Macam-Macam Adaa..

Selasa

Duit..??

Huarghhhh...mengantuk...

Hari ini nak bercerita pasal..ermm..pasal...Duit..boleh?

Okey, tanpa kite sedar kan, hidup kite hari2 kene ade duit. Kite keje pun untuk duit, dengan duit tu la kite bleh buat ape kite nak..Biasanya, makin hari, kehendak semakin meningkat. Kalau dulu makan kat restoren biase je KFC, McD, dah berduit sendiri ni nak pulak g restoren mahal2 sket mcm Victoria Station ke, TGI Friday ke kan..(bagi aku mahal, mungkin bagi pembaca murah.bergantung dgn keadaan poket anda ye)..Dulu beli baju kat kedai Pakaian Ji Seng @ Peace Collection tepi2 jalan tu kan, dah bergaji ni nak lah beli baju jename2 seperti Guess ke, MNG ke kann..Dulu pencuci muke pakai Ginvera atau Avon  yang boleh beli lam katalog yang makcik2 jiran bawak dtg ke rumah, skng dah pakai SK-II atau Clarins dah..Pastu time belajar kite xkesah bilik sewa berkongsi, dah bekerja ni, bilik nak sorang2 je..Pastu dulu naik bas je g mane2, skng nak bawak keta plak..Dulu pakai keta kancil , skang nak pakai lebih sket, Vios ke, Honda City ke kann..haa...ape hal aku membebel ni kann??It's all about what you want..Is it what u need? or u just want it? (kehendak atau keperluan?)

Bace entry INI ..Ape korang rase bile bandingkan diri anda dengan si Jaiho tu??Aku bukan ape la kan.. Aku selalu bandingkan aku dgn org yang lagi tinggi gaji die dengan aku..Kenape? Tah, sbb manusia ni ade sifat tak bersyukur kann..aku la tu..hihi...So, duit ni kene pandai spend (or spent?) haha.. Camane cara kite nak menyimpan utk masa depan kite, hulur2 kat parent, dan membayar hutang PTPTN (Jangan jadi seperti kacang lupakan kulit--bak kate iklan PTPTN kat tibi tuu) dan membayar sewa umah/kereta dan bil-bil? Sambil menulis ni dgn niat nak pembaca mengikut contoh tauladan baik, entry ni juge untuk diri aku ye..ye Asma ye??ye?? (sambil mengangguk paham)..

Mula-mula, tolak terus duit gaji anda utk :
1)Bayar sewa rumah/kereta/bil api+air, bagi ke mak bapak, bayau utang dll
2)Baki duit tu, anda bajet utk minyak kete/makan/tol/ dll
3)Baki duit pastu , anda amik lah setengah atau suku utk menyimpan..pastu baru lah anda pikir nak pegi joli..itu pun ade baki ..hahaha..

Zaman skng ni pun aku xpaham sbb harga barang naikkkkk pastu naikkkkk dan naikkk..Padehal gaji ni plak harge barang dah naik 3 kali pun belum tentu gaji kite ni naik...betul tak ?betul tak?? Yang naik pun berat badan je..ha ye dak??hahaha

Sebab tu, anda2 yang rase gaji anda tu mantap dah (ape lagi yang xmantap sgt tu) , sile jangan buat kad kredit ye..sebab itulah penghisap duit anda secara senyap2..(di ceritakan oleh mangse sendiri bahawe kad kredit ni tak lain xbukan menyusahkan dan membebankan kite)

Aku bersyukur ler, walaupun kehendak (yang xberape perlu) aku tinggi, tapi aku masih rasional sbb aku dahulukan keperluan still aku leh hidup..

 (^^)



#google#

(bagilah lembu ni makan tiap ari okeyy)


*Tip utk kesenangan mase depan *kurangkan berbelanje kat bende yg xperlu, jgn berhutang, menyimpan setipa bulan walau sedikit, buat bajet bulanan dan pastikan ikut bajet yg dah di buat, jgn pegi window shopping (kompem korang akan keluarkan duit walau utk membeli kacang rebus atau donat epal besar), fikir sebelum beli *


4 ulasan:

Yatt berkata...

Sampai satu masa kita jadi penat nak cari duit.

Sampai satu masa kita sedar duit tak dapat nak beli kepuasan hidup.

Sampai satu masa duit yang menilai kita.

Sampai satu masa kita tahu duit tak kan dapat memberi nilai kehidupan, tapi kita tetap juga mengejar duit untuk hidup.

Boleh tak aku cakap aku dah penat mengejar duit. Tekanan!!!!

MIRZA berkata...

very true.. jangan ada kad kredit.. :)

asma HazeLnut berkata...

yati--kite ni sedar tak sedar adelah najis kepade duit sobona eh..cayo tak??cayo lahh..

kak effi--mangse tersebut adelah anda ye..terime kasih kerna berkongsi pengalaman dan nesihat..hihi..

FATIN HIDAYAH MUHAMAD berkata...

ukur baju di bodan sendiri..InsyaAllah kalo kite ade peruntukan duet untuk mak ayah dan keluarge..pastu sedekah takat yg mampu..InsyaAllah..Allah akn buka lg pintu rezeki buat kita..duet gaji kite bkn utk seorang ttp dikongsi..kalo dok lahap sorang2 mmg dah kayo mokcik2 semuaaa..

Terdapat ralat dalam alat ini