Macam-Macam Adaa..

Ahad

ADAT PEPATIH


salam and hi..

Malam ni line ok sket..boleh berceloteh..
Aku agak kurang "centre" minggu ni due to mcm2 yg jadi [xdiceritekan dlm blog]..jadinye aku pun rase nak bercerite sal adat pepatih..[hahahaha--tetibe je..] bukan ape,aku kan asal dari negeri sembilan..aku rase ramai org pandang serong kat gadis dari negeri sembilan sbb adat pepatih ni la..bukan aku rase,tapi mmg aku dah jumpe ramai org yg secare terang xsuke gadis negeri sembilan..senang ckp perempuan negeri sembilan..dorang kate perempuan negeri sembilan ni bile dah kawen nanti, kami akan "ikat" suami, rampas harte suami, queen control, kawen sbb nak harte bla bla bla..damn!! sakit hati aku sbb yg bercakap tu based on kisah jiran or sedare mereke yg perkahwinan xkekal dgn org negeri aku ni..[kes sebab nila setitik,rosak susu sebelanga la ni]..padehal kebetulan la org pempuan tu org negeri sembilan,terus di copnye kami mcm tu..kolot nye fikiran org zaman sekarang ye??patut ke??

Korang nak tau?dlm negeri sembilan ni out of 100% aku rase la ade la 5% kot yg ikut adat pepatih yg sebenar..lain2 dah campo2 and xhirau dah pun..aku pun xsetuju sangat dgn kandungan adat tu lagi2 aspek perkahwinan and pembahagian harta..sbb tu melibatkan kehidupan sehari2..yg bab lantik undang luak and adat2 time mengandung tu sume aku rase logik lagi la..ish..aku jadi serabut..xpe la,aku terang satu2 ye..

Sebenarnye adat pepatih ni [bagi sape2 yg still ikut adat aku mintak maaf] mmg agak riumit..susah nak terang kalau aku ikut susur galur/info yg aku dapat mase pegi MUZIUM ADAT JELEBU aritu..sebab ayat2 die sangat la aku xfaham..[dlm bahase minang]..so aku nak terangkan dalam bahase senang..

Before ni aku xpenah amik port pun hal2 adat pepatih ni..bagi aku adat pepatih ni mcm xpatut and agak xsesuai utk zaman sekarang..antare yg aku tau sal adat pepatih ni adelah 
  • kawen sesama SUKU xdibenarkan [dlm masy. negeri sembilan kami ade keturunan masing2 yg di gelar suku..suku ni menurun kat anak2 kalu mak+ayah nye org negeri sembilan..anak akan ikut suku si emak..mcm aku mak aku org rembau-suku mungkal- tapi bapak org perak..so aku and all siblings dah bukan keturunan suku mungkal]..kalau perempuan  suku mungkal contohnye bercinte dgn lelaki suku mungkal juge, make perkahwinan xboleh diteruskan..padehal dlm hukum agame,agame membenarkan..haa..x ke mcm melanggar/mempersoalkan hukum agame tu??
  • harta2 si mak+ayah yg meninggal dunia [xkesah la kalu mereke sempat atau tidak menulis wasiat] akan jatuh ketgn anak perempuan..rumah,tanah,duit dll..sbb tu kalau pegi kampung2 rembau,k.pilah korang dpt tgk byk rumah yg terbiar xberpenghuni..sbb dapat kat anak perempuan.pas perempuan tu kawen,ikut si suami..haa,tinggal la rumah tu jd sarang antu,penagih..tp ikut hukum Faraid,memang berbeza lah dgn adat pepatih  yg melebihkan anak lelaki, dan sekiranya terdapat wasiat ditinggalkan,make wasiat diikuti..langgar hukum agame lagi..u see??
Haa..itulah antare hukum adat pepatih yg terang2 xselari dgn Hukum Agama Islam..aku ni nasib baik la bapak aku org perak..so aku xla kene ikut adat2 ni sume..dlm kes keluarge aku pun,ade je masalah bab2 tanah pusaka..[maksud aku sebelah mak aku la].. tapi mak aku xterlibat..kami just dengar2 gitu je..belah sedare2 di rembau la..sebab tanah hutan tu bergadoh bagai..alahai..

Memang setakat ape aku terang ni xbanyak baik kan??tp kalau ikut logik,zaman2 dulu,time dimane adat ni tercipta,ade sebabnye mengape jadi begitu..kawen sesame suku tu [atau zaman tu saudara dekat sprti sepupu mcm tu] mmg patut xdibenarkan..utk menggelakkan zuriat cacat dan keluarge xberkembang [ala,org kampung kan suke kawenkan sesame sedar camtu..]
Pastu yg sal harta tu kenape diberi kpd perempuan kerane zaman tu perempuan xbekerj dan sekirenye ditinggalkan lelaki ,mereke still mempunyai harta..[zaman dulu2 kan pas kawen lelaki selalu merantau..balik pas beberape tahun camtu kann]

So,logiknye dizaman itu la,zaman sekarang??mostly,xleh pakai kot??kan??heh..ape2lah..

