Macam-Macam Adaa..

Rabu

Quilling - How To..


Okey..I better make this fast..lunch time..opis kosong..aku?? Tgh diet jimat..huhu..


Ade member tanye how to get the quilling materials..sangat mudah..Ape yang kene ade ialah:


-Colour paper which u can get it in any stationery shop..pastikan jgn beli yg terlalu nipis yer.. 80gsm pun ok..nak yg tebal2 pun boleh, tapi nanti tak lut dek shredder la pulak..Kalau malas nak potong2..Yang dah dipotong pun ade dijual disini

-Paper shredder. Mase mule2 quilling, aku xde paper shredder ni.. Jadinya aku dok ukur kertas 5mm dan tanda banyak2 dan aku potong satu2..hadoiiiiiyaiiii..penat gile.... Kalau pakai kertas tebal yang tak lut dek shredder tu, memotong la ngkau yerr..shredder punye result ni just 3mm jer..kalau nak memotong 3mm manually...gulp..sape2 yang xpakai spec akan kena pakai spec jap lagi..click here to buy paper shredder online..tapi yang ini hand powered..aku beli yang pakai betri dan usb kat pc atau laptop..can't find the websites lahh..sori ye...kalau kat POPULAR punye agak besarr dan mahal.

-Quilling Tools. Kene beli slotted tools (click disini) atau buat sendiri dari lidi (lidi buat bunga telur atau buat satay tu ler)..Click here to see the tutorial..Taken from Kak Lin Handmade Greetings Card Blog..

- Gam..Ade mase utk buat mcm kad aku yang prevoius (CONGRATS CARD ) kene pakai UHU..utk gam quilling biase, pakai gam biase..sebaik2nye pakai gam yang muncung tajam..senang nak menempel nanti..owait?

- Kesabaran dan imaginasi anda..  =)




Untuk panduan..Sile lah bukak blog2 yang ade dlm blog list aku ni under  :: Art and Craft ::
Buat mase ni aku xde pun buat kad2 ni sbb kesempitan masa dan ruang..( dok menumpang kann..tunggu la dapat bilik sendiri nti..heee)



Okeyy..Clear?? kalo xclear meh tanye aku..heee





Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini