Macam-Macam Adaa..

Rabu

crush

arghh..yawn..



telah menyalin beberape alamat dan email..nak bukak yahoo xdapat sbb lepas je maghrib td broadband ni terus bertukar ke warne ijau..(maknenye slow..)



babbling kat blog la dulu kot..td tetibe i bukak fb si "tut"..hehe..beliau adelah crush i di zaman sekolah..hehe..empunye badan pulak tau pule i adelah admire dirinye..elok2 i sorang je tau, kawan i yg becok mcm makcik2 kat jiboi ni la pegi bagitau bespren beliau tu..langsung name i femes di kawasan sekitar hingge sekolah berjiran pun tahu..hehe..maluuuu...si pemecah rahsie pon tidak lagi i contact..bukan gadoh pun sbb die pecah resie, tapi lepas masuk U je terus sembunyi.




jap..jap..nak wat eklan..----penulis menggunakan kata ganti nama dari saya/aku kepada i kerane tgh miang dan gatal teringat kisah zaman mude2-aik??penulis dah tue ke??umor dah 25 taun, anak buah dah 4,dah layak jadi mak orang!mulut pun boleh thn makcik juge..xseteruk makcik2 jiboi ni yg pasti..yg sebokkan anak org kua dgn sape..anak dare org xkawen2, anak org tu xkeje2, org itu x ke surau, itu ini....ko lah yg ahli syurge!!! meh bia aku tapak skali..



kalau la beliau bace blog i ni, kompem beliau tahu yg i maksudkan di sini adelah diri beliau..huhu..gatal kau asma! tapi xmengape..kompem beliau xtau akan kewujudan this very blog..

___bunyik msg__  sape pulakk!! oopss..encik boipren..[baru teringat ex-crush,mcm tau2 je i ingat kat laki lain..cpt2 u msg i kannn..xpe..jgn riso dear..u owez in my heart poreber!!]




berbalik kepade my ex-crush ni..ingatkan balik..seronok je time2 skolah dulu..menyimpan perasaan selame..gosh..beberape tahun la jugak..terbawak2 smpai ke U ok..hehe..sape rapat dgn i, tau lah betape excitednye i when he calls or msg..
bile pikir2..agak berterime kasih kepade kawan i yg memecahkan rasie tu..if not xmerase la nak kenal rapat mcm tu..heh..


mase ade bopren [bopren time tu je..abis je skolah, tamat la riwayat perchentaan kami..kui kui kui..] kat skolah dulu pun i masih x jiwe sgt dgn  bopren i tu..[xjiwe konon..mase clash bape kilo berat ko turun cik asma??]..time kapel dgn org lain pun  boleh je i bunge2  dgn ex-crush i tu...ish ish ish.. ko ni asmaaa...yg die tglkan ko kerane pempuan  tu yg sekarang sudah beranak pinak dan bukan pule berkahwin dgn die tu lagi la ish ish ish..



i je la sorang yg bunge2..beliau tidak la...i pun x tahu la bile mase yg i x lagi bunge2 dgn beliau..yg pasti masing2 sudah mempunyai teman.. malas pule nak bercerite dgn details..hehe..sambil type ni pun i tersenyum2 sambil teringat zaman2 skolah and diploma dulu..idup mcm xde masalah..seronoknyee.. ape pulak nak dipikirkan mase lalu..tibe2 je saiko sbb skang dah sah dan nyate aku dah konvo degree dan berumur 25 taun  pun masih xkeje2..ade ati pulak nak tunang dan kawen copek2!








penundaan

beberape plan harus ditunde...

few unexpected things yg berlaku sgt mencabar..duhh..!!!!!!!!!!


relative and friends who owez beside me,VERY BIG THANK YOU..!!


terpakse serious DAZZLING HAWA nampaknye...


ade option lain ke??NO... 




=)


 

Selasa

"the decision"

i'm not going

















i think....

























i'm the biggest loser on earth..


















