Macam-Macam Adaa..

Selasa

entry dalam entry


**updated 6th october..



 click..

Here [dari Fynn Jamal] 
 
Here [dari Anoneemus]..





**updated on 5th october--baru terjumpa blog ini..silakann...

.....................................................



Another post that attract me..anda..silalah baca INI


eH..mcm xlengkap je..baiklah..aku copy dan pastekan skali..sumber adalah dari sini ya..blog Tall Tales Told..[asik ulang link..orang pun naik bosan...senget..]



Social Conduct 101 [Tini Rahim]

Ok. Daripada bendalah2 ni jadi bahan rungutan dan bahan cakap belakang, aku rasa lebih baik aku tulis kat sini, untuk dijadikan panduan untuk kita semua supaya kita lebih berhati2 semasa bersosial. Ini bukan rekaan dan mengikut sentimen sendiri ye. Ini adalah hasil observasi.
.
.
.
.

1. Untuk orang2 yang dah kahwin, boleh tak jangan:

Sibuk bertanya kawan-kawan yang single bila diorang nak kahwin? Ye fine, anda dah kahwin. Oh yes, people are all enthusiastic reading your Facebook blabs about how over the rainbow you are because you've found your Mr/Mrs Right. Tapi tolonglah fikir, ramai lagi yang masih mencari. Ramai lagi yang masih tertunggu. Ramai yang kira dengan jari usia yang makin meningkat tapi belum jumpa jodoh. It's not so much fun compared to your much awaited 2nd honeymoon to Bali because your husband loves you too much, so stop rubbing it at people's face. Tak semua orang bertuah macam kau. It is just so plain rude to ask "kau punya turn bila?" "sampai bila lagi nak single nokk?" "kau tak teringin nak naik pelamin ke bai?" sampai meleser2 kat ketiak laki/bini. Bodohnya lah soalan. Siapa tak mau kawin??


2) Untuk pasangan2 suami isteri yang dah ada anak/umum, boleh tak jangan:

Tanya pasangan2 yang lain bila lagi diorang nak ada baby, because I don't know if you're too stupid to realize that even they don't know. Mungkin ada yang belum bersedia, mungkin ada yang merancang, mungkin ada yang belum ada rezeki, mungkin juga ada yang tak boleh. Those are not the things they want to share. Aku pun tak suka nak bagitau orang kalau aku merancang sebab mesti ada yang bagi khutbah free "kenapa merancang? kalau Tuhan nak bagi, elok lah. Takut nanti tak ada langsung" Wah wah, macam dah kamceng sangat je dengan Tuhan sampai dah tau benda2 tu semua, ada ke tak ada. Apatah lagi yang memang tak boleh. Sakitnya hati Tuhan je yang tau kalau disuapkan soalan "bila-lagi-nak-bertiga" ni.

Trust me, when it happens, they'll definitely let you know and you'll never hear the end of it.

Lagi best kalau soalan ni ditanya oleh mereka2 yang single. Itu memang tanpa segan silu aku akan melanggar peraturan nombor satu seperti di atas secara kejam. Hehe.


3) Kita-kita semua, boleh tak elakkan daripada:

Tegur secara direct yang kawan kita tu dah makin berisi? Atau pun tanpa rasa bersalah gurau2 dengan member plus-size kita"kau ni bila nak turun berat niiii???" sambil picit2 lengan member tu. Kau suka ke kalau orang terang2 tegur pasal jerawat batu kau kat dahi, atau pun kulit kau yang menggerutu, atau pun hidung kau yang serupa cawan? Tak suka kan?

The same thing applies to member2 kau yang terlebih kerempeng. Kau fikir best kalau shape kau serupa tiang? Kau fikir best bila orang peluk and komplen diorang rasa tulang? It hurts just as much as being called fat.


4) Kita-kita semua yang konon rasa diri dah best dengan career masing2, boleh tak jangan:

Mempersoalkan kawan2 awak yang pilih untuk jadi surirumah tangga sepenuh masa untuk jaga anak di rumah? And do you know there's no such thing as being a full time-mom? Once kau dah jadi mak, tanggungjawab wajib kau sepenuh masa ialah duduk rumah jaga anak. Anything else jatuh part-time, termasuk jawatan tinggi kau dalam kompeni. Kalau tau perlu bantu suami cari pendapatan, itu pilihan kau. Kalau kau rasa kau boleh jadi gila duduk rumah kalau tak bekerja (macam aku), itu juga pilihan kau. So, belajar untuk respek pilihan orang, boleh? Selagi dia tak mengadu hidup dia susah sebab tak kerja, biarlah dia. Kau ingat senang nak jumpa perempuan yang hidup zaman moden dan sanggup korbankan peluang cari duit semata-mata untuk besarkan anak?

.
.
.
.



Setakat ni aku rasa bendalah empat ni lah yang selalu jadi bahan rungutan. Tapi walau pun dah ditulis terang2an kat sini, tak mustahil masih ada orang tak faham bahasa and rasa benda ni poyo je. Aku suka je orang2 macam ni, sebab seronok tengok diorang pulak yang merungut bila giliran diorang dah sampai and benda ni kena balik kat diorang. Oh karma itu tersangat real tuan-tuan. Best best :)
                                             .......................................................................


Anda...dah baca? bagus..terima kasih..



















signing off


entry ini diedit 2kali..
last2 tinggal banyak ni sbb beberape komen tuan/puan anonymous..[yg xberani nak kenalkan diri..]
maaf..komen anda xlayak dodok lam inbox aii..





4 ulasan:

Kekanak Osaka berkata...

nice entry, especially entry dalam entry tu. benda yang sangat nak disampaikan, tapi sendiri tak terkata.huhu.

asma HazeLnut berkata...

zety K.OSAKA--haa..kann??hehe


okey..terpakse edit entry sbb ade beberape komen yg panas...i mean panasssss...pasni xmau berkongsi dah tajuk2 panas mcm ni..huh..IQ zero!

[ a D D y h A I K A L ] berkata...

haha..
wa penah bitau dalam belog wa..

tiada gunanya mengkaji konspirasi..
konspirasinya akan berterusan..

apa yang penting ialah menyelesaikan konspirasi ni..

wa rasa orang kita lebih kenal dajal dari apa maksud zihar

asma HazeLnut berkata...

edi


occay der..

Terdapat ralat dalam alat ini