Macam-Macam Adaa..

Sabtu

Insane Me


Masih menggigil takut...dan marah...

Malam tadi aku buat perkara sgt intuitive yang bodoh..goshhh!!!!

Aku sgt marah.. Masih marah.. Aku tak boleh sabar.. Dia sangat melampau..Sangat berani buat benda jahanam..

Kami dimalukan...

Batu bata..aku lemparkan ke kereta.. heh...hati aku puas..kalau die benar, die takkan lari.. Batu bata.. Aku harap kemik kat kereta semalam lebih teruk kau buat la batu bata....

Aku takut..Sebab dia bukan calang2.. Samseng..gengster..Tapi adakah lebih kepada samseng kampung dusun atau samseng taik kucing?? Kalau benar, dia akan marah aku baling batu bata ke kereta die..Err kereta die??Kereta curikk ya...heh.. Insane me..Aku sekarang takut2.. Even parent aku takut aku di apa2kan..Pasni, aku akan spare hammer dlm keta dan beg..Penyembur cili nak carik mane ye??


Jadi..kawan2 blog..Kalau korang terjumpe aku tepi jalan atau kat mane2 je, dan dalam keadaan mencurigakan dan tidak selamat ..Tolong berhenti dan selamatkan aku...I am serious and i really mean it..

Aku admit..Aku takut akan consequence bakal berlaku.. Tapi aku percaya, kebenaran di pihak benar.. Tapi, tak ke kau puas, bile ko dapat buat benda yg kau inginkan sangat2 from the beginning??



Isnin

First Time


Semalam..First time la aku pegi tunjukkan muke..

Aku pegi kenduri rumah encik Firdaus..Hee..Bertemankan si Nuyun..

Masuk rumah, kami duduk sebelah Adik..Mintak Yassin lebih..'Akak amik kat situ' sambil die tunjuk satu bekas penuh Yassin..Aku terus melutut pegi amik Yassin. Tak bleh cakap byk, orang sume dah stat lame dah bace Yassin..
Nak bukak je 'Yassin' tersebut, si Nuyun terus tegur..
'Nut..ko pegi amik Iqra' buat ape????...'  Adik dah gelak2 xhengat dunia dah..
Aku lakk??? Tahan gelakk..Pegi lah tuka Iqra' ke Yassin..duduk diam2, tunduk tahan gelak.. Nuyun dgn Adik masih gelak2 kat sebelah..Nenek ade kat sebelah Adik..Tak tau la die perasan ke tak aku salah amik Iqra tu..Malu..Malu..Malu..

Semalam segan tahap dewa..Di kelilingi sedara-mara dia..Tak reti bukak mulut..Nasib baik Adik ade..Nuyun ade..Pasni nekad, nak lebih selambe, jgn segan2..Huhu


First Time je dah memalukan diri sendiri..[aku dan perangai gelabah aku sentiase seiring dan sejalan okeyy..] Dan aku macam biase, kene la selambe kann..Haihhh..Asma..Asma...


Balik pun aku tersengih2 sorang2..Pasal kisah Yassin tula..dan pasal Mama bahasekan dirinya Mama aku aku..Heeeee..

Sabtu

Makan Sedap


Okehh..ini cerite sudah lame..Last month..captured pun xbanyak, sebab mase tu xsabar2nak makan..hihi..Ini mase dinner opis aku nih..[ala..yang aku terpakse pergi tu..ingat tak?]

Aku ni gayat..Jarang makan bende2 macam nih..time tu aku tersalah amik cecah die..so, kurang syiok la sket..Apepun, tetap best dan menggemukkan [especially dessert..] Seb baik buffet..Memang kaw-kaw aku melantak..haha [pas kenyang baru nak menyesal..'ala..gemok lah aku camni'..-walaupun memang sedang gemok-]  =)


Baru sampai, meja pun kosong lagi, org pun xde lagi..hihi



Orang appetizer pegi amik ringan2, salad, bread mcm tu..aku..???Terus main course..haha





Tamakk..aku nak telan sorang2..sume nak rase..sedap!!..uuiiii.




