Macam-Macam Adaa..

Khamis

Paranoid



2 bulan lepas (atau 3 bulan lepas), Daus ke Melaka untuk kenduri kahwin pakcik dia.

Aku:   "Pakcik U umur berapa? Bestnye ade pakcik muda"
Daus:   "Muda mende. Dah 50-an. Anak dah X orang"
Aku:    "Wife die meninggal eh? Kahwin baru?" [sibuk je aku ni]
Daus:  "Tak baru lepas cerai"
Aku:    "Err..die kenal bini baru lepas cerai ke sebelum cerai?" [aku mmg suke menyibuk]
Daus:   "Sebelum. Die cerai pun sebab nak kahwin baru ni la.."
Aku:    "Hmm..oo.."
Daus:   "Bini baru die sebaye I. Muda..Cantik..Dorang kenal kat Facebook"
Aku:    "Hoh?? Menyesal I buat akaun Facebook tuk U. I nak de-activatekan lah"
Daus:   "Sokatilah..I mane reti nak Facebook ni sume.Ü buat sape suruh? Eh.. Nak masuk Facebook tu
            camane eh?"
Aku:    "Dah, tak payah..tak payah tau..Nanti I cancelkan akaun U"


Bukan aku tak yakin dengan Daus, just aku memang paranoid . Eleh..kalau die nak main kayu tige belakang aku, tak payah thru FB pun boleh..Dengan jiran die pun boleh. [Eh..Look who's talking]

Paranoid dari semua segi. Kadang-kadang kalau Mak tengah tido pun aku takut. Aku tengok dada Mak. Kalau turun naik tu, aku pun lega. Bapak pun camtu. Selalu pas Zuhur sampai Asar, Bapak mmg akan tido. Kalau dah azan pun Bapak tak bangun, aku cepat-cepat pergi terjah bilik Bapak. Oh,terlajak tido rupenye.

Pastu, kalau parking keta kat opis. Kejap2 tgk keta. Takut la kot ade mat endon ke bangla ke nak pecah kereta. Lagi la pulak kalau parking keta kat mana-mana basement dan berseorangan, dah standby kunci keta kat tangan mase nak balik ke kereta dan dgn tepon kat tgn sebelah. In case kena terjah, aku terus kol sapa-sapa.

Lepas memasak pun sama. Even dah tutup stove, mase makan kat depan tibi [oohh..makan sambil tgk tibi-patut pun demok..], tibe2 terus terasa nak tgk balik kat dapo, dah tutup stove ke belum. The same goes when doing my job. Kalau boleh lapan ploh kali check, takut ade salah eja ke, ape ke..[still ado jugak yg salah..] 

Tak ketinggalan time mandi  wajib [oopss] dan time amik air semayang..2 kali ulang ,kompem!


Oh, sungguh paranoia, tak begitu? Dari segala segi. Dari segala aspek.




Selasa

Tok Aji [Haji Yun bin Saad]

Bapak aku kate, orang panggil tok tu 'Tok Aji'  [bapak kepada bapak]

Aku tak pernah jumpe, tapi dengar banyak cerite pasal die. Ni terjume mase gugel (^_^)


 Tok Aji Paling kiri


Tok Aji Paling kanan

Wish I can meet u Tok

Al-Fatihah

Sepenuh Hati



Salam and helllooooooowww...


Since 10 minutes ago,aku buat benda yang sama..Type and delete, re-type and delete.. Macam malas pulak nak membuka pekung di dada. Decide to let it be lah. Petang2 barulah ada masa nak lawat blog2 dan buat entry. Err..Sepenuh hati yang aku maksudkan kat sini, tak lain tak bukan pasal kerja. Suma orang pun tau masalah aku kat sini. Panjang cerita takde gune, aku berserah je kat mana, asal masih ade rezeki, kat situ lah aku. Lately, selalu terasa boring sebab boipren adalah berjarak 1 jam dari aku. Boring melampau menyebabkan aku ade riki2 line tuk part-time. Rancang nak pergi petang ni, tapi tak sempat sebab tibe2 workload. Buat mase ni, ini je yang aku buat tuk sepenuh hati , jiwa dan raga..hehe..



P/S: Buat reader yang ade jemput aku kawen kat FB, sorry ye semua, aku dah tak on FB since like ever.

