Macam-Macam Adaa..

Selasa

#2 --the nanny diaries


22 june
2.47 a.m


Pening**..nanny tgh pening kepale skarang ni ..plus.agak lapar..tido awal arini..sblm kul 9 td aku dah lelap kot..sedar2 je td kul 1 pagi sbb Firas terjage..aku pun sampai ke sudah terkebil2..



Penat jugak arini..sangat rushing..mlm semalam balik rumah Jiboi..pagi2 td ke KL [desa melawati] jap..bersame Daus syg..selesai urusan, straight balik seremban..sedih xdapat jln2 mcm bese sbb kami mengejar mase [masing2 ade urusan keluarge]..thanks to zilla yg bagi direction..mmg aku ikut direction ko je zilla...sampai2 je, daus ckp ikut town lagi dekat..tah,aku aah kan jela sbb aku mmg xtau jln..heee..sampai2 je beli lauk and bubur yg mak aku mintak,anta Daus pulang and terus balik Jiboi..[rumah die dgn aku xle jauh sbb ade shortcut..mmg kejap je..] 



Mak aku pulak,lepas demam lebih kurang seminggu,pagi ni,keluar dah ruam..kene campak rupenye..sian mak..xde org tolong..td mase otw ke sini [seremban 2],sudah aku belikan air kelape..cream pun akak aku dah belikan.hmm..esok mcm mane la mak..sape nak masakkan die tah..serbe salah pulak..nak aje balik kejap..



Semalam mmg sejarah dlm idup aku..telah menyiang ikan haruan idup2..[ok..xidup sgt pun actually..mmg sgt geli nak pgg haiwan tu idup2,so mintak abg aku bunuh dulu..]..nak buang sisik die mmg payah sbb ikan haruan ni badan die lendir2 dan licin..hanyir??toksah cakap..aku mandi 2x pun still ade bau..penyudahnye aku amik air limau dgn daun limau purut,aku sental tgn aku ni haa...dgn xde experience memasak utk org berpantang,aku tetap coll..hehe..lepas siap siang ,that very fish aku lumurkan dgn bawang putih dgn halia[tumbuk] campur garam sket then balut dgn aluminium foil and kukus..sebenarnye..abang aku ckp kalau org kmpung die xsiang pun ikan tu,just potong sirip and xpayah buang sisik..dgn lendir tu ,ikan tu terus buat sup..air sup tu la ibu berpantang kene minum.ituler khasiat nye..tp kak effi soh kukus aje..entahhhhhhhhhh..aku pon xtau..hehe..




Sape2 ade tebace post aku kat wall facebook sal 

"konfius antare garam dan ajinomoto"..

ni nak story disebalik post yg aku buat tu..mase 1st day kat sini, time tu nak mask tghari..buatkan bubur+sayur tuk kak effi and sup ayam tuk budak2..time nak masukkan garam pun tibe..aku tgk ade 2botol kace..yg satu tu,sah2 la serbuk kunyit sbb dah nampak la wane kuning die tu..lagi satu aku nampak serbuk putih..sangat konfiden adelah garam..terus aku taruk sesedap rase ke dalam bubur..time nak letak dlm sup,aku terperasan lah tekstur die semacam..apesal la lain garam ni,aku ckp dlm ati..lepas tu terus aku perasan..

"laa...ini bukan garam..tapi ajinomoto!!!!!!!!"...cehhhhh!!!!!!!..

kak effi cakap die xberani nak makan sebarang,pastu tkt pening kalo mkn ajinomoto...so,bubur tu terpakse aku buang dan buat baru...terselamat sup budak2 ni..tpmmg aku letak jugak.tp sikit la amaun die...sigh..hectic gile hari tu..hehehe..




Baby firas menyusu bdn mama die..so,kalau mlm2 die merengek [mcm sekarang..jap......], terus aje bagi ke mama die utk nenen [tadi bawak die ke mama die la tu..hehe..then dah kenyang, aku tlg sendawekan..kalau x,maun die muntahkan susu balik]..tgh tido dgn nyenyaknye di situ.. =)


 hurm.....


Teringat pulak tindakan aku yg telah menolak kerje [3 tawaran setakat ni]..aii asma,nyesal ke?? [ye..kot..]...ala..xlah..aku tolak pun atas sebab yg kukuh la..gaji sgt rendah la, lokasi tmpat kerje yg nun disane la [xla jauh sgt kot..just transport a problem..kalo terkene time kete xde,public transport pulak xde..], mase tu tgh dlm kontrak cikgu la,  and stuff.. abis??nyesal lagi ke??




Pening**...minum air jap....gulp gulp gulp.... =)




Cuti sekolah dah abis,means akif kene g tadika.. =)  hehe.. kwn2 aku yg cikgu pun dah start bekerje..Rabu ni aku kene pagi tadika Akif utk amik report card..hehe..zaman sekarang ni,tadika pun ade report card day..si mama da tntu xdpt pegi..si ayah pulak ke luar daerah..maksu ni aje yg tinggal, so aku la pegi..ape tah name tadika..bintang harapan ke ke ape tah..dah le xbrape ingat kat mane lokasi die..xpe,leh cari punye..dkt dgn taske die jugak..

terkilan sbb plan nak keluar dgn bff --tiqah ,zilla and farrah xjadik..[farrah,aku dah x bff dgn DIE dah..--sungguh menghiris perasaan..] sbb need to take care of mak yg demam kuat at that time..xpelah..next,time puase la kot baru dpt jumpe balik ramai2..and for sure, our last meet b4 tiqah menjadi isteri orang and b4 zilla menjadi tunangan org..congrats my fren!!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sayu je tgk tepon aku atas tilam tu...terase nak baring2 sambil msg2 dgn pakwe pulak..[aah..yelah..tgk jam sket..3.30 a.m..agak2 die yg tgh tido meniarap tu--(sgt specific,mcm aku dah jadi bini die pulak)--akan bgn dan msg aku ke, tambahan kalau org gegar pun die selambe je tido dgn syoknye--(sape kenal daus mesti setuju..especially housmate dulu)-- huh..] gatal kau asma oii..ni sbb bace blog una td yg bakal berkahwin dlm mase 2 bulan la ni..aku bile lagi??plan nak ikat aje ujung tahun,bukan kawen kay asma..dahh..pegi tido..go now!!!









Tiada ulasan:

Terdapat ralat dalam alat ini