Macam-Macam Adaa..

Rabu

Kisah Lampau II



Tadi, tibe2 teringat mase kecik2 dulu


Mase aku kecik2, aku lebih rapat dgn bapak.. Sebab mase tu bapak dah bersara, mak keje.. Mase aku di rumah mmg banyak dengan bapak je.. Mase sebelum masuk skolah rendah [aku dulu xpegi tadika..all of my siblings mmg mak bapak aku xanta pegi tadika--bijak bona gek eh..hihi] aku punye keje hari2 tunggu abang dgn kakak aku balik sekolah..pastu kene buli atau dibodoh2kan dgn dorang..adoi...hahaha...Pernah abg aku [nana] suruh aku minum kopi..aku minum lah...rupe2nye lam kopi tu die letak benang..abih aku telan..pastu main2 naik lif [lif kami mase tu ialah ruang blkg pintu]...konon2 naik tingkat 4, padehal tmpat same je..aku diberitahu itu adelah tmpat lain.. aku percaye.. !! (-_-)''  Ade permainan yg direka oleh nana jugak. die masuk bilik akr..bile kluar je, die adalah nana yg lain..mase tu ade 'nana jahat, nana baik, nana Os, nana...ape tah..'  dan yg itu pun aku percaye !!! (-_-)"  



Sabtu bapak slalu bwk kitorang g library. pastu bile abg dgn akak aku nak g bandar seremban dgn kawan2 bapak aku bagi dgn syarat aku xikut..kalau aku berkeras nak ikut,penyudahnye dorang pun xboleh pegi.. itu yang jadinye mereka amat geram dgn aku yg agak mengada2 time tu [anak bongsu kann.... tee hehehehe]



Kalau x g library, g playground.. siap bwk bekal air oren dan mkn2 skali..hmmm..pastu tgh hari sabtu tu terus g pejabat mak..jemput mak..selalu, aku g jemput sampai masuk lam opis..hehehe..Ade sekali tu, bapak paking jauh, aku beranikan diri g naik pejabat.. aku tgk dari cermin pintu depan mak xde kat tempat duduk, aku turun balik nak pegi paking, tgk2 bapak dah xde..aku pun melalak meraung2..xlame pastu, bapak muncul.. rupe2nye bapak aku ade je kat tempat same. Aku yg salah tempat..yelah, budak2 time tu..mane reti lagi..hehehe..


Pastu ape2 hal berkaitan sekolah ape sume, bapak la yg uruskan..pegi balik sekolah die yg anta dan jemput..Kalau hari amik report card, bapak jugak pegi..dalam sepanjang 11 tahun aku sekolah [rendah dan menengah] ade sekali je bapak xpegi..mase tu form 5. bapak pagi balik kampung Perak, ade hal..abang aku yg sulung la dtg..blm smpai turn, die ade hal lak,  mak pulak kene dtg..  itulah pertame kali mak dtg amik report card aku..hihihihi..



Mase aku kecik, aku xsuke mak. mak suke marah aku..bapak pulak,walaupun agak manjekan aku, selalu je kene pukul sbb aku wat nakal..[ hape ko ingat anak bongsu xkene bantai ke??] Tapi mase diploma, aku kene g UiTM Jengka..agak jauh dan ceruk..time tu lah aku start rindu2 kat mak...hehehehe....rindu2 sume org yg aku slalu wat salah..mcm kat akak aku dan sume orang..termasuk kwn2.. Dan aku selalu la contact2 mak sejak time tu.. Dulu2, kuat tol perasaan nak keje di luar seremban. Tapi, sejak grad degree, Tuhan dah tetapkan rezeki aku kat seremban.. Mungkin hikmahnye aku dpt tlg2 mak dan bapak aku kat rumah....smpai dpt keje pun kat seremban jugak..Pernah aku buat keputusan tolak keje sebab mase tu parents aku sakit... Tuhan je tau perasaan aku time tu..ape pun Allah SWT maha kaya..sentiase percaye bahawa tiap2 perkara yg berlaku ada hikmahnya..