Rabu

Nakbah Palestin 64 Tahun



Aku rasa entry kali ini agak berat [yang mana selama ni aku cube elakkan seperti politik dan sebagainya]. Selama ni aku endah tak endah, tapi entah kenapa hari ini aku tergoogle kisah Nakbah Palestin 64 tahun. Aku google lagi, dan lagi, dan lagi. Ada beberapa blog dan website yang menyiarkan benda sama. Sumber pertama tak pulak aku jumpa cari. Dalam banyak2, aku bagi link yang ini .. Aku pun tak nak ketinggalan memanjangkan kisah ni, yang mana aku harap reader aku yang tak seberapa ni tolong copy dan paste ke entry korang. Dengan medium blog ni, sebar2kanlah. Aku yakin, masih ramai lagi tak tahu kisah sebenar. Doa dari umat Islam seluruh dunia yang terdaya. Aku menangis kot bace artikel ni..Aishh..Mengenangkan zalimnya yahudi laknatullah kepada umat Islam di Palestin. Betapa di umur aku 27 tahun baru aku buka mata dan sedar semua ini.



Bismillahirrahmanirrahim..

Nakbah Palestin 64 Tahun.


NAKBAH bermaksud malapetaka atau bencana besar. Manakala Nakbah Palestin merujuk kepada penubuhan Negara Haram Israel yang telah diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948. (Semalam genap 64 tahun) Peristiwa ini berlaku selepas terlaksananya kependudukan dan penjajahan haram oleh rejim Yahudi Zionis ke atas tanah dan penduduk asal Negara  Palestin  secara sistematik dengan bantuan British dan PBB.
Pencetus penubuhan negara Yahudi
Cadangan penubuhan negara khas untuk orang-orang Yahudi telah dibuat oleh seorang wartawan Hungari, Theodore Hertzl yang merupakan pengasas gerakan Zionis yang kemudiannya dibukukan di dalam Die Judem Stat (Negara Yahudi) pada 1896. Kewujudan Pertubuhan Yahudi Antarabangsa (WZO) melalui persidangannya yang pertama di Basle, Switzerland pada 27-29hb Ogos 1897 di bawah pimpinannya telah membuka era aktiviti politik Zionis, mengorak langkah kepada pembentukan Negara Yahudi di Palestin.
Deklarasi Balfour
British yang merupakan sekutu kuat gerakan Zionis telah sentiasa menyebelahi mereka dengan mengisytiharkan Deklarasi Balfour pada 2hb November 1917 apabila kerajaan British telah memberi jaminan untuk mewujudkan sebuah negara khusus untuk bangsa Yahudi di Palestin. Ini merupakan usaha yang paling jahat dalam sejarah peradaban dunia kerana dengan jelas ianya mencabuli perjanjian  antarabangsa.
Holocaust.
Holocaust adalah satu peristiwa yang dirancang secara sistematik oleh Nazi German yang diketuai oleh Hitler dengan kerjasama pemimpin Zionis di Eropah pada ketika itu. Pembunuhan Yahudi di Eropah secara beramai-ramai itu adalah bertujuan untuk mempercepatkan perpindahan Yahudi Eropah bagi mempercepatkan penubuhan negara yang dikhususkan untuk Bangsa Yahudi iaitu di Palestin.
Pemimpin Zionis mempunyai terlalu banyak peluang untuk menyelamatkan bangsa Yahudi Eropah jika mereka mahu berbuat demikian. Namun jenayah terancang ini dilakukan demi cita-cita besar mereka untuk membina nrgra Israel dan kemudiannya Israel Raya. Sejak tahun 1933 berlakulah penghijrahan beramai-ramai yang sistematik yang melibatkan ratusan ribu Yahudi Eropah ke Palestin.  Sedikit demi sedikit tanah milik penduduk Palestin dirampas samada dengan cara kekerasan mahupun  dengan cara penipuan oleh pendatang Yahudi.
Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB)
Isu Palestin semakin panas dan mula dibawa ke peringkat antarabangsa di atas tuntutan British yang meminta supaya PBB memasukkan isu tersebut ke dalam agendanya. Laporan Badan Penyelidik Antarabangsa Palestin (UNSCOP) milik PBB telah mengakui tentang ketidak-adilan pengambilan tanah serta cadangan pembahagian bumi Palestin kepada dua buah negara yang berasingan iaitu Palestin dan Yahudi. Namun rentetan duka Palestin semakin berpanjangan apabila sidang pleno PBB yang dipengaruhi Yahudi telah mengeluarkan ‘Ketetapan 181’ yang malang pada 29hb November 1947 dengan membahagikan 2/3 tanah Negara Palestin kepada pendatang Yahudi manakala bakinya yang hanya 1/3 keluasan tanah pula diberikan kepada penduduk asal Palestin yang sah. Inilah situasi yang boeh dianggap mengharapkan pagar tetapi pagar makan padi.
Kelemahan Liga Negara Arab
Rakyat Palestin adalah antara bangsa yang paling malang di dunia kerana dilupakan oleh PBB, negara-negara Arab dan juga umat Islam sendiri. Ketika Yahudi Zionis erat bekerjasama dengan British dan PBB demi mencapai cita-cita mereka, Liga Negara Arab pula gagal membantu perjuangan rakyat Palestin bagi mempertahankan hak-hak asasi mereka dalam mempertahankan kedaulatan Negara Palestin yang telah mereka diami sejak 4500 tahun lamanya.
