Macam-Macam Adaa..

Sabtu

merenung diri




Setiap orang punyai kebaikan dan keburukan dalam diri masing2 kann??

 
Hmm.. 


Apa kata luangkan masa cuba merenung diri sendiri

Tak semestinya kau assume benda kau buat tu betul hanya dengan mendapat sokongan pihak2 yang tak berakal

Tak semestinya benda kau buat tu salah sebab kau xselesa nak melakukannya

Jangan rasa diri hebat hanya dengan merasa kau dah cukup sempurna , mendapat segalanya dan kau terus menghukum orang2 di luar sana hanya kerana mereka xmelakukan apa yang kau dah lakukan


Berhenti, renung diri

Rasa hebat kerana disokong ramai terutama yang langsung kau xkenali hati budi

  1. Kata kau, rasa beruntung mendapat jodoh di usia muda dan menghukum pasangan yang masih xmendirikan rumah tangga walau hubungan mencecah usia 5-6 tahun [contohnya]. " Kahwin awal mengelakkan maksiat. Bagus lah kawen awal ni, bla bla bla.." kau tahu tak, x semua orang beruntung bergaji besar seperti kau, x semua orang mempunyai keluarga menyokong anak mereka berkahwin di kala setahun jagung bekerja, x semua orang mempunyai keluarga yang mampu menampung perbelanjaan perkahwinan anak mereka, x semua orang bersedia mahu mendirikan rumah tangga kerana mereka takut xmampu menyara keluarga/isteri selepas mendirikan rumah tangga..Ketahui lah..xsemua orang beruntung seperti kau. Jadi janganlah lagak bagus 
  2. Kau kata kau penat. ---"Penat lah kerje kat sini..arghh..kene tido opis lah nampaknye..pasni nak berenti lah..nak keje kat 'tut' lah..senang sket..xpyh lah terkejar2"..bla bla bla.."Bos kedekutlah..bla bla bla...xde bonus..bla bla bla" [contohnya] --okey..pernah kah kau merasa akan keadaan dimana kau duduk kat rumah berbulan2 tanpa kerja?pernah? pernah tak kau rase pengalaman pergi interview 20X tapi satu pun xdapat..pernah?? Bile Tuhan dah beri rezeki, xkire lah akan keadaan nya, be grateful lah der..Bersyukur..tahu ke?? okey..kau bijak, kau boleh buat pilihan kerja tmpat lain..tapi perlu ke kau kecoh2 di khalayak? perlu? rezeki yang kau dapat tanpa ikhlas, kau rasa berkat tak?
  3. Kau pergi kenduri kawen.. "eh, nasi die mentah lah.. air basuh tangan xde lak tu..weihh..ape ni, mane bunga telur??ish2..buruknye pelamin..aku tgk mekap kau xcantik lah.." kau perasan kelompongan itu.xsempurna sgt..tapi kau diamkan utk pengetahuan kau sendiri sudah..xpyh open table dan ulas kepincangan majlis orang..Kenduri besar biasalah ..ada kurang sikit di sana sini..
  4. Kau sibuk jaga hal peribadi orang.."eH..SIPOLAN bin sipolan dah clash..balak die main kayu tige dengan jiran sebelah rumah [contohnya]  "uih..korang tau, si minah dah tinggalkan amat sbb bla bla bla.."   Kau dah tau, kau simpan..kau nak kecoh dgn satu generasi ke sal hal orang? 
  5. Kau belajar tinggi..degree..master..Doctor to be..perlu ke kau menghina orang2 yang xberpeluang belajar setinggi kau? Kau kerja bagus, accountant, engineer, lecturer, businessmen/women, pilot, saintis, keje kat goverment jadi pen.pengarah bagai..ape hak kau memperlekeh taxi driver, waiter/waitress, receptionist? Kau kerje di syarikat besar Petronas, TV3, Sime Darby, UEM, SYABAS , bla bla bla..best ke meninggi diri dgn org keje dgn supermarket, keje dgn kontraktor cabuk, ajar tusyen kecil2an atau jual kuih petang2..best ke?
  6. Kau dapat suami keje best..ouhh.. "husband aii keje dgn Pejabat Menteri Besar." "laki aku keje Lawyer.." "ish..suami aii keje tetap dah..walaupun suami yu lagi tua dari suami aii dan belajar pandai, nampaknye suami aii lagi berpendapatan stabil sbb suami yu keje swasta" [contoh2..] So..what? perlu ke kau moral down kan orang? nasib kau baik, rezeki kau awal..rilek2 sudah..esok hari kau xtau kot2 suami kau jadi kuli..ko leh ramal ke?
Ahh..kau lupe, Allah S.W.T Maha Kaya. ape kau ade hari ni esok mungkin hilang.


 

5 ulasan:

Kekanak Osaka berkata...

biasalah manusia, selagi tak compare ngan orang, selagi tu tak puas hati.

its good to compare tuk upgradekan diri sendiri, tapi kalu nak compare and tayang2 kat orang lain tu..heheh...

asma HazeLnut berkata...

hmm...rite..

ehh..zeti ..u're back..ade soklan nak tnye..kikiki..check ur blog ya..

Phosphorescent Beetle berkata...

oh itulah lumrah manusia..selagi boleh complain...smpai kekadang tu tak sedar diri tu tak bagus mane...

nice entry!!

mr_bread berkata...

waaahhh...good2.err,wlaupun kdg2 aku pon terlepas kata...hehe

*btw,anda bertiga kwn2 aku dari cabang yg berbeza,haha...a lil surprised 4 me :D*

asma HazeLnut berkata...

=)

molot aku lagiiiii laa..hehe..tapi dah pandai beragak2..

lagi bagus bile banyak2 beza..=)

Terdapat ralat dalam alat ini