Macam-Macam Adaa..

Isnin

TO THE nORtH

SALAM..and greetings.. (^_^)




Baru pulang dari 4days of long journey from north..aku sebenarnye meneman bapak  balik kampung die iaitu di Kuala Kangsar, Perak.Journey kali ni agak berbeza dgn yg terdahulu [mase kecik aku selalu mengekor bapak aku ni ke hulu ke hilir--anak bongsu kannn....hee] sebab kali ni aku tukar2 drive dgn bapak..selalu aku jadi penumpang je..elok lah tu kan sbb die dah percaye nak naik kete yg aku bawak..hahahaha




Tujuan bapak aku nak balik ke kmpung ni sbb nak setelkan hal2 family sket la..disebabkan kaki bapak aku bengkak dek gout, abang aku xsenang hati la nak lepaskan bapak pergi sensorang, make aku di suruh turut serte memandangkan aku aje yg free..hehe..mak pulak xnak ikut sbb agak kurang sehat..biase nye kalau balik kampung, mak mmg xsuke ikut..takut nak tinggalkan rumah lame2 katenye..




Tuesday~ 20th July

From Seremban about 8 o'clock..entah kenape aku agak excited..hehe..ikut hiway elit,senang xpayah tempuh jam kat k.l. and straight je..sampai di satu tempat ni,aku tgk kat signboard lebih kurang 140km lagi nak sampai ke Ipoh, bapak berenti tepi jln [tepi hiway ye..punye la gerun dgn lori yg berderet2 lalu time tu pastu laju lak tu..hii] disuruhnye aku take over bawak kete..aku tau dah,sbb kaki bapak merah dan bengkak..tgh sakit la tu..time drive, aku cecah 100km/j dikatenye aku laju..



HADOIII...maintain la aku 90km/j camtu..hmmm..bapak..bapak..last2 bapak pun terlelap..amik kesempatan utk memecut..hahaha..




Kitorang keluar kat exit..ermm..xingat..yg aku ingat name tmpat tu sungai raya ke kepayang tah..tu dah dekat2 Ipoh dah..benti makan jap..bapak aku lak pi tego org jage tiket paking..bla bla bla..org tu kenal la pulak anak2 sedare die kat ipoh nu haa..kebetulan..punye la peramah org tua ni..hehe




Teruskan perjalanan ke K.kangsar..aku ni kot dah masuk je area perak ni, make otometik la kepale hotak ni tingat kat 2 makhluk Tuhan yg asal dari perak ni..iaitu Syed dayah and si yate peja [skng dah jadi yate aje..hehe]...si syed dayah ni xsilap Kmpg Gajah kot and Yate lak Sg. Siput..aku xlalu teluk intan tapi lalu sg. siput otw ke K.Kangsar tu..nampak aje signboard Gerik, otometik tingat Tiqah pulak..ingat nak singgah aritu, tp xsempat pulak..hmm..



Lalu la kilang Kicap Tamin [tau x kicap tamin ni korang??]..bapak aku dulu siap pegi kilang beli kicap tu..yelah,mase tu kicap tu xglamer lagik..haha...kat kedai2 seremban ni xdapat de..pastu, kilang kacang menglembu tu..bapak aku borong dari kilang je ..hehee..


Sampai je Kuale [Kuale Kangsar], bapak aku dah start la pung pang itu ini..kiri kanan jln tu sume umah org yg die kenal..aku naik pening dah..tone bapak aku bercerite memang la loud ye..adoi..hehe..bukan itu saje tapi diulang2nye berkali..aku-dengar aje dan terus mendengar~~ hikhik




xterus ke lokasi tujuan tetapi, aku g singgah kat tempat2 yg aku xpernah miss singgah everytime aku jejak kaki kat kuale tu,iaitu Masjid Ubudiah, Malay College (MCKK) and pekan Kuale itself..buat ape singgah sane??amik gambar la kann..hehe..sayangnye aku xbawak camera kuase kude abg aku tu..hehe..just pakai camera HP aje la..bagi aku la, pekan Kuale ni antik..ade beberape rumah lame zaman2  Tok [Hj. Yun @ Datuk Paduka Indera] aku yg masih kukuh dan tmpat bapak aku main2 time kecik still maintain..apepon, dah agak develop lah pekan die kann..and memorable la..bkn pade aku tapi pade bapak aku la..before rumah yg ade sekarang ni [Kg. Bendang Panjang--skang dah tuka name ke Kg. Suak Dungun], bapak aku and family duduk kat Bukit Merchu @ Istana Merchu--just 2km dari rumah sekarang..xtau la pulak bile mase berpindah..



