Macam-Macam Adaa..

Isnin

entry xjadi



...
...
...


Tadi macam banyak je nak cerite..hmm..tibe2 hilang dah nak type ape dlm kepale nih..


-- Petua guna kentang tu [rujuk previous entry]..aku xsempat cube..Semalam cari2 kentang dah takde plak kat dapo sbb malam before tu aku dah guna banyak utk buat bergedil rekaan sendiri..hihi [will post entry bout the recipe later la k]

-- Kek yang aku mention nak wat dlm previous entry tu..ade colleague aku order kat aku.. hahahaha..klaka..pastu aku terjual murah plak tu..xpulang modal betul..xpe..dah ade strategy utk buat kek tu berbaloi dgn arge murah yang aku kasi tu

-- Panas hati tibe2..xjadi teruskan entry kali ni [sebab tgh lapa ni  o_0 ]

Ahad

Petua Merawat Kulit Wajah Sunburn




Perempuan2 di luar sana.. Ada ke yg suka berjemur? Suma pun mahu jaga kulit. Mahu putih, bebas jerawat, licin, peruntukkan duit utk membeli pencuci muka, day cream lah, night cream lah, toner, scrub..dan ada yang suka manjakan muka di spa buat rawatan [facial]


Aku..walau tidak cerah, putih gebu.. bersyukurlah jarang bermasalah jerawat.. Tapi, kini..urghhh..hari2 pun perlu duduk bawah panas..balik2 rumah je, bile bukak tudung,nampaknye macam pakai topeng pulakk dahh..urghh.. 
Dorang .." Amoi..u kasi kija opis maa..sejuk..lagi bagus.."    aku.."hmm (^_^).."    abis ape aku nak cakap lagi?? Aku bleh handle keje kecuali nak bagi arahan dan utk  mereka mengikut arahan2..bukan apelah, aku rasa aku xubah seperti kambing hitam je ..tapi..hurmm..it's ok lah.. aku rase aku bagi peluang kat dorang 2,3 bulan lagi la..kalau kelihatan aku seperti dah nak mati.. maka adelah entry kat blog ni nanti.. hihi


Ape yang aku mahu kongsikan hari ini.. Petua Merawat Kulit Wajah Sunburn..belum cube lagi..tapi..malam ni aku nak cube lah.. =) 

  • Amik sebiji kentang..Basuh.. Then kukus..[mlm ni aku nak cuba rebus lah.leceh plak nak kukus sebijik kentang tu aje] sampai lah kentang tu lembut..pastu lenyek kentang tu..kemudian paste pada kulit wajah anda yang sunburn tu seperti saya sekarang [sungguh kasihan..hmm]

** Cakap sal kentang ni..kentang jugak bleh digunakan sebagai bahan utk hilangkan sembap di bawah mata..[seperti aku jugak..malu nak bukak spek di umum..kasihan kan??] Caranya senang aje..hiris nipis kentang..then letakkan di mata..[biasa orang letak timun kan?kali ni cuba kentang pulak ehh..]




Kini aku sangat merindui kulit asal saya..uhukk..ya,aku tahu aku adalah seorang berkulit hitam manis [tambah perkataan manis supaya kedengaran manis..nge hehe] Ohh..banyak sebenarnye benda nak update kat sini tapi...aku nak wat kek cokelat lah utk bawak esok, pastu nak wat nasi goreng cili api nak wat mkn malam..nyamm...[no wonder my weight keep adding number..woo hooo..]

 **kek cokelat tu aku dah beli tepung tu 2 weeks earlier konon2 nak bawak mase besday saye yang ke-- ehemm...heee 25th on 18 November [belated besday to me..tahun ni dapat Nana adiahkan banyak baju bundle..=)  dan potong kek  yang abang dan kak farah beli bersama2 anak2 buah--jugak makan satay..makan ape lagi tah..] dah beli lame tepung--tepung segera tapi baru nak buat arini.. =)
 





c y'all at next entry

 


Selasa

tiGA MinGgu

three weeks

what did u expect ?


 a baby could drive a car?

10 storey building completed?

one's can get PhD ?

1 dollar could turned to 1 million dollar?

a civilization were created?

Sabtu

merenung diri




Setiap orang punyai kebaikan dan keburukan dalam diri masing2 kann??

 
Hmm.. 


Apa kata luangkan masa cuba merenung diri sendiri

Tak semestinya kau assume benda kau buat tu betul hanya dengan mendapat sokongan pihak2 yang tak berakal

Tak semestinya benda kau buat tu salah sebab kau xselesa nak melakukannya

Jangan rasa diri hebat hanya dengan merasa kau dah cukup sempurna , mendapat segalanya dan kau terus menghukum orang2 di luar sana hanya kerana mereka xmelakukan apa yang kau dah lakukan


Berhenti, renung diri

Rasa hebat kerana disokong ramai terutama yang langsung kau xkenali hati budi

  1. Kata kau, rasa beruntung mendapat jodoh di usia muda dan menghukum pasangan yang masih xmendirikan rumah tangga walau hubungan mencecah usia 5-6 tahun [contohnya]. " Kahwin awal mengelakkan maksiat. Bagus lah kawen awal ni, bla bla bla.." kau tahu tak, x semua orang beruntung bergaji besar seperti kau, x semua orang mempunyai keluarga menyokong anak mereka berkahwin di kala setahun jagung bekerja, x semua orang mempunyai keluarga yang mampu menampung perbelanjaan perkahwinan anak mereka, x semua orang bersedia mahu mendirikan rumah tangga kerana mereka takut xmampu menyara keluarga/isteri selepas mendirikan rumah tangga..Ketahui lah..xsemua orang beruntung seperti kau. Jadi janganlah lagak bagus 
  2. Kau kata kau penat. ---"Penat lah kerje kat sini..arghh..kene tido opis lah nampaknye..pasni nak berenti lah..nak keje kat 'tut' lah..senang sket..xpyh lah terkejar2"..bla bla bla.."Bos kedekutlah..bla bla bla...xde bonus..bla bla bla" [contohnya] --okey..pernah kah kau merasa akan keadaan dimana kau duduk kat rumah berbulan2 tanpa kerja?pernah? pernah tak kau rase pengalaman pergi interview 20X tapi satu pun xdapat..pernah?? Bile Tuhan dah beri rezeki, xkire lah akan keadaan nya, be grateful lah der..Bersyukur..tahu ke?? okey..kau bijak, kau boleh buat pilihan kerja tmpat lain..tapi perlu ke kau kecoh2 di khalayak? perlu? rezeki yang kau dapat tanpa ikhlas, kau rasa berkat tak?
  3. Kau pergi kenduri kawen.. "eh, nasi die mentah lah.. air basuh tangan xde lak tu..weihh..ape ni, mane bunga telur??ish2..buruknye pelamin..aku tgk mekap kau xcantik lah.." kau perasan kelompongan itu.xsempurna sgt..tapi kau diamkan utk pengetahuan kau sendiri sudah..xpyh open table dan ulas kepincangan majlis orang..Kenduri besar biasalah ..ada kurang sikit di sana sini..
  4. Kau sibuk jaga hal peribadi orang.."eH..SIPOLAN bin sipolan dah clash..balak die main kayu tige dengan jiran sebelah rumah [contohnya]  "uih..korang tau, si minah dah tinggalkan amat sbb bla bla bla.."   Kau dah tau, kau simpan..kau nak kecoh dgn satu generasi ke sal hal orang? 
  5. Kau belajar tinggi..degree..master..Doctor to be..perlu ke kau menghina orang2 yang xberpeluang belajar setinggi kau? Kau kerja bagus, accountant, engineer, lecturer, businessmen/women, pilot, saintis, keje kat goverment jadi pen.pengarah bagai..ape hak kau memperlekeh taxi driver, waiter/waitress, receptionist? Kau kerje di syarikat besar Petronas, TV3, Sime Darby, UEM, SYABAS , bla bla bla..best ke meninggi diri dgn org keje dgn supermarket, keje dgn kontraktor cabuk, ajar tusyen kecil2an atau jual kuih petang2..best ke?
  6. Kau dapat suami keje best..ouhh.. "husband aii keje dgn Pejabat Menteri Besar." "laki aku keje Lawyer.." "ish..suami aii keje tetap dah..walaupun suami yu lagi tua dari suami aii dan belajar pandai, nampaknye suami aii lagi berpendapatan stabil sbb suami yu keje swasta" [contoh2..] So..what? perlu ke kau moral down kan orang? nasib kau baik, rezeki kau awal..rilek2 sudah..esok hari kau xtau kot2 suami kau jadi kuli..ko leh ramal ke?
Ahh..kau lupe, Allah S.W.T Maha Kaya. ape kau ade hari ni esok mungkin hilang.


