Macam-Macam Adaa..

Rabu

Quilling - How To..


Okey..I better make this fast..lunch time..opis kosong..aku?? Tgh diet jimat..huhu..


Ade member tanye how to get the quilling materials..sangat mudah..Ape yang kene ade ialah:


-Colour paper which u can get it in any stationery shop..pastikan jgn beli yg terlalu nipis yer.. 80gsm pun ok..nak yg tebal2 pun boleh, tapi nanti tak lut dek shredder la pulak..Kalau malas nak potong2..Yang dah dipotong pun ade dijual disini

-Paper shredder. Mase mule2 quilling, aku xde paper shredder ni.. Jadinya aku dok ukur kertas 5mm dan tanda banyak2 dan aku potong satu2..hadoiiiiiyaiiii..penat gile.... Kalau pakai kertas tebal yang tak lut dek shredder tu, memotong la ngkau yerr..shredder punye result ni just 3mm jer..kalau nak memotong 3mm manually...gulp..sape2 yang xpakai spec akan kena pakai spec jap lagi..click here to buy paper shredder online..tapi yang ini hand powered..aku beli yang pakai betri dan usb kat pc atau laptop..can't find the websites lahh..sori ye...kalau kat POPULAR punye agak besarr dan mahal.

-Quilling Tools. Kene beli slotted tools (click disini) atau buat sendiri dari lidi (lidi buat bunga telur atau buat satay tu ler)..Click here to see the tutorial..Taken from Kak Lin Handmade Greetings Card Blog..

- Gam..Ade mase utk buat mcm kad aku yang prevoius (CONGRATS CARD ) kene pakai UHU..utk gam quilling biase, pakai gam biase..sebaik2nye pakai gam yang muncung tajam..senang nak menempel nanti..owait?

- Kesabaran dan imaginasi anda..  =)




Untuk panduan..Sile lah bukak blog2 yang ade dlm blog list aku ni under  :: Art and Craft ::
Buat mase ni aku xde pun buat kad2 ni sbb kesempitan masa dan ruang..( dok menumpang kann..tunggu la dapat bilik sendiri nti..heee)



Okeyy..Clear?? kalo xclear meh tanye aku..heee





Petua Merawat Wajah



Salam and hello


Memandangkan muka saye ni masih lagi di landa masalah akibat kerja di site [aritu], saye nak berkongsi petua utk menghilangkan jerawat..Muke saye ni xlah putih jelita, tapi memang susah sgt nak tumbuh jerawat [dulu..]. Saye xkesah, hitam pun hitam lah [hitam manisss yerr.hehe] tapi jerawatt..aduii..saye xminat..[err..sape je suke jerawat?]
 


Jerawat ni senang 'timbul' kat kulit berminyak yer..So, preventlah kulit berminyak dgn memakai produk2 yang sesuai dgn kulit anda..Pastu ade satu amalan saye slalu buat [duluu..ye dulu]..oleskan air batu ke muka anda tiap hari [ade saying mengatakan bleh prevent jerawat..] proven yang saye memang payah nak dapat jerawat [dulu yer dulu..huu] bile dah tak buat sebab dah cantik takde mase dan lupe, pastu keje di bawah panas terik plak tu, galak lah sang jerawat ni timbul..hukk


Utk merawat jerawat saye memilih rawatan menggunakan yougurt. Cara2nya ialah menyapu yougurt ke serata muka [jadikan sebagai masker] . Biarkan 10 minit dan selepas itu boleh lah bilas dgn air bersih..Lakukan setiap hari ye..pastu yougurt lebih2 tu korang ngapp..haha

Masalah lain timbul lepas jerawat dah xde..tapi perut nye ade..[macam muke saye ni lah..spoil betulll].. Untuk hilangkan parut jerawat, amik sedikit asam jawa secubit dan campur sket dgn air..sapukan campuran tadi kat bahagian muke yang berparut jerawat tadi.. [yang ini saye belum cube, nanti saye cube ye]





Untuk hilangkan bintik hitam /putih [macam yang ade kat muke ni sket2..], saye selalu buat camni ha..
-Amik tisu muke [tisu lembut yang selalu ade 2 lapis tu laa] potong ikut besar mane korang ndak..pastu celupkan kat putih telur [hati2 sbb tisu tu akan bergulung sebaik kene putih telur ]..
Dengan hati2 sile lah letak pelan2 kat kawasan hidung, atau dahi atau pipi atau dagu yang ade bintik hitam/putih tadi..Memang agak busuk sket [hanyir] tapi tahan jelah ye.. Tunggu sampai tisu keras dan kering..Baru di angkat dari muke..Hasilnye korang akan nampak bintik2 hitam atau putih melekat kat tisu tu..tapi ini akan berlaku kalau tisu benar2 kering dan keras.. Pastu terus cuci muke dengan pencuci muke  ye..Amalkan seminggu sekali ye..






 

Selasa

Yesterday and Quilling




Salam and Hi...btw, aku xde modal nak wat entry pasal ape...So, aku masukkan lah sal bende yang aku dok buat skng ni sementare ade mase ni..Memangg..memang xcantikk..tapi, macam puas je everytime siap 1 card.. =) 






This card aku buat utk BFF ku kat Jiboi ni..Nurul and Dila..agak kosong..tapi xdak idea dahh..idea worms and butterfly dapat dari internet, cume aku xbuat snail kat bawah [thats why agak kosong..]