Berbalik kunjungan aku ke MUZIUM ADAT JELEBU..baru aku tau suku2 kat rembau xsame seluruh negeri..rupe2nye jelebu ade suku2 die sendiri..[ade jugak suku2 yg same]..suku2 yg ade ialah:

  • Rembau--Mungkal,Tanah Datar,Acheh,....aku xingat la..ade beberape lagi..
  • Jelebu-Biduanda Waris Menteri,Mungkal,Tanah Datar,Batu Belang, Biduanda Ulu Jelebu...beberape lg..
Adat Pepatih pulak terbahagi kepade:
  1. Undang2 Nan Tiga
  2. Adat Tarik Baleh
  3. Adat Tuah diSakato
[Believe me kalau aku terangkan apekah ketiga2 tersebut akan jadi lagi xpaham dan akan bertambah2 soalan yg korang nak sangat tanye..ape tu? ape ni? dtg mane? mule2 camane jadi? sape bawak mule2?? ..so aku terang umum jela ye?hehe]

Pastu ade lagi..adat2 ni ade 5..iaitu:
  • Adat nan sebenar adat--meliputi fenomena alam semulajadi [adat air membasahkan, adat api membakar] dan upacara keagamaan..kategori ini meliputi adat2 perempuan yg melahirkan dsb
  • Adat nan di adatkan--adat2 meliputi kehidupan sosial [kekampungan,perancangan utk melaksanakan adat..]
  • Adat nan teradat-- xdapat aku terang memandangkan bahase die yg aku xpaham..sorry ya
  • Adat istiadat--meliputi hal2 peraturan yg mesti diikuti dlm upacara seperti perkahwinan [merisik,meminang,bertunang,akad nikah..], kematian,dsb
  • Adat resam--perlakuan/amalan dalam  sesuatu kaum ,bangsa atau keturunan dalam melaksanakan upacara seharian

Haha..pening x???bayangkan aku time tu??berkobar2 nak tau sal adat2 ni..sampai2 je aku terus poning..aku pergi muzium tu time teman dilla and nuyun anta barang nuyun g umah sewe die kat kg.kenaboi [aku pun first time sampai..nuyun ni blajo kat kolej komuniti jelebu..itu la pasal die menyewe di sana ye ] ..so otw balik la kami singgah kerane rase mcm xsah je kalo xamik gamba kat tengkolok depan muzium tu..haha..kes nak bergambar le ni..

Seronok sbb dapat tau la sesikit sal adat,pastu siap bergambar,and paling best aku dapat la tau beberape petikan bidalan sal adat ni yg kebanyakan berbahase minang dan negeri sembilan..[bahase negeri sembilan mmg dtg dari bahase minang..tp dah diubah2.tu yg aku paham..kalo bahase minang ori..mintak mahap la..dgn2 aku,dgn korang skali pening..haha..]
Disini aku selitkan sikit la ye..klaka..hahaha..tapi jgn la tanye aku..aku pun xpaham jugak..haha..

*Baik diterimo dek muafakat
Buruk di tolak dek rundingan
Tak ado yg koruh yg tak jornih
Tak ado yg kusut yg tak solosai
 Usang2 diperbaharui  
 Lapuk-lapik dikajangi
Sokali air bah
Sokali tobing berghubah
Sokalo ghajo mangkat
Sokali adat beralih
Sokali tahun beredar
Sokali musim bertukar
 Haa...ni lagi..haha
*Menghilang an yg buruk
Menimbo an yg baik
Air melurut mo banda eh
Bonar melurut mo muafakat eh
Noghoghi bertumbuh mo adat eh
ok lah ..ape yg aku nak concludekan di sini bahawe, adat pepatih ni mmg ade yg ikut hukum hakamnye lg,terutame di kampung2 tapi sangat jarang la org nak ikut dah..tak praktikal dgn zaman skrang..[my experience--akak aku penah becinte dgn seorg lelaki ni..tup tup mak aku kenal mak apak eh..tgk2 sesuku,mak aku reject..xpatut..sebenanye mak aku wat alasan je sal suku tu,die xberkenan dgn lelaki tu..terbaru..bakal suami akak aku--nikah september ni-- pun org negeri,pun same suku..mule2 mak aku xsetuju..tapi skng alhamdulillah.da ok..lagi sekali mak aku saje je gune alasn suku tu..hehe..bapak aku lak memang kutuk abis sal suku2 xleh kawen..absurd!!! haha...lagi..yg buat aku nak tulis entry ni sal pemikiran org 2 luar negeri semilan yg kate kami ni mcm2--kaki kontrol la,kaki kikis arte la,ikat laki la--adelah mengarut..ade je kes2 ,i mean banyak je bkn org negeri camtu kann???saje je..citt!!..lagi..sal pembahagian harta sume..ikutlah hukum Faraid..BAGI AKU HIDUP BERLANDASKAN AL-QURAN..BUKAN ADAT..bg those pandang serong adat pepatih pun xelok..kenali la dulu k??bagi aku adat pepatih ni just seperti adat2 melayu lame..yg mane normal la bagi semue..huff stop talking la..aku upload kan gambar2 semase lawatan..[aku sangat la dan teramat la gemuk sekarang..can see by the picture ya..]..and pastu sempat singgah Jeram Toi..heheh..pun sbb nak bergambar..sbb kami lengah2 sgt..dilla+nuyun semayang kat umah aku je trus mase balik time tu..




 
aku dan nuyun..yg gemok tu aku ler..hehe







kat Jeram Toi..


Dilla yg gile gambar



2 ulasan:

Husna Hadzarami berkata...

pening aku baca adat2 ni!
satu yg aku suka, HIDUP BERLANDASKAN AL-QURAN, BUKAN ADAT :)
aku ni kdg2 rimas dgn adat melayu yg kdg2 x masuk akal.
pelik2 dan memeningkan!
(ayat orang buta adat :P)

asma HazeLnut berkata...

ituler..lagi2 di negeri sembilan ni.. =)

hope entry satu ni membuke mate si pemikir kolot..haha

Terdapat ralat dalam alat ini