Macam-Macam Adaa..

Jumaat

~ PMS ~


huih..tajukk kau..!!!

gasaklah kan..blog aku kann...

hahaha



setelah belayar untuk cubaan mendapatkan 'duit' tiap ujung bulan maka inilah perkare paling sesuai..kene utamekan yg mane dulu [sesuai dgn hasrat yg utame kenape aku pinjam laptop Hak Kerajaan Malaysia Think Pad ni dari Pegawai Teknologi Maklumat yg cuti bersalin di sane tu..hee]...dah puas dgn contact2 utk di call, emel atau post barulah boleh main2.. setuju?? merepek no satu!!



Siang tadi kensel plan utk membeli barang..seluar anta alter kat abang 'the strokes ' pun xamik2 lagi...perotku saket! mcm biase la kann..pms - aiyohh.. sakit..memang sakit..bisa bikin aku nangis..PMS ataupun premenstrual syndrome ataupun senggugut kate org kampungnye akan menyerang aku TIAP2 BULANNN!! biasenye tiap kali aku pms ni, mmg aku akan baring/tidur sbb xde care nak kurangkan sakit [walopun xkurang pun sakit care tu tapi bile tido xlah aku rase sakit]..



ade la petua2 yg aku dok godek dlm internet, majalah2 and dari makcik dan uwan kampung pasal care nak ilangkan rase sakit tu..kebanyakannye yang melibatkan aku kene makan iaitu telan amendetah..yg pasti aku mmg payah nak mkn yg pelik2 tu..malas nak buat satu hal..tumbuk hancur, rendam itu ini, minum tiap pagi..eyrkk..no...no for me..itulah yg no tu yg aku sampai sekarang merane..

 kadang2 seminggu b4 period pun dah terase sakit..ape la kesnye ni kan..



ade la satu jamu aku beli dari sorang nenek tukang urut..die soh makan berterusan eberiday..abis je satu kotak, sambung lagi sampai la senggugut tu hilang dgn sendirinye nanti..may take 1-2 years kot..and maybe 5 month aje..depends la kat bdn org tu kann..

abiss..aku ni makan pon banyak skip..nak elok camane senggugut extra sakit aku ni??



eklan jap--mcm bese--sile klik di sini..taken from blog kawan aku..rase sesuatu lepas mendengar..muhasabah itu penting utk menyedarkan kite yg slalu terlupa....sekadar mengingatkan diri..xsalah kann?? [najib..ko xkesah kann??---kalau ko kesah pun aku dah publish dah..hehe]






Ok sambung balik..dalam banyak2 petua yg aku bace lah kan..ini aje yg aku ikut..xlah terus ilang sakit tu, tapi kuranglah sikit..korang cube lah ye..
  1. minum banyak air suam [air suam ye..bukan air sejuk..]
  2. amik bawang putih-tumbuk lumat-sapu kat perut..pas tu,kompem tido.. =)
  3. air panas masuk dl botol 500ml tu [botol mineral kecik tu haa] then tuam kat perut..
  4. ~~takde dah..3 tu aje..hehe~~

Tapi yg pasti time pms ni mood akan jadi sgt kacau, sensitif, then pergerakan sangat la lambatnye, xboleh sejuk2 , cembeng [slalu nak nangis je] pun boleh jadi sbb xtahan menanggung sakitnye dan..sesetengah orang leh pitam tau..mcm kawan aku ni..siap masuk spital kene inject lagi..fuhh!!sian kann?? ade jugak yg muntah2, cirit birit pun iye dan SELALU LAPAR.. [ yg aku italickan tulisan tu aku la..sian kann??]


Pompuan ni nampak je lemah tapi sebenarnye lagi kuat dari lelaki..kuat dari segi mental, spiritual [huh??] dan secare dalaman memang kami ni lagi kuat...setuju?? heh..


jadi kepade male reader, time makwe/tunang/bini ko sensitif xpasal2, ko jgn lak marah die balik..ade la sebabnye tu..xpun lecturer tibe2 nak marah2 xpasal2 mcm cik ainon lect math aku dulu..hahaha....it's PMS attack!!!!






ingat tadi nak abis dah..tibe2 terase nak bercerite tntang abang 'the strokes'..hiks..ade bunyik org gatal x?? pastu excited giler kedai abg ni penuh dgn koleksi piring itam dan poster2 lame dan paling penting...the beatles punye --poster, piring itam, majalah, baju..bla bla bla..ish..geramnye aku tgk kan..ohh..abg the strokes hanyelah pekerje di situ..yg empunye  kedai  adelah abg lain..[knape the strokes??rambut dan pakaian mcm la band the strokes..tu pasal aku pgl je die abg the strokes..haha]

sebenarye nak cerite , penah aku lihat abg the strokes ni..dimane??tv ke?majalah ke?time kat kuantan dulu2 ke?same sekolah ke?jiran umah sewe ke ??tah..later lah..sambil2 tu..really do wonder..apelah sahabat lame 'jot' buat skang and where is he now.. 


















saje aku uploadkan..pehh...kalo aku dapat poster gambar yg 1st dan 2nd tu mmg aku jerit satu kampung..haha..abg kedai potostet [abg lagii..] depan pasar ampangan tu ade kedue2 poster idaman aku tu..aku slambe mintak die jual, die soh aku g Campbell beli sendiri..haha..siap frame tu weh..nak aje aku rompak.. [rompakan apekah yg xusik duit tapi kebas poster the beatles aje??tentu abg tu cam muke cikgu ni yg dok pototstet buku sains sekolah rendah aritu sambil bertanyekan poster dgn nada merayu supaye ia dijual!]








haa..kalau nak tau..aku lah sorang dikalangan kawan2/orang yg aku kenal minat kat the beatles ni haa..oldies gile kann??haha..jot je kot layankan pale otak mereng aku ni..[aku bukak lagu franz ferdinand time dgn daus pun die tuka lagu lain..!!kalau bukak the beatles??]







yawn~~~



1 ulasan:

mr_bread berkata...

hahahaa...eh,elokla tu,ape plak aku nk kesah kot...hehee~bende baik...

Terdapat ralat dalam alat ini