Macam-Macam Adaa..

Rabu

Working Together Conference





Bile dapat tahu, nama tersenarai untuk join conference, hati pun hepi la sebab dapat lari dari workload. Tiba-tiba jadi tak hepi sebab jadi peserta tunggal Muslim..Huff..Takpa..Takpa..Be positive! Aku boleh!! Dah le kena pegi sendiri. Aishh..Aku dah la pakar sesat jalan. Takpa-takpa, mesti boleh.. Sunway Resort & Spa betul-betul sebelah Sunway Pyramid. Oklah tu, senang carik. Pagi-pagi Isnin gerak dari Seremban [yes, I cannot stop my self from balik kampung every weekend, even bayar tol pakai syiling, pun bolehhh]

Matahari baru terbit bile aku lepas tol singgit seposen tu [federal].. Inilah yang terpaksa aku hadap..iaitu..




JEMMM...!!!!!!! ini yang buat aku nyampah dok Kelumpo ni!


[Nak buat contribution tuk kawan2 aku yang tabah mengharung jem ni hari-hari tuk pegi keja..Syabas kawan2!!]

Ok..Sampai dah, parking kat lot kedai2 je. Tak mampu aii nak parking dalam hotel tu ok. Dengan seronoknye aku parking tanpa memikirkan parking ticket! Ok. {Padahal, tempat tu adalah area ticket parking. Selamat lah sebab walopun tak bayar parking, takde saman tuk aku. Syukran..Hari ke dua, tak lupa dah bayar parking. Pat ringgit one whole day. Murah, Jimat syiling aii..}

Bla bla bla..The conference start. Tu dia..Ada Malaysian, Indian, Japanese, Australian, Canadian, Thainese [betui ka?], China Chinese, Singaporean, and Hong Kong..ehh..same lah dgn China..hehe..

Mule2 tak sampai lagi kesedaran. So, boring la jugek..











Ok..ni mule2 je..pastu bile masuk tajuk kegemaran, segar dah bijik mate..Hihi.. Banyak lah belajar pasal waterproofing construction di negara2 yg terlibat. Actually, Yes dah berminat dgn kerja, cuma tak berpeluang utk ke depan sangat sebab ade barrier2 yang perlu di tumbangkan. So tengkiu Bo$$ [for the conference SAHAJA] 

Bile join conference semacam ini: 

Yang Best
- Dapat kenal ramai orang. Besttt.. Meet this prof. who is actually in Nuclear Science field, and actually [lagi] pernah bekerja kat NASA and one of the team who sending Neil Armstrong to the moon [even aku tak berapa percaya akan kisah ade orang pernah sampai ke bulan sebenarnye..haha]. Die cakap, mase proses ke sana [bulan] nyaris2 ade accident 'You don't tell anyone ok.' kate Mr Sherman [American chinese] Oopps..pecah rasie'.. Takpa, blog aku takde orang penting nak baca pun..hihi.. Also met with Japanese guy yang cute [yaww] sayangnya ngak tahu berbahasa inggeris.. You beware Sasajima, I will email u shortly.Mesti yu gune google translate utk paham email ai tu kan??kan??.(^_^) Last2 borak dgn pakcik Jepang yang nak belajar Bahasa Melayu. Ok, time tunjuk skill Nihon-go aku lah [macam biase..gedik taww!]..Not forgetting the Thailand guy whose his name is hard to pronounce..gaa..!!! Uishh..apsal sume berjantina Lelaki? Hew hew hew..







- Dapat belajar pasal benda baru [eh, bukan ke point ni patut jadi point pertama??]
yes..there a lot of thing that I learn.. Kat China ade lebih 500,000 jambatan yang perlukan rehabilitation ok..what?500,000..wow kan??Hey..cakap laa Wow!cakap lah..haha..dan haruslah gune Xypex, cos Xypex  product don't cheat! It's the person who cheat, not the product..

- Dapat makan best-best , yang tak pernah jumpe, yang mahal-mahal, yang tak tahu camane nak makan pung ade..Should I elaborate?Naa..cos me myself tak ingat ape name mende alah tu..macam2..pelik2..sedap2..hehe..Alhamdulillah..rezeki aku lah kan? =)

- Dapat belajar berdikari..err..huh??yes..as I am the only Malay/Muslim, err..paham2 sendirilah..


 Yang Tak Best

- Nobody respect me as a Muslim including collegues and bo$$..hmmphh.. Very disappointed.. Adeke patut suruh aku masuk non-halal cafe?Adeke patut suruh aku minum wine? Adeke patut tak bagi mase Solat?Adeke patut ??Alhamdulillah aku dapat tangkis bulu tangkis..huh..ok, joking! Yes, luckily I dit it..and I did it very well tanpa mengamuk sakan. Terasa aku lak pendatang , padahal aku di negeri sendiri, jadi takkan mengaku kalah..Aja-aja fighting! 


- Bile balik, bo$$ expect something dari kite..Definitely lah kan? If not, rugi lah puluh ribu hanye tuk 2 days conference kan..kan?