=(































berkorban utk orang..orang pikir future aku??





























not going...































still not going..

Rabu

sangat memikirkan sampai tanak pikir lagi

salam and hye....

hurmm...



ok,entry kali ni xde mood nak wat nanny diaries..walopun byk bende terjadi hari ini [termasuk dikencing si baby--dah 2x dah ni..]

...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................
...................................................................................................................................


arghh..susahnye hati aku ni..telah dtg tawaran kerje kepade aku setelah 5 bulan jobless [tolak bulan aku jadi guru ganti] setelah merungut2, bersedih, menolak few offer dan selalunye malas nak pikir sal keje ni..sampai aku edit layout blog ni merepek2 pastu tah ape2..siap gmba burung..melambangkan ...??????   [sah2 kau mereng asma!]

WHAT??? [mesti korang pelik..dpt keje tapi susah hati pulak]



malas pulak nak cerite tibe2 sebab tanak anonymous yg selalu komen  mcm sial tu tau kisah aku..aku tau ko still ikut blog ni..apehal??nak tau tarikh nikah aku ke?? mampus kau..bluekk...emosi terganggu amat2..tgh kurang waras ni mcm biase la kan, aku mmg kaki gaduh [close fren jugak yg tau sifat aku..heh]


kununnye aku tolak offer yg dulu sbb jauh..skang ni??lagiiiiii jauh beb..belom kene kua g obersea seperti Dompot yg telah berade di Dubai selame 2tahun stgh tu lagi..kalau x,bisu aku..mamat tu siap nak sambung kontrak lagi..kalau aku la,duit da byk, kawen aje..bawak le makwe si Mas tu dok sane..[tgk..aku nyuruh org senang je..turn aku nanti??]  die di sane boleh je bertahan ,aku yg masih kene travel di semenanjung ni apehal berat hati sgt ye?? dlm mase 2 minggu ni,kalau ade offer lain, mmg aku grab terus..masalahnye...xde!!


 nak sedapkan hati, mmg kene pikir positive..kate2 encik daus akan membuatkan aku lebih tenang..so, i refer to him..ayat2 die yg buat aku nak terime offer ini:

  • ala, u kat sane bukan namblas taun pun..sampai projek siap je..pastu u msti balik HQ kat KL punye..kate aku dlm hati plak..mcm mane nanti susah nak balik semban/kl, pastu transport xde,time akak aku kawen nanti aku dapat x cuti lame sket sbb nak pasang pelamin die, time tiqah and dilla kawen nanti dpt x aku balik sbb aku kene jadi pengapit die, mcm mane dgn bisnes dazzling hawa aku dgn dilla tu,sape nak tgkkan mak, mcm mane itu, mcm mane ini..bla bla bla--sempitnye pemikiran aku kan..hiii..
  • jangan pikir 2x dah..terime je..jgn tolak offer ni,merajuk rezeki dgn u nanti.. kate aku plak..aah la..betul tu..ok [konon setuju tp bertakung je air mate ni]
  • bertapak je dulu, later leh lompat2 keje..time tu senang sbb dah ade experience..kate aku lagi..yelah brape lame nak bertapak kat tapak yg sgt asing dan jauh tu??kite nak kawen nanti xnak la keje sorang utare-sorang selatan..itu , ini..bla bla bla..
  • sal gaji dgn elaun jgn a pikir and demand sgt..kan u org baru.. kate aku--ok..tapi kawan aku yg rekemen ni kate die soh up-kan lagi..itu, ini..[mcm la aku banyak experience!!]
  • bla bla bla
  • bla.........bla bla... [sob sob sob..]
 
 selain kluarge, pakwe adelah penenang jiwe aku.. wink wink wink**  (^,^)




ape tah lagi aku ni..seb gaji cikgu ganti baru masuk..baru masuk pun dah tinggal setengah la jugak..senang aku nak berbelanje sbg persediaan ke sane..[xperlu la kot bulu tebal dan mafela tu sume..]