 

Rabu

Kisah Lampau II



Tadi, tibe2 teringat mase kecik2 dulu


Mase aku kecik2, aku lebih rapat dgn bapak.. Sebab mase tu bapak dah bersara, mak keje.. Mase aku di rumah mmg banyak dengan bapak je.. Mase sebelum masuk skolah rendah [aku dulu xpegi tadika..all of my siblings mmg mak bapak aku xanta pegi tadika--bijak bona gek eh..hihi] aku punye keje hari2 tunggu abang dgn kakak aku balik sekolah..pastu kene buli atau dibodoh2kan dgn dorang..adoi...hahaha...Pernah abg aku [nana] suruh aku minum kopi..aku minum lah...rupe2nye lam kopi tu die letak benang..abih aku telan..pastu main2 naik lif [lif kami mase tu ialah ruang blkg pintu]...konon2 naik tingkat 4, padehal tmpat same je..aku diberitahu itu adelah tmpat lain.. aku percaye.. !! (-_-)''  Ade permainan yg direka oleh nana jugak. die masuk bilik akr..bile kluar je, die adalah nana yg lain..mase tu ade 'nana jahat, nana baik, nana Os, nana...ape tah..'  dan yg itu pun aku percaye !!! (-_-)"  



Sabtu bapak slalu bwk kitorang g library. pastu bile abg dgn akak aku nak g bandar seremban dgn kawan2 bapak aku bagi dgn syarat aku xikut..kalau aku berkeras nak ikut,penyudahnye dorang pun xboleh pegi.. itu yang jadinye mereka amat geram dgn aku yg agak mengada2 time tu [anak bongsu kann.... tee hehehehe]



Kalau x g library, g playground.. siap bwk bekal air oren dan mkn2 skali..hmmm..pastu tgh hari sabtu tu terus g pejabat mak..jemput mak..selalu, aku g jemput sampai masuk lam opis..hehehe..Ade sekali tu, bapak paking jauh, aku beranikan diri g naik pejabat.. aku tgk dari cermin pintu depan mak xde kat tempat duduk, aku turun balik nak pegi paking, tgk2 bapak dah xde..aku pun melalak meraung2..xlame pastu, bapak muncul.. rupe2nye bapak aku ade je kat tempat same. Aku yg salah tempat..yelah, budak2 time tu..mane reti lagi..hehehe..


Pastu ape2 hal berkaitan sekolah ape sume, bapak la yg uruskan..pegi balik sekolah die yg anta dan jemput..Kalau hari amik report card, bapak jugak pegi..dalam sepanjang 11 tahun aku sekolah [rendah dan menengah] ade sekali je bapak xpegi..mase tu form 5. bapak pagi balik kampung Perak, ade hal..abang aku yg sulung la dtg..blm smpai turn, die ade hal lak,  mak pulak kene dtg..  itulah pertame kali mak dtg amik report card aku..hihihihi..



Mase aku kecik, aku xsuke mak. mak suke marah aku..bapak pulak,walaupun agak manjekan aku, selalu je kene pukul sbb aku wat nakal..[ hape ko ingat anak bongsu xkene bantai ke??] Tapi mase diploma, aku kene g UiTM Jengka..agak jauh dan ceruk..time tu lah aku start rindu2 kat mak...hehehehe....rindu2 sume org yg aku slalu wat salah..mcm kat akak aku dan sume orang..termasuk kwn2.. Dan aku selalu la contact2 mak sejak time tu.. Dulu2, kuat tol perasaan nak keje di luar seremban. Tapi, sejak grad degree, Tuhan dah tetapkan rezeki aku kat seremban.. Mungkin hikmahnye aku dpt tlg2 mak dan bapak aku kat rumah....smpai dpt keje pun kat seremban jugak..Pernah aku buat keputusan tolak keje sebab mase tu parents aku sakit... Tuhan je tau perasaan aku time tu..ape pun Allah SWT maha kaya..sentiase percaye bahawa tiap2 perkara yg berlaku ada hikmahnya..



Time beli baju atau kasut, baju raye atau kasut raye, bapak selalu pilihkan aku baju lelaki.. T-shirt ade collar, seluar ade belt, kasut lak kasut bdk laki..nasib baik aku merase jgk pakai gaun, dan baju kurung sbb mak yg pilihkan..hihihi..pernah tu, bapak nak belikan aku sependa budak lelaki (-_-)" sabar jelah aku..mase tu aku dah reti kate xnak..hahahaha...pernah aku nak beli kasut ade reben2 [ala kasut budak pompuan tu]  tapi sekali je aku sempat merase..pastu xde dah sbb dek melecet..haihhhh


** adakah kerana itu aku pun berperangai ala2 lelaki sehingga sekarang?? keras, kasar, lagak lelaki.kuat gaduh...seb baik ade org percaye akan ciri2 kewanitaan aku dan dapatlah aku boipren..kalau x?? muahahahaha**


**bapak sgt straight akan anak2 pompuan die kawan dgn lelaki, tapi mase aku kecik2 dulu die layan aku mcm aku ni lelaki..haiihh..bapak..bapak..kan dah anak bapak ni berperangai lelaki dan kawan2 pun byk lelaki.. camane ni pakk?? nanti ade lelaki nak amik anak bapak ni..boleh takk??--gaye cakap mcm lah bapak aku bace blog ni--  (-_-)"

Dulu mase darjah satu, aku liat g sekolah..aku takut kene marah dgn cikgu..mase tu bodoh lagi..mane tau yg xkan dimarah cikgu kalau xwat salah..aku xsuke gile matematik time tu..pastu sbb tu, aku pernah lari balik rumah pas bapak drop kan aku kat sekolah..[pelik wooo...mase darjah satu aku leh balik rumah jln kaki..ade la dlm 2-3 km..jln belok2 lak tu..] sampai2 rumah, aku tipu bapak ade budak samseng kacau..hahahahaha...---okey..rahsie selame 18 tahun dah terbongkar!!!!! hahahaha--- pastu bapak tetap antar aku pegi sekolah balik..siap bgtau cikgu aku kene kacau dgn samseng..punye lah aku dojage pastu...Cikgu Maimunah,..sampai skng kalau jumpe die, die still ingat aku .."asma maso kocik2 dulu nangis2 yo..sian ayah eh kono tunggu.."--cikgu masih ingat aku okeyyyy!!!!!!!! hahahaha



Aku dulu pernah [pernah??byk kali kott...] gaduh same dak laki..sekolah rendah--baling pen kat budak tu sampai darah2 dahi--tolak2 campak2 barang kat dak laki tu sbb cabar aku--bla bla bla--  konon2 time tu aku pantang kene cabar lahh..xsenonoh tol kau asma!


Gaduh dgn dak pompuan bannnnnyakkk kali...tapi takat lawan mulut jer...and of course, aku menang..samapi nangis2 budak tu..hahaha...cari pasal lagi dgn aku..kawan2 rapat tentu tahu akan mulut aku ni camane..aku mengaku smpai skang mulut aku masih tajam..[bahaye ni, kene kawal ni..] --bkn sesuatu utk dibanggakan yer..it's just me..aku sedang berusaha mengawal..haruss tuh!--


Sampai skng, aku pun dikelilingi lelaki. Moge2 kehadiran aku xdiperlekeh hanya kerana aku perempuan (^_*)


Bapak skang dah pun berumur 80 tahun..Mak pulak 69 tahun..sayang mereka walau jarang diucap =')



Long Live Haji Abdul Wahab & Siti Rahmah



 --okey..gmbar ni xde kene mengene langsung dgn entry kali ni..saje je letak--
 (^_^)







**to be continued

Isnin

comeout


Aku lambat ..aku tau aku lambat update gmbar kad yg kawan aku tempah tu..huhu..Utk Hari Jadi Tunang die..die bagi org tu kad tema wedding dress ni (-_-)" Memang out of theme, tapi dah die yg nak, aku buatkan  jelah..[gara2 die nmpak kad aku yg xsiap dlm previous entry]..Kad dah pun siap dan selamat diberi kpd si tunang, still I haven't got my payment yet..hehe..xpe2..nanti die bayar la tu..hasil sgt selekeh tapi die kate sweet  =)









Kakak aku yg baru kawen pas raye tu dah pun pregnant..5 weeks already..Alhamdulillah..semoga sepanjang tempoh mengandung dan bersalin nanti, semuanya ok2 saje..aminnnn...


Aku pun lupe nak letak gmbar kawen die aritu..huhu...nah..ini adalah antara banyak2 gambar...no outdoor sbb ujan ptg tu..
Suke gmbar ni sbb ehemm nampak x aku dgn sape tu?hihi-okey dila kat sebelah tu wat hiasan gambar =)
 psst--pelamin tu buat sendiri tau  (^_^)

clockwise- mak, kak effi[sis in law-geng buat pelamin],me =) kak farah [sis in law] and her daughter umairah






Okey lah..tu aje wat mase ni..bubye!!!!!
 




Terdapat ralat dalam alat ini