Macam-Macam Adaa..

Isnin

Yang Mana Satu

Which one is better?

Duduk kat rumah -rumah mak bapak - sebab keje dekat2 rumah  [xpayah bayar sewa rumah, xpyh pening sal makan, tmpat tido sume] atau duduk menyewa [sebab keje bukan dekat2 rumah tapi kene bayar sewa rumah, makan sendiri, dll ] ??


Pertimbangan lain- Kenaikan gaji, boleh kirim mak bapak duit belanje lebih sket, boleh berdikari bla bla bla..


Lainlah kalau kerja kat kampung tu keje gomen..kalau GLC? GLC ni xdapat pencen kan?kenaikan gaji pun erkk..brape tahun sekali ye?Selesa memang selesa kalo kerja dekat2 rumah..tapi sampai bile?selesa kalau bujang. Kalau dah kawen?Kalau nak beli kerete?rumah?kehendak peribadi?


Memang leh tolong2 family kalau dok dekat, tapi dari segi kewangan mungkin xdapat tolong banyak le..kann?

Skang mungkin dah selesa dengan angka yang kita anggap dah memadai kalau dok kat rumah, akan2 datang?
Aduhaii..dugaan yang datang mesti berkenaan benda2 yang terpaksa buat keputusan berat mcm ni..Waraskanlah aku utk berfikir, jauhkanlah perasaan yang xberkenaan dari mempengaruhi aku utk membuat keputusan.


Yang mana satu? Pandangan2 yang membaca mungkin dapat membantu..


3days left to think bout it wisely..



5 ulasan:

Ayu berkata...

for me, dok kt umah pn leh independent gak..tp biase la, parents akn amek tau psl hal kite..

experience aku tggl kn sabah thn lepas sgt2 xbesh (though gain experience dok tmpat org kn) sbb jauh dgn family..lain sgt bila dok sorang..mmg blaja nk beli brg2 umah sume pakai duit sndri..mase tu wish sgt fmly ade dekat ngan kite..ape2 hal, blk umah leh story kt diorg..

tp we're growing up kn..when the right time comes, we'll know what should be done.

-kalo nk dok apart from fmly, ajak la kwn2 tggl same..at least xrase lonely =)

asma HazeLnut berkata...

ikut hati mmg nak dok dgn family, peluang pun dah ade..tapi bile memikirkan kalau stay here, kewangan aku takat tu jelah.susah naik gaji..mmg akan naik kalau ikut logik, tapi xbanyak dan xtau bile..newaY, THnk u utk pendapat

*still thinking*

asma HazeLnut berkata...

--ish..mane kak effi ni..kak..tolongg..-- huuuu

Ayu berkata...

mybe u should try..of coz kne sacrifice kn..insyaAllah buleh nyer..=) all the best~

MAMA MIRZA berkata...

rasanya dah dapat jawapan kan.. huhu.. bertenang.. tarik nafas.. ok.. tuh ler keputusannya.. muktamat.. hehe..

akak tag nur
http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

huhu.. tq..

Terdapat ralat dalam alat ini