Macam-Macam Adaa..

Khamis

ohhh!!


hi semue...




ohhh...dah jam 3.18 pagi rupenye...patutnye aku kene tidur ni..tidur yg cukup  utk hari "itu"...hehehe...waaa..mate aku ni dah ade balik dark circle dah..time2 penting utk aku kelihatan menarik [erkk??menarik??perlu ke walaupun bukan majlis aku pun??]   (*_*)..takut plak rase hati ni..takut aku ni melebihkan pengantin..mahap la tiqah..aku xjamin aku x kelam kabut time majlis ko tu...aku cube ye mengawal gementar dan jadi bridesmade terbaik utk ko..aku dah bayangkan aku digelakkan oleh kwn2 kite..huuu...

what a vision...biaselah first time ni..tambah2 pulak tema die mmg xkene dgn kulit aku [ape kene mengene tema dgn pengapit yg mmg xpenting ni???]...

adus..aku yg berkulit agak gelap dikelilingi bende2 pink...mmg akan sgt obvious la aku nanti..huuu...ape sal la aku ni..mslh tudung aku nanti kene ke dgn baju aku tu..eiii...ape ni asma?talking nonsense...patut aku jgn tmbah serabut bakal pengantin..dah la beliau tgh stress..mahu pule ditmbah2 dgn masalah kau yg secubit tu..hmm...the date for tiqah is on 18 september 2010..






seminggu selepas itu kenduri kawen kakak aku pulak , 25 september 2010..for the akad nikah will be on the day before kenduri and this ceremony [so-called-closed-ceremony] only for family and relatives only..aku masih tercari2 baju utk aku pakai di hari itu [atau mungkinkah aku akan recylce baju 'putih' itu??]..

bajet dah abis utk kenduri ni make, tidaklah sgt aku [atau mungkin lebih tepat--family aku] terase nak raye sgt..pelamin akan didirikan lepas kak effi balik dr kampung..even more i need nana too utk beliau memotong kayu2 yg bakal menjadi pelamin..ini lg satu aku cuak ni..amanah orang..mintak2 menjadi my first try ni..aminnn...






tinggalkan kisah kenduri tu sume...please...[talking to myself..as if my otak will stop thinking bout it..duhh!!!]..pheww...it's coming again..tomorow [or should i call it today] is MANTAI..sape xtau ape itu mantai please raise up your hand..ermm..


ok base on experience la..mase aku blaja dulu, bile aku ckp sal mantai dgn kwn2 yg bukan asal dr N9 ni, masing2 pelik..asing betul perkataan mantai ni pade mereke..huu..to those who did not know mantai actually is a day before HARI RAYE and before PUASA too...


pade hari mantai ni lah yg kite [ke mak kite??] dok sibuk prepare memasak itu ini utk hari raye..rendang, ketupat, kuah kacang,lomang,dodol, bla bla bla bla..memang meriah la kalau kat kmpung or utk big family...[teringat plak kenangan masukkan beras dan merebus ketupat mase kecik2 dulu..time tu mane ade ketupat segere dlm plastik ni sume..seronoknye dulu2..kann???]..

so, pade hari nilah 1 family tu bertungkuih lumuih [bertungkus lumus] memastikan persediaan utk hari esoknye berjln lancar....xsliap aku, 2-3 tahun kebelakangan ni ade program 'MANTAI PERDANA' kat tempat aku ni..kat expo ni la dorang jual murah2 bhn mentah mcm daging segar, ayam, bahan2 nak wat rendang dan lauk pauk..sampai masuk tibi la..itu yg aku ase ramai org [i mean dr negeri selain N9 yg dah tau nak gunekan perkataan mantai tu..ermm..eh..yeke??hehe]    



