Macam-Macam Adaa..

Jumaat

Ohh..PTPTN



Dah type 3 entry since last 2 days..Tapi end up ke draft..Aku rase entry yang ini paling penting..


Aku serabut. 


Aku rase sampai umur aku 60 tahun pun belum tentu dapat bayar abis PTPTN..Baki terkini pinjaman aku RM 34,092.50..[untuk diploma dan ijazah] Tiap bulan ade kos pentadbiran RM37.50..Kos pentadbiran ni hanye untuk akaun pinjaman diploma..Kos pentadbiran untuk ijazah belum lagi start [berdasarkan penyata yang aku semak online ni lahh]..Kalau tiap bulan aku bayar RM100 tolak pulak dgn kos pentadbiran RM37.50 [tiap bulan aku kirenye bayar RM62.50 je] ~~menangisss~~


Tu belum masuk lagi kos pentadbiran untuk akaun pinjaman degree..kalau RM37.50 jugak?? total RM75..!! Kalau aku stay bayar RM100 je? Tiap bulan aku bayar RM25 jelahh ~~ menangisss melalak~~


Aku baru bekerja tetap tak sampai setahun pun..Gaji pun biase2 aje..nak menyimpan tiap bulan pun tak tersimpan [maka lambat lagilah aku kawen..uhukkk..]..Ditambah lagi dgn loan PTPTN ni..[selain umah, kete, dll] .. Belum lagi berumah tangga dan beranak pinak..ishh..malas nak pikir ke depan yang sedang berhadapan ni pun tak tertanggung..Haaa..ini lagi satu..insuran  pun aku xamik lagi ni.. huwaaaa...omaigod


Kalau aku dapat bayar secara konsisten RM 150-RM200 pun take about 15years..[tu aku kire berdasarkan baki bulan 7 2011 ni je..belum masuk kos pentadbiran  akan datang lagi tuu..] Dan kalau aku tak dapat bayar sebanyak itu?dan secara tak konsisten?? Sampai aku mati ke??Ya Allah..!! Hutang tak setel, kene bicara lah kat akhirat..nauzubillahh..kenape PTPTN buat peminjam macam ni?mengenakan caj tak pasal2..dulu kate just 3% ..~~menangis semahu-mahunye~~

Dan sekarang ade ujrah..aku tak pasti samada ujrah ni adelah jalan yg ikhlas oleh pihak PTPTN untuk menolong peminjam macam aku ni atau ade bende2 tersembunyi..setakat ni yang aku tau lepas je dah tukar kepada UJRAH, automatik gaji peminjam akan dipotong tiap2 bulan bagi menjelaskan hutang..


Aku serabut... lagi.. 

Nanti ..bile dah tua, dah pencen...duit KWSP dah abis gune, macam mane aku nak idup??? [aku keje swasta, xdapat duit pencen.. nangis..nangiss..nangisss lagii....semoga dapat kerja kerajaan ameeeenn...]


Nak kene ade bisnes ke??



**Nak type byk lagi, tapi ade banyak keje pending sejak aku serabut pikirkan sal PTPTN hampeh ni**



Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini