Macam-Macam Adaa..

Sabtu

Holiday Jom!



Saye nak pergi bercuti ni. Kejap lagi..Kejap je lagi.. Disebabkan tak dapat gaji lagi, terpakselah lelap mata, keluarkan duit saving. Walaupun singkat, di harap trip ni menjadi seribu satu memori. Thanks to my brotha and sistah in law sebab ajak parents dan family. Long journey will be, Save journey hopefully. 





Rabu

Kisah Seorang Blogger


Semalam aku menonton Tentang Dhia, housemate aku yang sorang ni pun join. Sambil makan, sambil menonton banyak gilak gossip pasal kisah2 terkini yang nak di sembangkan makcik ni. Tapi makcik ni decide boleh bercakap waktu iklan je, waktu drama kene concentrate tengok drama. Apa best sangat ke Tentang Dhia? Aku follow, jadi best la kot..Walaupun merepek sedikit di pertengahan cerita, tetap tengok..Layan saje channel yang ada, mentang2 takde Astro apatah lagi Astro Beyond.

Berbalik  kepada gossip2 kami petang semalam. Antaranya kisah budak ni kahwin gay, kisah macam mana kereta import makcik ni kena langgar lari, itu ini begitu begini dan paling menarik, kisah seorang blogger di lamar lelaki yang tak pernah di kenali. 

Aku bagi summary kisahnye, which I also not very clear, tapi boleh lah difahami. Kisahnya, blogger ni [bernama Dena] pada September lepas telah dilamar oleh seorang yang tidak pernah dikenalinya. Tiba2 family lelaki tersebut datang meminang. Okey, terkejut melompat2 bak beruk lah si Dena [okey tipu] .Mana si lelaki ni kenal Dena? Dengar cerita dari si pengkomen2 is, that man read her blog. He stalk her for how long tu I don't know la, dari situ hatinya terpaut pada Dena dan berusaha bersungguh2 mencari alamat dan lain2 berkenaan Dena. Tu yang tibe2 sampai je rombongan meminang tu..Tapi lepas beberapa ketika, setelah berfikir sedalam2nya mengambil nasihat ibu dan beristikarah, lamaran itu diterima Dena. Si lelaki pun memberi hadiah kepada si Dena [which hadiah itu adalah salah satu dalam wishlist si Dena ni]Dan siap buat video penerimaan lamaran yang suwit giteuw..[terikut2 budaya text budak2 zaman sekarang pulok] Boleh tengok di Tiub Awak. Memandangkan opish aku block laman sosial dan seangkatan dengannya tak dapatlah aku nak bagi link. Korang type je Dena Bahrin dan search kat Tiub Awak tuk video dan kat Gugel tuk blog beliau. 

Mesej dari kisah ini yang jadi perhatian bloggers2 adalah, kisah jodoh yang di pilih keluarga di zaman canggih ni dan lamaran itu di terima untuk mendapat keredhaanNya. Satu dalam seribu kot kisah gini di jaman ini..Dah bertunang dah last weekend..Yeah, Dena is a sweet girl, sopan aje pakaiannya dan dalam penulisan blog, ada terselit unsur2 Islamiah di tonjolkan. Lelaki yang datang meminang tu pun good looking, sesuai sangat sama Dena [sila tonton video untuk melihat wajah lelaki tersebut ya]

Mesej tak digalakkan pula  adalah, ramai2 lah buat blog dan letak gamba2 kiut miut supaya blog anda di stalk dan anda di pinang..Har har har.. 

Ini orang kata jodoh dari Allah SWT. Tiba2 aku terfikir, selama aku berpasangan dengan pakwe aku ni, ke jinjang pelamin kah kami?Selama kami berpacaran ni, banyak dosa dah terkumpul [pegang tangan jangan nak denylah kapel2 di luar sana ya]..Kisah ni boleh kite ambil iktibar. Boleh?

Thanks Dena for sharing the story. 





*Eh..apahal aku takleh tuka warne font plak??Hadoii..




Khamis

The Good Old Days Makes You Positive !

Aku punya cara tersendiri untuk cube sesuaikan diri dgn keadaan..Cube utk happy2..Dan untuk sentiase positif [walaupun akhir2 akan ade rase negatif..haha]

Aku boleh di kategori orang tak sedar diri

Kenape?

Di usia suku abad ni, aku terase seperti masih kanak2 kecil . Macam baru semalam petang2 aku dok main masak2, main cikgu2, main sorok2, main polis sentri....err...dan main kawen2..