Penglibatan tentera dari Liga Negara Arab yang digembar-gemburkan itu hanyalah merupakan tragedi apabila mereka telah ditewaskan dengan mudah oleh angkatan tentera pengganas Yahudi yang juga telah meresap ke dalam pimpinan tentera Liga Negara Arab.
Dengan kekalahan yang mengaibkan tentera Arab di dalam peperangan ini dan diikuti dengan penaklukan 78 % bumi Palestin, Yahudi Zionis telah mengumumkan Negara “Israel” pada petang 14hb Mei 1948. British mengundurkan tentera dan pemerintahannya ke atas Palestin apabila Negara Israel  yang merdeka diistiharkan secara resminya pada 15hb Mei 1948.
Kemerdekaan Israel adalah Malapetaka Palestin
Kesan langsung dari nakbah atau malapetaka ini ialah kekejaman pasukan tentera pengganas Yahudi Zionis yang telah bertindak mengusir lebih daripada 60 % rakyat Palestin (lebih kurang 800 000 orang daripada sejumlah 1.39 juta rakyat) ke luar negara manakala 30 ribu yang lain telah diusir ke daerah-daerah yang ditakluki mereka.
Daripada jumlah 580 perkampungan rakyat Palestin yang wujud sebelum perang 1948, rejim Zionis telah menghancurkan 478 buah kampung serta terlibat dalam lebih 34 jenayah pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin.
Peperangan 1948 telah memusnahkan kehidupan rakyat Palestin yang telah hidup di bumi bertuah ini sejak ribuan tahun lamanya. Sesungguhnya amat tidak adil apabila Yahudi menjadikan Holocaust atau peristiwa pembunuhan bangsa mereka di Eropah oleh Nazi Jerman sebagai alasan untuk mereka membina rejim mereka di atas lautan, penderitaan dan keperitan rakyat Palestin.
Mereka sengaja melupakan bahawa bangsa Yahudi bukanlah penduduk asal bumi Palestin sehinggakan pemerintah tentera mereka yang kemudiannya dilantik sebagai menteri pertahanan, Moshe Dayan mengakui sendiri bahawa setiap penempatan Yahudi dibina dari keruntuhan perkampungan rakyat Palestin. Ini adalah jenayah yang terancang melalui perencanaan dan pengiktirafan sebelumnya.
Jenayah Ini disahkan lagi apabila PBB yang telah mengeluarkan lebih daripada 110 resolusi mereka (sehingga tahun 2000) supaya mengembalikan hak 4.4 juta pelarian Palestin supaya dibenarkan pulang ke kampung halaman mereka. Namun tidak ada satu pun daripada resolusi-resolusi ini yang dilaksanakan oleh rejim Yahudi Zionis.
Nakbah 1948 yang melanda Palestin juga menimbulkan kenangan pahit dan perasaan terhina yang mendalam di kalangan rakyat Palestin, orang-orang Arab dan umat Islam secara keseluruhannya sehingga ke hari ini.
64 tahun An Nakbah
Kini 64 tahun telah berlalunya Nakbah Palestin, namun rakyat dan Negara Palestin terus diganyang Yahudi Zionis sehinggakan :
Rejim Zionis terus yang melakukan penindasan terhadap rakyat Palestin seperti meruntuhkan rumah-rumah mereka, membakar kebun-kebun mereka dan memperluaskan kawasan penempatan pendatang haram Yahudi. Sehingga kini Yahudi telahpun merampas dan menguasai lebih 95 % dari keseluruhan bumi Palestin.
Peningkatan serangan ke atas Masjid al-Aqsa oleh ekstrimis Zionis yang semakin kerap mencabul kehormatan dan kesucian qiblat pertama umat Islam di dalam rangka mereka mengYahudikan Baitul Maqdis. Mereka bercita-cita untuk meruntuhkan masjid Al Aqsa dan mendirikan Kuil Yahudi di atas tapak masjid sekarang. Mereka kini telah berjaya membina Kuil Yahudi (Sinagog Hover) bersebelahan dengan masjid al Aqsa
Melakukan penangkapan dan pemenjaraan orang-orang Palestin yang tidak bersalah sehingga lebih daripada 12 ribu di kalangan mereka kini merengkok di dalam penjara Israel. Di kalangan mereka adalah orang-orang tua, kanak-kanak malahan juga wanita yang hamil lagi sakit.
Sekatan ekonomi yang dirancang secara rapi oleh Zionis  menyebabkan orang-orang Palestin tersepit dan terpaksa bergantung kepada sumber pekerjaan yang dimiliki oleh Yahudi. Akibatnya ramai di kalangan rakyat Palestin yang menganggur dan dibelenggu kemiskinan serta kebuluran.
Ramai di kalangan kanak-kanak palestin yang telah dinafikan hak mereka untuk belajar sehinggakan jumlah mereka yang sempat ke pengajian menengah adalah dari peratusan yang sangat kecil.
Rejim Zionis tanpa malu dan segan telah membina tembok pemisah gergasi yang terpanjang di dunia iaitu sepanjang 720 km di Tebing Barat yang menyekat penghidupan rakyat Palestin di sana serta menjadikan Tebing Barat sebagai penjara yang terbesar di dunia.