Uikss..??chocolate?? Malam tadi Nurul dtg melepak..At sudden she gave me this choc..eventho aku kurang minat plain choc [suke yang ade dgn kacang hazel or almond], dah setengah la jugak aku bedal..nyummmy! Thanks nuyun!!









Okeyyy..selekeh gile..i know..tapi ni la quilling terbaik...terbaik yang xcantik...sob sob..






Haha..kad di bawah ni aku buat setahun yang dulu..yes it is..hideous..saje2 upload..1st try utk aku buat pop-up card dulu2 and it ends there..[aah..aku ni pemalas..hee]











Err...ehh..jap..jap..tajuk entry aku adelah Yesterday and Quilling..what about yesterday?? Okey semalam adelah hari malang aku dimana aku terpaksa keluarkan duit sekali ganda..

Mak nak pi bank..aku parking kat blkg Maybank town Seremban..yes, parking mmg sempit dan aku tension..pas dah setel, nak g beli barang2 sket..Malangnya ruang yang sempit dan kereta 4wd ford yang parking kat depan simpang xmembolehkan kereta keluar dari simpang. Pastu aku yang bengong ni ingat keta viva ni muatlah lalu..No!!! memang xmuat lalu ter'scratch 'lah keta bukan aku yang bayar ni sket kat bhgn bawah belah kiri kereta..Then come one pengkid look-a-like [yang aku pun tersasul2 panggil kejap abang, kejap akak] tolong aku lepas dari simpang tu.. "okey, awak pusing kanan sampai abiss..okey straight ke depann..okeyy..stop..belakang skett....bla bla bla.."

Mak pulak awal2 keluar keta..aah..mak memang xpatut keluar sbb langsung xmembantu instead cakap kuat2 'abisss..keto ghusakk...abihhhhh laaa...jahanammmm keto...'
Dah tentu aku ingat kemik..Bile aku turun tgk...Ohh tidakk punn..Terus lah mak yang 'Cool' nak balik..langsung lupe tujuan keluar..

Balik
Call Dila
Hantar kereta utk cat scratch tadi
RM 100!  -_-
Dila cakap keta die penah scratch teruk dan besar RM60 je..Malang lah aku sbb bos situ yang kawan dila tu xde kat bengkel..instead of RM50 je [aku rase] kene ketuk dgn budak2 keje situ RM100..[sebab aku nampak pastu budak lagi satu masuk opis dan masuk not RM 50 dalam poket...aku sangat &*@%$?(#&%#@   tapi nak wat camane kannnnn....

Ape yang membuatkan aku rase argghhh tu adelah -aku nak pindah, awal2 ni banyak sket nak pakai duit, then terbang cmtu je duit aku sbb scratch kucing tu..thats why 100 tu memang besar nilainye kat aku...kalau keta itu keta aku, bulan 6 agaknye baru aku cat balik..   T__T"


Jumaat

My Quilling Cards



Pheww..!!
Hari ni aku agak "free".. hehe.. So would like to share on my handmade cards..ni jelah yang sempat aku buat..This would be my 6th and 7th card of quilling.. [both already given]..Pencapaian yang xmembanggakan langsung bagi seorang yang ade shredder sendiri..hehe..




Kad nih utk adik Firdaus yang dapat 7A dlm PMR..adiah xdapat beli lagi, bajet kureng sbb dah nak pindah ni..[ketas ijau tu aku buat hiasan sampul. craft brads tu SIL yang bagi utk aku buat bunga, tapi pakai utk ni lak dulu..hehe]



Kad ni utk sempena 4 tahun kami last month..Gambar kad ni yg dah siap xsempat nak snap..hee




So...Yes.. i really do enjoy making cards and quilling. Tapi just utk diri dan keluarga dan teman2 aje..belum layak nak menjual lagi sebab xkemas sgt..apepun i enjoying to making cards as hobbies..

 In future, aku xtau lah aku sempat buat kad ke tidak..hurmm...

So thats's it for this entry.. Daa...

(^_^)

Isnin

Yang Mana Satu

Which one is better?

Duduk kat rumah -rumah mak bapak - sebab keje dekat2 rumah  [xpayah bayar sewa rumah, xpyh pening sal makan, tmpat tido sume] atau duduk menyewa [sebab keje bukan dekat2 rumah tapi kene bayar sewa rumah, makan sendiri, dll ] ??


Pertimbangan lain- Kenaikan gaji, boleh kirim mak bapak duit belanje lebih sket, boleh berdikari bla bla bla..


Lainlah kalau kerja kat kampung tu keje gomen..kalau GLC? GLC ni xdapat pencen kan?kenaikan gaji pun erkk..brape tahun sekali ye?Selesa memang selesa kalo kerja dekat2 rumah..tapi sampai bile?selesa kalau bujang. Kalau dah kawen?Kalau nak beli kerete?rumah?kehendak peribadi?


Memang leh tolong2 family kalau dok dekat, tapi dari segi kewangan mungkin xdapat tolong banyak le..kann?

Skang mungkin dah selesa dengan angka yang kita anggap dah memadai kalau dok kat rumah, akan2 datang?
Aduhaii..dugaan yang datang mesti berkenaan benda2 yang terpaksa buat keputusan berat mcm ni..Waraskanlah aku utk berfikir, jauhkanlah perasaan yang xberkenaan dari mempengaruhi aku utk membuat keputusan.


Yang mana satu? Pandangan2 yang membaca mungkin dapat membantu..


3days left to think bout it wisely..



Terdapat ralat dalam alat ini