Macam-Macam Adaa..

Selasa

Kesedaran Sivik, Bukan Honda Civic

Pentingnya dalam setiap diri manusia itu ada kesedaran sivik..Maksud sivik tak dapat lah aku nak huraikan kat sini..sebab aku sendiri pun tak tahu maksud die..Hehe..

Tapi dapat aku bagi contoh die kat sini. Contoh orang tak ada sivik..

Contoh 1 : kite pegi supermarket Giant ke, Tesco ke, Jusco ke, pas membeli kite bawak troli tu ke tempat parking kereta..lepas aje sumbat all the stuff ke dalam bonet, troli tu terus kite tinggalkan kat sebelah pintu kereta kite, kite pun bodosup cabut..What happened to the trolley? Aku rasa [dan pasti] tiap car park kat supermarket ade sediakan tempat letak troli. Apalah salahnya letak balik ke tempat yang di sediakan? Aku dulu pun camtu, lepas unload troli, blah gitu je.. Tapi lepas kejadian kereta di langgar troli tak bertuan (yang di tinggalkan musibat mane tah) selepas di tolak angin bayu,  aku insaf.. cewahh

Contoh 2 : Mase jalan jam, kite pergi masuk lane kecemasan kat hiway padehal ramai je kot orang yang sabar menanti dalam traffic jam. Kalau yang lain leh sabar, kite pun kene lah sabar.Lane tu tuk emergency case, kes kite nak pergi tengok orang bersanding bukanlah kategori emergency ye kawan2...Boleh?

Contoh 3 : Hisap rokok pastu sembur asap rokok tu ke orang awam. Aku pernah lah kena, dan of courselah aku tempik orang itu..hehehe [aku ade penyakit cepat panas hati sket..hehe]

Contoh 4 : Mase basuh pinggan kat sinki rumah, kite tak buang sisa2 makanan tu ke tong sampah sebailiknya terus je basuh pinggan tu. Sisa2 makanan tu terus ke trap dan akan mem'block' saluran air dan menyebabkan sinki anda tersumbat ye kawan2..Mungkin anda tak kesah dengan bau busuk dan kelecehan apabila sinki asik tersumbat dan mengambil masa untuk surut airnya [dan kemungkinan tak surut2 pun ada], tetapi penghuni rumah anda tu kesah sebenarnya..



Jadi..Dapatkah anda mesej yang ingin aku sampaikan disini?

Kesedaran sivik itu penting ok!

Wallahualam


2 ulasan:

Ayu Na berkata...

contoh yg ke4 tuh..kt skola aku tetiap ari ade..sabo jela..ckgu2 kot.. haish. semak. dah la sinki nye kecik..nak buang sampah dlm tu..cawan ponnn malas nak basuh. sivik xde kan. *geram huhuh

asma HazeLnut berkata...

geram kann..?

Terdapat ralat dalam alat ini