Setiap petang kat TV1 pukul 5.30 ade kartun..Aku tak pernah miss..Sabtu pulak pukul 10 ade What's Up Doc..Nak tau tak?Bapak aku yang ajar aku tgk kartun ni tau..Bile dah dekat2 je kartun nak start, die panggil aku tengok..hehehe

Sesame Street lah best..Tiap hari ade belajar perkataan atau huruf..Dari sinilah aku belajar cakap omputih kot..??



Paling tak suke 'Oscar the Grouch..' sbb die dok dlm tong sampah..






 Daffy Duck cakap air liur terkeluar..Bugs Bunny suke curik Carrot!




 Road Runner..Beep beepp!! Ingat lagi tak??




Paling comel..Tweety bird.."I tawt I taw a Puddy-Cat"... [i thougt i saw a pussy cat]


 
 Speedy Gonzales 'ya ribaa..andre..andre'




Ohh..and the beautiful princess [too perfect, so-so fairy tale]



Sampai hari ini, aku masih lagi layan semua kartun2 ni tau..Tapi sekarang banyak yang animation punye..Shrek, Ice Age, Cars [ohh..yang ini kegemaran The Mirza's]..Masih layan, tapi tak se'best' kartun2 dahulu..


Kegemaran aku sejak kecil tak pernah akan berubah..Cuma part tak best, aku xsedar diri yang aku dah dewasa..Tapi jiwa remaja [hakk tuiii...] jiwa kanak2 sebetulnya..tambah2 lagi anak2 abg dan kakak semakin best di bawak bermain..Dorang suke main camni..Bile sorang ni jadi ayah, sorang ni jadi mak, lagi sorang lak mesti jadi anak.. "ehh..maksu jadi ape?maksu nak main jugak.."      "maksu dah besar maen boleh main ni.." ..bertuah punye budak..       (-_-)"


Ehh..macam baru semalam aku pegi rumah Nuha [kawan sepermainan semase kecil], petik daun kat belakang rumah die and main jual2 sayur...tak pun pegi rumah nenek Siti, main buaian dan main kejar2.

Di usia macam ni, dgn masalah yg kite create sendiri, dan masalah yg datang by post dan dari langit, kite kene positif..Jadilah ape yg membuat kite positif..Macam aku, aku lebih suke buat craft dan bergelak ketawe membace komik.
Malam tadi, boringg..Pegi 7-E, aku beli Ujang..Ish..potongg betul..Baca Ujang pun tak sekelakar dulu..Tapi aku terjumpe satu blog ni..kelakar siut..dah lame aku tak jumpe lawak berkualiti mcm ni..dan yang penting leh buat aku ketawe sorang2..






Tak clear eh? Klik kat gamber untuk besarkan ye



Lawak tak ? Lawak tak? Aku bace banyak kali pun gelak jugak.. Kalau sape2 yang bace dan tak gelak, aku rase adelah yang tak kene dgn pemikiran korang tuh..hihihi


So, my way to stay positve is to find things that will make me happy..Lepas tu dah tak ingat dah masalah2 lain..hehe..boleh?


 * Biasenye bende2 melibatkan suasane mase kite kecik..Zaman kanak2 adalah syurga! =)








Jumaat

Serious


Being in engineering field is tough. Serious


To have your mind at peace is rarely happened. Serious


To come home on time is difficult to do. Serious


To not to have dark circle around your eye is impossible. Serious


To have your special friend that knows about your work is a must. Serious


To meet your old pal at any site is 50-50 at chance. Serious


To smile all day after met your old pal at site is good. Serious


Afterall, even being in engineering field is tough but you'll find ways to overcome it.


Here..I found the answer.. both!




Happy Weekends all!

Jaga Standart


Berikut adalah contoh2 keadaan dimana seseorang tu nak jaga standart:


 
  • Sniff..Sniff..Ishh..gatalnye idung..aa..aaa..acchummm! "Excuse Me" instead of Alhamdulillah

  • Kat restoran menyediakan makan barat makan steak atau chicken chop atau lamb chop atau chop2 yg lain..atau di kedai mamak makan roti canai..pisau di tangan kanan, garpu di tangan kiri..dah potong2 makanan, terus ngap gune tangan kiri..Table manners katenye..oo..eyhh??

Bosanlah hidup di kalangan orang2 camni....prott..proottttt...[kentut]..oopss..excuse me..
Terdapat ralat dalam alat ini