Rabu

Question with Answer #1


Adelah sorang kawan aku ni, aku biase pgl die makcik je..haha..[Jgn marah Yati, nanti muke berkedut mcm makcik memon..haha].. Baru die kasik link blog die..semalam..Aku pun in search of blog kawan2 instead of orang yang aku xkenal..So, lately found few of them..Ok lah tu.Ade beberape entry aku nak copy..and this entry, one of them..there's more to come.. [Okey..tibe2 tingat aku ade hutang Blog Challenge dgn blog ni..okeyy..malasss..]
 
       HAVE YOU EVER :

  1. Dated someone twice :  Yes 
  2. Been cheated on : Yes, and so grateful for that.. Yihaa..!!
  3. Lost someone special : No
  4. Been depressed : Few times
  5. Been drunk and threw up : Palotak..xpenah of course..

       LIST THREE FAVORITE COLOURS :

  1. Black
  2. Purple
  3. Dark brown
[sile perhatikan warna2 di atas dikalangan warna2 basic/gelap..saye mmg pandai sembunyikan kebesaran badan..bijak..bijakk..]


       THIS YEAR HAVE YOU :

  1. Made a new friend : Yes..got..got..Sebab masuk tempat keje baru, umah sewa baru..Tapi jadi kurang peramah sebab...sebab..takut terlalu rapat dan di pijak
  2. Fallen in of love : Have..Have..with the same person since 4 years..[tersengih2 sorang..ewahh]
  3. Laughed until you cried : Yes..[sampai tokoncing pun ponah..]
  4. Met someone who changed you : Nope
  5. Found out who your true friends were : Nope
  6. Found out someone was talking about you : Nope..But found out since last year or year before..termasuk stalker aii kat blog ni..aii glamer yuu..tengkiu!
  7. Kissed anyone on your friend's list : kiss pipi ko kiss molot ko??friend list mano?FB?anak2 buah den dlm list FB den..termasuk tak?
  8. How many people on your friends list do you know in real life :Asik2 friend's list..FB? Tah..maleh lak nak kiro
  9. How many kids do you want? : Apo lak tanyo sal anak lak?
  10. Do you have any pets : None..[Ikan puyu mak beli kek pasar malam tu counted tak?]
  11. Do you want to change your name : No.. Proud to be me !
  12. What did you do for your last birthday : Selebret sekali sempena abis setadi hanya dgn makan Domino's Pizza boli kek sobolah Sunway Pyramid..kih kih kih
  13. What time did you wake up today : 7 a.m. [late..not as usual..'cuti']
  14. What were you doing at midnight last night : Midnight? Siap2 nak krohh krohh..zzzzZZZ
  15. Name something you CANNOT wait for : That something in 2 years
  16. Last time you saw your Mother : Pagi hari Komih lopeh..[7 April]
  17. What is one thing you wish you could change about your life :Kasar dan tak penyabar..Tone suare menyamai Siti Rahmah ni mcm sayang lak ..keh keh keh.. [u know siti rahmah? ala, my omak lahh]
  18. What are you listening to right now : Colleague typing keyboard..No music at all..huff..
  19. Have you ever talked to a person named Tom : Tomok [bukan Tomok penyanyi yang hemsem lubang idong kembang rambut hilang punce tu] tapi Tomok ex-classmate yang name sebenar die Azim..hahaha..
  20. What's getting on your nerves right now : Hal ini
  21. Most visited webpage : FB, this blog, Yahoo, Google..etc
  22. Whats your real name : Maryam Jasmin Murni [okeyy..aku tipu]
  23. Nicknames:Nur@Nut
  24. Relationship Status : In relationship [tersipu-sipu..]
  25. Zodiac sign : Scorpio [kalendar cino ko xndak?den bagitau jugak..lombu]
  26. Male or female? : Femalu.. (^^)
  27. Primary School? : KGV
  28. Secondary School? : SMSeri Ampangan / ST Tuanku Jaapar
  29. High school/college? : UiTM Jengka-best/S.Alam-takbest
  30. Hair colour : Apo lak hair kaler nak tau lak..resio..
  31. Height: dah lamo x sukat..last dulu few years back 161cm..[nasib baik tak tanyo boghek..xdo la malu bona kok den tak jwb]
  32. Do you have a crush on someone? :Nge hehehe..ado..ado..
  33. What do you like about yourself? :Sobab den anak apak mo omak den dan adik kepado abang2 mo kakak den..
  34. Piercings : Dah bersabun dah..kau tau tak bersabun tu apo.Kok tak tau tanyo
  35. Tattoos : Abah eh..
  36. Righty or lefty : Righty. Legty kire tak?

       FIRSTS :

  1. First surgery : Nope
  2. First piercing : Derjah limo [1996]
  3. First best friend :Tahh...
  4. First sport you joined : Hahaha..kocik2 dah ado masalah boghek badan..Paling handa lam lontar batu boghek tu [tak ingat name sebenar sukan tu]
  5. First vacation :Tah..
  6. First pair of trainers : Apo ni? Tak paham..

       RIGHT NOW :

  1. Eating : Biskut [di sarankan oleh Nananano yang soh aku diet Low Carbs..] Lamo nak buek, semalam baru setat..
  2. Drinking : Air masak
  3. I'm about to : Baring..Macamlah bulehhh..!!
  4. Listening to : Nothing
  5. Waiting on : In coming project that i need to handle

       YOUR FUTURE :

  1. Want kids? : Yes
  2. Get Married? : Yes
  3. Career? : Mahu sesuatu yang lebih berbaloi lagi dari sekarang

       WHICH IS BETTER : [aku tak paham dari segi ape ni..dari segi own appearance or 
        cari  lelaki or what??..]
  1. Lips or eyes : Both
  2. Hugs or kisses : Both
  3. Shorter or taller : Taller
  4. Older or Younger : Xghoti nak menjawab eh, xpaham pokok pangka soklan
  5. Romantic or spontaneous : Both
  6. Nice stomach or nice arms : Err..
  7. Sensitive or loud : None
  8. Hook-up or relationship : Relationship..??
  9. Trouble maker or hesitant : None
*xpaham pokok pangka soklan

       HAVE YOU EVER : 
 
  1. Kissed a stranger : Nope
  2. Drank hard liquor : Nope
  3. Lost glasses/contacts : Lost tidak lah, patah pernah lah..
  4. Sex on first date : Soklan tuk org kapir ni..
  5. Broken someone's heart :Nope. I am a good girl y'know..huahuahua
  6. Been arrested : Nope
  7. Turned someone down : Yes
  8. Cried when someone died :Yes[yang kona la..xkona xdo nangih do]..Kalau tgk derama Rosyam Nor yang ending die sadis pun kirim salam aku nak nangis..
  9. Fallen for a friend? : Yes. 'He' was a friend before.. (^^)

       DO YOU BELIEVE IN: 

  1. Yourself : Depend..Mostly yes sbb aku selalu overconfident..woo hooo...
  2. Miracles :Err..
  3. Love at first sight : Believe..But never happened to me..
  4. Heaven :Yes
  5. Santa Claus : No
  6. Kiss on the first date : No
  7. Angels : Yes..Tapi bukan angel yang kite tgk lam cite omputih tu de..atau pun angel yang omputih selalu gelarkan pompuan2 seksi mahupun bukan angel yang separa jantina aku kenal kek Jengka dulu [name nyah die Angel..keh keh keh]..okehh..the real Malaikat..ok..


       ANSWER TRUTHFULLY : 

  1. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time? : No
  2. Did you sing today? :Yes..
  3. Ever cheated on somebody? : Nope
  4. If you could go back in time, how far would you go? :Tak mahu
  5. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be? : Nantilah jawab yang ni..
  6. Are you afraid of falling in love? : Yes..After being dumped and before met Mohd. Firdaus Mad Daud

Selasa

Duit..??

Huarghhhh...mengantuk...

Hari ini nak bercerita pasal..ermm..pasal...Duit..boleh?

Okey, tanpa kite sedar kan, hidup kite hari2 kene ade duit. Kite keje pun untuk duit, dengan duit tu la kite bleh buat ape kite nak..Biasanya, makin hari, kehendak semakin meningkat. Kalau dulu makan kat restoren biase je KFC, McD, dah berduit sendiri ni nak pulak g restoren mahal2 sket mcm Victoria Station ke, TGI Friday ke kan..(bagi aku mahal, mungkin bagi pembaca murah.bergantung dgn keadaan poket anda ye)..Dulu beli baju kat kedai Pakaian Ji Seng @ Peace Collection tepi2 jalan tu kan, dah bergaji ni nak lah beli baju jename2 seperti Guess ke, MNG ke kann..Dulu pencuci muke pakai Ginvera atau Avon  yang boleh beli lam katalog yang makcik2 jiran bawak dtg ke rumah, skng dah pakai SK-II atau Clarins dah..Pastu time belajar kite xkesah bilik sewa berkongsi, dah bekerja ni, bilik nak sorang2 je..Pastu dulu naik bas je g mane2, skng nak bawak keta plak..Dulu pakai keta kancil , skang nak pakai lebih sket, Vios ke, Honda City ke kann..haa...ape hal aku membebel ni kann??It's all about what you want..Is it what u need? or u just want it? (kehendak atau keperluan?)

Bace entry INI ..Ape korang rase bile bandingkan diri anda dengan si Jaiho tu??Aku bukan ape la kan.. Aku selalu bandingkan aku dgn org yang lagi tinggi gaji die dengan aku..Kenape? Tah, sbb manusia ni ade sifat tak bersyukur kann..aku la tu..hihi...So, duit ni kene pandai spend (or spent?) haha.. Camane cara kite nak menyimpan utk masa depan kite, hulur2 kat parent, dan membayar hutang PTPTN (Jangan jadi seperti kacang lupakan kulit--bak kate iklan PTPTN kat tibi tuu) dan membayar sewa umah/kereta dan bil-bil? Sambil menulis ni dgn niat nak pembaca mengikut contoh tauladan baik, entry ni juge untuk diri aku ye..ye Asma ye??ye?? (sambil mengangguk paham)..

Mula-mula, tolak terus duit gaji anda utk :
1)Bayar sewa rumah/kereta/bil api+air, bagi ke mak bapak, bayau utang dll
2)Baki duit tu, anda bajet utk minyak kete/makan/tol/ dll
3)Baki duit pastu , anda amik lah setengah atau suku utk menyimpan..pastu baru lah anda pikir nak pegi joli..itu pun ade baki ..hahaha..

Zaman skng ni pun aku xpaham sbb harga barang naikkkkk pastu naikkkkk dan naikkk..Padehal gaji ni plak harge barang dah naik 3 kali pun belum tentu gaji kite ni naik...betul tak ?betul tak?? Yang naik pun berat badan je..ha ye dak??hahaha

Sebab tu, anda2 yang rase gaji anda tu mantap dah (ape lagi yang xmantap sgt tu) , sile jangan buat kad kredit ye..sebab itulah penghisap duit anda secara senyap2..(di ceritakan oleh mangse sendiri bahawe kad kredit ni tak lain xbukan menyusahkan dan membebankan kite)

Aku bersyukur ler, walaupun kehendak (yang xberape perlu) aku tinggi, tapi aku masih rasional sbb aku dahulukan keperluan still aku leh hidup..

 (^^)



#google#

(bagilah lembu ni makan tiap ari okeyy)


*Tip utk kesenangan mase depan *kurangkan berbelanje kat bende yg xperlu, jgn berhutang, menyimpan setipa bulan walau sedikit, buat bajet bulanan dan pastikan ikut bajet yg dah di buat, jgn pegi window shopping (kompem korang akan keluarkan duit walau utk membeli kacang rebus atau donat epal besar), fikir sebelum beli *


Rabu

Kat Tepi Jalan Pun Jadi Ok!



Haa..ini aii nak setori..semalam, peh kua opis, terus pegi S.Alam..Ade "hal" sket..huhuhu..Tgh on the road tu kan, aii pun ternampak satu kete yang sangat familiar die punye numbo plet..terus ler aii high beam [dgn harapan pemandu tersebut akan selowkan kerete beliau dan boleh ler aii bagi isyarat 'please pull over..please pull over' --macam polis omputih la pulak aihh..

