Macam-Macam Adaa..

Khamis

Hari Malaysia 16 September


Hari Malaysia ?? Apakah Hari Malaysia??


Hari Malaysia ni adalah hari di mana Tanah Melayu, Singapura, Sabah dan Sarawak menjadi satu...Ini terjadi pada 16 September 1963..Dan wujudlah nama Malaysia.Tapi, 2 tahun selepas tu, Singapura ni pulak tarik diri..Bermula tahun lepas [2010], Hari Malaysia di isytiharkan sebagai public holiday..yeayyy...


Tahun ni, di sebabkan Hari Raya jatuh pada Hari Merdeka, orang Malaysia tak berapa nak celebrate sangat a Hari Merdeka ni sbb fokus kat Raye semate2..[cehh..cakap macam la aku sambut punn..] Dan sempena Hari Malaysia, perarakan Hari Merdeka pun di jalankan sekali di Dataran Merdeka..Dan..[dan lagi..] seminggu ni, banyak lah jalan2 di tutup sempena raptai penuh tuk hari tersebut..Jalan2 yang ditutup sempena Sambutan Hari Malaysia dan Hari Merdeka 2011 adalah:

Jalan Travers
Jalan Mahameru
Jalan Damansara (Carcosa Seri Negara)
Jalan Lembah
Jalan Perdana (Masjid Negara)
Bulatan Hishamuddin
Jalan Hishamuddin
Jalan Tembusu
Jalan Cenderasari
Jalan Kinabalu
Susur Bukit Aman
Jalan Raja
Jalan Leboh Pasar Besar
Jalan Lebuh Ampang
Jalan Tun Perak
Bulatan Dato Onn
Jalan Parlimen
Jalan Raja Laut
Jalan Sultan Ismail
Jalan Tunku Abdul Rahman
Jalan Munsyi Abdullah
Jalan Dang Wangi dan
Jalan Mahkamah Persekutuan


Yang aku boldkan tu, memang tulah tumpuan kalau hari cuti, tapi esok [16 September] jangan kau buat2 nyah pegi ke sanun..Tempah mautlah tu, silap2 duduk dalam keta berjam2!!

Aku sendiri terkena..Bukan aku pegi pun mane2 jalan yang tutup tu, tapi sbb jalan tutup, sume orang pun cari jalan alternatif..maksudnya,jalan2 tak terlibat pun akan congest sekali..Lebih baik anda balik kampung seperti aku..ngehehehehe..

Bukan nak cerita sangat pun pasal Hari Malaysia..Tapi tarikh 16 September tu sendiri..Ade ape pulak pada 16 September ni?

Kan ianya Public Holiday..dah coti2 ni, better balik kampung kan..Lagipun, ade orang tu nak buat Open House..haha..jomlah kite..aku harap menu Nasi Ayam ade..aminnn...hehehe..

Selain itu, ianya adalah Besday abang besar aku..Turning 39 this year..Selamat Hari Jadi Abang..abang, tolong ye belajar camana nak gune internet..jangan kalah dengan anak buah ye..haha

Habis cerite 16 September, 17 September tu pulak, adik orang tu nak bertunang..Orang tu bile?Tak taulah bile..

Sekian

Pantun 2 kerat dari aku:

Selamat berhujung minggu, pandai2lah  awok amik EL hari sabtu!


**Happy belated Birthday Aci on 13 September..Hadiah?takde hadiah..haha

Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini