Macam-Macam Adaa..

Rabu

Bon Odori 2012

Salam


Ape kebenda Bon Odori ni? Orang Jepun percaya pada malam Bon Odori ni, nenek moyang dorang yang dah mati akan turun ke dunia. So, Bon Odori ni adalah welcoming festival tuk ancestors dorang tu lah..Hah..Jangan kau percaye pulak. Join saje-saje for fun tak salah kan..

Venue: Stadium Panasonic Shah Alam, Seksyen 20

Date  : 14th July 2012 





Ramai kan? Yelah, kitorang parking pun 2km away tau! Sampai terseliuh kaki haku ni..


Masa sampai, upacara dah pun bermula. Ala, dok buat tarian tradisi orang Jepun lah. Macam best je tgk ramai-ramai follow pusing stage. All the Japanese wear their traditional clothes, Yukata. (ala-ala Kimono) Jangan tak tau, orang kite pun ramai je pakai. Aku pergi la ushar ghege, RM200 ngko! Ok bai..



















Nak mendapatkan kipas nilah satu stadium kami pusing. Lambat datang, stock sudah habis. Dengan kebijaksaan adik si Lopap, dapatlah sorang satu kipas ni malam tu.



Banyak la gerai-gerai menjual makanan Jepun. Sushi la, Takoyaki la, bla bla bla.. Ramai jugak orang kita amik kesempatan berniaga jugak jual air, keropok, t-shirt dan macam-macam lagi la.



Family-family yang datang siap berpiknik kat tepi-tepi stadium dgn anak-anak. So, Bon Odori ni bukan setakat festival tuk orang Jepun, tapi untuk orang tempatan having their quality time with their family jugak laa..


Ok tahun depan nak pergi awal-awal. So, I won't miss the ritual and dapat parking dekat..




Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini