Macam-Macam Adaa..

Khamis

Banjir Oh Banjir


Ok. Cerite banjir ni berlaku awal bulan lepas. Dah busuk basi dah aku baru teringat nak update, ngehehehe.

Kisahnye.. Rumah (sewa) aku ade 4 bilik, (3 bilik atas, 1 bilik bawah) aku dok bilik bawah. Malam sebelum2 mmg aku terbongkang kat living hall sebab dalam bilik panas, tapi malam tu kebetulan aku tido dalam bilik pulak. Ape kene mengene? Ok macam ni..

Mase tu aku tido, aku terjage tiba2 dan baru tersedar aku tertido tanpa tutup lampu. So, aku bangun dan tutup lampu. Mase tu pulak dalam mamai2 aku macam terdengar bunyi riuh rendah kat luar pastu macam bunyi orang ketuk pintu bertalu2. Aku buat tak tau dan sambung tido..Tibe2 aku terjage lagi sebab aku dengar orang panggil name aku.Aku pun macam tersedar dari mamai dan terus berlari keluar. Aku tgk jiran terjerit2 kat luar. Luckily, aku pernah bertegur sapa dengan jiran belah kanan, dan die pun kenal name aku. "Asma, keluar..keluar..banjir ni!! Keluar! Air naik!!" Bile aku bukak tingkap, tu diaaa porch dah tenggelam, selipar bergelimpangan (hahah..bagi sedap cerite) Terus la aku naik, kejutkan budak2 rumah (sebenarnye masa tu kalut, aku bangang pegi kejutkan sorang je..hahaha) Mase tu pukul 3.15 pagi camtu.. Lepas dah tukar baju and pakai tudung, aku dgn housemate keluar la, terus jiran2 tegur, "haa, dah bangun dah..Tido mati ke? Sejam kitorang kejut, tak bangun2. Macam nak pecah ketuk pintu pun tak bangun"  .. Heeeee...That's mean, banjir dari kul 2 lah..

Jiran yang baik hati (semua baik kecuali jiran kiri..hak tuii) datang tolong cabutkan wayar battery kereta..Terime Kasih jiran (tapi tak tau nama) .. Part kelakar , ade jiran lain tanye "duduk rumah ni berapa orang? "..."4 orang je"jawab aku... Ok, ape yang kelakar, dah setahun 3 bulan jugak kitorang menyewa kat situ, itu 1st time nak bertegur sapa..ahahaha..


Ok..nah gambar yang tak berapa clear. Sebaik main2 tangkap gambar, even tak clear ini lah evidence membolehkan aku amik Cuti Bencana (tak payah tolak annual leave) 








Air makin surut time ni..






Jiran cakap, mase mule2 die sedar banjir, air naik sampai ke paras yang aku tande garisan merah lam gambar atas ni











Ok..Everything is fine..Walaupun ade bunyi2 tak best mase tekan brek, air tak masuk lam kereta..aku tunggu dlm 24-h before startkan kereta balik..Sebaik aku parking dalam, porch yang tinggi sedikit sebanyak membantu la, kalau tidak, mmg masuk air dalam kereta la gayanye.. 

Ape pun , Syukur atas dugaan Mu..

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini