30 day challenge
Day Entry 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day Entry 29- In this past month, what have you learned
Day Entry 30- Your favorite song




**Nasihat utk hari ni..Bersyukur dengan segale yang kita miliki.. [nasihat berulang dlm blog..Sebenarnye ditegaskan utk diri sendiri agar tak lupa diri..Alhamdulillah]

Terdapat ralat dalam alat ini