Time beli baju atau kasut, baju raye atau kasut raye, bapak selalu pilihkan aku baju lelaki.. T-shirt ade collar, seluar ade belt, kasut lak kasut bdk laki..nasib baik aku merase jgk pakai gaun, dan baju kurung sbb mak yg pilihkan..hihihi..pernah tu, bapak nak belikan aku sependa budak lelaki (-_-)" sabar jelah aku..mase tu aku dah reti kate xnak..hahahaha...pernah aku nak beli kasut ade reben2 [ala kasut budak pompuan tu]  tapi sekali je aku sempat merase..pastu xde dah sbb dek melecet..haihhhh


** adakah kerana itu aku pun berperangai ala2 lelaki sehingga sekarang?? keras, kasar, lagak lelaki.kuat gaduh...seb baik ade org percaye akan ciri2 kewanitaan aku dan dapatlah aku boipren..kalau x?? muahahahaha**


**bapak sgt straight akan anak2 pompuan die kawan dgn lelaki, tapi mase aku kecik2 dulu die layan aku mcm aku ni lelaki..haiihh..bapak..bapak..kan dah anak bapak ni berperangai lelaki dan kawan2 pun byk lelaki.. camane ni pakk?? nanti ade lelaki nak amik anak bapak ni..boleh takk??--gaye cakap mcm lah bapak aku bace blog ni--  (-_-)"

Dulu mase darjah satu, aku liat g sekolah..aku takut kene marah dgn cikgu..mase tu bodoh lagi..mane tau yg xkan dimarah cikgu kalau xwat salah..aku xsuke gile matematik time tu..pastu sbb tu, aku pernah lari balik rumah pas bapak drop kan aku kat sekolah..[pelik wooo...mase darjah satu aku leh balik rumah jln kaki..ade la dlm 2-3 km..jln belok2 lak tu..] sampai2 rumah, aku tipu bapak ade budak samseng kacau..hahahahaha...---okey..rahsie selame 18 tahun dah terbongkar!!!!! hahahaha--- pastu bapak tetap antar aku pegi sekolah balik..siap bgtau cikgu aku kene kacau dgn samseng..punye lah aku dojage pastu...Cikgu Maimunah,..sampai skng kalau jumpe die, die still ingat aku .."asma maso kocik2 dulu nangis2 yo..sian ayah eh kono tunggu.."--cikgu masih ingat aku okeyyyy!!!!!!!! hahahaha



Aku dulu pernah [pernah??byk kali kott...] gaduh same dak laki..sekolah rendah--baling pen kat budak tu sampai darah2 dahi--tolak2 campak2 barang kat dak laki tu sbb cabar aku--bla bla bla--  konon2 time tu aku pantang kene cabar lahh..xsenonoh tol kau asma!


Gaduh dgn dak pompuan bannnnnyakkk kali...tapi takat lawan mulut jer...and of course, aku menang..samapi nangis2 budak tu..hahaha...cari pasal lagi dgn aku..kawan2 rapat tentu tahu akan mulut aku ni camane..aku mengaku smpai skang mulut aku masih tajam..[bahaye ni, kene kawal ni..] --bkn sesuatu utk dibanggakan yer..it's just me..aku sedang berusaha mengawal..haruss tuh!--


Sampai skng, aku pun dikelilingi lelaki. Moge2 kehadiran aku xdiperlekeh hanya kerana aku perempuan (^_*)


Bapak skang dah pun berumur 80 tahun..Mak pulak 69 tahun..sayang mereka walau jarang diucap =')



Long Live Haji Abdul Wahab & Siti Rahmah



 --okey..gmbar ni xde kene mengene langsung dgn entry kali ni..saje je letak--
 (^_^)







**to be continued

2 ulasan:

ain nina berkata...

tetiba nina rindu arwah ayah nina bila baca kisah akak ni...heeee....

asma HazeLnut berkata...

=)

Terdapat ralat dalam alat ini