so,korang rase camane??patut ke aku g??aku sgt memerlukan pandangan kawan2 di saat ini..

otak aku kate patut, hati meronte2 tamau..ish,aku ni..xbaik kan tolak rezki.. beliau pon xbagi aku pegi sbb die kate jauh and im all alone..eh...jap...ade kawan aku yg orang situ..arap2 die keje area2 situ juge..will ring her later..

zzzzzZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzz

Selasa

#2 --the nanny diaries


22 june
2.47 a.m


Pening**..nanny tgh pening kepale skarang ni ..plus.agak lapar..tido awal arini..sblm kul 9 td aku dah lelap kot..sedar2 je td kul 1 pagi sbb Firas terjage..aku pun sampai ke sudah terkebil2..



Penat jugak arini..sangat rushing..mlm semalam balik rumah Jiboi..pagi2 td ke KL [desa melawati] jap..bersame Daus syg..selesai urusan, straight balik seremban..sedih xdapat jln2 mcm bese sbb kami mengejar mase [masing2 ade urusan keluarge]..thanks to zilla yg bagi direction..mmg aku ikut direction ko je zilla...sampai2 je, daus ckp ikut town lagi dekat..tah,aku aah kan jela sbb aku mmg xtau jln..heee..sampai2 je beli lauk and bubur yg mak aku mintak,anta Daus pulang and terus balik Jiboi..[rumah die dgn aku xle jauh sbb ade shortcut..mmg kejap je..] 



Mak aku pulak,lepas demam lebih kurang seminggu,pagi ni,keluar dah ruam..kene campak rupenye..sian mak..xde org tolong..td mase otw ke sini [seremban 2],sudah aku belikan air kelape..cream pun akak aku dah belikan.hmm..esok mcm mane la mak..sape nak masakkan die tah..serbe salah pulak..nak aje balik kejap..



Semalam mmg sejarah dlm idup aku..telah menyiang ikan haruan idup2..[ok..xidup sgt pun actually..mmg sgt geli nak pgg haiwan tu idup2,so mintak abg aku bunuh dulu..]..nak buang sisik die mmg payah sbb ikan haruan ni badan die lendir2 dan licin..hanyir??toksah cakap..aku mandi 2x pun still ade bau..penyudahnye aku amik air limau dgn daun limau purut,aku sental tgn aku ni haa...dgn xde experience memasak utk org berpantang,aku tetap coll..hehe..lepas siap siang ,that very fish aku lumurkan dgn bawang putih dgn halia[tumbuk] campur garam sket then balut dgn aluminium foil and kukus..sebenarnye..abang aku ckp kalau org kmpung die xsiang pun ikan tu,just potong sirip and xpayah buang sisik..dgn lendir tu ,ikan tu terus buat sup..air sup tu la ibu berpantang kene minum.ituler khasiat nye..tp kak effi soh kukus aje..entahhhhhhhhhh..aku pon xtau..hehe..




Sape2 ade tebace post aku kat wall facebook sal 

"konfius antare garam dan ajinomoto"..

ni nak story disebalik post yg aku buat tu..mase 1st day kat sini, time tu nak mask tghari..buatkan bubur+sayur tuk kak effi and sup ayam tuk budak2..time nak masukkan garam pun tibe..aku tgk ade 2botol kace..yg satu tu,sah2 la serbuk kunyit sbb dah nampak la wane kuning die tu..lagi satu aku nampak serbuk putih..sangat konfiden adelah garam..terus aku taruk sesedap rase ke dalam bubur..time nak letak dlm sup,aku terperasan lah tekstur die semacam..apesal la lain garam ni,aku ckp dlm ati..lepas tu terus aku perasan..

"laa...ini bukan garam..tapi ajinomoto!!!!!!!!"...cehhhhh!!!!!!!..

kak effi cakap die xberani nak makan sebarang,pastu tkt pening kalo mkn ajinomoto...so,bubur tu terpakse aku buang dan buat baru...terselamat sup budak2 ni..tpmmg aku letak jugak.tp sikit la amaun die...sigh..hectic gile hari tu..hehehe..




