Macam-Macam Adaa..

Rabu

Macaroni Baked Cheese

Ok.. Resipi yang ini aku reka sendiri ikut suka..Hee.. Mula-mula google resipi, pastu sebab aku malas nak leceh-leceh dan tak nak beli ingredients yang mahal seperti Mozzarella cheese dan cendawan Shitake, aku reka la resipi sendiri. Resipi bodoh-bodoh saje.


Bahan-bahan:
- Bawang besar 1 biji (cencang halus)
- Bawang putih 7 ulas (cencang halus)
- Macaroni (aku pakai 1/2 peket-250g)
- Prego Spagetti sauce (Mushroom carbonara)
- Isi ayam (di potong kecik- banyak ikut suka-kalau suka boleh ganti dengan beef)
- Cheddar cheese (slice- 6 slice- nak tambah pun boleh)
- Carrot (potong dadu kecik-kecik)
- Susu segar
- Telur 2 biji
- Sedikit butter

































Cara-cara:

- Rebus macaroni. Then gaul dengan butter sket (Butter tu amiklah dalam 2 sudu)



- Tumis bawang putih dan bawang besar yang dah kita cencang tadi. (aku tumis gune butter, tak guna 
   minyak masak. Saje je..hehe..xde motip)
- Dah naik bau, masukkan isi ayam dan carrot pula. Time ni la nak tambah garam/perasa.


- Agak-agak ayam dah masak, masukkan prego sauce. (Dalam prego sauce tu dah ade mushroom sket,  
  kalau nak leh tambah mushroom sendiri ye.Button mushroom or shitake mushroom)



- Dah mendidih, masukkan telur yang dipukul kembang. Kacau-kacau..
- Then fresh milk (aku masukkan separuh kotak, nak abiskan pun boleh)
- Pastu tunggu mendidih lagi. Masukkan pulak cheddar slices



- Dah tu, masukkan pulak  macaroni yang dah direbus tadi. Gaul sebati.
- Ok. Nak makan macam ni je pun sodap dah. Did u see the chicken and mushroom? Did u? Did u? 
   Sedapnyee..Tapi , aku nak baked...



- So aku masukkan dalam mangkuk yang tahan microvave/oven (apo namo tah)
- Then aku potong-potong la cheddar cheese tadi susun atas die (macam lam gambar bawah)


- Then masukkan dalam microvave/oven. Aku bakar lam oven about 15-25 minit kot. Tak ingat lah. 



- The result. Abang aku kate kering. Haah.. Macaroni tak seimbang dengan sauce. Pastu aku ulang bakar 
   sebab nak bagi die panas untuk berbuka puasa itu jam. Memang kering lah. 










Tak lah sesedap kat kedai, tapi ok laaa..Anak-anak buah aku kate sedap, tu pun dah ok kot. Ngee...!!!

-P/S: Kalau letak mozzarella cheese lagi sedap kot, tapi awak resepi bajet, so be it.



Sekejap je dah Ramadhan ke- 26.



2 ulasan:

mr_bread berkata...

heheh...aku pon buat smlm,tp sendiri autar-baked macaroni bolognese cheese ;D

dayahyusoff berkata...

Mintak sikitttt..!! ;p

Terdapat ralat dalam alat ini