Macam-Macam Adaa..

Rabu

Terbahagi kpd 2-bab 1 boleh bace bile2-bab 2 jgn la bace kalau penakut mcm aku..lagi2 time malam2 okay??

salam and greetings..



 BAB 1


It's past the midnight..cannot sleep..so here i am..wasting time to jotting down something that is not important to let others know, but still.....i would like to write..[macam la ade sape2 yg marah kan..hehe..xseperti satu blog yg aku bace ni..content die mmg nak die je betul,dan org lain xbagus..hehe..pastu nak emo2 xpasal2..hii..aku xpaham..lantak kau..]





Busy for the past 4days..plus..my health condition in a very low level..fever, sorethroat-tonsil, headache and the latest that come visit me today Diarrhea-cirit birit..huh..very challenging day today,yesterday and few day before jugak..
 
 
 
 
 
For the past few months, i've been wasting [errm..wasting ke..maybe spend is the most suitable word for it la] a sum of money for 'this' thing that is not certain...but only today i got something that is certain..Alhamdulillah..
 
 
 Also..
 
I'm thanking my dear partner and my determination for running our side income ..dazzling HAWA..click HERE to view blog or HERE to view facebook page.. doing anything that i can to get income..penat bukan alasan..cewah..Lagipun, part time does not take ur time too much everyday, just a wise planning will do  (^_^)
 
 
 
....we start selling online last month..and of course la direct selling jugak [mastered by dyla]..hehe..still new and havent reach a month,  but the feedback and the selling is amazing..for the first 2-3 weeks i really give it a serious attention and now alhamdulillah..due to our commitment on our daily life and works, seems like our online stores a bit neglected..it is obviously from the dull and boring page of our blog and facebook..heh..still, the people still buying and the money [not that many yet it is enough-besederhana-] still coming in..Alhamdulillah..
 
 


Now in the running to establish something that is ...lost some words here...errr... heheh..tapi memang memerlukan komitmen dan pengorbanan yg besar lah..me and my partner hope it will works..



Terbaru dlm list kami ialah jual produk yang memang laris..sebab terbukti kebersanan ia lah kan..ELISSDA MAGGAGE GEL..tak nak explen pnjang2 la..sile la ke blog or fb kami..tq..stock dah habis dlm 2 hari je tau..hehe...now tgh tgu order baru..






oh ye..cut the business crap..

Due to unofficial requested by zila, i have to finish the story that she asked for..to whom that missed the long and boring story, please click here..


1)cerite aku gadoh dgn makcik jambu

selalu aku xikut bapak balik Perak..so, tiap kali, mmg bapak lah yg beli jambu otw balik ke Seremban..itu hari, aku yg drive..dah parking elok2 MELAWAN ARUS.haha..aku dgn bapak pun keluar la jenguk deretan kedai..aku follow jela bapak benti kat kedai mane..yela..dah sume kedai ade jambu batu kot..bapak ckp die slalu beli dgn sorang pompuan ni..siap tau tu ,pompuan ni asal orang Rembau..AMIK KO! peramah ke tidak bapak aku ni..jumpe org jage parking kejap je die dah leh tau jugak org tu kmpung mane , umo brape dsb..hehe..

berbalik kepade kisah makcik jambu..orang Rembau yg bapak aku dah biase membeli tu xbkk gerai kot..bapak cari xjumpe2..pastu..stop la kat gerai ke3 or ke4 la kot..aku baru berenti, terus dihulurnye plastik..bapak aku pndang aku, aku pndang bapak aku..last2 kami pun, ok..beli kat sini jelah [punye la panjang mukadimah..haha]..pastu dah pilih2, aku kasi la kat makcik tu utk timbang..[harge utk sekilo RM3..bapak aku kate mahal,aku ckp la 
 
'ala bapak..skng kan dah tahun 2010'    hehe]
 
 
Pastu aku tgk makcik tu timbang ade la dlm 2kilo 2oo gram cmtu..dah tu..ditambahnye sendiri jambu2 ke dalam plastik tu sampai cecah 3kilo..aku senyap je..xpelah..banyak2 ni leh la bagi kak effi dgn abg nanti..dah tu..die cakap 

'RM9 cik..3kilo semuenye..'

bapak cakap la, 'aik..sikit td tu smpai semilan hengget ke?'
 
aku tukang la jawab 'makcik ni tambah td sampai jadi 3 kilo.tadi tu yg kite pilih tu just 2 kilo lebih je..'
bapak 'ooo...hah..bak mai asam boi skali..boh 3,4 peket'

makcik tu pun letak la 3 peket 'nah cik, 15hengget'

bapak 'hah?pasai apa mahai?satu peket asam boi bapa?'