Baby firas menyusu bdn mama die..so,kalau mlm2 die merengek [mcm sekarang..jap......], terus aje bagi ke mama die utk nenen [tadi bawak die ke mama die la tu..hehe..then dah kenyang, aku tlg sendawekan..kalau x,maun die muntahkan susu balik]..tgh tido dgn nyenyaknye di situ.. =)


 hurm.....


Teringat pulak tindakan aku yg telah menolak kerje [3 tawaran setakat ni]..aii asma,nyesal ke?? [ye..kot..]...ala..xlah..aku tolak pun atas sebab yg kukuh la..gaji sgt rendah la, lokasi tmpat kerje yg nun disane la [xla jauh sgt kot..just transport a problem..kalo terkene time kete xde,public transport pulak xde..], mase tu tgh dlm kontrak cikgu la,  and stuff.. abis??nyesal lagi ke??




Pening**...minum air jap....gulp gulp gulp.... =)




Cuti sekolah dah abis,means akif kene g tadika.. =)  hehe.. kwn2 aku yg cikgu pun dah start bekerje..Rabu ni aku kene pagi tadika Akif utk amik report card..hehe..zaman sekarang ni,tadika pun ade report card day..si mama da tntu xdpt pegi..si ayah pulak ke luar daerah..maksu ni aje yg tinggal, so aku la pegi..ape tah name tadika..bintang harapan ke ke ape tah..dah le xbrape ingat kat mane lokasi die..xpe,leh cari punye..dkt dgn taske die jugak..

terkilan sbb plan nak keluar dgn bff --tiqah ,zilla and farrah xjadik..[farrah,aku dah x bff dgn DIE dah..--sungguh menghiris perasaan..] sbb need to take care of mak yg demam kuat at that time..xpelah..next,time puase la kot baru dpt jumpe balik ramai2..and for sure, our last meet b4 tiqah menjadi isteri orang and b4 zilla menjadi tunangan org..congrats my fren!!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sayu je tgk tepon aku atas tilam tu...terase nak baring2 sambil msg2 dgn pakwe pulak..[aah..yelah..tgk jam sket..3.30 a.m..agak2 die yg tgh tido meniarap tu--(sgt specific,mcm aku dah jadi bini die pulak)--akan bgn dan msg aku ke, tambahan kalau org gegar pun die selambe je tido dgn syoknye--(sape kenal daus mesti setuju..especially housmate dulu)-- huh..] gatal kau asma oii..ni sbb bace blog una td yg bakal berkahwin dlm mase 2 bulan la ni..aku bile lagi??plan nak ikat aje ujung tahun,bukan kawen kay asma..dahh..pegi tido..go now!!!









Sabtu

# 1--the nanny diary

19 JUNE
12.14 a.m

Arini tuka tempat dgn makcik [mak k.effi]..makcik nak pulang ke kota tinggi esok pagi2 lepas 2 minggu kat S2..ok..dlm 3 ari lps aku stay kat rumah je..mak demam..darah die naik [ 172/104 bp ]..so,aku buat la ape yg patut..start tmrw..i will be here helping k.effi and manage the baby with their older brothers yg sgt excited dapat kasut ben 10..hopefully everything will going on smooth..[dgn aku yg kelam kabut ni kann...--kwn2 rapat tau le kot the real me..hik]

So this very nanny need to be patient dlm menuntut ilmu baru yg bakal digunekan di mase akan dtg..oh..btw..name baby dah ade..lame dah x update blog,lupe nak hebah...Muhammad Firas Mirza is the name..comel gile muke die especially time tido..

oh..bout the berpantang mom's punye jadual makanan,belum aku study..and how is it to be cook n stuff..xpela,esok aje belajar..