HARI RAYE sgt sinonim dgn balik kampung kan??fyi, aku ni xpernah merase pengalaman balik kampung sbb i dont have any..seriously!!sejak kecik mmg kat rumah aku nilah aku beraye..istilah balik kampung pernah berlaku kat aku mase blaja kat Pahang je..kat shah alam xkire sbb xmencabar..ala sejam perjalanan je pun..mase kat pahang dulu kene turun kl dulu..time tu..perghhh!!!! sakit otak tgk ramai org..hmm ..kenangan btl... (^_^)


ckp sal blk kampung, saye punye buah ati pun dah balik kampung td...[apesal bile ckp sal pakwe ko terus tuka ayat 'saye'???] hehehe...[senyum gatal sorang2]..bile saye dapat balik kampung die pun saye xtau..sbb ape2 hal kene la kawen dulu..tp sbb saye yg asik dpt keje kontrak ni xbersedie mental dan fikikal [lebih kepade kewangan dan fizikal la---wah2 ko asma,mental dah mantap ke noq???]

abang aku [nana] dan family pun gerak ke kampung kak effi tgh mlm td..raye pertame lak nanti abang aku yg sulung tu ke kampung kak farah pulak..maknenye tinggal la kami 4 beranak [mak.bapak.akak aku.aku] kat rumah nanti tunggu org dtg abihkan kuih dan rendang..haha..xlah..tahun ni mak aku buat rendang dan beli lemang aje..no kuah kacang, no ketupat , no lodeh..[biskut aye tu adelah sket2..]..tp tulah..agak xsyok la nak melantak pagi aye nanti..hehe..esok nak beli ketupat la..hmmm...




haaa...kannnnn... aku masih terbayang2 keadaan aku mengapit tiqah nanti...uishhhh...nape ko pilih aku tiqah??mmg ko nak aku wat kecoh time kenduri ko ye??hehe...oh ye..sape tiqah??[kepade yg xkenal la]...tiqah ni aku kenal sejak form 1...form 2 xsame klas..form 3 same klas balik..form 4 masuk teknik,dapat lak klas same die..so,memori sekolah menengah aku byk bersame die...aku dahulu seorang yg suke diam dan masam muke..sejak kenal tiqah, ketawe adelah tebiat aku..[maksud aku..ketawekan orang..buat orang ketawe-kdg2 dorang mmg suke ketawekan aku utk bnde yg aku xpasti..hehe...dann ...oit.noq.ape ko merepek??]....tiqah ni pandai, comel, gebu, baik dan memahami..hehe..die pilih aku,means die caye aku..ai terharu lah yu..



saye kenalkan kawan baik saye.. tiqah..

buat2 xnampak jelah parut jerawat kat muke saye tu..--time ni raye thn lepas, tiqah tunang


kami ber4 ni mmg payah nk pisah..[mahap ye gamba kabur..lense kene peluh tukang amik gamba kot--apela kat idong aku tuu..]


kami lagiii....aku suke gmba ni...korang suke tak?? heeee





ok aku berjaye mengatasi kekalutan otak aku...ianya bertukar kepade kenangan manis bersame sahabat... (^_^)


sesungguhnye,dlm menanti hari bahagie kawan aku ni aku agak emosi..mcm xpercaye yg shes's getting married..congrats atiqah..gonna mish our single time together..thank u for the  12 wonderful years yg havoc!!..[tears]...aku nak jugakkk!!!!





2 ulasan:

tqah berkata...

Hehehehe...terharunye ade org tulis pasal aku kt blog die...kihkih...tetapi adekah benar dahulunye si asma ini seorg pendiam n masam muke??? cannot remember la...bukan meriah dari dulu lagi ke minah ni???hikhikhik..........

Mekaceh asma coz suke jd pengapit ku....pasal warne pink itu, jgn lah kau bimbang,...pink itu soft saje n why mahu gabra dikelilingi pink.........i'm sure u look so good in pink........belum cube belum tahu la asma oi.........be confident, so, the pengantin also can be confident too...hehe

asma HazeLnut berkata...

okey puan tiqahh!!!!hehehe...eyh..yelah..aku dulu perengus..hehe...skang xdah..hehehe

Terdapat ralat dalam alat ini