Sambil org sebelah memekak 'jgn la high beam..ikut je..ikut je..'..aii ni dalam ati..kalau aii ikut je, smpai bile lak pemandu tersebut nak berenti?? Jadi aii tak ikut arahan org sebelah yang busuk itu..Terus la aii memecut dan membawa kerete betul2 sebelah kerete tersebut..maka aii dgn kelam kabut melambai2 sambil jerit2.."haiii..woiii...benti2.." sambil tgn tunjuk signal benti tepi jln..


Maka, berenti la 2 buah kete kat tempat bas mengangkut penumpang..hahaha.. Terus ler aku kua, pompuan sebelah pemandu kereta yang aii kejar tu pun keluar..Berpelukan la kami di situ..kih kih kih..Pompuan tersebut adelah.......

 Yaa..Ini dia si tembun yang badan baru macam melahirkan dan si kurus yang sebenarnye tgh pregnant!..Syai..


Syai ni satu uni mase diploma [lain2 course..tapi kenal mase buat short course kat Arau]..Jadik rapat sebab..tah..chemistry? hehe..mase kami degree, kami adelah housemate selama 2 tahun..Now she's married and pregnant!..Cayalahhh!!!


Sila rujuk gambar di atas ye:
Arrow merah--blok ni adelah area umah sewa lama kami..2 blok pas blok ni adalah blok kami dulu
Arrow hijau--Kerete ni lah yang membolehkan aii pegi balik keje..Skang ni asik sakit je, maka terbang la duit aii lebih sket kat die
Arrow pink--Ade baby lam perot syai..hihi





Aihh..tembun betoll..dah disuruh syai edit gambau ni sopaye aii kelihatan selim, tapi ohhh...



Sila rujuk gambar di atas ye:
Arrow 1-- Tempat tunggu bus mase nak g klas zaman belajo dulu..bus punye la sket lambat..arghhhh.. T604..memori berdarah..nak g klas kul 8.30, kalau xnak lmbat, kul 7 dah kene kua umah..arghhh..
Arrrow 2--Kalau bus stand dah penoh, kau berdiri la kat situ..
Arrow 3--Tapi aku prefer berdiri kat sini..senang nak rebut naik bus..arghhhh..kenangan naik bus yang xbest!!



Si tukang amik gmbar [alan--suami syai] dah tebal muke kami soh amik gamba kat tepi jalan..Org2 yang tunggu bus pun tengokk je..hahahaha.. Orang yang sekerete dgn aii tadi plak dok sengih2 jauh2..maluuuu..hahahaha...

Tepi Jalan Pun Jadiii.....

Marah dan Sedih


Aku marahhhh!!!!!! Dalam mase yang same sedih.....


Marahhh!!! Sangat2 marah!!! Sampaikan, aku nak membakar rumah, kereta dan segala objek2 yang terlibat dgn subjek yang buat aku marah ni..aku nak membunuh, nak membelasah, kalau boleh (cita-cita aku) aku nak bagi kepala binatang haram tu kat subjek...Tapi, segala kemarahan aku yang mendorong aku buat camtu hanya menyamakan aku dengan iblis dan syaitan..What for? Allah S.W.T kan ade..Mintaklah balasan yang setimpal dari-Nya..aminnn...



**

Sedih..Aku sedih sebab melibatkan orang yang aku sayang [walaupun xkelihatan aku seperti sayang kepada dia] --aku sayang dia--.. ='(  ..Sedihnye..dok fikirkan aje, dah bergenang air mata ni.. Memang ada hikmahnye semua ni..InsyaAllah..KAMI semua masih ada..Pedulikan yang tak percaya, atau sekutu2 yang sibuk memburukkan dia..Aku dah boleh nampak, jahanam tu bakal melarat..kerana tak sikitpun perkara yang dilakukan yang baik, semua hanya menganiaya, menjahanamkan..

 
**

Aku bersyukur..Allah S.W.T tunjukkan ia pada waktu ini..walau aku berharap ia berlaku awal sedikit, aku pasti ada hikmah..Aku bersyukur, dia sangat tabah..dia redha..aminn..akan ada lagi baik akan datang selepas ini..aminn

Kita sama2 bantu kurangkan kesedihan dan kekusutan dan beban.. PASTI HIKMAH TERBESAR MENANTI DI SEBALIK..AMIN..


**


**google


Terdapat ralat dalam alat ini