So, ada sapa2 nak offer aku kerja kat Seremban? Seremban suit with me well [err..tak kena mengena with tajuk rite?] hihi






Till next entry!









Jumaat

Balikk!!!







Ouh!! It's Friday.. Weekend is here again.. Yeayy..


Nak balik Serembannnnnnnnn lahhhhhhhhhh.....


My heart don't belong here..

Khamis

Banjir Oh Banjir


Ok. Cerite banjir ni berlaku awal bulan lepas. Dah busuk basi dah aku baru teringat nak update, ngehehehe.

Kisahnye.. Rumah (sewa) aku ade 4 bilik, (3 bilik atas, 1 bilik bawah) aku dok bilik bawah. Malam sebelum2 mmg aku terbongkang kat living hall sebab dalam bilik panas, tapi malam tu kebetulan aku tido dalam bilik pulak. Ape kene mengene? Ok macam ni..

Mase tu aku tido, aku terjage tiba2 dan baru tersedar aku tertido tanpa tutup lampu. So, aku bangun dan tutup lampu. Mase tu pulak dalam mamai2 aku macam terdengar bunyi riuh rendah kat luar pastu macam bunyi orang ketuk pintu bertalu2. Aku buat tak tau dan sambung tido..Tibe2 aku terjage lagi sebab aku dengar orang panggil name aku.Aku pun macam tersedar dari mamai dan terus berlari keluar. Aku tgk jiran terjerit2 kat luar. Luckily, aku pernah bertegur sapa dengan jiran belah kanan, dan die pun kenal name aku. "Asma, keluar..keluar..banjir ni!! Keluar! Air naik!!" Bile aku bukak tingkap, tu diaaa porch dah tenggelam, selipar bergelimpangan (hahah..bagi sedap cerite) Terus la aku naik, kejutkan budak2 rumah (sebenarnye masa tu kalut, aku bangang pegi kejutkan sorang je..hahaha) Mase tu pukul 3.15 pagi camtu.. Lepas dah tukar baju and pakai tudung, aku dgn housemate keluar la, terus jiran2 tegur, "haa, dah bangun dah..Tido mati ke? Sejam kitorang kejut, tak bangun2. Macam nak pecah ketuk pintu pun tak bangun"  .. Heeeee...That's mean, banjir dari kul 2 lah..

Jiran yang baik hati (semua baik kecuali jiran kiri..hak tuii) datang tolong cabutkan wayar battery kereta..Terime Kasih jiran (tapi tak tau nama) .. Part kelakar , ade jiran lain tanye "duduk rumah ni berapa orang? "..."4 orang je"jawab aku... Ok, ape yang kelakar, dah setahun 3 bulan jugak kitorang menyewa kat situ, itu 1st time nak bertegur sapa..ahahaha..


Ok..nah gambar yang tak berapa clear. Sebaik main2 tangkap gambar, even tak clear ini lah evidence membolehkan aku amik Cuti Bencana (tak payah tolak annual leave) 








Air makin surut time ni..






Jiran cakap, mase mule2 die sedar banjir, air naik sampai ke paras yang aku tande garisan merah lam gambar atas ni











Ok..Everything is fine..Walaupun ade bunyi2 tak best mase tekan brek, air tak masuk lam kereta..aku tunggu dlm 24-h before startkan kereta balik..Sebaik aku parking dalam, porch yang tinggi sedikit sebanyak membantu la, kalau tidak, mmg masuk air dalam kereta la gayanye.. 

Ape pun , Syukur atas dugaan Mu..

Redha




**       Redha       **









Qaid Tengok TV


Khusyuk betul nampaknye mamat ni tgk tivi..Tempat duduk spesel, dalam walker abang Firas dulu..

 
Tengok kartun.Ape2 kartun pun boleh.


 Alamak, maksurazi kantoi tangkap gambar Qaid lah!




Ahh..Sibuk je maksu ni..Sambung tengok tv lagi bagus!



Isnin

Quickie !!


Salam..

So...[long sigh].. Banyak sangat yang berlaku. Banyak sangat kerja sampai tak sempat up-date pasal ape yang banyak sangat berlaku. Last-last, dah tak ingat dah ape yang banyak sangat berlaku tu, sebab dah  lama sangat dah berlaku..boleh? Haha..


Since aku ni makan gaji, so, kena la utamakan kerja dari blog ni buat sementara waktu , sementara kerja tengah banyak ni..Suke sangat buat ayat pusing sekarang sebab kepale pun tengah pusing.


Dalam banyak2 yang berlaku tu termasuk lah jugak dugaan2 yang bisa menggoncang iman dan tahap kesabaran. One of it pasal kesihatan. From now on, time-to-time, aku akan cube lah google info2 yang tak ramai kawan2/dear readers amik berat. Since ramai orang2 sekeliling aku sakit [termasuk diri sendiri] aku cube la amalkan cara hidup sihat dan cari sebanyak mungkin maklumat pasal top-to-toe punye info sihat..Later ya!
Terdapat ralat dalam alat ini