nothing yet to share..stop here.. sbb xdpt nak upload gmba baby sbb cabel xde..aku ltk aje gmba baby from internet.. =)










p/s--thanks to scandal aku..ko mmg best la.. [u know who u are]

Khamis

kak effi dan baby


gambar adelah anak ketige kak effi,baby boy..lahir pade jam 2 lebih di columbia asia seremban 2 on 5 june 2010..kak effi and nana [nana=abang saye]..they haven't decided yet the name for this cute baby..gambar ini di ambil pade jam ke 7 kelahiran..time ni,baru la dapat tgk baby ni..gembire tak terkate both mom and baby selamat..syukur..

gambar yg ini pule di ambil pade hari ke 5 baby..cepat besar budak ni..berat mase lahir 3.25kg..skng kompem da tambah berat die..selame 3hari baby xdpt jumpe mama die dan susu di beri thru syringe..on the 4th day setelah mama die sihat,baru lah baby dibawe jumpe mama dan bermulelah episod baby belajar nenen..sbb kak effi xberape kuat utk jalan ke nursery utk sesi breastfeeding make baby dibawe ke wad 95..alhamdulillah rezeki baby sbb susu sudah mule keluar, cume pade mulenye baby kurang pandai utk cari susu..alhamdulillah, start semalam baby dah terer dan sangat suke susu mama die dan dipeluk..evry time Masu letak die bunyi2..masu angkat je die snyap..mengambil perangai abg akif semase kecik la ni yg suke di dukung..lagi2 time dalam tangan mama die..mmg sedap gile die tido..dan dan sangat comel juge..utk info readers,baby ke 3 ni ada 2 abang yg bername Muhammad Akif Mirza [5tahun] dan Muhammad Harraz Mirza [3 tahun]..jadinye..abang saye dan isteri, iaitu kak effi ade 3 orang anak lelaki yang bakal menggegar dunie..aminn..

buat mase ini, saye dgn gembire dan suke hatinye akan ,membuke ruangan "nanny diaries" [sape2 da tgk movie ni??best jugak..unemployed graduates being a nanny--kedengaran seperti kisah saye juge kan??]..tawaran kerje yg tidak menguntungkan saye tolak kerana rasenye lagi berbaloi teman mommy and baby sambil2 ikhtiar utk kerje yg stabil..semangat dtg kerane setelah kelahiran dan kejadian tempoh hari, saye telah mendapat jawapan kenape sehingge sekarang saye tidak mendapat sebarang pekerjaan yg jiwe dgn saye..Tuhan maha kaye..kebetulan sebaik tamat kontrak saye menjadi cikgu, saye diperlukan di sisi keluarge rupenye..alhamdulillah..saye redha..setiap kejadian ade hikmahnye.. syukur kerana si dia telah bekerje dan buat mase ini itu pun cukup buat saye..insyaAllah akan ade peluang yg lebih baik utk saye..---berfikiran positive itu adelah sangat perlu ok... 

seperti kak effi..buat hayat 25tahun ni, kak effi adelah orang yg paling tabah pernah saye kenali dan syukur die sebahagian dari keluarge..rapat dengan kak effi sejak aku form 3 [zaman die dan abg sye bercinte..=)  ] dan semakin hari semakin erat..she is a very nice person..sangat baik dgn saye dan telah banyak menolong saye..bannnyyakkk sangat..skang ni pun gune laptop dan broadband beliau..telah menjadi salah seorang dan tempat utk saye bercerite dan meminte pendapat dan mengadu..mampu tersenyum walaupon ditimpe masalah..saye kagum..saye sayang kakak saye.. kak effi, nur doakan akak yang terbaik!!!