Ehh..dah lari topic la..kalau nak cerite sal keluarge bapak aku kang, esok pon xabis..ehehehe..that one later la kot..[berkobar2 ni setelah menyalin salasilah keluarge besar bapak..]  (^_<)






Masjid Ubudiah di Bukit Chandan

Bapak--bapak saye ni dah berumur 80 tahun..did he look like a 80 years old man??masih sehat kann? (^_^)



Ape xkene dgn gambar aku ni ye?erkk..background?..ermm..bapak yg amik gamba ni..hee..first try..ok la kot..


Pokok getah pertame di asia.biji benih  di bawa dari brazil.time aku amik gmba ni,sume org tgk je sbb aku kat tgh2 jln raye dah gaye org nak bunuh diri,rela dilanggar kerete..haha..ape aku peduli..


Ouw.the very MCKK..
 
Bapak berenti kete tgh jln sbb aku soh amik gmba aku..abis..sape lagi aku nak suruh kann..hahaha



Taking my own picture..structure di belakang tu tmpat bapak main2 mase kecik..sejarah tuu..hah..tangkapp la gamba kann..




Dlm kul 2 lebih tu baru la kitorang smpai ke rumah..ade Chik dgn Cu[adik bapak2] aje..bla bla bla..sempat salin salasilah family bapak sket..yg dulu dah terhilang..hehe..sambil2 makan laksa kuale [beli kat tepi sungai] lak tu..terangkat beb..hahaha..





Haa..rumahnye..dulu sume kayu..yg batu tu baru renovate..atas rumah tu,xramai yg berani jejak kottt...hiii


Cut the story---time to bed...zzZZZZzzzZZ [the other auntie,Wann smpai kul 12.30 mlm..aku xsedar..]






Wednesday~ 21th July



Pagi2 dah bersiap..tunggu sepupu bapak dtg..pastu gerak ke Pejabat to setel few things..tunggu lak org Penang dtg and wakil2 lain..include dari Teluk Intan la, abg Fauzi..i knew noting..just wait there..



Arghhh....aku dah sense something wrong dgn ade nye anak bongsu sepupu bapak..maka aku dah tau dah,its time to act~~naseb otak aku sgt pantas~~ melarikan diri tiap kali didekati..haha..sambil bercakap tepon ayat jiwang..[b4 tu sempat la aku silentkan tepon kot2 tgh berlakon tu tepon lak ade org kol kann..hahahaha] dann...buat muke angkuh..har har har..dlm kul 2 lebih lepas setel, terus balik..


Petang tu, ke pekan Kuale dgn Chik..bapak xlarat nak ikut sbb sakit kaki..Chik ke Sakan..teman auntie aku tu borong sakan kat Sakan..hehehehe..otw balik, lalu la sekolah lame die [Raja Perempuan Kalsom]..

Malam tu, makan kat tepi sungai..dgn bapak and his 3 sister..time tu Arena Square [ala2 downtown] baru bukak..pastu singgah la kejap..kejap ke??bapak dah berubah muke die nunggu adik2 die memilih baju..die soh aku pilih jugak..err..xberkenan la pulak..xpelah..bukan jeki aku la nak dpt baju free..


Ingatkan pastu terus balik..dibawaknye kami pusing2 pule..tujunye ke mane?again..bukit chandan..masjid ubudiah, istana, istana kuning dan sekitar..ok..aku dah pusing situ dah petang tu dan hari sebelum..layann...hmm..xsabar nak balik sbb mate aku sudah mengantuk..lalu pulak depan umah tokey minyak afiat..mmg rumah semue org la nak kene lalu kot..

Balik2...ZZZZzzzzz




Thursday~ 22nd July


Ingatkan arini leh la gerak pagi2 ke utara [perlis]..ke sane sbb nak hantar Chik balik sambil2 leh la jalan2..tapii...the 3 siblings mahu ke pekan dulu nak tuka baju yg beli semalam sbb kecik..lagipun Wann nak beli tiket bus balik ke KL..ingatkan kejap la..aku dah siap la pakai tudung mase tu..kul 9pg..tup tap..mereke pulang 12.30!..hehe..rancangan tergendale..xpe..gerak ke perlis dlm kul 2.30pm..xpulak terus ke sane..singgah pulak ke kuale kedah..g umah arwah anak Chik..singgah jenguk cucu2..ok..dari sane kul 6.30pm dah..sampai perlis dlm kul 8 cmtu..pas smyang,kua balik utk mkn mlm..penatnye..

owh..xpulak aku cerite yg aku yg drive kann..huh..kental tol bapak selame ni drive sorang2 je..phew..penat rupe2nye..otw tu..aku hampir accident..dok ngelak org nek moto..elok je die layan borak die dgn penumpang belakang die..tgn tunjuk sini sane..kebal sgt ke sampai bawak motor kat tgh2 jln hiway??hampir2 dilanggar..alhamdulillah selamat..ok..no heart feeling kepade org utara..selame aku disane dapat la aku peratikan most of motor rider ni bawak motor tgh2 jln dgn selambenye..apesal a?dorang kebal kot.kalo kene langgar kete xmati kot??hmm