Dijangkakan seramai 6.85 juta di kalangan rakyat Palestin adalah pelarian yang hidup dengan penuh kedaifan sejak 64 tahun yang lalu. Inilah jumlah pelarian yang paling lama dan paling ramai di dalam sejarah peradaban dunia.
Rejim Zionis kini berterusan menyiksa dan membunuh rakyat Palestin terutamanya di Gaza yang turut diakui pemimpin kanan mereka sebagai holocaust yang lebih hebat.
Penindasan, penodaan dan kekejaman  yang dilakukan oleh rejim Israel ini terhadap rakyat dan negara Palestin telah berlaku dalam tempoh yang amat panjang dan berlarutan. Sudah tentulah ianya tidak harus dibiarkan begitu sahaja.
Sambutan 64 Tahun kelahiran Israel
Hari Selasa lepas, 15 hb Mei 2012 adalah tahun ke 64 kelahiran negara Haram Israel. Memang benar bahawa tarikh ini adalah detik derita bagi umat Islam. Namun saya kurang setuju sekiranya kita berhadapan dengan peistiwa ini dengan rasa sedih dan berputus harapan dengan keadaan umat Islam kini.
Sebenarnya kelihatan semakin banyak petanda bahawa kemenangan akan berpihak kepada umat Islam dan sampai masanya untuk kita  akhiri era sombong mereka itu.
umat Gaza1 64 Tahun Nakbah – Israel Kini Semakin Gementar

1-Kebangkitan dan kesediaan ribuan barisan pemuda di Bumi Anbiya bagi melancarkan Intiadah yang ke 3 dengan persiapan pertempuran yang lebih hebat dan berpanjangan.
2-Kerajaan zionis Israel semakin panik dengan pelbagai perkembangan umat Islam di Timur Tengah, apatah lagi dengan permuafakatan di antara fraksi rakyat Palestin seumpama Hamas-Fatah dan yang lain-lainnya.
mujahidah gaza 64 Tahun Nakbah – Israel Kini Semakin Gementar