Rabu

kejadian yg berlaku seminggu ini---sangat mencabar dan teruji hamba Allah yg satu ni..

ke hadapan pembace blog saye..hehe..

ok..too many things nak btau..xtau terkeluar ke tidak nak menulis ni..rite now at columbia hospital oakland seremban 2..kat lobby..[sangat sejuk dan hampir beku]..teman kakak ipar saye dlm wad..baru bersalin anak ke3..the baby is a baby boy..sangat comel..ok..kantoi..mule2 td saye nak on9 sbb nak check emel je..last2..bukak fb dgn blog skali..hehe..xpelah..k.efi pon tido tu..baby pon dalam nursery..baik saye berpoye2 kat lobby dulu..heee ...kelahiran anak buah ke 4 aku ni [anak ke3 nana+k.effi],nampaknye telah merubah org sekeliling..mengambil contoh diri sendiri..alhamdulillah syukur..dan nampaknye,semue yg berlaku ade hikmahnye..Tuhan Maha Kaya..sangat bersyukur dan gembire baby semakin tembam..kak effi pon semakin pulih..sok luse maybe leh balik rumah..kali ni  kak effi akan berpantang di seremban.. =) 

ok..tu cerite past 4 days..past 5-6 days..saye telah berjaye menangkap cik anonymous..maksudnye..identiti si dia telah saye ketahui..suke dan sedih..suke sbb aku dah kompem siape si pendengki dan penyibuk itu..kate blog ni tah pape tapi tetap bace dan bagi komen..[nampak sgt menarik blog saye ini..bluekkk..]..saye sedih sbb ingatkan die xmenyimpan dendam atas ape yg berlaku...rupe2nye berapi dalam hati..[mcm la salah saye bnde tu jadi..]..thaks la apepon..ketahui lah..the choosen one is the best.. =P

Akhir sekali..telah berjanji kepade farrah akan berlatih ari2 di padang utk mendapatkan bentuk badan ideal..harharhar..tapi minggu ini gua xdapat a beb..gua join mgu akan dtg..dilla pon sekali..yg telah banyak menolong saye dan telah menolong mak saye cas betri hempon..hehe..
thanks kepade encik daus dtg lawat ..walopun di kedai makan [xsempat time tu..kami lapa sgt]...[kami=maksu+akif+harraz+nana jugak la]
[name baby xkompem lagi ape..dah tau nanti aku war2kan..]


salam ..

Khamis

no name

salam sume..

sape yg ikut blog ni tau la kot sal org xbername yg selalu komen gile..dah dibuang..entry saye sal cinte 3 segi kawan rapat saye [entry tu untuk cik N dan cik S --amanah org..time kasih S dan N..saye tepakse padam entry tu,..arap u all da bace n tahu update ye..thanks again especially to N] ..CASE CLOSED..NEW CHAPTER..

dlam minggu ni je mcm2 jadi kat dilla..hepy dpt tlg ape yg aku dapat..sabar aje ye..tgu aku lak nye turn nanti..pehh ..xsnaggup..nurul pun da nak abis blaja..congrats..and bout si farrah yg sangat rajin eksesais..hehe..weh..aku banyak hal la..aku kan chauffer kat umah ni..asal nak kua je..ade je kena g sane sini..pastu..laki aku kan dkt..die pun asik nak jmpe je..xkan aku nak tolak..kitorang kan dekat..sian ko farah..Ajak berada 1jam lebih jaraknye dari ko..manakale aku hanye 10 minit..hehe...hahahaha [saje bg ko sakit ati+berbulu]..banyak nak burak dgn ko ni..ari tu jumpe kat trek..xbanyak burak..kot anak2 aku xdtg ptg ni, aku jog la k..aku bkn xnak join ko g swim..masalahnye aku XTAHU berenang..dah mcm bg msg direct ke farah pulak,sedangkan ini blog saye..cit..

insyaAllah dlm mase terdekat ni akan stat bekerje..insyaAllah..moge ati aku senang bekerje..kalau x..will be unemployed lagi la ye..

ujung bulan ni bakal dapat anak baru..3rd child of nana+k.effi..aku lak xsabar2..hehe..best..anak ke 4 aku lani..

sign off..c y'all again
Terdapat ralat dalam alat ini