makcik '2hengget cik...ini yg banyak cik..yg murah ada, tp sikit la'

aku tgk kan, xla banyak mane pun asam boi yg die cas rm2 tu,kalau bagi la umairah [anak abg aku] tu mkn kan,kejap je abis..
 
pastu, terus je makcik tu dgn nada kasar dan biadap 'hai..cik ni..saya dah bagi murah,nak murah lagi..camane ni cik..xkan la 15 hengget ni cik kata mahai..'
aku..uik? 'eh,awak kate dah murah, nak murah lagi?ape yg murah?hah..yg tadi tu, yg awak timbang td 2 kilo lebih xsamapi 2 kilo setengah..apesal awak pegi tambah sampai jadi 3 kilo?kami xnak banyak2..pastu awak letak harge yg awak tambah tu..kami xmintak awak tambah..dah ..saye xnak..skng saye nak beli ape yg kami dah pilih je tadi..baik awak letak balik jambu yg awak tambah td..'

bapak...'dah nur..toksah lah..bayar lah..nah..bayar' bapak ckp sambil hulur duit..

aku...'ah,xde de,...die ckp camtu td nape?die berkire,kite berkire gak!'
dah tu..bapak bia je aku..eheheheh

makcik tu pulak,aku tgk muke dah berubah,die kuakan jambu tu main campak2 je..

aku..'saye nak betul2 mcm yg mase awak timbang mule2 ye..pastu..asam boi tu bagi 2 peket je..ni wat makan dlm kete ni..utk rumah,saye beli kat KL..lagi murah dan sedap..'

die pun pastu hulur, aku bayar,and before blah aku cakap..
 
'awak ni patut belajar la care2 nak niage..kalau x,xde orang nak dtg kedai awak..manners awak kurang..pepon terime kasih lah..'  
 
aku terus blah...yg aku cukup panas tu sbb die cakap "dah murah nak murah lagi.."  padehal bapak aku tu tanye harge je tu..ek eleh...

nampak la jugak aku kurang ajar sbb aku pgl die awak je instead of makcik.hehe..tula, len kali jage mulut la kan..
 
 
 
 
 
 
 

BAB 2

2)cerita scary


*adui..dah la mlm2 ni..seram jugak..xpe..carry on.hehe*

otw balik ke seremban dari utare--Time tu kami lalu kawasan hampir2 kuale kubu baru..niat kat hati nak masuk hiway kat rawang..so, lalu la jln dlm dulu..sampai2 kat kawasan KKB tu, bapak bukak cerite yg time die kene "kacau tu"..time tu dah la kul 7 ptg..mmg suasane suram je..aku dah gelisah dah..'ishh.. bapak ni,time2 ni lah die imbau kenangan xbest tu'..hehe

ok la..aku story kisah awal dulu

mase tu thn 2002 or 2004 kot..kot lah..aku xingat la..arwah pakcik ahmad nasri meninggal..*dem*..bulu rome aku berdiri lak..jap2..bukak lampu..~~

Mak dgn bapak pegi..aku xpegi sbb..tah..aku xingat..pakcik ni adelah suami kpd adik bapak aku...nun di Perlis..Abi Padang Melangit, Kangar is the place..so bapak aku bertolak dari rumah kul 1-2 pagi cmtu..sampai kat sane...itu ini itu ini..dah selesai pengebumian sume..bapak aku xbuang mase balik seremban..dlm kul brape tah mak dgn bapak gerak dari sane..petang kot..bayangkan lah..xtido semalaman,then terus nak bawak kete balik terus..kental tol bapak aku ni..itu mase,bawak BCL 8697 nissan langley lagi..hehe..then mase otw balik, mase tu pagi jugak tau,dlm kul 1-2pg  la..bapak aku ckp die nampak mak aku semacam je..diam dan tgk je die..die diam jelah..
 
Dalam ngantuk2 tu, bapak cari tempat nak stop kete sbb nak lelap jap..xlarat sgt dah..xtau la tido brape lame, mak aku kejutkan bapak,die btau,die dgr org azan..ingat dah subuh..mak xde jam,jam kete dah rosak..bapak tgk jam, baru kul 3..die tido jap lagi..then gerak balik..dlm kul 4 kot cmtu.

pastu die terase lain la tibe2..*takut la.nyesal penuhi permintaan zila*

Bapak aku terase lain bkn saje2 ye..die dpt rase  lain lah pemanduan die tu..rupe2nye...erk [tunggu ulasan yer.].bapak aku terkejut..tp seb la die berani..die bace la segale ayat yg die hapal..pastu die kate, die bawak kete mcm bese..die xbtau mak aku..sbb mak aku mmg jenis penakut..mcm aku la jugak..hehe..bezenye,aku reti la pk positif nak kurangkan rase takut..mak??bulat2 die pk negatif je..hehe


Last2, die tgk kat cermin..dah xde dah '.then bapak aku terase nak buang air..lalu la kat kawasan ni..jumpe la satu tempat yg cantik sgt..bercahaye..bapak aku pelik la..die slalu lalu situ..setau die situ hutan..cepat betul tmpat tu develop..pastu singgah surau..surau lak mcm xpernah jumpe..ade la budak2 main kejar2..main beskal..pukul 3.30 pagi??