Friday~~23rd July


pagi2 bute bapak kejutkan aku..nak gerak awal2 psgi sbb kami nak singgah kedah and penang..bla bla bla..Chik disappear..ouh..ke surau utk Subuh rupenye..bapak dah siap2 kul 7 tu..aku baru sudah mandi..A'a [kazen] dah risau takut bapak cabut before emaknye pulang..terus die panggil Chik balik dari surau..hahaha..lepas minum [tu pun setelah puas bapak bagi alasan nakterus balik..] kami gerak ke Kedah..nampak la signboard name tempat Megat Dewa..haha..pelik tol..paling best..lalu simpang ke Gunung Kerian..kat area situ ade bundle seringgit..SERINGGIT OK!!aku tau thru cite Hoppers dan Ahli Muzik [dulu kua kat 8tv--saat pertame aku kenal Gambit b4 he turned to a full time actor--hensem!!]..


Siap snap tu..haha..


aku cakap kat bapak sal bundle tu,die kate jom la cari..tapi aku tau,akan mengambil mase jadi..aku simpan la utk aku cari di lain journey..insyaAllah..hehe..DI PEKAN RABU aku mencari kuah rojak Mak Bee ..hehehe..dari Perlis 7.30am..sampai ke pekan rabu 8.30 am..satu kedai je baru bukak..breakfast jap then beli ape yg patut kat kedai yang satu tu..terus cabut..gerak pule ke Penang pade jam 9.40am..hmm..nak cari hiway ke sane tu pun berpusing2..ish ish ish..kalut je..


Add caption
 Kalau la boleh berenti kat jambatan nii...




Sampai Penang dlm kul 11 lebih..Pergi ke Hotel seri malaysia..bukan nak tido sane ok..bapak aku nak jumpe anak sedare die..owner hotel tu..haha..arghh...orgnye xde..bile disuruh tunggu, bapak xnak..takut kene tido sehari pulak kat Penang tu ha..ok..journey diteruskan ke Perak pule..sepanjang nak cari Hotel tu, mmg aku jela kene turun tanye orang..tu xpe lagi..mase nak cari hotel,g tanye sorang encik polis ni lokasi hotel..balik2 dari hotel, nak cari jln ke jambatan  tu pulak..bapak aku pegi berenti kat tmpat yg same juge..dah polis tu terkebil2..agaknye die pikir aku nak ngorat die kot..yelah..td tnye kat mane hotel, 5menet pastu tnye lak jln nak kua dari pulau..ish ish ish...xpelah..aku mmg muke tebal (T_T)..


 dan dah terbiase tahan malu..erk..teringat kisah zaman sekolah dulu..bile aku di form 5,aku selalu kene gastrik yg teruk smpai bleeding..di suatu hari yg hingar bingar di kelas aku..bapak datang dgn selambenye ke kelas aku dan dgn kuat die ckp: "cikgu, ni saye bapak nur asma..saye dtg nak bawak die pegi jumpe doktor sbb die berak darah!"

aku: erkk...!!! [xsempat nak kate pape..senyap dan terus keluar jumpe bapak]--mane ade berak darah pak, nur bleeding biase je..hmm..xpe lah..nur xpape..xpyh g spital de..

time tu kelas aku yg bising terus senyap..tibe2 dorang gelakkan aku..ramai2..huff...aku?xde perasaan..malu?sket je..tah..dah biase..har har har...maluuuuuuuuuuu la weii..mane leh xmalu..bapak yg perasan budak2 ni gelak terus sound dorang : eh,pasai apa hang gelak2?betui la dia berak darah..serius hang tau..!!

aku:hee..dorang saje je tu,..ok lah pak..balik la dulu..nanti kul 2 la jmput nur balik yeh..bye pak!![cepat2 soh bapak balik dan masuk kelas dgn muke selambe]

sampai sekarang la..ade sorang dak klas aku,kalau kol and rajin nak burak,mesti die tanye sal kes berak darah tu..hehehe



Eh..ape pulak la aku lari topic lagi ni..ish ish ish...



sambung tajuk asal ye..Pas berjaye keluar dari pulau, kami heading ke perak utk borong durian pule..masuk hiway dulu..nanti keluar la kat exit mane2 utk beli durian kann..tapi bapak tersalah la pulak..die pi kua exit err..xingat la name tapi masih dlm kerajaan Penang la..jumpe la nibong tebal tu sume..hmm..take time btl la time tu..lsampai la ke perak..berenti semayang kat bukit gantang dan beli durian kat situ..pastu, dari bukit gantang,aku lak drive.benti kat kuale kangsar utk lunch [lunch kami pukul 3.30 ok!!]..kedai tepi sungai..pastu terus gerak pulang..nak benti kat bidor nak beli jambu batu..tapi kami keluar hiway dulu..sbb time tu dah agak petang,takut lambat sampai seremban..aku ngantuk dan sakit leher sebenarnye time tu..tapi kesian kat bapak dgn kaki bengkak,xpelah..aku jelah drive..itu ini..sampai ke exit bidor..pastu ade adegan pergadohan aku dan makcik jual jambu..mcm celake..bapak dah ngalah..aku??no way..haha..puas ati aku..bapak biar je aku laser2 kan orang jual buah yg #@%^*&*&^#^%& tu..grrr..panas je ati..menurun perangai bapak jugak la aku ni..hehe..


dari situ kami ikut jalan lame..sbb bapak nak masuk hiway start dari rawang [nak masuk elit sbb xnak terjebak dlm jam kat kl tu..] pnye la jauh ikut jln lame tu..hmm..lalu pulak kat kawasan yg bapak dgn mak pernah kene "kacau" dan "ditumpangi"..lalu kat situ je dah maghrib..leh lak bapak ajak semayang kat surau yg die "jumpe bende tu"...hiii...naseb aku yg drive,jadiknye aku xberenti pun..bapak dah resah sbb waktu jamak takdim nak abis..aku soh wat jamak takkhir je..senang..haahhahaha...jadi bos lak ari tu..kat rawang lak , xjumpe tmpat masuk ke highway..dgn jln yg gelap lagi..mate aku ni dah la kureng sket mlm2 ni..last2 jumpe jugak..lega....hmmm...




pendekkan cerite..sepanjang perjalanan ke seremban aku bertekak dgn bapak..bukan bergadoh..tapi mempertahankan pendapat aku..degilnye bapak xnak percaye ckp aku..bertekak sbb ape tau?sbb die kate dulu die masuk lorong lain..aku cakap tu je jln satu yg ade utk balik seremban kalau dah masuk hiway..degillll...xnak percaye..aku ikut direction ke KLIA..die marah lak aku..aik??betul laa..sekali dgn ke JB tu..ke selatan la kan..die resah je sbb takut sesat..hii..bapak..bapak..hehehe...sampai seremban aku keluar kat exit Simpang PD,die marah sbb aku x keluar exit seremban tol labu tu..ala..aku nak wat short cut pun kene marah..sabar aje la..




Singgah benteng..tapau utk org2 dirumah...--then here we are--home!!




Perjalanan yg penat tetapi seronok la..ehehe..puas la ati bapak,dapat soh aku bwk kete kat utare..hehe

6 ulasan:

nhmy berkata...

oit! GILAA panjang! penat nak habiskan. HAHAHAHA ;D

*psstt : ko kata gambit hensem?! erk! sy TIDAK bersetuju sama keturunn megat dewa yang ini! HAHAHA :))

asma HazeLnut berkata...

time dlm hoppers la..skng dah tak sbb aku rase die poyo..dlm hoppers nmpak die agak naif..dah belakon ni..errkkk...kureng la

MAMA 2 MIRZA berkata...

panjang nyer... x abis lagik.. to be continued...

asma HazeLnut berkata...

kak epi..ni kire pendek tau..sbb nur dah cut2 adegan yg xperlu..iaitu..mlm2 susah nak tido sbb mereke xabis2 burak pung pang pung pang..pastu dlm kete pun xleh nak concentrate sbb sepanjang jln tu ade je peristiwe mase lampau bapak..dnn...mcm2 lagi..japgi nak wat salasilah lak..haha..xpenting pun mende tu, tapi at least,tau dah sket2 sal my roots..hehe

zila berkata...

1st...aku nk gelak psal berak darah 2...hahahahah...spanjang aku bce prenggan 2 aku dok asek gelak jer..aku ingt lg 2..almaklumla aku kn antara org t'dekat yg ade di tempat kjadian..heheh..

2 request..
1)tlg abeskn cite psal makcik jambu..sbb aku mmg suke dgr cite2 ko gduh ni...msti lwak eh..nak gelak lg...

2)tlg cite psl surau yg "sesuatu" 2..sound mcm manarikk je..

sile2...

apepon spanjang dkat 10 taun aku knal ko..."mmg ko kebal lah"..hehehe

asma HazeLnut berkata...

zila-owh..mentang2lah aku soh ko abiskan citer kat blog ko tu,ko pun byk request yer??ok..boleh2..tgu la isnin nti..
aku ponek ni..gel tu sold out siot!!haha..pehtu esok+luso aku ade kursus kat Melake..inbox fb please..hehe

Terdapat ralat dalam alat ini