3-Kelahiran semula generasi al Qur’an yang unik di kalangan masyarakat Palestin terutamanya di kalangan generasi muda dan remaja yang berpegang teguh kepada al Qur’an dan Sunnah adalah aset penting bagi meraih kemenangan yang dijanjikan Allah kepada pendokong kebenaran dan keadilan.
4-Tumbangnya regim diktator Mubarak dan persetujuan Kerajaan Sementara Mesir untuk membuka ‘Rafah Gate’ secara berkekalan. Peristiwa demi peristiwa yang berlaku di kala Revolusi Mesir di Mesir ini begitu kuat didasari oleh kebangkitan rakyat dan aktivis Islam di kalangan penduduk Mesir yang bakal melakukan lebih banyak kejutan dan tekanan ke atas Israel.
5-Kebangkitan Turki yang berani membantu perjuangan pembebasan Palestin secara terbuka tentunya mencabar keutuhan regim Zionis Israel yang sombong dan bongkak selama ini.
6-Dengan berlakunya Intifadah 2000, dengan jelas kelihatan berkurangnya kedatangan pendatang Yahudi Zionis ke Palestin. Malahan statistik yang terkini mendapati bahawa lebih daripada 700 ribu orang Yahudi telah cabut keluar dari Palestin sejak 12 tahun yan lalu.
7-Generasi muda Israel kini kelihatan tidak lagi beriman dan berminat dengan ‘agenda Israel Raya’ untuk apatah lagi berjuang bermati-matian untuk menjayakannya.
GazaBig 64 Tahun Nakbah – Israel Kini Semakin Gementar
Riangnya muka kanak-kanak ni. Sedih dengan nasib mereka di sana

8-Statistik terkini juga telah mendapati pertambahan penduduk Palestin yang berlipat-kali ganda di Gaza, West Bank & Israel (Palestine-1948). Jumlah ini telah jauh melebihi bilangan kelahiran anak-anak Yahudi di Israel. Ini sebenarnya adalah merupakan projek bom demografi yang disengajakan bagi berhadapan dan menakutkan Zionis untuk projek jangka masa panjang
9-Ekonomi Israel juga semakin merosot dengan Intifadah Pertama yang dilancarkan pada 1987, Intifadah al Aqsa pada tahun 2000 dan pertembungan yang berterusan selama ini terus menyebabkan ekonomi mereka merudum dan terus bergantung kepada bantuan Amerika Syarikat.
10-Sokongan dunia antarabangsa terhadap isu Palestin juga semakin meningkat. Bukan sahaja di kalangan negara-negara umat Islam bahkan di sebahagian dunia Barat yang lainnya.
Sejarah dunia telah membuktikan bahawa setiap kuasa besar yang memerintah mana-mana tamadun tidak akan terus berjaya mengekalkan tampuk kekuasaan buat selama-lamanya. Tarikh luput Zionis sebagai pemegang tampuk kekuasaan secara zalim di Palestin dan Timur Tengah sudah semakin menghampiri penghujungnya.
Dan semakin banyak petanda-petanda yang menunjukkan bahawa Islam akan kembali gemilang dan Zionis akan berhadapan dengan episod gelap yang akan menguburkan kesombongan mereka selama ini.
Pastikan bahawa anda juga tidak tertinggal daripada gerabak perjuangan yang mulia ini.
Semoga kita berjumpa di Masjid Al Aqsa yang bakal dibebaskan kelak !
al aqsa 64 Tahun Nakbah – Israel Kini Semakin Gementar
Masjid Al- Aqsa kiblat umat Islam sebelum Baitullah di Makkah. Selamatkan Palestin. 









YA ALLAH...
Aku memohon dgn sepenuh hatiku kepadaMU,
Tiada apa yg dapat aku lakukan,
Melainkan kiriman sebuah doa utk mereka,
Bantulah hambaMU YA ALLAH,
Kirimkan tenteraMU utk membantu rakyat Palestin,
Bantulah mereka sebagaimana KAU menghantar burung Ababil utk melindungi baitullah,
Kirimkanlah ketabahan & kesabaran pada hati² mereka,
Kirimkanlah kekuatan pada fizikal mereka,
KAU musnahkanlah Zionis terlaknat itu YA ALLAH,
Selamatkanlah mereka drpd kekejaman Zionis yg rakus itu,
Jadikanlah air mata mereka sebagai peluru yg membunuh Zionis,
Jadikanlah derita & kecewa mereka sebagai penyebab musnahnya Zionis,
Selamatkanlah Palestin..
Damai & amanlah Palestin..
Sabarlah saudara²ku..
PALESTIN..








Aku menangis. Korang? Apa daya kita di sini? Doakan mereka di sana.



Terdapat ralat dalam alat ini