[fyi,,bapak aku suke balik kampung ikut jln lame..so, die mmg tahu la location tiap surau ,masjid dsb]

Bapak aku cari2 signboard surau..xjumpe2 pun..ok..xpelah..siap buang air,bapak aku terus gerak sbb nak tunggu subuh pun lmbt lagi

kat tgh2 jln,bapak aku bawak la kete mcm bese..time tu mmg gelap la..satu kete pun xde..tibe2,thru cermin pndang belakang, bapak aku nampak ade cahaye lampu..ingat lori la..bapak aku tgk laju semacam je, die slow la nak bagi laluan..tgk2...cahaye tu mcm bola ape lalu tepi bapak aku..sebelah cermin..bapak aku tgk mak aku diam je..mcm xde pape pun..maksudnye kt siru..mak aku xnampak pape pun!bapak aku je nampak!!
Bola api tu terus je lalu tepi kete bapak aku then disappear ke depan..bapak aku pun bace la mcm2, yasin la bagai [bapak aku hapal yassin..aku??--hehehe]

Dah sampai waktu subuh,bapak aku beranti kat satu surau ni..die pelik la...ramai orang kat situ..meriah la..terang benderang..semue berbaju putih je..tapi tah kenape bapak aku xterase nak tegur sape2 macam bese [bapak aku pantang jumpe org mmg die tegur..mcm2 cite keluar ok]..mak aku pun same..sume orang tu senyap je..xburak2 pun..lepas je selesai..dorang teruskan perjalanan..still bapak aku pelik..surau kat xxx ni mcm ade kenduri punye meriah..teruskan memandu..langit pun bakal cerah time tu..dah dekat pagi kann..

cut the story..dah sampai seremban..

kejadian pagi itu adelah pade 1RAMADHAN ye..take note..

dan setiap tempat yg pelik2 tu..bapak aku keep in  mind..


ULASAN..hehe

-mlm esoknye..bapak dgn mak bukak cerite..make berterusteranglah bapak kat mak sal ape yg jadik..jeng jeng jeng..

--yg mase mak diam je tu..mak kate mak nampak bapak aku adelah bukan bapak aku..die nampak bapak aku ni orangnye besar dan menakutkan..mak aku plak..terkunci mulut nak bertanye..dan minda die kosong..tu pasal die senyap..kalau secare sedarnye..memang mak aku menjerit2 lah tu

--mase yg bapak aku rase lain tu, sebenarnye..ade 'penumpang' di belakang..hiiii...seram aku

boleh x korang,mase aku yg bawak kete itu ari lalu kat kawasan tu waktu senje,bapak cakap ade ape kat belakang ni?? --dgn muke gelisah--aku punye la takut..mmg aku kejap2 toleh cermin nak make sure nothing kat seat..[seat pun penuh dgn beg2..syukur]

--kawasan yg terang benderang tu..xwujud!!! xlame lepas kejadian,bapak aku pegi perak ade hal ape tah..die lalu kat kawasan yg die mark tula..mg hutan semate2..!!! ???dah tu yg die jumpe kawasan terang benderang tu?? *gulp*


--tempat yg bapak aku buang air pun bapak aku carik2 balik..xde..xjumpe..dah tu??? *gulp* lagi

--tempat bapak aku semayang yg jemaah die diam je tu...unexplained..pikir2kan lah ye..takut aku nak ulas..sbb makhluk Aallah S.W.T ni pelbagai kan...

--sal bola api tu pulak,bapak aku ckp kawsan jirat cine---oh ye..aku lalu kawsan tu maghrib itu ari ye..adoi..lemah lutut beb...



HAH
..itu la die..arap zila puas ati la ye..dan adegan2 diatas ni..aku xla cerite detail..dgr dari bapak aku la yg real skali..

dan skali lagi aku tekankan..kisah itu adelah pade pagi 1RAMADHAN..syaitan2 di ikat pade bulan suci ni kan?hmmm... =)

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini